• Forumvärd

    Funderar du på att byta arbete? Så här vet du om det är dags

    Semestern är härlig och för de flesta av oss kan det vara lite motigt att börja jobba igen efter en månad av ledighet.
    Men hur vet du om det bara är "tillbaka från semestern ångest" eller om du verkligen borde gå vidare?
    JO- i Aftonbladet idag finns det här enkla testet. Ett par frågor att fundera kring. Gör gärna testet och diskutera i tråden

    Här hittar du frågorna


    1. Vad skulle du sakna med ditt nuvarande jobb om du lämnade det?


    Blir listan för kort är det läge att fundera över din situation.


     


    2. Vad gjorde att du tog det jobb som du har från början?


    Saker och ting förändras på arbetsplatser. Du kanske märker att det du lockades av inte finns kvar.


     


    3. Vad gör att du trivs med ett jobb?


    Finns det du uppskattar på din nuvarande arbetsplats. Om inte: Kan du förändra något där du är eller bör du söka dig vidare?


     


    4. Vad är det du inte tycker om med ditt nuvarande jobb?


    Försök bryta ner olustkänslan i konkreta beståndsdelar. Är det arbetsuppgifterna, kollegorna eller chefen som skaver? Detta kan du sedan vända på för att få reda på vad du uppskattar på en arbetsplats.


     


    5. Vad kan göra dig riktigt upprörd på jobbet?


    Bara det som vi är engagerade i på riktigt kan göra oss arga på allvar. Att fundera ut vad det är ger en signal om vad som är viktigt.

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Funderar du på att byta arbete? Så här vet du om det är dags
  • Anonym (bytaren)

    Skulle gärna byta till något annat. Tyvärr krävs det 3-4 års studier för det jag skulle kunna tänka mig och med barn, hus och hela köret är det inte ekonomiskt möjligt.

  • Hejo Svejo

    Jag skulle vilja lägga till en sista punkt (som gäller alla frågeställningar som går ut på vad man vill).

    "Tänkte du med, eller mot, frågorna?", dvs försökte du komma på svar för att få ett "du borde byta jobb", eller svar som leder till ett "inte byta jobb".

    Jag märkte ganska snabbt att jag omedvetet försökte få till att jag borde jobba kvar. Dvs, jag vill förmodligen inte byta jobb innerst inne.

    Så tänker jag. ????

  • Anonym (Mm)

    Jag började på ett nytt jobb för knappt fyra månader sen. Funderar ibland på att byta igen.

  • Anonym (för sent)

    Mitt jobb som högstadielärare är ibland väldigt slitigt och dåligt betalt, men ledigheterna uppväger delvis. Hade jag varit under 40 skulle jag kanske ha funderat på att skaffa en annan utbildning (trots 300000 i studieskulder redan). Det är bara att göra det bästa av situationen och försöka ha så roligt som det går på jobbet, och ha en givande fritid.

  • Felidae
    Anonym (för sent) skrev 2014-08-09 11:22:18 följande:

    Mitt jobb som högstadielärare är ibland väldigt slitigt och dåligt betalt, men ledigheterna uppväger delvis. Hade jag varit under 40 skulle jag kanske ha funderat på att skaffa en annan utbildning (trots 300000 i studieskulder redan). Det är bara att göra det bästa av situationen och försöka ha så roligt som det går på jobbet, och ha en givande fritid.


    Plugga på halvfart och distans och läs upp något av dina ämnen till gymnasienivå, så blir du behörig att undervisa även i vuxenutbildning. Kan vara värt att satsa på! Annars kan du ju söka jobb utanför skolans värld, som t ex som jobbcoach, eller som handläggare på någon myndighet. Kolla runt lite! :)
  • Felidae

    Jag har äntligen tagit mig i kragen och skaffat mig ett annat jobb efter att ha funderat på saken i åtminstone fem år. Jag sade upp mig under semestern och börjar det nya jobbet på måndag. Håll tummarna för att det inte visar sig vara mitt livs misstag! ;)


  • Anonym (Nej)

    Har varit mammaledig sedan 2007, när barnet var tre år fick hon en lillebror som jag var hemma med tills han var 1,5 och då fick jag en till som jag nu är hemma med till bebisen kommer och då blir det yttligare några härliga mammalediga år med dom två yngsta. Så mysigt

  • Anonym (Lärare)

    Annat: Tänker inte säga upp mig när jag väl fått ett fast jobb även om det är på tok för slitigt...som lärare blir det inte bättre nån annanstans heller.

  • Anonym (letar och försöker)

    Jag vet redan att det är dags att byta, tog mitt nuvanrande jobb för att man måste ha en inkomst. I samma stund som papper för nytt jobb är påskrivet så kommer jag gladeligen säga upp mig. Fam tills dess är det till att lida i tysthet och ändå göra sitt bästa.

  • Anonym (specialisten)

    Hade gärna bytt nu för att bredda mig inom mitt yrke, men eftersom jobben är mycket få om man inte vill flytta 100 mil eller utomlands så blir jag nog kvar där jag är.

Svar på tråden Funderar du på att byta arbete? Så här vet du om det är dags