• nikolean900

    Farmor pratar bara bosniska med mitt barn!

    Hej,

    Jag har precis fått mitt första barn, en liten dotter som nu är 3 månader.

    Min sambo kommer från Bosnien men pratar i princip aldrig det bara med sin mamma. Med sin bror och pappa pratar han nästan alltid svenska. Båda hand föräldrar är bosniska. 

    Nu är det så att hans mamma pratar bara bosniska med mitt barn fast min sambo sagt till henne flera gånger att inte göra detta. Jag har försökt att ignorera henne när hon gör detta fast det stör mig men droppen kom när vi var där sist. Då utbrister hon att farmor skall minsann lära mitt barn bosniska. Sedan börjar hon prata bosniska med mig bara sådär. Jag fattar ju såklart ingenting och bara tittar på henne. Då säger hon jag har bestämt mig för att börja prata bosniska med dig så du lär dig någon gång. 

    Jag blev så arg att jag inte visste vart jag skulle ta vägen men log bara och sa inget tillbaka. Jag blev rosenrasande på min sambo när vi kom hem sedan för han inte kunde säga till henne. Jag förstår att hon kanske tycker det är enklare att prata bosniska men hon kan svenska och har bott här i 20 år nu. Det som stör mig mest är dock det faktum att hennes man som kan svenska sämre än henne alltid pratar svenska med mig och mitt barn. När jag är och hälsar på pratar han inte bosniska över huvud taget. Medans hans fru pratar bosniska med sin man, min sambo och hans bror och där sitter jag och fattar ingenting. Jag vet inte riktigt hur jag skall säga till henne utan att hon tar illa vid sig. Sedan undrar jag också om det inte kan bli förvirrande för små barn när de skall utveckla sitt språk av att höra henne prata bosniska hela tiden när vi inte gör det. 

    Vad anser ni om detta och vad hade ni gjort i en sådan situation?

  • Svar på tråden Farmor pratar bara bosniska med mitt barn!
  • Holgersdotter

    Skapade en profil pga ditt inlägg. Blev så illa berörd över det du skriver. Jag har skrivit en avhandling om barns språkutveckling och är själv flerspråkig, så detta ligger mig varmt om hjärtat. Jag vill börja med att säga; istället för att vara irriterad på ditt barns farmor ska du tacka henne. Nyare studier visar att barns förmåga att lära sig ett språk på avtar redan vid 8 års ålder och inte 12, som man tidigare trott. Att ni säger till en gammal människa hur hon ska tala till sitt eget barnbarn är oerhört respektlöst! Tänk om du inte fick prata svenska med dina framtida barnbarn. Det hade troligtvis varit svårt och onaturligt för dig. Hennes farmor ger henne en av de mest värdefulla gåvorna hon kan få! Inom språkstudier pratar vi bl.a. om polygotter (personer som är två eller flerspråkiga). För att vara en riktig polyglott (något oerhört värdefullt att vara) så ska man behärska språken obehindrat och se dom som "sina" språk i någon mening. Nästan uteslutande används termen för en person som vuxit upp med mer än ett språk. Polyglotter har tillägnat sig mer än ett språk tidigt under barndomen, så kallade L1 ("Language no. 1"), det vill säga modersmål. Att L1(modersmål) utvecklas i symbios med världsbildsutvecklingen, begreppsutvecklingen och den emotionella utvecklingen är orsaken till att en person kan ha flera L1! Min pappa och min farmor som kunde svenska pratade italienska med mig under hela min uppväxt och jag är dom evigt tacksamma då jag i vuxen ålder kunnat arbeta där! Ta dig en ordentlig tankeställare och be farmor om ursäkt och glöm inte att tacka henne.

  • Naaw

    Så himla bra inlägg Holgersdotter. Jag blir personligen också provocerad av TS okunnighet. Mina barns far och hans familj har pratat ett språk med våra barn sedan dag ett. Jag och min familj ett annat. Barnen är nu helt tvåspråkiga. Istället för att skälla på farmor borde TS uppmana sin man att tala sitt modersmål med barnet.

  • Anonym

    Har bara läst TS men jag undrar inte om det ligger annat bakom? Är din svärmor dominant, oinlyssnade och kör sitt race på andra sätt? 

    Tycker mig ana det när du skriver att hon säger att hon ska prata bosniska med dig dig så att " du minsann ska lära dig!". Är hon på det sättet kanske det snarare är där skon klämmer och du tolkar hennes språkande på bosniska som intrång.

    Att barnet hör bosniska är annars inget hinder för god språkutveckling i övrigt. Har läst mkt i ämnet.

    Lycka till!

  • Bebelle

    Ts: din svärmors beteende mot dig är inte ok. Att hon tycker du är dum som inte lärt dig bosniska trots att du lever i Sverige är stört. Tyvärr känner jag igen detta beteendet hos några i min omgivning (fast annat språk än just bosniska). Om hon kan prata svenska så ska hon givetvis göra det när du är närvarande eftersom det är oerhört respektlöst att prata ett språk som nån i sällskapet inte förstår. Att hon pratar bosniska med ditt barn tycker jag däremot inte gör så mycket. Låt henne hållas. Antingen så lär sig barnet lite bosniska och det är väl trevligt eller så tycker barnet bara att farmor är en konstig tant som pratar konstigt och det kan ju också vara lite kul för dig

  • Lena

    Jag tycker det är bra hon pratar bosniska med ditt barn däremot är det inte okej att inte prata så alla i samtalet förstår om man kan det.

  • Themis

    Min mans faster talar svenska med sitt barnbarn, hennes dotter har emigrerat till Spanien och är gift med en spanjor.

    Det är ingen som skäller ut henne för det så jag tycker du ska tagga ner lite TS och tänka på hur bra dina föräldrar hade hanterat det om de bara hade fått tala bosniska med sitt barnbarn om ni bodde utomlands...


    If it is important to you, you will find a way. If not, you'll find an excuse. /unknown
  • Flickan och kråkan

    Oj. Jag önskar att vi hade familjemedlemmar som pratade annat språk än svenska. Fantastisk gåva till sina barn. Jobbar som svensklärare på högstadiet förresten. Varför denna rädsla för att ett barn lär sig mer än ett språk!?

  • Anonym
    Anonym (K) skrev 2014-08-29 13:30:44 följande:

    Tvåspråkighet är ju typ det bästa som finns - dessutom blir ungen Minst 3-språkig, då engelska ingår i basutbildning. 

    Snacka om jobbmöjligheter! 


    Till det kommer att ditt barn får lättare att lära sig sitt tredje (och kanske fjärde osv) språk. Det brukar vara det andra språket som är svårast. Har man kunskaper i två så går det ofta lätt att lära sig fler.
  • Anonym (språklärare)
    Inte jag skrev 2014-08-30 20:34:23 följande:
    Farmor gör rätt men på fel sätt då. Och sedan inte respektera barnets mamma gör ju så att mamman inte vill till slut att farmodern inte får träffa sitt barnbarn
    Det håller jag med om. Svärmor borde inte tala bosniska när ts är med när hon vet att ts inte förstår. Det är oartigt och exkluderande, och det får inte ts att bli mer positiv till sin svärmor och bosniskan.

    Däremot gör svärmor rätt som talar bosniska med barnet. Ju tidigare desto bättre. Forskning har visat att barn upp till fem års ålder har i stort sett obegränsade möjligheter  att lära sig språk. Även om man ännu inte vet i detalj hur barns språkinlärning går till kan man ju konstatera att barn under denna korta tid både lär sig ett stort ordförråd och att förstå hur språk är konstruerade. Sedan avtar denna förmåga något, men är fortfarande mycket god fram till puberteten. Ett barn som har lärt sig ett nytt språk innan dess lär sig tala det nya språket utan brytning.

    Ts sambo borde tala bosniska med dottern, och ts borde försöka lära sig språket så gott hon kan. Hon har gift in sig i en bosnisk familj och kan inte bortse från det faktum att bosniskan och den bosniska kulturen följer med på köpet.

    Det vore också bra om ts pappa bestämde sig för att tala italienska med ts och med dottern.

    Tänk vilken skatt ni har att förvalta åt den lilla - tre språk gratis. Det är inga problem alls med det, det vet jag. Jag har stött på flera familjer där föräldrarna har olika modersmål och bor i land där det talas ett tredje språk. Barnen blir trespråkiga utan problem.

    OBS det händer att barnen blandar språken under en kort period i förskoleåldern, men det dröjer inte länge innan de lår sig hålla isär dem.
Svar på tråden Farmor pratar bara bosniska med mitt barn!