• nikolean900

    Farmor pratar bara bosniska med mitt barn!

    Hej,

    Jag har precis fått mitt första barn, en liten dotter som nu är 3 månader.

    Min sambo kommer från Bosnien men pratar i princip aldrig det bara med sin mamma. Med sin bror och pappa pratar han nästan alltid svenska. Båda hand föräldrar är bosniska. 

    Nu är det så att hans mamma pratar bara bosniska med mitt barn fast min sambo sagt till henne flera gånger att inte göra detta. Jag har försökt att ignorera henne när hon gör detta fast det stör mig men droppen kom när vi var där sist. Då utbrister hon att farmor skall minsann lära mitt barn bosniska. Sedan börjar hon prata bosniska med mig bara sådär. Jag fattar ju såklart ingenting och bara tittar på henne. Då säger hon jag har bestämt mig för att börja prata bosniska med dig så du lär dig någon gång. 

    Jag blev så arg att jag inte visste vart jag skulle ta vägen men log bara och sa inget tillbaka. Jag blev rosenrasande på min sambo när vi kom hem sedan för han inte kunde säga till henne. Jag förstår att hon kanske tycker det är enklare att prata bosniska men hon kan svenska och har bott här i 20 år nu. Det som stör mig mest är dock det faktum att hennes man som kan svenska sämre än henne alltid pratar svenska med mig och mitt barn. När jag är och hälsar på pratar han inte bosniska över huvud taget. Medans hans fru pratar bosniska med sin man, min sambo och hans bror och där sitter jag och fattar ingenting. Jag vet inte riktigt hur jag skall säga till henne utan att hon tar illa vid sig. Sedan undrar jag också om det inte kan bli förvirrande för små barn när de skall utveckla sitt språk av att höra henne prata bosniska hela tiden när vi inte gör det. 

    Vad anser ni om detta och vad hade ni gjort i en sådan situation?

  • Svar på tråden Farmor pratar bara bosniska med mitt barn!
  • Anonym (H)

    Det är väldigt bra att barnet lär sig bosniska.

    Du borde också lära dig bosniska.

  • Duckan

    Bara för att du inte fick lära dig italienska (jag förstår inte alls förklaringen, eller rättare sagt, jag tycker att anledningen du anger suger) behöver du inte förvägra ditt barn ett till språk. Tänk om en vända till i ämnet.

  • Anonym

    Jag hade också tackat och tagit emot!
    Ditt lilla barn kommer att ha svenska som modersmål, eftersom ni i familjen pratar det dagligdags. När farmor kommer ibland finns det en chans att ditt barn kan bli tvåspråkigt, med bosniska som andra språk. De lär sig lätt språk och det hämmar inte mer än att om ni hade ständigt pratat två språk hemma så kanske barnet börjar prata lite senare, för att det tar lite längre tid att lära sig två språk.
    Nu lär h*n sig svenska i första hand och det är ingen fara alls att blanda in det andra språket för barnet.
    Din svärmor är stolt över sitt ursprung, låt henne vara det! Men det hon borde tänka på är att inte utesluta dig ur samtalen, som hon gör genom att enbart prata bosniska. Fråga henne/dem vänligt vad de pratar om då och då, så hon lär sig att säga det på båda språken. De andra i familjen verkar fatta detta. Här kan du ha skäl att bli sur!
    Men var glad tycker jag att hon vill lära ditt barn bosniska, det är ju ditt barns rötter också!

  • vampyria2
    Tow2Mater skrev 2014-08-29 13:17:02 följande:

    Din sambo borde ju prata bosniska med barnet! Varfor gor han inte det?


    Håller med fullt ut, ett gratis språk är ju suveränt att ha med sig och något barnet har nytta av resten av livet, uppmuntra istället din gubbe att prata det med barnet
  • Anonym (*)

    Åh, jag hade blivit så arg på mina föräldrar om jag hade kunnat vara 2-3-språkig, men att dom vägrade lära mig. Vill barnen inte prata det när dom blir äldre så kommer dom inte göra det, man kan däremot aldrig lära sig på samma sätt när man blir gammal....

  • Lady Namárië

    Det är ju en fantastisk chans för barnet! Språkfönstret är enormt för så små barn och de har SÅ mycket gratis om någon i deras närhet talar ett annat språk med dem. Läs på om tvåspråkighet och fundera över om det inte vore bra om även barnets far pratar bosniska med barnet.


    So say we all
  • Påven Johanna
    Anonym skrev 2014-08-29 13:21:16 följande:

    Jag har en pappa som är italiensk men vi pratade aldrig italienska hemma då inte min mamma kunde det (hon är svensk).

    Italienska lärde jag mig när vi var därnere och hälsade på och för att jag själv ville inte för att någon tvingade mig till det. 

    Min man pratar bara bosniska med sin mamma och ingen annan. Han har inte varit i bosnien på flera år och vi både två talade om detta innan vi skaffade barn. Vi var då överens om att inte lära våra barn varken bosniska eller italiensk om dem själva inte ville det. 

    Jag förstår att det är jätte bra att lära sig flera språk men jag blir jävligt irriterad när hon prackar på mig sitt språk. När jag är där och hälsar på får jag alltid det slängt i mitt ansikte att det är mitt egna fel att jag inte fattar vad dem säger för jag inte lärt mig bosniska att dem inte tänker prata svenska bara för jag är där för jag borde ju lärt mig bosniska för längesen. Så när hon då bara pratar bosniska med mitt barn blir jag irriterad. Jag tycker hon borde fråga mig och min man innan om det är ok. Och när vi även sagt till henne att inte göra det så gör hon det ändå. Då känns det som hon inte respekterar våra önskemål. Detta är även bara 1 av många andra saker hon inte lyssnar på som vi sagt till henne.


    Det där tycker jag verkligen att ni ska omförhandla. Jättemärklig uppgörelse, och verkligen inte i barnets favör. 

    Ska svärmor respektera ert önskemål när det är att hon ska låta bli att prata sitt modersmål? Det är ju ett helt orimligt önskemål och inget du förklarar det med är i närheten av att vara ett hållbart argument. 
  • Anonym (K)

    Tvåspråkighet är ju typ det bästa som finns - dessutom blir ungen Minst 3-språkig, då engelska ingår i basutbildning. 

    Snacka om jobbmöjligheter! 

  • Margaux

    Klart att barnet ska lära sig ett till språk! Även inlärning av andra språk går lättare om man är tvåspråkig. Jättebra!
    Du borde passa på att lära sig du också och pappan till barnet ska naturligtvis prata sitt modersmål med barnet!
    Lycka till! Hälsningar från en mamma med 4 språkligt barn.....

  • Mascaraklumpar

    Jag tycker ni gör helt fel som bestämt att pappan inte ska prata sitt modersmål med barnet. Det handlar inte i första hand om att barnet ska bli tvåspråkigt - det är bara en bonus - utan det handlar om pappans och barnets relation och vikten av han kan kommunicera sitt känslospråk till barnet (vilket i princip alltid kräver att föräldern använder sitt modersmål). Du anar inte hur mycket ni förstör!

Svar på tråden Farmor pratar bara bosniska med mitt barn!