• lilly

    Gifta vs. Sambo! För- och nackdelar

    Är varken gift eller sambo.

    fördelar med att vara gift är tryggheten. Man har större rätt i varandras egendom, nan ärver varann för det mesta. Man är underhållsskyldig mot varandra (vilket ju visserligen kan vara nackdel för den rikare maken). Man slipper skriva på faderskapsbekräftelse om man får barn. Helt enkelt mer tryggt att vara gift än sambos då sambos än idag anses vara "något man är under en övergångsperiod. Det är inte lika seriöst som et äktenskap i lagens mening. Man får inte adoptera som sambos vilket har diskuterats flitigt. Senast 2008 tror jag det var frågan var uppe och då avslogs förslaget att sambos också ska få adoptera med att -sambos har inte ett lika stabilt förhållande som makar då makar ofta är äldre och har bott ihop längre. Samt att det är fler sambos än gifta som separerar och det inte är bra för barnet". Indirekt skulle de alltså kunna förbjuda ogifta par att skaffa barn för 'de kommer ändå inte hålla". Detta ifrågasätter jag då man ofta läser om par som varit sambos lääänge och folk som gifter sig och ett år senare begär skilsmässa- vilket par är egentligen seriösast? Jag tycker personligen att sambolagen är ålderdomlig och skulle i vart fall vilja införa en arvsrätt mellan sambos? Något som också argumenterats. 'Att ingå äktenskap är ett aktivt val där man gör sin vilja klar att ens make ska ärva medan man uttryckligen måste skriva testamente om sambon ska göra det. Finns väl inget som säger att jag vill att min make ska ärva mig?!

    Kom bort från ämnet lite men generellt sett så är makar starkare än vad sambos är, mycket är fortfarande skillnad mellan gifta och ogifta samtidigt som man mer och mer jämställs i samhället i vissa hänseende. Om du vill veta mer om sambos och risken man utsätter sig för om man inte väljer att gifta sig (återigen för att sambos är något fult och oseriöst) så kan du läsa boken 'sambo-ensammare än du tror' skriven av Eva Gabrielsson som var sambo med Stieg Larsson.

  • lilly

    Haha låter som jag gör reklam för boken men den lyfter fram hur oviktiga sambos egentligen är. Hon skriver om hur mycket hon och Stieg gjorde tillsammans men efter hans plötsliga död var hon ingen. :)

Svar på tråden Gifta vs. Sambo! För- och nackdelar