• Centurione

    Hur kan vissa se så oerhört unga ut för sin ålder medan de flesta andra är jätteslitna?

    Anonym (?) skrev 2014-12-02 01:05:29 följande:

    Min flickvän äter väldigt hälsosamt och sköter sig genom att vårda sin hud, hon röker inte och dricker knappt nån alkohol. Hon har alltid sovit gott och aldrig stressat enligt henne själv. Är det alltså sånt här som påverkar mer än de genetiska faktorerna?


    Både och, skulle jag säga. Rökning är nog det som åldrar allra mest - de som börjar i tonåren brukar se ut som mumifierade apor vid 35. Huden blir mycket tunn, blek och grå eller gul i tonen, med ett rutnät av små rynkor som utgår ifrån munnen och uppåt: det s.k. "rökansiktet". Jag känner alltid igen det! Näst värst är grav övervikt med påföljande kraftig viktnedgång - på grund av att huden som tänjts ut då blir överflödig och lägger sig i rynkor, valkar och veck. 

    En annan faktor som påverkar rynkorna och därmed ansiktets utseende, är faktiskt hur mycket problem och bekymmer en människa haft. Om man rynkar pannan tillräckligt många gånger får man tråkiga bekymmersrynkor som ser "gammalt" ut - men om man levt ett lätt och roligt liv där man fått skratta mycket, så får man i stället skrattrynkor som ser ungdomliga ut.

    Men visst har gener också betydelse!

    Jag känner förresten en 51-årig kvinna som kan misstas för 25 - en mycket vacker 25-åring dessutom! - på några meters avstånd! Men då har hon både gjort två plastikkirurgiska ingrepp i ansiktet, och ägnat massor av tid i många år till träning, hälsokost, hälsokurer o.s.v.. I hennes fall tycker jag nästan att jakten på ungdom och skönhet gått för långt, för även om hon verkligen lyckats så undrar man när hon hinner NJUTA av det. När hon måste träna hela tiden, aldrig äta sig mätt och absolut inte något sött eller fett...
Svar på tråden Hur kan vissa se så oerhört unga ut för sin ålder medan de flesta andra är jätteslitna?