Inlägg från: Stårschan |Visa alla inlägg
  • Stårschan

    Väljer du traditioner framför barnen i jul?

    Eftersom det aldrig har varit tradition i vår släkt att dricka sig berusad på julafton så håller vi nog fast vid både glögg, julöl, snaps och avec till kaffet. Dryckerna är en del av måltiden, på samma sätt som sillen och skinkan. Den som vill dricka saftglögg (exempelvis jag) gör det, den som inte tycker om snaps låter bli den, och den som föredrar julmust framför julöl väljer naturligtvis julmust. Men ingen tittar snett på någon annan för dennes val av dryck - lika lite som vi tvingar någon att äta senapssill eller dopp i grytan.

    Barn som far illa av att deras vuxna släktingar dricker för mycket blir ju NOLL påverkade av vad vi gör i vårt hem på julafton. Det skulle inte hjälpa dem om vi klädde av oss och dansade regndans heller.

  • Stårschan
    Kurona skrev 2014-12-19 11:23:36 följande:

    Det många inte verkar förstå är att genom att visa barnen att man "måste" dricka alkohol för att ha roligt och att det är ett måste vid varje högtid så visar man också att alkohol är okay. Det är trots allt ett berusningsmedel och skördar otroligt många offer varje år. 


    Det handlar inte om så mycket annat utan just den bilden vi ger till våra barn, barn gör som vi gör, inte som vi säger. 

    Alkohol är inget måste för att ha kul. Många dricker dessutom några glas för mycket. 


    Och på vilket sätt skiljer sig i så fall julen från vilken fredagmiddag eller vilket restaurangbesök som helst?

    Att det erbjuds alkohol innebär i de flesta familjer inte att det är tvång på att dricka den. Jag hoppas i det här fallet att barn gör som vi gör. Mina kommer i så fall att lära sig att det är fel på sällskapet man är i om man inte kan säga "nej tack, jag vill inte ha någon snaps" utan att någon höjer på ögonbrynen. De kommer också att lära sig att det går alldeles utmärkt att dricka måttligt.

    Vill du få bort alkoholen är det bättre att du engagerar dig politiskt för att försöka få till stånd ett allmänt akoholförbud i landet, än att försöka skuldbelägga normalbrukare genom att låtsas som om det inte finns någon gråskala mellan helnykterism och total misär.
Svar på tråden Väljer du traditioner framför barnen i jul?