• Anonym (nybli­ven mamma)
    Äldre 9 Jan 12:14
    4143 visningar
    23 svar
    23
    4143

    Får mannen vara med på efterkontrollen?

    Vet inte om detta passar in på förlossningsrädsla, men jag hade en jobbig förlossning och sprack mycket och får panik av tanken på en gynundersökning. Har försökt dra ut på efterkontrollen i veckor men min man tycker att jag ska gå dit för att kolla upp allt. 

    Får jag ta med min man? Känner bara att jag omöjligt kan gå dit själv utan att få en panikattack och vägra den där undersökningen.

    Jag VET att jag är otroligt fånig men jag börjar gråta varje gång jag tänker på det. 

  • Svar på tråden Får mannen vara med på efterkontrollen?
  • Anonym (nybli­ven mamma) Trådstartaren
    Äldre 9 Jan 12:27
    #2
    Almina skrev 2015-01-09 12:23:53 följande:

    Det är klart! Ta med dig mannen om det känns bättre!

    Lycka till!


    Tack så mycket för svar! Det kommer absolut kännas bättre. Sen tänker jag att det är bra att han också får informationen hon har liksom, om något är fel, så slipper jag förklara för honom sen. Och han kan lyssna om jag inte riktigt hänger med.

    Usch jag är så himla nervös! Kan ju knappast göra mer ont än förlossningen eller göra mer skada än vad som är, ändå känns det så hemskt. 
  • Anonym (nybli­ven mamma) Trådstartaren
    Äldre 9 Jan 13:09
    #6
    Anonym (samma sits) skrev 2015-01-09 12:41:33 följande:

    Hej!

    Jag råder dig att strunta i efterkontrollen. Jag hade en sfinkterskada de aldrig upptäckte och mina muskler i mellangården satt inte ihop så jag hade dåligt knip. Enligt BM var allt tiptop.

    De kommer bara att säga att allt ser bra ut. Helt värdelöst, även om du har en förlossningsskada. Jag är med i en FB-grupp och alla har tyvärr samma erfarenhet. Efterkontrollen ger INGENTING! Det orsakar bara så fruktansvärt mycket ångest och förnedring och det är självklart inte värt det.

    Bättre boka tid OM du har några besvär hos en gynekolog direkt. 

    Kram


    Usch låter inte kul. Nu har jag ändå bestämt mig för att gå dit och gillade verkligen min BM under graviditeten. Tror jag bara ska göra det helt enkelt. Vill också komma över skräcken mot gynundersökningar, kanske bäst att liksom få det gjort. Sen får jag gå till gynekolog om något känns fel senare.

    Beklagar det du varit med om!

    Kram!
  • Anonym (nybli­ven mamma) Trådstartaren
    Äldre 9 Jan 14:09
    #8
    Anonym (BM) skrev 2015-01-09 13:51:25 följande:
    Vad är det för råd att ge! Tråkigt att ni har sådana erfarenheter,

    Min erfarenhet är att det inte alls är så, utan vi är frikostiga med remisser om kvinnan vill det. Och alla sfinkterskador ger inte besvär, så att hänvisa om det blir problem gör att det kan bli svårare. Och omvänt - många sfinkterskador får jättebra resultat. Däremot är BM på MVC inte alls alltid kunniga på att göra undersökningar, men vi arbetar på att uppmärksamma problemet och att gärna boka in två tider. En för bäckenbotten och en koll för övriga funderingar. 
    Fint att du tog dig tid att svara med! Hoppas att min undersökning går bra med.

    Har inga tydliga problem, mest att det stramar mycket och liksom känns mycket t.ex. när jag lyfter något. Har inte lyckats ha sex för det är liksom för trångt... Gör knipövningar mest hela tiden och hoppas att det blir bättre med tiden. Men min man vill verkligen att vi går på kontrollen för att han är rädd om mig såklart.
  • Anonym (nybli­ven mamma) Trådstartaren
    Äldre 9 Jan 14:35
    #10
    Litet My skrev 2015-01-09 14:23:53 följande:

    Klart du kan ta med honom. Ni kommer också att prata igenom förlossningen och hur du upplevde den och då kan det också vara skönt med lite extra stöd. Förutom det är det bra om bebis är med att någon kan ta den om han/hon vaknar (själv har jag varit på helspänn av det syftet). Det kommer att gå bra och BM är van vid att mammor kan känna sig osäkra och rädda vid en undersökning. Stort lycka till.


    Tack för svar! Ja, har också tänkt på att det skulle vara jobbigt att lämna lillen hemma för att gå dit. Är inte redo även om det bara är en timma. Så dum man är. 

    Nu har min man ringt och bestämt en tid i nästa vecka och han berättade att jag är väldigt nervös och orolig och att de måste vara väldigt försiktiga och snälla haha. Så fin är han även om jag skäms samtidigt. 
  • Anonym (nybli­ven mamma) Trådstartaren
    Äldre 10 Jan 16:15
    #14
    Anonym (samma sits) skrev 2015-01-10 12:29:57 följande:
    Glömde tillägga att det finns inte en läkare som skulle operera någon sfinkter-/förlossningsskadad som inte har besvär.
    Vad exakt skulle göra "att det kan bli svårare", skulle bli glad om du kunde precisera?

    Nä, TS, skit i den förnedringen med en gynundersökning men gå gärna dit och berätta hur uselt dagens förlossningsvård fungerar. Det är inte okej. Se till att du får timmar att träffa psykolog och bearbeta förlossningen. En traumatisk förlossning med en mycket svår förlossningsskada som du har fått kan ta mycket lång tid att bearbeta. Kom ihåg att aldrig mera föda vaginalt vad någon än säger, då kan du få analinkontinens för livet. Inte kul att leva med, kan jag säga av egen erfaranhet.
    Jag lämnar tråden eftersom den är så negativ. Men vet du vad, det går bra för många och jag har hopp om att jag kommer bli bra. Jag förstår att det du varit med om är fruktansvärt, men jag tänker inte ta ut något negativt i förskott. 
Svar på tråden Får mannen vara med på efterkontrollen?