• Anonym (Vilsen)

    Pinsamt - men hur bor man på hotell och åker tåg?

    Fick igår en förfrågan av min chef om jag vill åka till Stockholm och deltaga på en workshop kring ett ämne jag brinner för. Allt betalt - bara att åka!

    Men jag har ALDRIG varit i Stockholm och jag har ALDRIG bott på hotell och jag har ALDRIG åkt tåg. Att göra allt detta själv skrämmer mig men samtidigt vill jag göra detta.

    Så om någon kan berätta hur man gör så blir jag överlycklig.

    Jag fattar att jag checkar in på hotellet när jag kommer dit. Men sen? Om jag ska gå ut, går man bara, eller måste man säga till? Hur funkar det? Frukost, är det bara att gå ned och äta? Eller ska man anmäla sig?

    Hur funkar tåg? Ner känns lungt, kommer bara in ett tåg i taget på min hemstation. Men hem, hur hittar man rätt i Stockholm. Lär ju vara mer än ett spår där

    Vågar man åka taxi från station till hotell? Hur hittar man en taxi? Går man bara ut och de står där och väntar? Vilken taxi är säkrast?

    Ja, ni fattar. En norrlänning på sitt livs äventyr i storstaden och jag SKÄMS för mina frågor.

  • Svar på tråden Pinsamt - men hur bor man på hotell och åker tåg?
  • Anonym (ulrika)

    jag frågade här på fl om hur man åker pendeltåg en gång och fick bra hjälp :)
    då blir man glad.
    jag lyckades inte hitta rätt på centralen men hittade en resebutik och sa "hej jag ska åka pendeltåg, hjälp, hur gör man!" och de var så snälla och hjälpsamma där.
    sen fattade jag inte hur jag skulle scanna min biljett i spärren så jag stod utanför en stund och kollade hur andra gjorde. låtsades vänta på nån och gav upp :D haha!
    :)
    lycka till ts!

  • Vlad
    Julia1245 skrev 2015-03-13 15:49:13 följande:

    Jag vill understryka att du ofta behöver sätta nyckelkortet i en liten avläsare innanför hotellrumsdörren för att lamporna ska gå att tända.
     


    Ja! Innan jag fattade det första gången ...
  • Söker

    Tänk på att många dyra taxibilar försöker se ut som de bra bolagen, så det är alltid bäst att be hotellet boka. Om du åker med taxi Stockholm tex, kolla så att det står 150000 med stora bokstäver på dörren.

    Se gärna till att bo en extra dag i Stockholm, så du har tid att uppleva staden. Hotellpersonalen kan hjälpa dig med tips på aktiviteter mm. Välkommen hit! / En fd lantis som bor i Sthlm sen länge.

  • Virriga Vera
    Alexi skrev 2015-03-13 08:24:11 följande:

    Men av ren nyfikenhet, hur är det möjligt att aldrig ha åkt tåg? Har du aldrig lämnat din hemstad, aldrig gjort några utflykter, varit på semester?


    Man har kanske aldrig haft behovet av att åka tåg? Det finns ganska många samhälle där det inte finns tågförbindelse utan man använde buss och/eller bil.
  • skpklm

    Underbar tråd med omtänksamma svar!   Lycka till,  Ts -  många som bor i Stockholm har "invandrat"   från mindre orter ute i landet.  Många av oss minns hur det var och vill nog gärna hjälpa till!

  • Rikard
    Anonym (lantis) skrev 2015-03-13 21:40:14 följande:

    Här kommer en till lantis som ska till storstan på Melodifestivalen imorgon!

    Bor på hotell i centrum, men vet inte riktigt hur man smidigast tar sig till Friends Arena? Har åkt tunnelbana dit en gång, men nu har vi två 8-åringar i sällskap och jag tänker att pendeltåget som stannar lite närmare är bättre?


    Men...jag tror aldrig jag har åkt pendeltåg? Vart kliver man på då? Hur köper man biljett?


    Tag pendeltåg från Centralen mot Märsta. Biljett kan du köpa i spärren eller via mobilen (men man måste registrera sin telefon för det först. Det kan du göra på plats men det är krångligt och tar tid. Helt idiotiskt, men inte unikt för Stockholm).

    Du går av på Solna pendeltågsstation och går ut i samma färdriktning som tåget.
    Det kan vara FRUKTANSVÄRT mycket folk, i synnerhet när ni ska åka tillbaka. Arenan tar upp till 50 000 människor. Tänk dig att en hel mellanstor svensk stad ska åka från samma ställe exakt samtidigt, så förstår du hur det kan vara.

    Tunnelbanestationen Solna centrum ligger långt från Friends Arena.
  • Rikard

    Man kan inte nog mycket understryka vikten av att välja rätt taxi.

    020 och Kurir är bra bolag som är lätta att identifiera.
    Taxi Stockholm är också bra och har många bilar, men tyvärr finns det många som försöker åka snålskjuts på deras renommé genom att kalla sig saker som "Taxi i Stockholm", "Stockholms taxi" osv. Svårt att pricka rätt om man inte är van. Taxi Stockholm har sitt telefonnummer 15 00 00 skrivet på motorhuven och dörrarna så det är ett bra kännetecken.

    Åk ALDRIG med de förare som står och ropar och erbjuder sina tjänster. De är som regel ALLTID lurendrejare som, helt lagligt, tar helt galet höga priser. Det räcker med att även de schyssta bolagen är rätt dyra.

    Utanför ställen som Centralen och Arlanda finns särskilda taxifiler för bilar som är ok och för lurendrejarna. 

  • Rikard

    När du checkar in på hotellet kommer receptionisten att säga något i stil med:
    "frukost serveras i matsalen på plan X mellan X och X". Det gör de så gott som alltid. Nästa morgon går du dit och då kommer det att visa sig om du behöver uppge namn eller rumsnummer, eller om det bara är att gå in och äta. Det är lite olika, så på den punkten är alla som inte har bott på just det hotellet tidigare lite vilsna.

    Receptionisterna är också fullt medvetna om att de som bor på hotellet kan vara lite vilsna i Stockholm. Det hör till sakens natur att de som bor på hotell i en stad ofta inte känner till staden så bra. De kommer att kunna hjälpa dig med alla möjliga praktiska frågor om hur man hittar, åker med lokaltrafik, får tag i en taxi eller hittar en bra restaurang.

    Det går också jättebra att helt enkelt fråga folk på stan. De flesta är trevliga och hjälpsamma. Detta gäller faktiskt generellt i hela världen.

  • Anonym (Någon gång ska vara den första)

    Ett tips om att åka rulltrappa: om man vill stå stilla så ställer man sig till höger i rulltrappan så att de som vill springa/gå nedför/uppför trappan kan göra det i vänsterfilen. På tunnelbanan låter man folk gå först innan man kliver på. När tåget kommer in på perrongen och stannat ställer du dig lite vid sidan av dörrarna så att du inte blir nersprungen när folk väller ut. Bra att tänka på kan också att vara att inte tvärstanna direkt när du kliver av en rulltrappa för att läsa på skyltarna för att orientera dig. Kliv åt sidan så att du inte blir knuffad bakifrån av de som kommer efter dig.

  • Alexi
    Rikard skrev 2015-03-14 10:59:43 följande:
    Tag pendeltåg från Centralen mot Märsta. Biljett kan du köpa i spärren eller via mobilen (men man måste registrera sin telefon för det först. Det kan du göra på plats men det är krångligt och tar tid. Helt idiotiskt, men inte unikt för Stockholm).

    Du går av på Solna pendeltågsstation och går ut i samma färdriktning som tåget.
    Det kan vara FRUKTANSVÄRT mycket folk, i synnerhet när ni ska åka tillbaka. Arenan tar upp till 50 000 människor. Tänk dig att en hel mellanstor svensk stad ska åka från samma ställe exakt samtidigt, så förstår du hur det kan vara.

    Tunnelbanestationen Solna centrum ligger långt från Friends Arena.
    Alltså jag är född och inbodd Stockholmare och har månadskort på SL sen åratal tillbaka men om jag har semester och därmed inte har något månadskort så drar jag mig för kollektivtrafiken, jag har verkligen ingen aning om hur man gör för att åka enstaka gånger på ett enkelt och rätt sätt. Hur kan man göra något så enkelt så krångligt??
Svar på tråden Pinsamt - men hur bor man på hotell och åker tåg?