• Modern­o
    Äldre 6 Apr 09:58
    1457387 visningar
    23130 svar
    23130
    1457387

    Har du förtroende för regeringen?

    Sensitiveguy skrev 2015-04-06 00:59:12 följande:

    Han kandiderare till EU-parlamentet, enligt Wikipedia.

    Ja.

    Demokrati innebär att man väljer att engagera sig i, eller sympatisera med ett parti som matchar ens personliga åsikter och värderingar. Att gå med i Sverigedemokraterna och samtidigt kräva ökad invandring vore direkt kontraproduktivt.

    Precis som att vara miljöpartist och kräva ett stopp för invandring. Tycka olika gör man i regel däremot alltid, men det är ju en fördel om man kan få gehör för sina åsikter.


    Jag känner fler miljöpartister (nåja, kanske inte jättemånga, dock) som är kritiska till dagens avsaknad av integrationspolitik och som nog skulle skriva under Torekulls appell.

    Jag har alltid uppfattat att det är det som är mp:s särdrag - att alla åsikter, även de som avviker från "partilinjen" ska få rum, eftersom man inte vill ha toppstyrning utan gräsrotspolitik, och där den samlande kraften är kampen för miljön. Men så är det alltså inte?
  • Modern­o
    Äldre 21 Apr 12:21
    Solidaritet skrev 2015-04-21 11:49:17 följande:
    Nej, de har ju inte det. SD har profilerat sig i valet som ett socialistiskt välfärdsparti, så att påstå att röster på dem på något sätt visar att väljarna valt bort vänsterpolitik är falskt. 
    Många trodde nog att det var en vänsterpolitik de röstade på. 

    Men icke. 
    Tror du verkligen det? SD har ju röstat som moderaterna i de allra flesta frågor, vilket väl inte kan ha gått någon förbi?

    I vart fall tror jag knappast någon SD:are vill ge inflytande åt vare sig V eller MP.

    Men jag kan ju ha fel.
  • Modern­o
    Äldre 21 Apr 15:17
    Sensitiveguy skrev 2015-04-21 14:20:17 följande:
    Nja, jag ser gärna partisamarbeten över blockgränsen utan en sammansvetsad borgerlighet. Typ mellan S och C / FP, som så många gånger har skett, i historien. Inte behövs det några 70% för majoritet. Räcker gott och väl med enskilda samarbeten mellan enskilda partier till höger och vänster om mitten. Mellan M och S råder för stora motsättningar för samarbete nu, som jag ser det.

    Ja, DÖ var tragisk. Det är helt oberoende vilka som styr, den liksom förblir odemokratisk ändå.
    Jag tolkar dig som att du anser att det hade varit bättre om S ensamt bildat regering och sökt stöd för sin politik såväl till höger som till vänster.

    Om det är rätt uppfattat instämmer jag helhjärtat. Det var precis som Göran Persson innan valet föreslog att S borde göra. 

    S hade i ett sådant läge kunnat säga till MP att S var berett att stödja en viss fråga (t.ex. att stoppa förbifart Stockholm) men att MP fick förhandla med övriga partier för att hitta nödvändigt stöd (vilket naturligtvis hade varit omöjligt). På så sätt hade man både formellt kunnat stödja MP:s stolligheter och fortsätta en mer realistisk politik.

    Det hade även lett till att man inte behövt göra avkall i någon fråga som S vet har stöd av något eller några allianspartier och därmed hade man kunnat neutralisera även V.

    En genialisk lösning enligt min mening. Säga vad man vill om Göran Persson - han förstod åtminstone hur man spelade maktspelet! 

    Jag tror att ett sådant upplägg omöjliggjordes av samarbetet med MP. Varför var det så viktigt?
  • Modern­o
    Äldre 8 May 14:08
    Solidaritet skrev 2015-05-08 11:22:47 följande:

    Javisst är det så. 

    Sedan har SD varit framgångsrika i att övertyga människor om att alla problem beror på invandring. 

    Har du ett hål i strumpan? 

    Invandringens fel. 

    Tappade mobilen i toalettstolen?

    Invandringens fel.

    Missade tåget? 

    Invandringens fel. 

    Kom försent till jobbet? 

    Invandringens fel. 

    Det regnade igår.

    Invandringens fel. 

    En militär har kört skolan i botten. 

    Invandringens fel.


    Framställt på det här sättet måste det vara en enkel sak för SD:s politiska motståndare att vinna varje debatt. Ändå så gör man inte det. Det säger en hel del om motståndet tycker jag, faktiskt mer än om SD.

    Jag skulle själv aldrig rösta på SD, för att jag inser att Sverige dels behöver en hög invandring, dels måste vara solidariskt mot omvärlden (dels för att jag anser att det finns en ohygglig inkompetens bland SD:s företrädare). Men även jag är bekymrad över om integrationspolitiken verkligen har tillräcklig kapacitet för att möta framtidens utmaningar. Jag är inte övertygad av regeringens symbolförslag.

    Hur övertygar man sådana som mig?
  • Modern­o
    Äldre 8 May 16:04
    Solidaritet skrev 2015-05-08 15:13:01 följande:

    Du får nog utveckla dig lite. 

    Jag ser inte din poäng.


    Behöver man övertyga dem som inte röstar på sd att integrationen fungerar och att Sverige kan möta framtidens utmaningar beträffande invandringen genom den politik som förs av regering och opposition?
  • Modern­o
    Äldre 19 May 13:30

    Apropå den senaste diskussionen om invandringen. Om det bara är sverige i europa som inte använder tillfälliga uppehållstillstånd (?) - vore inte det en idé att åter börja med det, för det fall man vill ha en jämnare fördelning mellan eu:s länder? Som det är nu är det väl självklart att sökande väljer sverige framför länder med tillfälliga uppehållstillstånd.

    Om man nu anser att fördelningen av asylsökande är skev (vilket Löfven och co. verkar, eftersom man driver frågan i eu) är det väl en naturlig första åtgärd att ge i huvudsak samma förutsättningar för asylmottagandet i alla medlemsstater?

    Vilka för- och nackdelar finns det med ett sådant synsätt?

    (Är själv positiv till invandring, även en relativt stor, om någon undrar).

  • Modern­o
    Äldre 20 May 23:42
    nihka skrev 2015-05-20 19:53:40 följande:
    När du kommer med siffror som inte stämmer ger jag de rätta siffrorna och källhänvisar. Fel på det?

    Angående vilka som bor i dessa områden:

    Ungefär hälften av alla som vid det senaste granskningstillfället bodde i ett utanförskapsområde var födda i Sverige. Ungefär 18% var födda i ett europeiskt land och lite färre än 32% var födda utanför Europa."

    Sedan får man hålla sig lite kritisk till Folkpartiets siffror och urvalskriterier, väldigt många områden är inte med. Det är överhuvud taget vanskligt att kommentera något utan att först ha djupdykt i rapporten.

    Jag tycker det är fantastiskt att hälften har fått jobb och att kurvan hela tiden pekar uppåt, men att vi kan sikta högre där med språkstudier och integrering. SD vill ju inte ha integrering alls så de kommer inte att vara till någon hjälp där.

    Jag tycker du har ett konstigt sätt att resonera när du säger saker och sedan låtsas att jag sagt dem och sedan säger att det är ett konstigt sätt att resonera.
    Av nyfikenhet.

    Kan det vara så att du citerar 
    motargument.se/2015/03/24/utanforskapsomraden/
    i det markerade stycket ovan? 

    När jag läser den sidan ger man ingen hänvisning (vad jag kan se) annat än till folkpartiets rapport "Utanförskapets karta" (2014) 

    Är det från den rapporten du hämtar uppgiften? (Jag kan inte se att citatet finns med där när jag söker i dokumentet) Eller måste man leta någon annanstans?

    (Ställer mig inte frågande till uppgiften, den stämmer nog, men är intresserad av en källa).
  • Modern­o
    Äldre 21 May 13:59
    Anders2015 skrev 2015-05-21 12:37:53 följande:

    Lite hyckleri håller jag med dig om att det är, vi har skapat ett konstigt politiskt klimat i Sverige. Oros molnen duggar tätt, frågor diskuteras inte grundligt, klart folket, väljarna visar det i siffror, tänker på olika partiers utveckling, ex Socialdemokraterna rasar och SD ökar rätt kraftig, och Alliansen är förbi de röd gröna. Jag tror S tapp till visdel beror på det breda samarbetet med MP sedan inger inte Stefan Löfven det förtroende som många önskar. Ex Göran Persson ansåg jag som klart bättre partiledare och han hade aldrig gått med på att ge MP de 6 ministerposter som ex. 

    Sedan tror jag inte Denna regering kan sitta kvar över nästa val om dem skulle vinna, då tror jag Alliansen röstar ner dem. Decemberuppgörelsen spricker. Men det är bara vad jag tror. 

    Frågan är om Decemberuppgörelsen håller fram till nästa val? liten ovan situation vi sitter i. Jag tror den håller men man vet aldrig, regeringen känns svag och osäker med endel konstiga beslut och vallöften som inte hålls. 


    Jag delar i huvudsak din analys. Särskilt beträffande S flathet gentemot MP. Gärna en samarbetspartner, liksom V, men inget egentligt inflytande tror jag hade varit framgångsreceptet för S (vilket Göran Persson också föreslog innan valet).

    Men, å andra sidan hade kanske inte alliansen släppt igenom S enbart. Svårt att sia om, eftersom Reinfeld visade sig vara en så oerhört dålig förlorare.
  • Modern­o
    Äldre 22 May 14:12
    Solidaritet skrev 2015-05-22 09:23:33 följande:

    Jag tror inte att vi lägger samma värde i det. Eftersom du värderar människoliv i pengar. 


    Av rent intresse, går det att värdera något i annat än pengar på ett rationellt sätt? (Lite off topic kanske, men hör ändå till regeringens retorik i vid mening).

    Det säger väl sig själv dels att alla människoliv inte är lika mycket värda ur ett subjektivt perspektiv (jag värderar t.ex. mina barns liv högre än någon annans), dels att alla människor, trots det, inte ska diskrimineras (och i så måtto ha tillång till samma rättigheter som vem som helst i samma situation).

    Så hur ska man värdera människoliv egentligen?
  • Modern­o
    Äldre 22 May 14:40
    Solidaritet skrev 2015-05-22 14:25:45 följande:

    Det beror på vilka värderingar en har. 

    Att du anser att liv inte går att värdera i annat än pengar på ett rationellt sätt säger enbart att du värderar med pengar som riktmärke. Inte att det är det enda rationella sättet att värdera. Varför skulle det vara det? 

    Jag tycker att det är fullt rationellt att inte värdera liv i pengar. 


    Ok. Jag förstår din ståndpunkt. Men på vilket sätt kan man annars värdera, vilken måttstock ska väljas om man är tvungen att fatta ett val?

    Jag kan tänka mig olika nyttoaspekter (t.ex. att man hellre väljer en ungdom framför en åldring, hellre väljer en frisk framför en sjuk osv.). Men finns det inte en risk att valen blir irrationella (åtminstone på marginalen)? T.ex. att man väljer bort någon som skulle kunna göra mycket nytta och skapa glädje etc. bara på grund av att denne är sjuk, gammal osv?
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?