• Sun 16 Jan 2022 20:15
    1457313 visningar
    23130 svar
    23130
    1457313

    Har du förtroende för regeringen?

    Padirac skrev 2022-01-16 19:06:51 följande:
    Hur många av dessa folkvalda är avlönade och hur många är arvoderade för sitt uppdrag

    www.scb.se/contentassets/e866a18a58aa4d4aafbdf1fb3648df0e/me0001_2019a01_br_me09br2002.pdf

    "Undersökningen år 2019 visar att antalet förtroendevalda i kommunerna uppgår till knappt 35 900 personer. I förhållande till år 2015 har antalet förtroendevalda minskat med närmare 1 000 personer. Därmed har det genomsnittliga antalet förtroendevalda minskat till 124 per kommun 2019 från 127 per kommun 2015. Trenden med allt färre förtroendevalda i kommunerna håller alltså i sig. Under efterkrigstiden har antalet förtroendevalda i kommunerna, med något undantag, sjunkit. I början av 1950-talet fanns det i kommunerna omkring 200 000 förtroendevalda. Sedan dess har alltså antalet förtroendevalda minskat rejält. Det bör dock nämnas att antalet kommuner också har minskat under samma period. I början av 1950- talet fanns ungefär 2 500 kommuner i Sverige"
    Spelar det någon större roll när väldigt få av dem överhuvudtaget behövs?
  • Mon 17 Jan 2022 00:39
    Padirac skrev 2022-01-16 22:12:02 följande:
    Hur många och vilka politiska representanter anser du att vi behöver? Vilka är dessa väldigt få? Vilka poster ska de ha enligt dina tankar?Ok - kulturpolitik anser du inte behövs - 15 miljarder för kultur, medier, trossamfund och fritid innan pandemistöd 2020

    AI - vilka parametrar skall läggas in i systemen för att göra kvalifiserade bedömningar - AI är inte bättre än de algoritmer som lagts in och tittar man på de algoritmer som används av de stora kommersiella företagen har de sina brister och kan användas på sätt som inte gynnar alla... vem ska utvärdera algoritmerna . utifrån vilka politiska önskemål skall algoritmerna utvärderas - kan algoritmerna hållas ansvariga för de kvalifixerade bedömningar de gjort - eller kanske de som gjort eller utvärderat algoritmerna?    Det låter som ett väldigt teknokratiskt styre du skissar på.

    Direktdemokrati är bra på sina sätt, men svårt att få att fungera i ett större sammanhang . Om man till exempel tycker att det är besvärande att oppositionen bryter ut poster ur en budget eller att en regering får styra på oppositionens budget så är det ingenting mot hur det skulle vara med direktdemokrati, varje fråga skulle kunna motsäga andra beslut - vem skall hållas ansvarig för helheten och hur skulle det vara möjligt att hålla tvivelaktiga intressen utanför besluten: populism, röstningskampanjer och lobbyverksamhet för politiska och privata intressen inom och utanförlandet skulle skapa en minde eller större tsunami iom en volatil politisk situation med hela havet stormar. 

    Men du tror att AI och algoritmer kan anvädas - jag tror att det är naiv såväl ur en teknisk synvinkel som ur en statsvetenskaplig och nationalekonomisk synvinkel - det du presenterar är naiva drömmar som ser ut att komma från B-rullar och sci-fi-fansin - som jag ser det.


    I avseendet representation behövs ingen utomstående.

    Kvalifikationerna är parametrarna som behövs. Söker du exempelvis bidrag så behövs inga fler parametrar än vad som kvalificerar dig till att få aktuellt bidrag.

    Nu är det inte nödvändigtvis direktdemokrati jag talar om men jag tror att exempelvis Schweiz har en del att säga om din beskrivning och farhågor vilket som. Folket har givetvis ansvaret när folket avgör den politiska helheten.

    Teknokrati? Vad människan kan bidra med i framtiden är inte direkt expertis utan kreativitet. Det enda som står emellan dig, kunskap och optimal process - det vill säga expertis - är trög kommunikation med redan existerande teknik.

    Det var konstiga slutord om teknik som du själv beskriver bara något stycke upp. Det jag föreslår behöver inte mycket mer teknik än den som du och jag använder här och lämpliga tillägg (exempelvis blockkedjeteknik) existerar redan.
  • Mon 17 Jan 2022 15:50
    FDFMGA skrev 2022-01-17 10:00:55 följande:
    Nej, jag har haft samma uppfattning om det du skriver genom åren, även när du kanske var den på Familjeliv som var mest kritisk mot SD.

    Då som nu var du oerhört liberal i din syn på språket - jag har aldrig haft mycket till övers för personer som kräver att omvärlden ska anpassa sig till dem.

    Du kan liksom inte kräva att andra ska förstå att du har en helt egen uppfattning  om betydelsen av exempelvis "prognos" - fast det ska erkännas: Ditt enträgna försvar för din alldeles egna innebörd av "däremellan" kom nästan upp i samma höjder som svankvinnans trådar.
    Jag älskar sådan här Jag har minsann ingenting kvar att lära mig och kan härmed bara mästra!-pondus. Du bara måste ha haft en sådan uppenbarelse tidigare i livet.

    En kvalificerad gissning komponerar en hypotes (eller för all del en prognos) med tidigare kunskap. Det vill säga att enbart med relevant bildning kan någon göra en kvalificerad gissning.

    Du kan inte mena allvar med sista meningen. Kom igen nu. 25% av polletten borde ha trillat ner vid det här laget och om skämtets essens flyger långt, långt över huvudet på dig - chilla istället, i all välmening.

    But will he go for it anyway?! - the intense is unbearable.
  • Mon 17 Jan 2022 15:56
    Padirac skrev 2022-01-17 11:09:02 följande:
    Ah.. det är inte politikerna du pratar om - det är förvaltningar och tjänstemän som du tänker ska ersättas av digitaliserade tjänster?



    Jag är säker på att utvecklingen av verksamheterna pågår och har pågått konstant sedan lång tid tillbaks.
    Digestive skrev 2022-01-16 20:15:38 följande:
    Spelar det någon större roll när väldigt få av dem överhuvudtaget behövs?
    Jodå, visst är det politikerna jag pratar om, iallafall de representativa.

    Precis.
  • Mon 17 Jan 2022 16:08
    Tom Araya skrev 2022-01-17 12:45:14 följande:
    Socialtjänstlagen måste då skrivas om för fasta parametrar istället för bedömt behov.
    Ja. Vore det problematiskt i din mening?
  • Mon 17 Jan 2022 19:08
    Padirac skrev 2022-01-17 16:59:58 följande:
    Så politikerna ska ersättas av digitaliserade tjänster?

    De representativa... vilka ska inte ersättas .. vilka är inte representativa...
    Jag menar att teknik kan göra våra representativa politiker obsoleta då folket kan representera sig själva genom denna teknik.

    Och du undrar om politikerna ska ersättas av digitaliserade tjänster?

    När politikerna. Redan har ersatts. Av folket.
    Padirac skrev 2022-01-17 17:01:37 följande:
    Det är en mindre del av de politiska besluten i Schweiz som hanteras genom allmänna omröstningar...
    Ja, du menade att det politiska havet skulle storma i en direktdemokrati - kännbart både inhemskt och utomlands. Och Schweiz. Har. Direktdemokrati.

    Varför jag frågade. Om. Du. Upplever en sådan storm. I/Av. Schweiz.

    Gör du det?
  • Mon 17 Jan 2022 20:45
    FDFMGA skrev 2022-01-17 19:39:05 följande:
    Språkförståelse igen.

    Visst lär jag av andra - men även om jag aldrig skrivit att jag inte lär av dig så är ju det åtminstone delvis korrekt.

    Men jag tycker att jag lärt mig förstå hur en viss kategori högersympatisörer fungerar, av dig, av hen som klockade hur lång tid det tog innan partihögkvarteret på Sveavägen larmade sina partiarbetarna här på FL för att de så snabbt som möjligt skulle försöka minska skadeverkningarna av hens sylvassa kritik mot S, av hen som tror att den tillfälliga pandemilagens syfte var att ta steget mot en S-diktatur, av hen med sidfotsbudskapet att hen alltid köper blandfärs för att kunna vara säker på att minst två djur slaktats, av hen...

    Jag inbillar mig däremot inte att ni är särskilt representativa för folk med blåbruna sympatier, tack och lov. En pojkrumsradikal skrev för cirka en vecka sen här i tråden att folk är dummare än man tror, som förklaring till att de blåbruna inte vinner i opinion.

    Det tror inte jag, de flesta är rätt förnuftiga även om somliga brister i vissa avseenden.

    Hursomhelst, så rekommenderar jag dig en resa genom Norrlands inland.
    Bröderna bor i Umeå för en längre period och mellanbrodern har hittat en tös som bor längre in i landet, en bit in i skogarna.

    Norrskenet ska tydligen vara något i särklass där ute i de mörka skogarna.

    Aja, det är en roande tanke att man skulle lära sig att förstå hur olika kategorier av människor fungerar genom sådana här miljöer. Förmodligen inget mer än impulser mellan våra öron som letar mönster mot belöning och i en miljö som vi (evolutionspsykologiskt) har haft någon hundradels nanosekund på oss att lära känna.

    Men visst är det en bättre metod än ingen alls! - för att förstå sådant det vill säga. Solig
  • Mon 17 Jan 2022 23:50
    Tom Araya skrev 2022-01-17 22:14:11 följande:
    Det finns skäl till varför den är utformad som den är idag.
    Jag förstår inte riktigt vad du menar.

    Det skulle inte finnas någon gräns för hur många eller vilka underlagspunkter utslaget baseras på. Allt ifrån kortare ögonfransar än genomsnittet till hur mycket markunderlaget lutar kan vara underlagspunkter - de med samma längd på ögonfransar och lika slutande markunderlag kommer dock få samma storlek på bidraget (för dessa två punkter).

    Jag är verkligen inte säker på att jag hänger med i det du anmärker på men vad motiverar en annan ordning än den ovan?
  • Tue 18 Jan 2022 13:29
    +1
    FDFMGA skrev 2022-01-18 08:37:11 följande:
    Inte förstå - men kanske det skulle kunna innebära att din cementerade uppfattning om Västerbotten som en homogen enhet fick några sprickor i kanten, åtminstone för stunden.
    Lite extra obstinat idag?

    Du får gärna förklara hur jag har uttalat mig annorlunda om Region Västerbotten jämfört med hur du har uttalat dig om Region Stockholm.

    Att du anser att omvärlden ska prestera bättre än dig - för att duga, vara acceptabel eller vad det nu kan handla om - kanske kan förklara lite av ditt missnöje med det samma?
  • Tue 18 Jan 2022 15:50
    Padirac skrev 2022-01-17 22:09:54 följande:
    Det är ju inte ett tekniskt problem utan en fråga om att de beslutande ska ha underlag och bedömningar av från utredningar och sakkunniga.

    Jag tror inte själv att alla röstberättigade kan fatta bra beslut utan att ha underlag och bedömningar från utredningar och sakkunniga att luta sig.

    Direktdemokrati och folkomröstningar kan användas för vissa yper av frågor, men tänk dig hur myndigheter och förvaltningar eller sjukvård ska hantera sin planering  och sin bemanning och budget när _allt_ kanske är enskilda frågor utan sammanhang och kontinuitet, där den som skriker högst i social medier med halvsanningar och lögner får med sig stora delar av de enskilda rösterna i olika enskilda frågor  

    Titta på Trumps framfart i politiken och i GOP - folk tror på allvar att Venezuela mixtrade med rösträkningsmaskinerna och en massa andra galenskaper.. Någon sa starx efter att Trump valts att Trump var vald på mandat att demontera staten och samhället - det  är inte att värna om demokratin.
    Vem skulle vara mer sakkunnig, mer organiseringsduglig och mer utredningseffektiv än ett AI?

    Redan med sökmotorer har sådant som faktakunskap börjat förlora relevans. Redan med Excel så kan vi organisera effektivare än hjärnan. Redan med en felsökning i Windows kan vi utreda en informationsmängd effektivare än hjärna.

    När innovatörer - som exempelvis Elon Musk och hans Neuralink - har brutit marken helt så existerar det ingen nämnvärd kommunikationströskel mellan oss, internet, algoritmer och AI.

    Börjar du då fundera på någonting så kan du i samma stund få hjälp av entiteter som kan (om vi vill) röra sig mot koncept som allvetande med exponentiell acceleration.

    Sedan tror jag inte att det är allmänhetens vilja som kommer att ta oss fram på den här vägen - eller för den delen armbåga oss fram på den - utan precis som digitaliseringen i stort så växer vi oss troligen fram på vägen.

    I övrigt så kan jag inte riktigt se hur exemplet med Donald Trump skulle vara ett argument för representativ demokrati. Är det inte tvärt om, när du beskriver det som du gör, ett argument emot representativ demokrati? 
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?