Inlägg från: Digestive |Visa alla inlägg
  • Digestive

    Har du förtroende för regeringen?

    KillBill skrev 2016-07-06 07:25:03 följande:
    Scientologerna är vad jag vet inte en förbjuden sekt. Ska jag tolkar det som att du anser att även scientologerna ska få starta friskolor för barn?

    Det internt motstånd mot religiösa friskolor i alla allianspartier utom i KD:

    Liberaler vill stoppa religiösa friskolor: troochpolitik.se/

    Liberal tankesmedja är tveksam till religiösa friskolor: www.frihetssmedjan.se/2016/05/torbjorn-jerlerup-kan-religiosa-friskolor-fungera-i-dagens-samhalle/

    Centerpartister vill stoppa religiösa friskolor: www.dn.se/debatt/religios-friskola-ett-svek/

    Moderater vill stoppa religiösa friskolor:

    sla.se/skovde/2016/02/26/sager-nej-till-religiosa-skolor
    De är inte förbjudna. Staten ska inte vara en rövtorkande förmyndare utan folket bör bestämma helt och hållet över sin tillvaro - det innebär även att folket borde kunna bestämma över vad som får etablerar sig i deras närvaro.

    Så som jag resonerar så hade du och FDFMGA själva kunnat påverka vad som etableras i er närvaro - att ni dock inte nöjer er med att råda över er egen tillvaro, utan kräver att också få dominera över andras, är ert eget pseudoproblem att tampas med. Jag ger dock ingenting för självutnämnda härskare - oavsett om de dikterar över länder eller skriver på nätforum som privatpersoner.

    Sluta länka till massa fjös. Vad fyra centerpartister skrev i DN Debatt 2009 är inte Centerpartiets officiella ståndpunkt. Hur Liberalerna står i den här frågan står inte skrivet i en nättidning som lades ner för två år sedan, utan det står skrivet på partiets hemsida som jag redan har länkat till. Och Frihetssmedjan har ingenting med Liberalerna att göra.

    Slänger du bara ut saker som ser ut att styrka din sak?

    Ja, Moderaterna är de som är strängast emot religiösa friskolor av Allians-partierna vilket jag redan har skrivit.

    Det ser ut som att det saknas en länk men jag har dock redan länkat till hur Kristdemokraternas medlemmar stod i frågan 2010 och då tyckte 55% av dem att religiösa friskolor ska tillåtas. Att 45% är av en annan åsikt innebär naturligtvis att det finns någon sorts intern splittring inom partiet i den här frågan.
  • Digestive
    FDFMGA skrev 2016-07-06 09:35:38 följande:
    Ja, du ser. Konventionen är öppen för tolkning.
    Nej, inte angående ett förbud. Det vill säga ett generellt förbud mot religiösa friskolor.

    Varför har du ett behov av att härska över folks tillvaro? Det finns inget annat behov som har satt världen i brand så många gånger än just detta behovet. Tror du att känslan av att din sak är rättfärdigad är någonting som historiens tyranner har saknat?
  • Digestive
    FDFMGA skrev 2016-07-06 13:31:16 följande:
    Tvärtom.

    jag ser det som att du har behov att härska över folks tillvaro.

    Jag vill att alla i Sverige, även barn så långt som möjligt ska kunna bli en del av ett tillåtande tänkesätt. 

    Det innebär inte att man kan tillåta allt - till exempel anser jag att barn ska slippa indoktrineras i skolor som predikar samma religion eller filosofi som deras föräldrar gör. 

    Detta anser jag borde vara en självklarhet - oavsett om det är personer som anser att marxismen är filosomein framför alla andra eller om det är religiösa som vill starta en skola där man sjunger sharialagarnas lov eller om det är Jehovas vittnen som känner behov av att predika sina sanningar för barn under skoltid finansierat av oss skattebetalare.

    Mitt perspektiv är att samhället ska agera så att barn får en så allsidig och sekulär utbildning som möjligt. Dt ger barnen möjlighet att bättre kunna välja sin egen väg längre fram i livet.

    Utifrån din Europakonvention kan man motivera att svensk lagstiftning strider mot föräldrars rätt att bestämma hur deras barn uppfostras och undervisas.

    Såg någon tråd nyss där primitiva människor argumenterar för att aga är en effektiv uppfostringsmetod. Tycker du att föräldrar borde ha rätt att sätta sina barn i skolor där aga är ett disciplinärt inslag i undervisningen. Utifrån Europakonventionen kan man mycket väl motivera att det är så - åtminstone om man tolkar den som du gör.
    Du är alltså emot fanatism/absolutism och inte religion. Någon slags motsättning mellan "tillåtande tankesätt" och religion existerar inte utan ingrediensen fanatism/absolutism. I den striden så får du dock börja med dig själv.

    Det är intressant med människor som försöker bekämpa ensidiga perspektiv genom att tvinga andra på sitt eget i olika former. Idén om att man skulle kunna beröva människor på sina egna perspektiv för att ge dem fler är befängd redan i tankestadiet. Exakt hur definierar du begreppet "indoktrinering"? - du kan inte ha koll

    Att du kan beskriva världen med egna ord innebär inte att du faktiskt beskriver världen med orden. Att du drar folk (läs; religiösa) över en kam och saknar tillit till dem är ingen sund grogrund för politik - se din egen argumentation angående Sverigedemokraternas politik för referensresonans. Det är inte ens en grogrund för tillåtande tankesätt som du precis hyllade utan det är grogrunden för just enfaldiga perspektiv och allt annat som gror sig starkt i fördomarnas träsk.

    Vi tar det igen: "Jag utgår från citatet ur Europakonventionen och Sveriges grundlag som ämnas upprätthålla en sekulär utbildning. Du försöker slå in öppna dörrar, ingen påstår att undervisningen ska influeras av religion.".

    "Utifrån din Europakonvention [...]" - hur uttrycker du dig egentligen? Ja, man kan göra allsköns tolkningar om man inte läser saker i sitt kontext, konventioner är inget undantag. Konventionen berör inte rättigheter ur ett intresseperspektiv utan ur ett skyddsperspektiv.
    FDFMGA skrev 2016-07-06 13:31:16 följande:
    Utifrån Europakonventionen kan man mycket väl motivera att det är så - åtminstone om man tolkar den som du gör.
    Hur varmt är det hos dig egentligen? Vi tar det igen: "Jag har inte tolkat konventionen på ett sådant vis. [...] Vad jag menade med att konventionen inte är vidare öppen för tolkning berörde ett förbud.".

    Sverige har aldrig haft någon slags skyldighet till att följa den här konventionen på det viset som du befarar. Sverige lämnade ett förbehåll för den saken vilket du även kan läsa om i länken som du fick i inlägget #3493 (precis under den aktuella konventionen).

    Även du verkar ha gått på gallerispelet i den här frågan. Politikerna verkar ha fått er att fäktas mot väderkvarnar med utspel i pseudofrågor.

    Samhörighet-hack-2.0.exe
  • Digestive
    FDFMGA skrev 2016-07-06 18:19:22 följande:
    Njaej, du förstår nog inte fullt ut det där.

    Du anser att föräldrar ska få kunna välja friskolor utifrån föräldrarnas religion eller filosofiska inriktning och att vi skattebetalare ska finansiera detta.

    Jag anser att samhällets uppgift är att se till att skolan är fri från religiösa pekpinnar. Skolan ska undervisa om religionerna på ett sakligt sätt, sedan är det elevernas uppgift att förhålla sig till olika religioner ch filosofiska/politiska inriktningar.

    Som jag ser det sätter du föräldrarätten före individens frihet och samhällets skyldighet att tillgodose denna. sannolikt beror skillnaden i våra synsätt på att det finns inslag av socialliberalism i mitt sätt att se på skolans roll för individens utveckling medan du har ett socialkonservativt synsätt.
    Vad är det som jag inte förstår?

    1. Allt du tar upp är redan förbjudet enligt svensk grundlag.

    2. Att förbjuda religiösa friskolor är inte att sköta en sådan uppgift, det är att se till att det inte finns någonting att sköta på folks bekostnad.

    Att religiösa skulle vara oförmögna till att både besitta och föra vidare en god perspektivbredd är en fördom för dig att tampas med och inget underlag för diskussion. Vill du ha sådant som diskussionsunderlag så återkom med källor.

    3. Du ser fel. Nu tar du för givet att individens frihet kränks och att det inte skulle vara att tillgodose individens behov att erbjuda religiösa friskolor som studiealternativ. Dina fördomar är inget diskussionsunderlag.

    Det som skiljer oss åt är att jag vill ha politik som genereras av verkligheten medan du vill ha politik som genereras av föreställningar om verkligheten. Vilket är en smula ironiskt, när man tänker efter.
  • Digestive
    KillBill skrev 2016-07-06 21:26:40 följande:
    Det finns förespråkare mot religiösa friskolor i alla partier utom (vad jag vet) KD. Menar du att detta skulle vara en extrem uppfattning eller vart vill du komma?
    Som jag skrev till dig igår:
    Digestive skrev 2016-07-05 23:56:54 följande:
    Partiet har flest medlemmar som anser att religiösa friskolor bör tillåtas; 55%. Medan miljöpartiet har flest medlemmar som anser att religiösa friskolor inte bör tillåtas; 62%. Det skiljer alltså 17%-enheter mellan dessa två partier som står på vardera ytterkant denna frågan.

    Det är en ganska gammal artikel med det var vad jag hittade om saken; tinyurl.com/grc9osv
    45% av Kristdemokraternas medlemmar är alltså av en annan åsikt än att religiösa friskolor ska tillåtas.
  • Digestive
    FDFMGA skrev 2016-07-06 20:49:16 följande:
    Min uppfattning är att din uppfattning om verkligheten är att den borde anpassa sig till dina föreställningar om hur den borde vara.

    Så småningom kommer självklart samhället att upphöra att finansiera skolor som har anpassats efter föräldrarnas behov av att sätta sina barn i skolor som ska leva upp till föräldrarnas religiösa eller filosofiska övertygelse.
    Nu skriver du bara saker. Jag förespråkar kontroller och att handla utifrån dem. Om inte det är verklighetsanpassat enligt dig så undrar jag med stor nyfikenhet hur du beskriver din egen hållning i sak.

    Du är säkert jätteduktig på att gissa religiösa föräldrars behov, leverne, tankar, ja, precis allt som berör dem, men du kan ju försöka formulera dig som om du inte vore Xavier.
  • Digestive
    FDFMGA skrev 2016-07-07 00:47:42 följande:
    jag är inte särskilt insatt i den här frågan, men betvivlar att jag skulle ändra uppfattning om jag så ägnade lång tid att sätta mig in i olika synsätt och resonemang.

    Minns jag inte fel så initierades debatten efter att det framkommit att flickor och pojkar delas upp i undervisningen.

    Jag är inte mycket för könssegregation, och jag är heller inte mycket för föräldrars rätt att kräva skolor vars inriktning är icke-sekulär.

    ett skäl till att jag gillar Sverige är att det är det mest sekulära landet i världen. Det är något jag tycker vi ska vara stolta över och den utvecklingen anser jag att vi ska värna om.
    Fair.

    Den utvecklingen har inte uppstått genom förbud och intolerans. Jag tror att du känner och tycker mer än vad du reflekterar.

    Sveriges sekulära utveckling socialt vilar på öppenhet och tolerans. Det är det som har gjort att olika grupper kan integrera med varandra utan att känna sig stigmatiserade och det är det som har fått upplysningsgemenskaper att växa fram fortare här än någon annanstans.

    Du representerar någonting helt annat. I din ringhörna hittar vi intolerans, stigmatisering och alienation.
  • Digestive
    FDFMGA skrev 2016-07-07 18:36:52 följande:
    Mm, det kunde man ha använt som argument i debatten kring införandet av lagstiftning mot aga också.
    Man kan använda en hand till att mörda; är en hand därmed dålig? Man kan använda argumentet "- Det här är en demokrati!" för att utföra alltifrån folkmord till att hjälpa utslagna.

    Problemet här är att folk som vadar upp till axlarna i fördomens träsk inte klarar av att skilja på "potentiellt" och "faktiskt".

    Sverige ska inte grunda politik i förutfattade meningar om människor.

    Sverige ska ta reda på hur verkligheten ser ut och agera därefter.
  • Digestive
    nattuv skrev 2016-08-14 18:14:22 följande:
    Så trevligt att det alltid går hitta en SD vinkel på allt.
    Det har funnits regeringar där man har kunnat väga upp det negativa genom att peka på det positiva.

    Men så finns det även regeringar som denna - där man behöver peka ut att någonting annat är sämre, för att det ska kännas lite bättre överhuvudtaget.
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?