• Äldre 23 Aug 19:59
    1458382 visningar
    23131 svar
    23131
    1458382

    Har du förtroende för regeringen?

    Tom Araya skrev 2016-08-23 19:46:58 följande:
    Säger gör han ju inte (i verkligheten), snarare tänker eller säger till sig själv, villket varken du eller jag vet ett skit om, men det är ju inte det viktiga utan vad han gör...

    Fokusera på det väsentliga så slipper jag fålla in dig i mindre smickrande grupperingar på samma sätt som du gör.
    En del förnekar sig aldrig.
  • Äldre 23 Aug 20:38
    Rataxes skrev 2016-08-23 19:47:26 följande:

    Regeringen med inbillningsministern Gustav Fridolin i spetsen storsatsar nu.
    Byter namn på "höstlov" till "läslov". Det finns runt 5000 skolor i Sverige. De "satsar" 5 miljoner. En tusenlapp till var skola. Briljant.


    Där har vi den här regeringen i ett nötskal. En mer innehållslös politik får man nog leta efter.

    Det är verkligen kul i sig när man skalar ner alla dessa speciella etiketter, fack, råd och poster till rent klarspråk - simpel skattefördelning inom en statsapparat, varken mer eller mindre utan vad vi har gjort sedan civilisationens urminne. Men, men, det måste såklart lysa, blinka och skimra fräckt för att rösterna ska trilla in.

    På vänsterkanten gillar jag Vänsterpartiet på den här punkten - det är mer "- Vi tycker att staten ska bidra med glasögon åt barn. Punkt.". Raka rör. Ärligt och transparent.

    Medan Socialdemokraterna och Miljöpartiet troligen skulle starta kampanjer i stil med "Hela Sverige ser!" i samma ärende - för 1/10 av skattepengarna i fråga, kallat det för något i stil med "Blicka framåt bidraget", börjat leta efter marknadsparter åt det statliga "KBR - Klar Blick Rådet" och sedan satt någon på posten som "Synminister".

    Orka med regeringens jippon. De kostar oss - bokstavligen - pengar.
  • Äldre 23 Aug 21:49
    nattuv skrev 2016-08-23 21:13:55 följande:
    Det enda parti på vänsterkanten som kan komma ur denna valperiod med hedern i behåll är vänsterpartiet. Idag har nog besvikelsen över att inte få ingå i regeringen bytts till glädje över att de inte fick en plats i regeringen.
    Om det skulle bli en vänsterregering även efter nästa val så kanske det bara finns Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som regeringsalternativ.

    Även om en vänsterregering inte vore förstahandsalternativet som så så hade det smakat bättre i allmänhet med en politik som man kan ta på. Så känner iallafall jag.
  • Äldre 25 Aug 15:11
    KillBill skrev 2016-08-24 23:14:10 följande:

    Sverige vinner VM i ekonomi även 2016. Det spår Erik Pensers Bank i sin senaste konjunkturprognos. Erik Pensers Bank utnämnde i januari Sverige till världsmästare i ekonomi 2015. Bankens chefsekonom Sven-Arne Svensson pekade då på att svensk BNP-tillväxt var drygt 1 procentenhet högre än den globala tillväxten.

    www.di.se/artiklar/2016/8/24/sverige-varldsmastare-i-ekonomi/


    "Det bör dock påpekas att riskerna i den svenska ekonomin har ökat påtagligt?, skriver Sven-Arne Svensson.

    Han lyfter fram de stigande bostadspriserna som gjort att hushållens skulder är rekordhöga. Faran är också att den offentliga sektors utgifter stiger snabbare än väntat vilket kan leda till skattehöjningar som dämpar tillväxten. En het arbetsmarknad kan också pressa upp löner och inflation, vilket hotar konkurrenskraften."

    Artikeln som du länkar till tar just upp farhågorna som en hel del oroar sig för.

    Att marknaden har stått sig bra i Sverige har nog få missat. Det har väldigt lite med politik att göra och om det skulle ha med politik att göra så är det knappast många och höga skatter som ligger bakom den här framgångsperioden.

    Ekonomi, offentlig som privat, nationalekonomisk som makroekonomisk - är inte så simpla ting att det finns ett enda framgångsrecept. Det finns tider där man borde höja skatter och det finns tider där man borde sänka skatter och så vidare.

    Hade inte Sverige tryckt på den ideologiska panikknappen så fort som regeringen skiftat färg så hade Sverige förmodligen sluppit mycket av dessa risker.

    Ideologiska nattmössor är ingenting att ha. Ideologier är verktyg - att tro någonting annat är att vara skruven, muttern eller spiken och så vidare.

    Ideologier är verktyg och ingen utav oss använder hammaren till allt.

  • Äldre 25 Aug 17:59
    KillBill skrev 2016-08-25 16:46:28 följande:
    Ja priser och skuldsättning för bostäder är ett stort problem. Den förra Alliansregeringen med den dåvarande Kristdemokratiska bostadsministern i spetsen en stor skuld för detta. Slopandet av fastighets- och förmögenhetsskatten var ett rent vansinne.
    Du skrapar bara på ytor. Vilkendera är pseudolösningar på samma problem.

    Det är främst privatpersoner som behöver ta intiativ till att bygga nytt - inte företag eller staten. Det lämnar bostäder över åt andra samtidigt som bostadsmarknaden hålls intakt.

    Vansinne är att fortsätta göra en ruralisering oattraktiv - vilket både höger- och vänsterregeringar har varit duktiga på.
  • Äldre 26 Aug 01:35
    Tom Araya skrev 2016-08-26 00:26:02 följande:
    Vilka privatpersoner har de finansiella resurserna och räcker det för att lösa bostadskrisen? Om de finansiella resurserna finns, varför har det då inte byggts i tillräcklig takt?
    Har man råd att bo någonstans i Stockholms, Malmös, Karlstads läns inre regioner och så vidare så har man råd att bo utanför.

    Ta Vargön som exempel på en plats som ligger 1.) intill Vänern med underbara stränder, 2.) vid knuten av Hunneberg som är ett jättefint naturreservat med allt ifrån naturliga vattenkällor, fiskevatten bort till grottor, jaktmarker och friluftsliv samt 3.) har goda förbindelser till Göteborg med tåg (tar cirka 40 minuter, det motsvarar ungefär sträckan mellan Södertälje och Stockholm) - tinyurl.com/hxrzzrx.

    Fanns inte många annonser i Vargön just nu men jag har nyligen sett en tomt precis intill Hunnebergs bergsfot för 400 000 med avlopp och alting ordnat (ett brandskadat hus stod på tomten. En riktigt fin och stor villa (6 rum och uppåt) med välunderhållen trädgård samt med bra läge i samhället kostar omkring 2 500 000.

    En motsvarande radhusfyra i exempelvis Västra Frölunda kan kosta 2 500 000 utan problem och då är det hyra därtill - tinyurl.com/jk7mn5b.

    Kollar man i än mindre städer som Falköping så kan en radhusfyra gå loss på under 300 000 - www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-4rum-dotorp-falkopings-kommun-dotorpsgatan-56-a-9807698. Vad tomter utanför Falköping kostar är bara löjligt.

    I Upphärad (som ligger ungefär 30 minuter ifrån Göteborg med bil) så gick det att köpa två ordentliga tomtplatser för 300 000, för bara någon månad sen.

    Varför det inte byggs flitigare på sådana här platser? Det är inte trendmässigt rätt (även om det verkar vända något) men framför allt för att orterna inte får någon stimulans. Folk i allmänhet verkar vilja ha liv och rörelse serverat utan att behöva skapa en sådan miljö själva.

    Att stimulera sådana här orter med omnejd har regeringar från höger till vänster varit riktigt dåliga på.

    En ruralisering hade helt klart underlättat i bostadskrisen.
  • Äldre 28 Aug 03:17
    KillBill skrev 2016-08-26 08:27:26 följande:

    Många framstående ekonomer varnade den förra regeringen för att slopa fastighets- och förmögenhetsskatten. Och idag är det tydligt att det finns en koppling mellan bostadsbubblan och slopandet av dessa skatter.  


    En annan sak som har bidragit till dagens bostadssituation är slopandet av statlig reglering av bostadsbyggandet som den borgerliga regeringen genomförde i början av 90-talet.


    Du kan ju försöka ge några exempel på länder som har dessa skatter samt en statlig reglering utav bostadsbygget men som inte har samma bostadsrelaterade problem som Sverige.

    Lycka till.
  • Äldre 28 Aug 04:27
    Tom Araya skrev 2016-08-26 11:34:39 följande:
    Det var inte riktigt svar på min fråga, men jag ska svara dig ändå...

    Helt riktigt är det ett problem att folk inte vill flytta dit där plats finns (finns även orter med bostadsöverskott också). Frågan är vad man kan göra åt det på ett sätt som inte kostar för mycket. Jobb är en viktig detalj och där vet vi ju av erfarenhet hur svårt staten har att lösa sdana problem.
    Vad fick du inte svar på mer specifikt?

    "Vilka privatpersoner har de finansiella resurserna och räcker det för att lösa bostadskrisen? Om de finansiella resurserna finns, varför har det då inte byggts i tillräcklig takt?"

    Det känns som att det här fick sitt svar men det kanske försvann i ett överflöd.

    För att stimulera livet för dessa orter kan man förbättra infrastrukturen, underlätta för företag att etablera sig där det råder brist på specifika branschföretag och göra fordonsbaserade skatter mer dynamiska utifrån avstånd, exempelvis.

    Det paradoxala problemet med statliga lösningar, speciellt i det här fallet, är att staten just försöker lösa saker medan den istället borde backa flera steg bakåt. När staten lägger sig i och ska lösa allting med sina egna kostsamma projekt så kostar det i praktiken privatpersoner pengar - och det är just privatpersoner som bör ta initiativet att bygga (läs: finansiera) sin egen bostad.

    Statliga lösningar är ofta en väldigt kostsam omväg. För svinnet redan inom byråkratin så hade man kunnat åstadkomma mycket och då ska vi inte tala om alla misslyckade statsprojekt. Ska staten göra någonting så ska det vara med precision på distinkta och tydliga området utifrån folkets begäran - inte som det är nu, alltså helt tvärt om, att staten hittar på massa projekt ifrån höger till vänster och som folket blint får ställa upp på med plånboken.

    Den representativa demokratin är ingenting annat än en affärsidé för maktintresserade - folket ska köpa deras produkter medan de borde köpa folkets. Det vill säga att de borde förverkliga våra idéer och inte tvärt om.
  • Äldre 28 Aug 05:27
    Flash Gordon skrev 2016-08-26 17:55:55 följande:

    För att det saknas möjligheter att försörja sig.

    Och det har inget med statiliga stimulanser att göra utan för att förutsättnignarna för ett fungerande näringsliv inte finns på orten.

    Bostadsbrist har vi haft i decennier, oavsett regering. Men den sprider sig och den ökar. Nuvarande regering kommer absolut inte att kunna göra någonting åt detta för de verkliga lösningarna finns inte på deras sida av spelplanen.


    Jag uttryckte mig lite klumpigt. Det jag menade med stimulans var lite sarkastiskt då jag vill förmedla att regering efter regering har försvårat livet på småorter.

    I teorin så ser det jämt ut men i praktiken finns en helt annan verklighet. Exempelvis inkomstskatten ser snarlik ut i varenda kommun i landet men priset för att leva och lönegraden kan variera väldigt kraftigt.

    Det behövs mer dynamik i systemen så att det blir rättvist att leva och etablera företag överallt i landet. Alltså rättvisa i praktiken och inte enbart på papper.

    Är det svårare att etablera företag i Åmål än i Stockholm så ska hänsyn tas till det. Är det dyrare att transportera sig om man bor utanför en storstad än i den så ska hänsyn tas till det. Får man lägre lön i Eskilstuna än i Malmö så ska hänsyn tas till det. Är det dyrare att bo i Stockholm än i Falköping så ska hänsyn tas till det.

    Ska man ha en stat som reglerar både det ena och det andra så bör man ändå kräva att resultatet blir rättvist, på riktigt. Lösningen är dock inte bidrag och subventioner utan hänsyn ska tas i hur mycket staten belastar individen.

    Ju mindre skatteintäkter ett land behöver desto bättre. Det är samma logik som att det är bättre ju färre doktorer det behövs - för det betyder i praktiken att färre är sjuka (läs i rätt kontext: att samhället klarar sig fint på egen hand). Därför bör man alltid sträva efter skattesänkningar så långt det går.

    Vilka lösningar är det du tänker på?
  • Äldre 28 Aug 06:19
    Rataxes skrev 2016-08-26 19:12:13 följande:
    Något som underlättat hade varit att lätta på de absurda reglerna för strandskydd = mer attraktivt att bygga utanför storstäderna.
    Absolut. Att kunna bo som man vill är en enorm drivkraft och det finns en hel del bisarra regler. Har inte lagt mycket på minnet men har läst om flera knasiga exempel.
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?