Inlägg från: nihka |Visa alla inlägg
  • nihka

    Har du förtroende för regeringen?

    FDFMGA skrev 2016-05-04 23:43:40 följande:
    Mm, folk som annars skulle ha jobbat någon annanstans eller haft semester gör att Årjäng går runt den här sommaren. Inte ett nollsummespel utan ett minussummespel såtillvida att det finns skäl till att man egentligen ska ha en sammanhängande semester på sommaren när övriga familjen är ledig - skäl som innebär att långtidssjukskrivningarna har en tendens att öka annars.

    Men som SKL:s chefsekonom sa apropå det stora antalet flyktingar:

    "Vi har ett stort behov av personal inom vård, skola och omsorg och vi har ett rekryteringsproblem så sköter vi det här bra och ser vi till att människor matchas mot de lediga jobben på ett snabbt och effektivt sätt kan det här bli en riktig vinn-vinn-situation"
    Ja, man löser problemet temporärt och skjuter det egentliga problemet framför sig. Det blir ju inte fler sjuksköterskor totalt för att några lockas att jobba mer för en högre ersättning.

    Samma landsting har tidigare lockat med högre ersättning (10 000 kr) mot att sjuksköterskor inte tog ut semester i juli månad tillsammans med ett stort tack till alla som ställde om sin semester för verksamhetens och patienternas skull. Senare beklagade sig sjukhusledningen på ett personalmöte till samma sjuksköterskor över att man spräckt sin budget och att man inte kunde ha en så dyr personal/verksamhet.
  • nihka
    Kung Markatta skrev 2016-05-05 00:34:32 följande:

    Svensk sjuksköterskeförenings ordförande intervjuas i Dagens Medicin:

    www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/11/19/vi-har-ingen-brist-pa-sjukskoterskor

    Men är det inte bra om undersköterskor tar över arbetsuppgifter när det är sjuksköterskebrist?

    - Jag hävdar att vi inte har någon sjuksköterskebrist. Det finns över 40 000 sjuksköterskor som inte arbetar inom den svenska sjukvården. Bemanningsproblemen beror främst på brister i organisationerna liksom på arbetsvillkoren och lönerna.


    Det är klart att det finns en sjuksköterskebrist när det finns fler jobb för sjuksköterskor än det finns sjuksköterskor. Man kan ju inte räkna med alla som jobbar för läkemedelsföretag, säljer medicinsk utrustning, forskar, undervisar, administrerar osv osv osv som tillgängliga för sjukvården och direkt patientkontakt för de behövs ju också där de är. 
  • nihka
    Tom Araya skrev 2016-05-05 01:19:36 följande:
    Mmm, invandringen förändrardes en del där under 80-talet, så jag avser naturligtvis fram till den förändringen när det främst handlade om invandring från de nordiska länderna, Latinamerika och östeuropa.
    Ja, du tänker på den synen samhället hade på alla dessa  "väletablerade" finnländare som bodde i förortsghetton och hade rykte om sig att halsa vodka och slåss med knivar. Då förr i tiden när allt var så mycket bättre. 
  • nihka
    Smecker skrev 2016-05-05 07:25:04 följande:
    Om man med bättre lön och arbetsvillkor lockar hem de tusentals sjuksköterskor som jobbar i Norge och Danmark så blir läget helt plötsligt annorlunda.
    Visst, men det skulle inte råda bot på någon brist utan bara förflytta bristen till Norge.
  • nihka
    Flash Gordon skrev 2016-05-05 07:54:01 följande:
    Dessa "man" har alltså lyckats identifiera ett hundratal sjuksköterskor och socionomer bland de invandrare som kommit hit. Se länk till SKL:s studie tidigare i tråden. Det kompetens-regnar inte mer än så.

    Myten om kompetensregnet är dagens version på 90-talets myt om ingenjören som kör taxi.

    .
    Vi har redan idag 400000 arbetslösa i Sverige och snart kommer kanske 50000-100000 till att gå till arbetsförmedlingen så fort de fått uppehållstillstånd i Sverige.
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6353884

    70% av dagens arbetslöshet är invandrare som inte jobbar. Denna siffra kommer med all säkerhet att stiga ytterligare eftersom det är ju dessa invandrare som reser hit idag som kommer att öka på arbetslösheten när de lämnar mottagningssystemet.

    Vi har alltså redan skapat ett samhälle där vi kommer att ha en stor grupp, primärt bestående av invandrare, som bara kommer att driva omkring på dagarna, arbetslösa. Inte ens om vi lyckade utbilda och sätta folk i alla bristyrken går situationen att rädda upp mer än hjälpligt. Arbetslösheten är helt enkelt för stor redan idag.

    Så antingen behåller vi systemet och det samhället som det ser ut idag och då kommer vi att få ett än mer delat samhälle än idag. Eller så ändrar vi regelverket radikalt och exempelvis skapar en låglönemarknad för även dessa att å ett jobb.

    Det är valen. Dit har vi kommit.

    Tack vare att man inte ville/kunde ta till sig alla varningssignaler som skickats ut av alla dessa "SD:are" i samhället i åratal.
    .

    Faktum är att redan för nästan 10 år sedan (2007) varnade "sverigedemokraten" Anders Lago i Södertälje för att deras kapacitet var på bristningsgränsen. Alla de system-problem han beskrev i Södertälje då, det har vi idag på riksnivå efter en tydlig uppskalning på invandringen sedan en fyra-fem år tillbaka.
    http://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/kommunalradet-anders-lago-sodertalje-klarar-inte-fler-flyktingar

    Man kan inte gärna förvänta sig att det system som kraschade i Södertälje i mitten på 00-talet skall fungera bättre på riksplanet 10 år senare.

    Systemen måste förändras och därmed är den svenska modellen, som vi känner den, till stor del död.

    Av Reinfeldt kan jag faktiskt nästan tänka mig att det var medvetet för att krossa systemet, men av övriga handlade det nog mer om en naiv missriktad välvilja, en lagom dos ideologisk faktaresistens och så denna rädsla för att bli kallade för "sverigedemokrater" av vänstertrollen i debatten.
    Det är ju helt fantastiskt. Bara man plockar bort alla invandrare kan vi sänka arbetslösheten med 70%. Och vilket parti röstar du på?
  • nihka
    Flash Gordon skrev 2016-05-05 07:54:01 följande:
    Dessa "man" har alltså lyckats identifiera ett hundratal sjuksköterskor och socionomer bland de invandrare som kommit hit.
    Det är ju märkligt hur det hänger ihop för främlingsfientliga. Först finns det inga sjuksköterskor eller annan medicinsk personal bland flyktingarna (alla medicinskt utbildade syrier har tydligen valt att stanna i Grekland och äta tzatsiski, men sedan "infiltreras" den svenska sjukvården av en massa medicinsk personal som man inte ens förstår vad de säger.

    Var tionde nylegitimerad sjuksköterska har utländsk utbildning

    https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2015/december/var-tionde-nylegitimerad-sjukskoterska-har-utlandsk-utbildning/
  • nihka
    nattuv skrev 2016-05-05 09:41:10 följande:
    Så enligt dig är det bättre att förflytta bristen till fattiga och/eller krigshärjade länder än till Norge.
    Ja, precis så har du uppfattat det.
  • nihka
    Smecker skrev 2016-05-05 12:11:27 följande:
    Rent spontant.. och?
    Fast vi kan inte bortse från att bristen då skulle förflyttas till Norge eftersom det gör att Norge höjer löner ytterligare för att täcka sitt behov av sköterskor som då strömmar tillbaka till Norge. En brist är en brist hur man än vänder och vrider på det och Norge vinner med sina oljepengar lätt ett lönekrig över Sverige.
  • nihka
    misil skrev 2016-05-05 11:32:09 följande:
    finnar hade ett väldigt gott rykte hos företagare som arbetsamma med hög arbetsmoral om valet stod mellan en finne och en svensk så valde man helst en finne.
    "Finnar" hade oerhört dåligt rykte och framställdes som dumma och aggressiva suputer som var ovilliga att anpassa sig till Sverige. Säkert för det mesta helt  oförtjänt, precis som med de flesta invandrare idag. Inget har förändrats där.
  • nihka
    FDFMGA skrev 2016-05-05 12:23:35 följande:
    Dubbeltänkande tror jag Orwells kallade fenomenet.

    Mycket vanligt bland SD-aktivister och skrikhöger. Jag har fått uppfattningen att de inte ens är medvetna om detta, att kunna argumentera för två sinsemellan oförenliga ståndpunkter samtidigt är snarare regel än undantag för somliga.

    Att besöka ett sjukhus numer innebär för den som vill se att man blir varse att delar av sjukvården skulle ha kollapsat om det inte vore för invandrare.
    Och en tredje oförenlig ståndpunkt är att trots att det fanns en massa fungerande sjukhus i Syrien före kriget bröt ut så jobbade där tydligen ingen vårdpersonal eller så flyr just vårdpersonal till andra länder än Sverige. Vem vet - de kanske sitter och smuttar på Retsina på Kreta.
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?