Inlägg från: nihka |Visa alla inlägg
  • nihka

    Har du förtroende för regeringen?

    FDFMGA skrev 2016-05-05 13:49:17 följande:
    Mm, det är där rasismen kommer in, underförstått är ju att de där araberna inte kan klara avancerade arbeten i ett västerländskt land - och om de nu har utbildning och arbetslivserfarenhet från Syrien så kan inte detta jämföras med avancerad svensk sjukvård.

    Finns en kul paradox i med den underförstådda synpunkten och det är att SD-aktivisternas och skrikhögerns åsikter inte sällan framförs av personer så bedövande obegåvade att åtminstone jag inte ens skulle våga anförtro dem att tömma papperskorgarna på kontoret.
    Det kanske är detta som är orsaken  till att regeringen och alla andra riksdagspartier för den delen vägrar samarbeta med den part som står för den typen av syn.
  • nihka
    Flash Gordon skrev 2016-05-05 14:22:27 följande:
    Inte alls. Du skriver om brister i skola och vård. Du talar om 90000 som du påstår saknas. Du skriver att kompetensen sitter på asylboenden och väntar. Företag och myndigheter vill åt dem fort.

    Det var det jag svarade på.

    Kompetensregnet finns inte där, som det påstås.
    .

    Sedan avslutar du med en mening fristående om hantverkare. Tja, kanske det finns några sådana där också men de gör ingen skillnad i praktiken. De behöver också läras upp och läras om - om de skall fungera i dagens svenska system. som med de 400000 som redan är arbetslösa alltså.

    .
    Det jag vänder mig emot är myten om den enorma mängd färdig arbetskraft som bara sitter fast - illustrerat i media med ett exempel från någon småländsk kommun där man lyckats hitta en kille från Baghdad som jobbat som gatuingenjör och som nu får göra praktik på kommunens gatu-enhet.

    Det är klart att det  finns någon lämplig kandidat för någonting bland en kvart miljon invandrare som kommit sedan 2014 men nåra större mängder färdigutbildade som går att använda är det ju inte. Det faller på språk, kultur och även om de har rätt utbildning - kvaliteten på densamma. De måste alltså i praktiken lära om under minst ett år eller två innan de eventull kan bli anställningsbara.

    Och då är det samma läge som är de 400000 som redan är arbetslösa. Varav 70% redan utgörs av invandrare.

    .
    Löfvén talade om beredskapsjobb i den gröna sektorn i höstas. Nu talar han om 5000 "enklare jobb" på myndigheter och hos kommuner. I praktiken talar han alltså om att rensa diken och jobba som springpojkar. Statsministern alltså.

    Det är där vi har hamnat.
    Jag tror att du så småningom kommer att förstå att det handlar om att man ska ta tillvara på människors kompetens och att svenskar inte är de enda som har kompetens. Naturligtvis finns det en massa invandrare med kompetens och det är stor skillnad på människors utbildningsnivå överlag när de kommer från ett land där det har rått krig i en hel generation och där konflikten har varat i några år.
  • nihka
    misil skrev 2016-05-05 15:27:12 följande:
    Inte hos företagare inom t,ex industri där finnar hade väldigt gott rykte för sin arbetsmoral,företagare är endast intresserade av hur duktig en arbetare är på att producera och struntar totalt i om personen anpassar sig till det svenska samhället eller inte och struntar även i vad Svensson säger,och finnar var bra på att producera. 
    Många vill hävda att företagare är rasister och sexistiska vilket är fel,om en grupp ses som generellt duktiga arbetare och man har goda erfarenheter av t,ex en specifik grupp invandrare så är det lätt att få jobb eftersom man har gott rykte,medans om många företagare haft dåliga erfarenheter av t,ex Somalier så blir det svårare att få anställning,för hör och häpna företagare pratar med varandra detta gäller förövrigt även svenskar om personen söker jobb så ringer företagaren upp personens förra arbetsplats för att höra om personen haft t,ex mycket frånvaro vilket gör att personen då sorteras bort.
    Med anpassning ingår att man lär sig språket ordentligt. Det hette även då att finnar som bott i 20 år bara satt och söp och rantade på finska med sina finsktalande vänner och släktingar. Det var väl bara romer som hade sämre anseende.

    "för hör och häpna företagare pratar med varandra "

    Har du nyss upptäckt det eftersom du häpnar?
  • nihka
    nattuv skrev 2016-05-05 21:47:04 följande:
    Det finns andra saker än löner som spelar roll i människor liv. En ordentlig löneförhöjning tillsammans med att släkt och vänner bor i Sverige torde innebära att lockelsen med att flytta till Norge kommer att minska betydligt.
    Flytta??? För alla som bor nära den jättelånga landsgränsen mellan Norge och Sverige går det alldeles utmärkt att pendla för att åtnjuta norsk lön och svenska priser Guld i mun
  • nihka
    FDFMGA skrev 2016-05-05 14:53:26 följande:
    Precis.

    Och det är därför det blir så komiskt när skrikhögern rantar runt och talar om försoning med SD när det bara handlar om att de övriga partierna anpassat sig till omständigheter som ingen hade kunnat förutse och som innebar att det kom fler flyktingar till Sverige än vi kunde hantera.

    Jag tror att det kommer att ställas högre krav i framtiden på de som kommer hit, alltså krav på anpassning och integration - men inte utifrån rasistiska motiv utan mot bakgrund av att flyktingar iofs primärt tas emot av asylskäl men när de väl är här så måste de i större utsträckning ses som en resurs, inte som en belastning.

    Människor som känner att de behövs brukar bli behövda. Det är därför det är så viktigt att de anständiga partierna fortsätter att markera mot skrikhögerns behov av att ständigt nedvärdera invandrare från vissa länder.
    Det här var väl ett bra sätt att markera även om SDs pressekreterare inte riktigt lyckades ta till sig det:

    http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/akesson-talade-i-dorotea-ingen-kom
  • nihka
    nattuv skrev 2016-05-06 08:50:29 följande:
    Med tanke på hur de större befolkningscentra på båda sidor gränsen är placerad torde det röra sig om ett i sammanhanget begränsat antal personer som kan komma i fråga när det gäller att dagspendla. Men även för dem så torde en löneökning tillsammans med en kortare restid vara tillräckligt för att högst väsentligt begränsa problemet med vårdpersonal som väljer att jobba i Norge.
    Många personer som bor nära gränsen dagspendlar till Norge. Pendeltiden till kommunen bortom gränskommunen (mer ekonomiskt fördelaktigt än att jobba i gränskommunen) är många gånger kortare än att pendla inom en storstad.

    Sedan är det många som veckopendlar, jobbar helger och nätter för att sedan vara långlediga.

    Lön och restid mäter sig inte med arbetsförhållanden:

    http://www.svd.se/norge-lockar--med-mer-an-hogre-lon
  • nihka
    KillBill skrev 2016-05-13 07:53:30 följande:
    Du han inte dra några slutsatser bara genom titta på grafer över bostadsbyggande och befolkningsökningen du måste också ta hänsyn till tillgången till bostäder. Under 90-talet och en bit in på 2000-talet så fanns det överskott på lägenheter i många kommuner och att det inte byggdes massa nya lägenheter få är inte speciellt konstigt.

    Under 2000-talet svängde det gradvis från överskott till brist i många kommuner. Från 2006 och framåt har Sverige haft stor befolkningsökning samtidigt som bostadsbyggandet har legat still eller tom minskat under några år när Alliansen regerade. Det är inte konstigt att det skapade en stor brist på lägenheter.

    När det gäller frågan om statlig eller marknadsstyrd bostadsmarknad så har det historiskt sett, i Sverige, funnits en bättre balans mellan tillgång och efterfrågan när staten hade ett större inflytande på bostadspolitiken. Statens inflytande över bostadspolitiken minskade efter det att den borgerliga regeringen 1991 avvecklade Bostadsdepartementet.
    Dags för svensken att anpassa sig till att om man urholkar det allmänna kan man inte heller förvänta sig att det står hyresrätter till förfogande i samma omfattning. Det är bara att köpa sig en bostad och låsa upp sig med lån. Man kan inte både ha kakan och äta upp den.
  • nihka

    Strandskyddet är orsaken till att man kan promenera längs stranden på så många ställen i Sverige och inte som i exempelvis Frankrike sicksacka mellan stranden och "strandpromenaden" för att den biten strand hör till hotellet, den biten hör till en privat villa, den här biten hör till en privat strandklubb och den biten fick jag visst gå på för den var allmän och utan staket som går ut i vattnet. Så vill jag INTE ha det här, tack.

  • nihka

     Under riksdagsåret 2015/2016 fram till och med maj har S och SD röstat lika i 52 procent av fallen. SD och Moderaterna röstade lika i 31 procent av voteringarna. I de fall där S och M röstat olika ? och SD tagit ställning ? är det betydligt vanligare att SD röstar som S. Så har skett vid 114 tillfällen medan SD röstat som M vid 25 tillfällen

    SD har tydligen förtroende för regeringen  - eller iaf mer förtroende för regeringens politik än för alliansens: 

    http://www.di.se/artiklar/2016/6/6/sd-haller-oftare-med-s/
  • nihka
    Mentat skrev 2016-06-07 21:42:14 följande:
    Det är intressant med tanke på hur det lät förra mandatperioden, då (sd) målades upp som ett pålitligt borgerligt stödparti...

    Jag sade redan då att det är fullkomligt naturligt att det sker en viss filtreringsprocess i vilka förslag som läggs fram i riksdagen för omröstning: Om en minoritetsregering får indikationer på att oppositionen är enig i sitt motstånd mot dess förslag finns det starka skäl för den att omarbeta förslaget så att det kan accepteras av något oppositionsparti, stoppas in i något annat beslut som t.ex.  budgeten eller dras tillbaka helt.

    Även vänstern borde i alla fall kunna medge att deras intensiva försök att klistra (sd) på Alliansen under förra mandatperioden inte hade så mycket med verkligheten att göra.
    Visar inget annat än att SD säljer sig till vem som helst - även den man kritiserar som mest i hopp om att få till ett samarbete, men det är förstås kalla handen. Överallt.
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?