• Äldre 28 Aug 15:22
    1481201 visningar
    23133 svar
    23133
    1481201

    Har du förtroende för regeringen?

    Moderno skrev 2015-08-28 12:57:04 följande:
    Den där försörjningskvoten som hon talar om (och som är ett populärt argument för att behålla eller rentav öka invandringen) framstår som helt meningslös.

    Enligt SCB* innebär den att man delar det sammanlagda antal personer mellan 0-19 och 65+ med det antal personer som är mellan 20-65 år (och multiplicerar med 100). Men detta säger ju precis ingenting om någon verklig "försörjningskvot"! 

    T.ex. är det väl inte rimligt att en 20-årig gymnasist med studiebidrag ska försörja en 66-årig VD? Att bara räkna med åldersfaktorer (och även antal) måste därför leda fel. 

    Med detta sagt vill jag, som en friskrivning, lägga till att jag tror på en hög invandring i kombination med kraftfulla åtgärder för att underlätta en god integration (samtidigt som jag tror att det sistnämnda är en förutsättning för det förstnämnda. Kanske är det det som Finländarna tycker också, och som Kristina därför vänder sig emot?).

    *(www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Befolkning/Befolkningsframskrivningar/Befolkningsframskrivningar/14498/14505/Aktuell-befolkningsprognos/Sveriges-framtida-befolkning-20152060/273432/
    Försörjningskvot bortser också från att vi effektiviserar servicen.

    Och att vi kommer att vara friskare som 70-åringar i framtiden och därför jobba längre - vilket kompenserar att vi lever längre och dör som sjuka 95-åringar.

    AMS (tror jag det var) räknade ut att det behövdes i storleksordningen 10000 rekryterade arbetskraftsinvandrare per år för att hålla jämna steg med "den åldrande befolkningen". That's it.
  • Äldre 31 Aug 12:46
    -1 +2
    themia skrev 2015-08-31 10:33:30 följande:
    Jag tror inte att vi kommer längre i den här diskussionen.
    Men va f*n?!

    Obestämd

    Alltså, så fort man lämnar det filosofiska och allmänna lösa resonemanget om energi i allmänhet och kärnkraft i synnerhet och istället kommer inte på detaljer och konkreta fakta - då säger miljöpartisterna "Nä, nu kommer vi nog inte längre i den här diskussionen!"
  • Äldre 1 Sep 12:12
    themia skrev 2015-08-31 23:09:53 följande:
    Jag är inte "miljöpartisterna" - jag är bara jag!. Dåligt försök till propaganda. Lägg av!
    Du är ju inte den enda miljöpartisten som reagerar på samma sätt.

    Så fort man lämnar det känslomässiga och istället börjar prata siffror och konkret teknik så blir det tyst.
  • Äldre 1 Sep 12:35
    Tom Araya skrev 2015-08-31 18:38:06 följande:
    Har någon ens räknat på detta med energiförsörjning enligt mp's modell?
    Har man då tagit hänsyn till hur mycket fler maskiner och fordon som i framtiden kommer att drivas med el istället för med motorer som går på fossila bränslen (för det borde väl ingå i mp's klimatmål)?

    Vad har man tänkt sig ska ersätta kärnkraft och den tyska kolkraften? Hur många anläggningar behöver man bygga, till vilken kostnad och hur mycket effekt kommer de att leverera i genomsnitt? Garanterar lösningen att försörja vårt elbehov även när vädrets makter ger låg produktion av energi från vind, vatten och sol?
    Det finns givetvis massvis med beräkningar men jag har inte sett någon med ett "färdigt MP-samhälle" och beräkningar av kostnader och kapaciteter i detta.

    .
    Inga beräkning går ihop med dagens elpris. Olja och kol är för billigt för att något annat kraftslag skulle kunna konkurrera.

    .
    De beräkningar som "går ihop" där man bara kör på "förnybart" bygger normal sett på att man hoppas på ungefär en halvering av förbrukningen av el och energi. Energieffektiviseringen är det man hoppas på.

    Det finns dock väldigt lite som tyder på att vi kommer att halvera vår el och energianvändning framöver. Särskilt om vi tittar på hela världen.

    .
    Av förnybart är det bara biobränsle (idag normalt sett sopor) sol och landbaserad vind som möjligen har en framtid inom de närmaste 50 åren. Resten är för experimentellt, för krångligt eller för dyrt.

    I ett land som Sverige är det rimligt att tro att runt 25-30% av elen kommer att kunna komma från denna typ av källor. Beroende på hur mycket sopor vi importerar för att bränna som "biobränsle".

    För resten behövs en baskraft som helst inte baserar sig på kol och kärnkraft och vatten står idag för ca 90% av den svenska elproduktionen.

    För ENERGI-produktionen sätts begränsningen i förnybart av hur mycket ved, sopor och annat brännbart vi kan få tag i och elda upp i kommunala värmeverk.
  • Äldre 1 Sep 12:41
    +1
    Betonghäck skrev 2015-08-31 23:33:58 följande:

    - Energiförsörjningen ( framför allt effektbehovet) Jag förutspår att vi under mandatperioden kommer att få se minst ett tillfälle av elransonering där el inte är tillgängligt dygnets 24 timmar på vissa utvalda platser. Detta beror på nedläggningen av kärnkraften ( som vi kan ha olika åsikter om totalt) kommer att ske helt planlöst genom att den blir olönsam baserad på politiska beslut.
     



    Nåja, åtminstone Oskarshamnsverkets förtida nedläggning verkar kunna bli uppskjuten.

    Fortum och EoN förhandlar om att Fortum tar över och kör vidare så länge som möjligt.

    Fortum har tagit ett strategiskt beslut att jobba vidare med kärnkraft och har bland annat köpt in sig i det nya finska kärnkraftverk som planeras i Fennovoima.

    http://www.svt.se/nyheter/inrikes/kallor-nedlaggning-av-karnkraftverk-kan-stoppas

    .
    Sedan måste Sverige givetvis ha en långsiktig och blocköverskridande plan för svensk el och energi men då kan man inte ha MP med i förhandlingarna.
  • Äldre 18 Sep 18:41
    Analysera mera skrev 2015-09-16 23:23:04 följande:
    Du beskrev precis den typiske SD:aren.
    Nu är det oftast med MP:are jag försöker ha samtal om dessa frågor  - och deras kunskaper på området verkar tyvärr normalt sett vara rätt begränsade - men menar du verkligen att en typisk SD:are inte kan tala om siffror och teknik?

    Om vi ser på SD:s favoritämne, invandring, så tycker jag det är oerhört mycket siffror och teknikaliteter. Känslor också, men samtidigt uppbackat av siffror.

    Men skit samma. Det är inte en SD-tråd så jag vet inte varför du försöker blanda in dem?!
  • Äldre 19 Sep 15:16
    Analysera mera skrev 2015-09-18 20:29:06 följande:
    Jo då, men ofta felaktiga siffror. Och när man avslöjar dem så tar de ofta till personangrepp. Detta är inte alls vanligt bland miljöpartisterna enligt mina erfarenheter, oavsett ämne.

    Jag bara påpekade detta, jag försöker inte släpa in dem här.

    Tja om det "ofta" är felaktiga siffror eller inte låter jag vara osagt. Jag har sett bäggedera men oftare korrekt info än inkorrekt. Men det kanske beror på vilka sidor man surfar på.

    Sedan har SD inget med tråden att göra så det fanns ingen anledning att dra in dem i tråden med ett "Ah, men SD då!"

    Regeringen består (än så länge) och S och MP - låt oss hålla oss till dem i den här tråden. SD-trådar finns det så det räcker ändå.
  • Äldre 21 Sep 09:34
    Kung Markatta skrev 2015-09-21 08:46:17 följande:
    Regeringen presenterar sin höstbudget idag:

    www.svd.se/regeringen-morkar-att-80-procent-f...

    Regeringen mörkar att 80 procent förlorar på budgeten

    80 procent av hushållen förlorar i disponibel inkomst på regeringens politik under 2016. Det visar finansdepartementets egna beräkningar, erfar SvD.

    Men i budgetpropositionen finns siffrorna, som normalt redovisas i finansplanen, inte med.

    Den som har tagit beslutet att lyfta ur siffrorna är finansminister Magdalena Andersson.

    Finansministern har sagt att materialet inte ska vara med i budgeten och därför är det borta. Regeringen vill mörka att det är så här effekterna av politiken ser ut, att så många förlorar, säger en källa till SvD.

    Fördelningseffekterna av den förda politiken redovisas normalt alltid i finansplanen och fanns till exempel med i Alliansregeringens sista budgetproposition när den lades fram hösten 2013.
    Men vad har de för alternativ? Att vara ärliga och öppna med att de försämrar ekonomin för nästa alla?

    Alldeles särskilt som folk då skulle börja undra över varför de vill försämra folks ekonomi.
  • Äldre 21 Sep 09:37
    Analysera mera skrev 2015-09-21 03:38:27 följande:
    Om du syftar på "Themia" så är det ju en enskild individ som sympatiserar med MP, du talar om.

    Finns ju fler partirepresentanter än den du nämner som inte har koll. För att inte tala om de som bara är sympatisörer.

    Hela partiet bygger ju på ett gäng idealister från flower-power-tiden, ungefär. Dagens hippies.
  • Äldre 22 Sep 07:30
    -1
    Analysera mera skrev 2015-09-21 20:29:03 följande:
    Det är DIN uppfattning, den får du gärna ha. Så länge inte ett partis väljare är fullständigt, ut i varenda detalj, kartlagda, förblir våra uppfattningar om
    väljarna endast subjektiva upplevelser.

    Jag talar mer om deras representanter än deras väljarkår. Men jag har en känsla av att de följer varandra någorlunda.

    Chemtrails, alternativ-medicin, aura-fotografering, fred-på-jorden, vindkraft, kristall-terapi och Kumbaya my Lord! 
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?