Inlägg från: Flash Gordon |Visa alla inlägg
  • Flash Gordon

    Har du förtroende för regeringen?

    KillBill skrev 2016-04-30 08:25:21 följande:
    Extremt dyrt? Det får du nog förklara närmare. Nationalekonomen Jan Ekberg har beräknat kostnaden för invandringen till 1,5-2% av Sveriges BNP. Är det extremt dyrt?

    Hur förklarar du att Sverige är ett land som under flera decennier har legat i topp i flyktingmottagande samtidigt som vi under samma tidsperiod legat i topp när det gäller välstånd? Sverige har också under de senaste 25 åren lyckats med att halvera sin statsskuld samtidigt som många andra länder (med mindre flyktingmottagande) har gjort tvärt om och ökat sina statsskulder.

    Om det vore extremt dyrt med invandring borde då inte Sverige ha fallit som en sten i välståndsligan?
    Ekbergs beräkningar ger en förlust på 80 miljarder om året. För mig är 80 miljarder extremt mycket pengar.

    Sverige låg som högst i välstånd i slutet på 70-talet. Sedan skiftade invandringens karaktär från arbetskraftsinvandring till flyktinginvandring och sedan dess har Sverige sjunkit i välståndsligan. Så där kan du ju hitta ett samband om du vill söka efter ett sådant.
  • Flash Gordon
    KillBill skrev 2016-04-30 08:59:59 följande:
    60-80 miljarder om du ska vara korrekt. Detta kan ställas mot den svenska julhandeln som i fjol omsatte 70 miljarder eller att den svenska bruttonationalprodukten som i fjol ökade med 163 miljarder.
    Upp till drygt 80 om vi ska vara riktigt noga. Jag har dessutom för mig att han har ökat de där siffrorna på senare år, upp emot 3-4% av BNP.

    I vilket fall så är det en väldig massa miljarder i ren förlust.

    Ungefär dubbla försvarsbudgeten.

    Ungefär fyra gånger polisens budget och sex gånger den samlade kulturbudgeten i landet.

    Ungefär 16000 nya sjuksköterskor i vården.

    .
    Julhandeln omsätter för övrigt ca 15-20 miljarder. Resten är den normala dagligvaruhandeln och "dumvulgär vänsterpopulism" kallade Sanandaji den där typen av resonemang.
    KillBill skrev 2016-04-30 09:23:10 följande:

     


    Kostnaden för den Svenska invandring utslaget på varje Svensk innebär enligt Ekberg en kostnad på mellan 16 och 21 kr per dag. Är det verkligen rätt att kalla denna ekonomiska uppoffring för extremt stor om du jämför denna uppoffring mot exempelvis det lidande som den syriska befolkningen tvingas utstå pga. det pågående inbördeskriget? 


    Men visst, vi kan räkna i antal netflix-abonnemang och quattro stagione-pizzor om du vill.
  • Flash Gordon
    KillBill skrev 2016-04-30 10:34:34 följande:
    Du har rätt i att Ekberg bara har beräknat invandringens kostnader för transfereringarna i den offentliga sektorn och min uppfattning är är kostnader som kan Sverige utan större problem kan hantera. Sedan finns det, som du är inne på, positiva effekter som Ekberg har med i sin beräkning.

    Att Sverige har stått sig så väl i välståndsligan under så lång tid samtidigt som vi är ett av de länder som har haft störst invandring är ett bevis på att kostnaden för invandring inte är ett problem Sverige.
    Du valde ut Ekberg som exempel. Jag köpte det och visade på kostnaderna i mer reella termer än bara procent av BNP. Även andra har räknat och då kommit fram till större minus.

    Det som SKL i sina rapporter kallar överansträngda verksamheter, med varningar om att dessa till viss del redan slutat fungera som tänkt, är alltså sådant som du anser kan hanteras "utan större problem".

    Alla har vi våra egna referensramar och kanske behöver inte just du köpa ett billigare rödvin på fredagarna.

    Andra får det dock lite kärvare pga denna kostnadsökning för samhället.

    ----

    Nu var det ju du som påstod att invandringen är direkt kopplad till välståndsligan. Detta i ett försök att "bevisa" att invandringens kostnader inte är ett problem "för vi är i toppen av välståndsligan trots invandringen".

    Och svaret på den är då att Sverige låg som högst i välstånd på 70-talet för att sedan sjunka och nu vara ett medelmåttigt land på området - givet en jämförelse med likartade länder.

    Och som en slump korrelerar det fallet i relativt välstånd med en kraftigt ökad flyktinginvandring. Först från länder som Chile och Iran. Sedan från Balkanländerna.

    http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Tillvaxt/Sverige-i-valstandsligan/

    Vi kan alltså bevisa precis motsatsen till det du påstår.

    .
    Sedan hör det till saken att det beviset, och ditt påstående, är lika giltigt som min tidigare parodi på detta om hur Norges och Finlands BNP var korrelerat med torskätande.

    Dvs det är inte ENBART invandring som gjort att Sverige sjunker. Det finns andra faktorer också. Men invandringen HAR en negativ effekt på Sverige och svensk ekonomi.

    Men i vilket fall är DITT försök att bevisa invandringens "ofarlighet" för svensk ekonomi genom att peka på välståndsligan felaktigt för faktum är att vi har tappat rätt rejält i den de senaste decennierna. 
    .

    Minus 80 miljarder om året är en beräkning.

    Det finns andra som visar på betydligt större minus.

    Ännu har ingen kommit fram till att den ger plus.
  • Flash Gordon
    Tom Araya skrev 2016-05-02 18:21:05 följande:
    "Vi behöver alltså en invandring på omkring 10 000 personer."

    detgodasamhallet.com/2015/11/12/hur-manga-inv.../
    AMS kom fram till ännu lägre siffror - förutsatt att det är riktad arbetskraftsinvandring.

    5000 arbetskraftsinvandrare om året. Det är vad som behövs för att kompensera för bortfallet av arbetskraft.

    http://www.tino.us/2015/04/trams-fran-ams/

    "SCB:s projektion är att antalet sverigefödda i arbetsför ålder sjunker med ungefär 6.000 per år till år 2030. AMS medger att antalet sverigefödda som arbetar har ökat på senare år men tror att antalet i framtiden kommer att sjunka med drygt 5.000 per år."
  • Flash Gordon
    Världsmedborgare skrev 2016-05-03 05:07:32 följande:
    Vad är det som är under 10.000?
    De siffror som sagts under de senaste åren är 60.000 med det födelsetal vi har haft i Sverige, för att demografin inte ska snedvridas än mer, så under 10.000 är en siffra jag inte vet vad den motsvarar för nåt.

    Och i nutid så ser det faktiska ännu värre ut, då Sverige saknar arbetskraft, nåt som verkar vara väldigt svårt för politikerna att göra nåt åt.
    Dom verkar vara livrädda för att styra utbilningen av unga och arbetslösa till yrken som efterfrågas, så företagen tvingas säga nej till uppdrag eller försöka hanka sig fram på en för liten arbetsstyrka.

    Blir det dessutom nu en mer global högkonjunktur, som vissa tecken tyder på, då kommer det att bli rena huggsexan om den lilla arbetskraft som finns att köpa in från utlandet.
    Det är långt ifrån bara Sverige som idag har problem med demografin, så gott som hela västvärlden är på väg åt det hållet.


    Som skrivet ovan: det behövs runt 5000-6000 arbetskraftsinvandrare för att kompensera det årliga bortfallet från arbetsmarknaden.

    Det är den invandring Sverige eventuellt behöver.

    Och där har man ändå inte räknat med effekter av sådant som out-sourcing och effektivisering.

  • Flash Gordon
    Världsmedborgare skrev 2016-05-03 09:36:24 följande:
    Nä, du har glömt en nolla, Sverige behöver 60.000 för att rätta till demografin.
    .
    Jag har inte glömt någonting.

    Har du andra åsikter än författarna till de bägge rapporter jag länkar till ovan så får du argumentera för din sak mot dessa rapporter då. Visa på var de har fel.

    .
    Sverige behöver i stort sett ingen invandring överhuvudtaget.

    Några tusen arbetskraftsinvandrare om året är det som behövs för att kompensera för "en åldrande befolkning".

    Dessa "några tusen" bortser dessutom ifrån sådant som effektivisering, outsourcing och ... Gud förbjude ... att redan befintliga 400000(?) arbetslösa utbildar sig till bristyrken. 
  • Flash Gordon
    SmalaSara skrev 2016-05-03 17:35:44 följande:
    Vad har det med saken att göra? Jag talar om en långsiktig trend. Du talar om att skillnaden mellan 2014 och 2015 inte var särskilt stor fram till hösten 2015. Dessa saker står inte emot varandra. Skillnaden mellan 2014 och 2015 fram till hösten kan vara liten även om den långsiktiga trenden är kraftig ökning. Vilket den är och har varit i fem år.
    Redan 2012 var media fullt av varningar av alla de slag om att kapaciteten i systemet höll på att ta slut. Migrationsverkets egna boenden tog slut hösten 2012 och de tvingades börja handla upp avsevärt dyrare privata alternativ.
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3993&artikel=5328120

    http://www.svt.se/nyheter/inrikes/migrationsverket-var-kapacitet-racker-inte

    Under 2012 ökade invandringen kraftigt.

    I början av 2013 skrev Billström om volymerna.

    Med överfyllda system och en kraftigt ökande invandring var det ingen kärnfysik direkt att räkna ut vad som skulle komma om man inte minskade inflödet.

    Alla problem var kända långt i förväg. Det var bara medveten(?) inaktivitet som gjorde att det dröjde till hösten 2015 innan de ansvariga agerade. 
  • Flash Gordon
    Tom Araya skrev 2016-05-04 01:37:43 följande:
    Nej, såklart de inte ska det, men nu finns skäl nog till agerande ändå utan sd och då kan ja inte se hur sd är relevant att ta upp.
    Det kallas faktaresistens. Ett och annat vänstertroll som menar att allt, alltid är en stor SD-konspiration. Billström, Migrationsverket, alla dessa kommunala företrädare från olika partier.

    Alla är de SD:are tydligen.
  • Flash Gordon
    Flash Gordon skrev 2016-05-04 06:11:43 följande:
    Det kallas faktaresistens. Ett och annat vänstertroll som menar att allt, alltid är en stor SD-konspiration. Billström, Migrationsverket, alla dessa kommunala företrädare från olika partier.

    Alla är de SD:are tydligen.
    En faktaresistens som förmodligen varit/är ideologiskt betingad.

    Någon annan orsak till att man förnekade verkligheten så länge än ideologi (bortsett från ren idioti) kan jag nämligen inte se.

    Nu har ju de flesta, vad det verkar, nyktrat till men det är högst oklart om vad det ena regeringspartiet anser i frågan.

    Visserligen röstade de för skärpningar men å andra sidan har de argumenterat för att dessa är "skit" och skall bort.
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?