Inlägg från: Digestive |Visa alla inlägg
 • Digestive

  Har du förtroende för regeringen?

  Ascendere skrev 2016-04-21 12:53:54 följande:
  Nu handlar det inte om att inte acceptera vissa personers egenheter, utan om att när sagda SJÄLVVALDA egenheter till så stor del krockar med gängse hyfs och beteende hos de människor man är satt att representera så gör man sig helt enkelt omöjlig i de sociala sammanhang som uppdraget som politiker oundvikligen innebär på ett sätt som gör att man inte kan arbeta som politiker. 

  Inget konstigt heller om till exempel en arbetsgivare skulle kräva att man skakar hand med alla kunder man möter oavsett kön, så det finns garanterat fler yrken som man också väljer bort med ett sådant udda beteende. 
  Politikerna i Sverige företräder även folk ifrån Mellanöstern.

  Kan man inte göra sitt arbete för att man inte får sin hand skakad så bör man inte arbeta överhuvudtaget.

  Jag är en sådan person som känner min kultur på det viset att den är min. Vilket är mer än fullgott. Skulle jag kräva att alla omkring mig ska anamma min kultur för att blott kunna känna mig tillfreds med det sociala mötet så hade jag sett mig själv som kultursvag.
 • Digestive
  Världsmedborgare skrev 2016-04-21 14:50:36 följande:
  Det bevisar hur tydligt som helst, att politik och religion ska hållas isär, vilket jag hävdat ett flertal ggr.
  Så ja, jag tycker det är helt rätt att han får gå, det skulle alla politiker tvingas få göra, som inte kan hålla sin religion utanför det politiska arbetet, som dom är valda att sköta.
  En folkvald politiker väljs inte utifrån sin personliga religionstillhörighet, utan för resp partis politik...
  Klart att religion och politik bör hållas isär men om politik enligt Miljöpartiet är handhälsningar så kan jag säga att mitt förtroende för deras politiska verksamhet har sänkts allt ytterligare.
 • Digestive
  FDFMGA skrev 2016-04-21 14:50:39 följande:
  Ja, det är inte jag som blir kränkt och inte du heller.

  Att du inte förstår vilka som kan känna sig kränkta förstår jag. Det ligger helt i linje med ditt övriga uppträdande här på FL.

  Men lite mer än så måste man kunna begära av ett riksdagsparti.
  Jag hade förstått om en hälsning uteblev helt och hållet, vilket inte är fallet.

  Som vanligt väljer du att fokusera på person istället för att styrka din sak och som vanligt görs det med ett tomt påstående.

  Du hade tydligen ingenting att backa upp ditt tidigare påstående med - att man inom islam inte tar det andra könet i handen för att kvinnor är orena på grund av sin mens - och då undrar jag naturligtvis om du har någonting som styrker ditt nya påstående om mig med. Har du det?

  Man kan ha många förväntningar i leda. Jag förväntar mig faktiskt ett par i detta nu.
 • Digestive
  SmalaSara skrev 2016-04-21 14:53:32 följande:

  Att dra lans mot begreppet syltrygg, är, enligt min mening, att slåss mot väderkvarnar


  Haha, ja. Det används lika högt som brett som lågt. Ordet har till och med en etablerad definition och den har ingenting med politik att göra överhuvudtaget.
 • Digestive
  Världsmedborgare skrev 2016-04-21 14:56:35 följande:
  Det är nog illa och besvärande i många sammanhang, även om jag personligen inte tycker det.
  Men om jag varit en folkvald politiker så skulle jag aldrig låta min ev religionstillhörighet vara en del av politiken, det skulle vara att be om problem som annars lätt kan undvikas.

  Det är faktisk rent märkligt att politiker inte får lära sig det, för när det gäller företag som jobbar internationellt, så blir alla utbildade i hur man ska och måste agera inför en annan kultur än vår svenska.
  Hur man hälsar har ingenting med politik att göra ifrån första början.

  Problemet är dock en regering som utmärker sig själv som tolerant i sammanhanget, själva hyckleriet. För det finns absolut ingenting som vederbörande har gjort sig skyldig till och som försvårar det politiska arbetet i sig - utan det är just samma typ utav värde- och känslobaserade argument som främlingsfientliga stöter sig med.

  Kombinerat med sedvanliga okunskap om sak, allt som oftast.
 • Digestive
  Ascendere skrev 2016-04-21 15:15:13 följande:
  Nej, politikerna i Sverige företräder svenska folket, ingenting annat. Som visserligen kan ha rötter i Mellanöstern men som naturligtvis inte kan förvänta sig eller kräva att bli specifikt representerade av någon som också har rötter i Mellanöstern bara för det. 
  "Ta seden dit man kommer" är ett passande uttryck för hur man bör bete sig i sin kontakt med omgivningen om man befinner sig omgiven av en annan kultur än ens egen. 

  Håller med om att om man inte kan kompromissa med sina extrema idéer till den grad att man inte kan tänka sig att skaka hand med alla, då ska man kanske inte arbeta, i alla fall inte i Sverige i ett yrke där man träffar andra människor. 
  Vi tycker utan tvekan olika om den här saken - jag ser den islamska hälsingen mellan två olika kön lika respektfull som vilken annan hälsning som helst (beroende på hur den utförs såklart) - men vi kan nog enas om att problemet här är en regering som utger sig för att vara, ja, näst intill extraordinärt kulturtolerant i vårt politiska landskap, utan att kunna efterleva den vackra posen i praktiken.
 • Digestive
  SmalaSara skrev 2016-04-21 13:27:41 följande:
  Jag tror att det delvis kan vara begreppet tolerans som ställer till det för MP. Att det innebär ett intellektuellt arbete, inte att gå runt och vara snäll i största allmänhet. Det är att försöka förstå och och utifrån förståelsen av hur den andre ser på tillvaron bilda sig en uppfattning. Det är inte tolerant att alltid anpassa varje fråga till det trånga perspektiv man själv behärskar. 

  Samtidigt finns det inget intolerant i att ta avstånd från en ståndpunkt man förstår. MP borde kunna dra en linje och inse när man ska ta ett sådant avstånd. Och nu talar jag inte om en hälsningsritual.
  Jag tycker att det var ett vasst perspektiv på saken faktiskt! Om vi dock håller oss till just hälsningsfraser så handlar det just om att förstå, precis som du påpekar, det är där toleransens kärna ligger - och inom islam så är det lika mycket "haram" för en man att hälsa på en kvinna som det är för en kvinna att hälsa på en man. Sakens natur ligger inte i någon slags "orenlighet" utan i just intimiteten. Har man inte den förståelsen, att det faktiskt kan kännas extremt intimt för vissa muslimer, att skaka det andra könet i hand (eller egentligen att ha någon som helst fysisk kontakt med det andra könet, i allmänhet), så är det en själv som fallerar i empatisk förmåga. Det är liksom någonting som de har växt upp med och känslan av intimitet är högst verklig - precis som att rediga pussar i ansiktet kan upplevas för intimt för vår del men inte för en fransos eller dito när en vänlig korean av samma kön vill gå runt och hålla en i handen både länge och väl efter man han träffats.

  Visst finns det patriarkala strukturer inom Mellanösterns kulturer som anser att kvinnan är underordnad och oren men om man inte har sett något islamskt motstånd mot dessa kulturyttringar så har man inte riktigt kollat upp ämnet islam objektivt. Dagens internationella kändisar, inom den moderna islamska sfären (exempelvis Khalid Yasin), gör ett jättejobb med att bekämpa dessa kulturyttringar och med att lyfta upp kvinnor till en mer sunna-enlig ställning både socialt och i samhället. Även dessa influenser lämnar dock denna sfär extremt särartsfeministisk men det är likväl långt, långt, långt ifrån folks tankar om att kvinnor anses vara "orena" och dylikt.
 • Digestive
  Ascendere skrev 2016-04-21 18:16:06 följande:
  Javisst, den hälsningen passar säkert jättebra i de länderna där den hör hemma. Men det är inte så vi gör i Europa, här förväntas man numera ta både män och kvinnor i hand när man hälsar i officiella sammanhang. Och det gäller lika för alla så ingen blir diskriminerad. bra va?
  I det här landet så har man sett till att konstituera mångkultursidén i landets konstitutioner - vilket just bygger upp en hel del förväntningar och med all rätt, för de som kommer hit ifrån främmande kulturer.

  Att hänvisa till sin egen övertygelse om hur saker och ting borde vara, är ingen grund för diskriminering. Ett diskrimineringsfall är absolut. Här handlade det om en hälsning och en hälsning uteblev inte utan hälsningen uttrycktes bara annorlunda rent fysiskt.
 • Digestive
  FDFMGA skrev 2016-04-21 19:00:30 följande:
  Tja, nu handlar den här tråden om förtroendet för regeringen. 

  Och mitt förtroende för MP fick sig en rejäl törn när språkrören och valberedningen trots att de kände till att tomten hade för vana att kränka kvinnor i någon slags bigott tolerans inte reflekterade innebörden av hans beteende.

  Nu har ju MP tvingats tänka om och förhoppningsvis blir det en grundlig värdegrundsdiskussion med rubriken "Vad i helvete har vi sysslat med" och det andra regeringspartiet S är ju självklart totalt främmande för tanken att uppmuntra en medeltida kvinnosyn.

  Frågan är bara om inte S börjar tröttna. MP tycks ha svårt att greppa det där med vanligt enkelt folkvett. Hur är det ens möjligt att någon vettig människa inte kan förstå hur det kan kännas för en kvinna när en representant för att parti vägrar hälsa på henne på det sätt hon vill hälsa medan det går bra att hälsa så på män.

  Om de nödvändigtvis skulle ha in tomten kunde de ha förklarat för tomten att i så fall får han behandla män och kvinnor lika och avstå från att ta i hand i fortsättningen.

  Olika synsätt på mens inom islam kan du lämpligen starta en tråd om. Det är inte ett ämne som intresserar mig särskilt.

  För mig handlar det just om vanliga umgängesregler. Ungefär som här på FL där den som inte kan uppföra sig ofta få inlägg borttagna och blir avstängd titt som tätt.
  När ämnet passar så verkar iallafall tråden handla om det.

  Nu är du där igen och åberopar en kvinnosyn som du inte redogör för. Börja med att reda ut vad denna islamska hälsning har med den åberopade kvinnosynen att göra samt beskriv själva kvinnosynen i fråga och vi kan diskutera eventuella kränkningar utifrån det - annars så diskuterar vi enbart vad du tror om islam och den diskussionen känns inte allt för lockande.

  Det är fantastiskt enkelt att kunna relatera med det här fallet då en muslimsk kvinna inte skulle ta en man i handen heller. Du skulle alltså känna dig så kränkt om en muslimsk kvinna inte tog dig i handen att du skulle tycka att det vore rättvist vägt med att denna kvinnan förlorade sitt leverbröd som konsekvens?

  Om mens inte intresserar dig så under jag varför du tar upp det överhuvudtaget.

  I sådana här fall så behövs det mer integritet än pekfingrar på umgängesregler.

  Sverige är ett mångkulturellt land och det var Göran Persson som sådde idéen. Att Stefan Löfven inte har axlarna för den kappan är varken förvånande eller konstigt - det är dock intressant att den som ser sig som en slags socialdemokratisk urkund här i Sverige, som viftar bort folk till den extrema högerkanten så fort de avviker ifrån en själv, så lätt viftar bort en så betydande socialdemokrats idéer om tolerans.

  Kom tillbaka Göran Persson och Fredrik Reinfeldt - ni hade en solid känsla för någonting så fruktansvärt viktigt som tolerans och idag är den som bortblåst även bland era egna.

  Jag gillar inte idéen om mångkultur - iallafall inte så som Sverige har format den i praktiken - men jag förstår iallafall vikten av tolerans, mer än på pappret. Och därför inger den här regeringen allt mindre förtroende för min del.
 • Digestive
  FDFMGA skrev 2016-04-21 20:43:49 följande:
  Hm, jag tror att du behöver byta glasögonen. Tomten som var förslagen till MP:s partistyrelse var man, inte kvinna.

  Det finns en religion som kallas islam. Det finns en problematik med islam och det är att religionen i sig konserverar det som för dem av oss som är en del av svensk värdegrund betraktar som  förlegade påbud om skillnader mellan hur män och kvinnor ska uppträda.

  Miljöpartiet gjorde en tabbe som nästan är oförklarligt korkad när de som anser sig vara för feminism och jämställdhet var nära att välja in en medeltidsfigur i partistyrelsen. Helt sanslöst och helt obegripligt.

  Självklart hade det varit olämpligt om det varit en kvinna som vägrade hälsa med ett handslag på män, men inte fullt lika olämpligt eftersom islam är en patriarkal religion där det är männen som beslutar.

  Du verkar för övrigt som att så gott som alla som har ett ursprung i muslimska länder och engagerat sig i MP är män, om detta är korrekt så kan man återigen undra vad MP sysslat med egentligen.

  Ett första steg på väg till att bli partiet som återupprättar påbudet "Kvinnan tige i församlingen".

  MP har gjort bort sig riktigt ordentligt. Det som har inträffat har skett på central nivå, inte i någon byhåla där man annars brukade kunna hitta miljöpartister som trodde på en massa hokuspokus och annat. Och här handlar det till och med om så grundläggande och lättförståeliga förhållningssätt som att man inte gör skillnad på män och kvinnor.

  Det må vara hänt att du inte förstår i vilken utsträckning de gjort bort sig betraktat ur ett perspektiv av grundläggande svenska värderingar och vad MP:s väljare har för åsikter.

  Där kan man snacka om att de verkligen har visat tolerans mot intoleransen.
  Jag vet att det var en man och kan inte hitta passagen som du troligtvis har missförstått. Både muslimska kvinnor och män har ingen allmän fysisk kontakt med det motsatta könet, förutom inom familj och släkt, om det var där det gick snett.

  Jag ställde en fråga tidigare i allmänhet men ställer den direkt till dig istället; vart går gränsen mellan integrationspolitik och assimilationspolitik? När redan hälsningsfraser utesluts med förödande karriärskonsekvenser som följd så känns den gränslinjen ganska vag.

  Ja, islam gör en fundamental skillnad på män och kvinnor men borde vi inte verka för frihet (aktuellt fria livsval) istället för att peka fingret mot allt som är exotiskt för oss? Åter igen undrar man vad gränsen mellan integrationspolitik och assimilationspolitik går och inte minst vad konstituerad mångkultur bör innebära i praktiken.

  Islam kan inom området feminism beskrivas som en sorts extrem särartsfeminism så det är inte att helt att vara ute och cykla men jag förstår vad du menar, för inte företräder Miljöpartiet sådan feministisk ideologi överhuvudtaget. Påståendet är dock tämligen långsökt då islam har uppstått via religiösa uppenbarelser och ingen ideologisk verkstad, likheten med särartsfeminism finns dock där, om än extrem i sin form.

  Det är inte män som beslutar inom islam, den patriarkala struktur som du menar är ett kulturfenomen. Kvinnor inom islam har det sista ordet inom sitt område, det vill säga sista ordet angående barnuppfostran, hur hemmet ska skötas och så vidare bland socialt betingade frågor.

  Verkar det som att jag tror att dessa människor är män? Jag kan inte ens förstå vart du får det ifrån men det stämmer naturligtvis inte.

  Inom islam så tiger inte kvinnor i församlingen, även det är ett kulturuttryck varhelst fenomenet återfinns.

  Åter igen så handlar det inte om att göra skillnad på män och kvinnor, när man hälsar på det motsatta könet på ett annat sätt. Du envisas med att påstå det här och åter igen så får jag be dig om källor som styrker påståendet. Har du några eller inte? Annars så är det ett tillbud som täcker båda könen, utan att göra skillnad på något av dessa - den fysiska kontakten mellan könen är anses vara problematisk, inte något kön per se.

  Jag förstår den politiska problematiken du tar upp men du verkar inte se vad jag trycker på överhuvudtaget. Det känns som att regeringen försöker äta upp kakan och ha kvar den samtidigt för någonting måste ju mångkultur innebära i praktiken och om gränsen går redan vid hälsningsgester så undrar jag helt enkelt om det bara finns musik, kläder och exotiskt kryddad mat kvar att uttrycka för främmande kulturer - vilket är saker som man kan uttrycka fritt redan i Ungern och Polen, som knappast utger sig för att vara mångkulturella länder, exempelvis.

  En muslim är inte intolerant per automatik och jag finner det helt bisarrt att en hälsningsfras skulle väga tyngre än en människas leverbröd. Hade han dock inte hälsat överhuvudtaget så vore det en helt annan sak.

  Det magiska folkvettet kan inte ligga i hur man hälsar utan magin bör ligga i att man faktiskt hälsar. Mötet mellan människor är ofantligt mycket viktigare än seder och om sederna ska få stå i vägen för det mänskliga mötet - då har vi problem av just den typ som du själv är rädd för, fast då skapar vi dem även själva.

  Sed < Möte

  Använder vi oss inte av den formeln så har vi varken lärt oss av vår historia eller kan hoppas på en bättre framtid. Utan den så glider vi bara längre isär som mänsklighet. Och allting börjar vid tolerans och en tolerans för just sådana små ytligheter som hälsningsfraser - couse it's nothing, it's all in our heads.
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?