• Margaux

    Varför allt detta vin?

    För att det är gott och för att det är intressant och spännande! Igår fyllde min man år och han fick en Barbaresco från sitt födelseår! 73... Riktigt bra!!

    Idag har vi en Chianti. Men den blir det nog bara ett glas av. Inte lika fängande....

  • Margaux
    SpanskaFlugan skrev 2015-03-31 22:45:41 följande:
    MammAmma skrev 2015-03-31 22:38:24 följande:

    Det spelar ingen roll vad prislappen visar eller vad dess namn är - i mitt tycke smakar allt vin surt och/eller jäst.


    Ni har båda rätt. Vi har olika många och olika sorters smaklökar och vi är olika känsliga för olika smaker. Det som för mig bara smakar bittert och surt kan smaka ljuvligt för en annan. Vissa människor är till och med så kallade "supertasters" och ör extremt känsliga gentemot olika smaker. Väldigt intressant fenomen.

    Det betyder även att vissas ovilja mot att dricka vin inte har något med att de smakar "fel" eller har barnsliga smaker, de är helt enkelt bara genetiskt predespostionerade till att känna smaker intensivare än andra.
    Vin kräver som så mycket annat träning, det är per definition surt(pH under 3) och rödvin oftast också astringent(tannin) så i början behöver man söta och mjuka viner för att vänja sig.... Svårt att hoppa rätt på Châteauneuf-du-Pape liksom....

    Ca 5% är supersmakare, de flesta kvinnor. Jag är en sån... Inte alltid kul. Mycket petig!
  • Margaux

    Haha.. Tror inte Wikipedia är bästa stället för "sanning". Man klarar vin med både det ena och det andra... Äggvita, isinglass, bentonit etc. Man kan generalisera och säga att ju dyrare vin, desto mindre klaring och filtrering. Pga alla processer tar smak ur vinet. Därför är man mer försiktig med dyrare vin och man har även mer tid och behöver inte skynda på så mycket....

    Förr i tiden använde man också oxblod för att klara med....

    Idag har vi i alla fall ätit middag(4 vuxna) med två flaskor vin. Helt lagom.

Svar på tråden Varför allt detta vin?