• Äldre 24 Oct 23:27
    395756 visningar
    9046 svar
    +1
    9046
    395756

    Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?

    Micke skrev 2015-10-24 23:04:07 följande:
    Var väl lika mkt alliansens förtjänst? 

    Neddragningar inom assistansersättningen och sjukförsäkringen, är inte det försämringar inom omsorgen det? 
    När det gäller assistansersättningen så handlar det inte om minskningar utan om att schablonbeloppet kommer att öka något mindre än tidigare (detta beror på att en statlig utredning som Alliansregeringen tillsatte kommit fram till att systemet med uppräkning av schablonbeloppet ledde till överkompensation).

    När det gäller sjukersättningen så kommer den bortre parentesen (stupstocken) slopas vilket är en förbättring. Vad jag vet så har regeringen inte presenterat några försämringar.

    www.regeringen.se/artiklar/2015/09/budgeten-for-2016-pa-fem-minuter/
  • Äldre 24 Oct 23:30
    +1
    gammsosse skrev 2015-10-24 23:12:51 följande:

    Antingen handlar det om att finansiera detta NU, genom neddragningar, försämringar av det vi NU betalar för VSO ( vård skola omsorg) eller att ta in mer pengar NU genom höjd skatt, eller att blunda och skjuta problemet framåt genom att låna = höja statsskulden, och låta någon annan stå för fiolerna.

    Tipset är att barn-barnen får pröjsa får då är ju de som skapade problemet döda.

    Alla påstående om "att vi har råd ändå" är bara varm luft.


    Du har fel. Regeringen har inte aviserat neddragningar inom vård skola och omsorg. Regeringen avser att låna pengar men man ska veta att Sveriges Statsskuld tillhör de lägsta i Världen.
  • Äldre 25 Oct 00:09
    gammsosse skrev 2015-10-24 23:42:06 följande:
    Det är inte frågan om jag har rätt eller fel, du är tyvärr ute och cyklar.

    Om man skall finansiera 77 milliarder, kan man göra det inom den normala budgeten eller genom att låna. I det första fallet kan du räkna själv, glöm då inte bort att milliarder inte funkar på vanliga 30kr kalkylatorer, så om siffrorna blir obegripliga får du antingen ta till huvudräkning, papper och penna eller en bättre kalkylator.

    I det andra fallet, så kommer inte pengar från Gud, utan normalt betalar man tillbaks det man lånat. Även om man inte betalar (så mycket) ränta, är det brukligt att man reducerar sin skuld genom amorteringar.

    Har du något att invända mot detta ??
    Regeringen har inte aviserat neddragningar inom vård, skola och omsorg. När det gäller assistansersättningen så handlar regeringens förslag om lägre ökningstakt än tidigare.

    När det gäller Sveriges statsskuld så har den under en lång tid minskat i relation till BNP och ligger idag på ca 35% (av BNP). Ser man exempelvis på vårt grannland Finland (som haft en begränsad invandring) så uppgår deras statsskuld till ca 60% av BNP. För att Sveriges statsskuld skulle bli lika hög som Finlands så skulle Sverige behöva låna 1 000 miljarder kronor. Ett antal 10-tals miljarder i ökad statsskuld är således inget större problem för Sverige.
  • Äldre 25 Oct 00:15
    +1
    Anonym (groteskt) skrev 2015-10-24 23:47:13 följande:
    Regeringen aviserar både och.

    Nerskärningar

    www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2015/10/Farre-AT-lakare-och-vardplatser-nar-Dalarna-drar-ner-300-miljoner/

    Här har vi belåningen för flyktingkrisen.

    www.dn.se/nyheter/sverige/regeringen-behover-lana-for-att-klara-flyktingkrisen/

    Gällande den breda överenskommelsen, det är för klent helt enkelt och kommer endast att innebära små förändringar i en stor kris.

    www.svd.se/darfor-kommer-tut-inte-att-stoppa-flyktingstrommen/av/per-gudmundson
    Om du inte har förstått det så finansieras sjukvården i huvudsak av landstingen. Den nedskärning som du refererar till är beslutat av ett landsting. För ett år sedan röstade SD på Alliansens budget som innebar att Sveriges landsting fick flera miljarder mindre i ersättning. Det kan ha bidragit till neddragningarna i Dalarna.
  • Äldre 25 Oct 00:38
    gammsosse skrev 2015-10-25 00:21:54 följande:
    När det gäller statsskulden så har den minskat då alliansen betalat av på den. Oavsett Finland och deras ekonomiska ställningstaganden, så var Sverige *farligt* nära att hamna i skuldfällan 80-90-talet, och om du läste ( var född då) något av det som skrevs om stasfinanser, så borde du inse att vi på håret fixade statens finanser.
    Du vet inte vad du snackar om. Statsskulden minskade som mest mot BNP under perioden 1994 till 2007 (under år med Socialdemokratiska regeringar). Under Alliansens tid skedde inga större förändringar av Statsskuldens storlek i relation till BNP.



    Källa: Riksgälden
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • Äldre 25 Oct 01:13
    HenryIronstead skrev 2015-10-25 00:45:41 följande:
    Sååå typiskt dig, alltså.

    Du får svart på vitt att du haft fel, JO, SOSSARNA HAR SAGT ATT DE SKA SKÄRA I SJUKVÅRD OCH PERSONLIG ASSISTANS TILL FÖRMÅN FÖR FLYKTINGARNA, och istället för att säga "tack för länkarna, ursäkta att jag hade fel, så ska du dra upp någon helt inaktuell bild av vår statsskuld, DETTA TROTS ATT DU VET att de mängder vi lånar nu inte finns officiella siffror på än.

    Jag klarar för fan inte av såna här människor! Jag har åtminstone finessen att kunna säga att jag hade fel! Inte du, KILLBILL, då är det SKIFTA FOKUS som gäller.

    GAAAAAHHHH!!!!

    Förslaget gällande assistansersättningen för år 2016 är offentliggjort av Regeringen och innebär att assistansersättningen räknas upp/höjs med 4 kr per timme  2016 (till 288 kr per timme).Höjningen är något lägre än tidigare år.

    För åren 2017 och framåt kan inget sägas ännu om ersättningsnivåerna men det är värt att veta att den utredare som tillsattes av den förra regeringen (Alliansen) för att granska systemet med assistansersättning menade att systemet var felkonstruerat och ledde till högre kostnader än nödvändigt. Här kan du läsa mer om varför assistansersättningen är under lupp. www.unt.se/omvarld/fel-assistanspeng-kostar-miljarder-3475050.aspx

    Här har UNTs Liberala ledarsida skrivit om assistansersättningen.unt.se/asikt/ledare/den-ohallbara-formanen-3907392.aspx


    Ange källa för att Socialdemokraterna har aviserat att de ska skära i svensk sjukvård. Om du inte kan visa att Socialdemokraterna ska skära i svensk sjukvård är det på sin plats att erkänna att du har fel.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • Äldre 25 Oct 01:23
    gammsosse skrev 2015-10-25 00:57:19 följande:
    Och för att kommentera din graf:

    Jamen, det var ju det jag sa: Persson snodde pensionerna och utjämnade statsskulden (och en del andra problem i statsskulden)

    Och, det gör Grekerna NUUU.

    Bakom det nya pensionssystemet som beslutades på 90-talet stod fem partier, Socialdemokraterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna.

    Faktum är att beslutet om det nya pensionssystemet fattades i juni 1994, då Sveriges statsminister hette Carl Bildt. Göran Persson var inte ens partiledare. Han var ekonomisk talesperson för Socialdemokraterna.

    En del av det nya pensionssystemet var att garantipensionen, efterlevandepensionen och förtidspensionen skulle lyftas bort från ATP-systemet. Tanken var att systemet för inkomstpensioner skulle fungera oberoende av statens finanser.

    Utgångspunkten var alltså ett ATP-system som var anpassat för såväl inkomstpensioner som för garantipensioner, efterlevandepensioner och förtidspensioner. Pengar hade betalats in till systemet för att klara alla dessa typer av pensioner.

    När nu flera typer av pensioner skulle lyftas bort från ATP-systemet, blev det logiskt att föra över en del av pengarna till staten. Den så kallade pensionsgenomförandegruppen kom fram till att det borde handla om ungefär 320 miljarder kronor. Men gruppen kom överens om att överföringen inte borde vara större än 258 miljarder kronor, för säkerhets skull.

    Mycket riktigt skedde detta under Göran Persson regeringstid. Men fem av riksdagens sex partier var överens. Att anklaga Göran Persson för detta blir absurt. Och någon stöld handlade det naturligtvis inte om. Det var ett legitimt politiskt beslut.

    Källa:na.se/asikt/ledarkronika/larsstroman/1.2604674-nej-han-snodde-inte-258-miljarder


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • Äldre 25 Oct 01:58
    gammsosse skrev 2015-10-25 01:32:19 följande:
    Jag har väl inte anklagat GP, tvärtom har jag sagt att jag är beredd att ompröva kritiken mot honom därför att han *kanske* insiktsfullt föhindrade en Grexit för Sverige. 
    gammsosse skrev 2015-10-25 00:57:19 följande:
    Jamen, det var ju det jag sa: Persson snodde pensionerna och utjämnade statsskulden (och en del andra problem i statsskulden)


    Jag finner ordvalet "snodde" som olämpligt om du inte är ute efter att anklaga någon..
    gammsosse skrev 2015-10-25 00:27:40 följande:

    Och, jag glömde nästan....

    De 77 milliarderna är I ÅR.

    Det blir likadant eller värre nästa år...

    Och nästa....

    Om du lägger alla på hög, så har du ett "Grexit" ganska snart.

    Vi måste alltså tänka över detta och se hur långt vi klarar att sträcka oss.


    Du har inte greppat situationen. Det handlar om 77 miljarder under perioden 2015-2017. www.di.se/artiklar/2015/10/22/finansministern-behover-dra-in-ytterligare-77-miljarder/

    Visst är 77 miljarder mycket pengar men på plussidan så kommer Sveriges BNP att stärkas med ett antal 10-tals miljarder med anledning av  invandringen.


    Sedan har ju Regeringen i slutet av förra veckan, i bred politisk enighet med Allianspartierna beslutat om en hel del restriktioner som kan komma att minska invandringen och därmed dess kostnader.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • Äldre 25 Oct 10:37
    Rutgers skrev 2015-10-25 10:03:24 följande:
    Ah, du menar att mer folk som kommer hit och får bidrag bidrar till högre BNP och på det viset får Sverige bättre ekonomi?

    Du skulle fått sämre betyg i ekonomi än någon som skolkat hela tiden och därmed fått X.
    Jag säger inte att den invandringen är lönsam just nu (den kan bli det på sikt) men 
    invandringen ökar ett lands efterfrågan och leder därför till en ökad bruttonationalprodukt. Detta är allmänt känt.
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • Äldre 25 Oct 13:39
    +1
    Gert skrev 2015-10-25 13:03:59 följande:
    Då borde väl länder som har en mycket större befolkning är Sveriges har en mycket större BNP än Sverige.
    Give ´em Hell!
    Ja, det finns ett sådant samband.
Svar på tråden Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?