Inlägg från: Flash Gordon |Visa alla inlägg
  • Flash Gordon

    Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?

    Anonym (Guttaperka) skrev 2016-02-05 09:02:18 följande:
    Är det nu dags att Löfven aviserar sin avgång (med hänsyn till socialdemokraternas fortsatta minskning som redovisades idag)? 

    Vem skulle ni vilja se som statsminister istället (om ni bara får välja någon ur S/MP)?
    Löfven säger att han är inte är nöjd med siffrorna men att han är nöjd med politiken. Han kliver inte av frivilligt utan tänker "rida ut stormen".

    Och den stora sensationen med det uttalandet i pressen i morse var att han överhuvudtaget uttalade sig. Han har varit helt försvunnen i övrigt de senaste 3-4-5 veckorna.
  • Flash Gordon
    Kung Markatta skrev 2016-06-09 22:50:21 följande:
    Nästan 50% bortfall i SCB:s undersökning.
    Vilket i princip gör undersökningen värdelös.

    Dels för att man tappar så många av de man plockat ut som urval.

    Dels för att man inte vet varför de faller bort. Är det till exempel en viss grupp som av en viss anledning inte vill svara?

    (Läs: Till exempel SD-sympatisörer som inte vill svara öppet om vad de sympatiserar med)
  • Flash Gordon
    KillBill skrev 2016-06-10 16:22:24 följande:
    Om du hade läst efterföljande inlägg hade du sett att det bara är 16,6% som inte har velat medverka i undersökningen. Övrigt bortfall beror på att tilltänkta respondenter inte har varit anträffbara eller av andra anledningar inte har kunnat medverka.
    Ja, bortåt 50% bortfall. Och man vet inte varför "de inte är anträffbara" eller "inte kan medverka".

    Att dessutom sedan var 6:e öppet väljer att inte svara ger stora felkällor om det är så att det till exempel är anhängare av ett parti som främst väljer att inte svara på frågan.

    Undersökningar med uppemot hälften som bortfall är inte särskilt bra undersökningar, helt enkelt.
  • Flash Gordon
    KillBill skrev 2016-06-11 08:42:17 följande:

    Nu är du okunnig. Övriga opinionsinstitut har en ännu lägre svarsfrekvens än SCB (men redovisar den sällan).

    Här kan du läsa om en statsvetare som har rankar tillförlitligheten hos ett antal partisympatiundersökningar. Han har rankat SCB:s partisympatiundersökning som den mest tillförlitliga och förklarar varför. Han rankar också tillförlitligheten bland övriga partisympatiundersökningar.

    politologerna.wordpress.com/2015/10/16/en-ran.../


    Det hjälper ju inte kvaliteten på SCB:s undersökning om något annat institut skulle ha högre grad av bortfall.

    Problemet med 50% bortfall är att du inte vet vilka som avstår och varför. Även om vi givetvis kan gissa hyfsat vilka och varför, utifrån den forsknings som finns.

    Det närmaste du kommer facit om vilka som är bäst på att förutspå får du sedan vid valen.

  • Flash Gordon
    KillBill skrev 2016-06-11 12:46:31 följande:
    Vi borde kunna bli överens om att SCB är den undersökning som använder sig av det bästa statistiska underlaget.
    Jaså?

    SCB har bevisligen varit en av de som ligger längst ifrån de institut som bäst förutspår valresultaten.

    Visserligen har inte SCB mätningar just innan valen men jämförelserna mellan SCB och de bästa när SCB gör sin majmätning visar att SCB ligger ganska så snett i sina förutsägelser. Så något galet är det med SCB:s mätningar. Men folk vill gärna tro att de är bäst för att de har flest som svarar.

    .
    Exempel-jämförelse SCB vs Sifo i maj 2014.

    SCB är  way off jämfört med Sifo när det gäller exempelvis sossarna (som tråden handlar om).

    Sifo var alltså 0,1% ifrån när det gäller sossarna i valet 2014. En rätt bra förutsägelse.

    http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Demokrati/Partisympatier/Partisympatiundersokningen-PSU/12436/12443/Behallare-for-Press/374458/

    http://www.tns-sifo.se/nyheter-och-press/2014/5/vaeljarbarometern-maj-2014-minskad-blockskillnad-och-snabb-uppgaang-foer-fi

    http://www.dagensopinion.se/united-minds-och-inizio-vi-m%C3%A4tte-b%C3%A4st
  • Flash Gordon
    KillBill skrev 2016-06-12 21:37:18 följande:

    Du har totalt missförstått SCBs Partisympatiundersökning. SCB försöker inte förutse kommande valresultat utan undersöker hur svenska folket skulle rösta om det var val när frågan ställs.


    "Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna?"


    Du kan självklart inte värdera kvaliteten i SCBs undersökningen genom att jämföra resultatet i SCBs majmätning med valresultatet i september.


    Vilket jag inte gör heller, som du ser.
  • Flash Gordon
    KillBill skrev 2016-06-14 07:45:36 följande:
    Försök inte, det är precis det du gör i i ditt inlägg #297. Du gör jämförelser mellan SCBs resultat i majmätningen och valresultatet i september och konstaterar att det är något galet med SCBs mätning..
    Läs inlägget igen.

    Det står: "Exempel-jämförelse SCB vs Sifo i maj 2014."

    Jag jämför Sifo och SCB i maj. Detta eftersom Sifo är en av de absolut bästa att mäta S (vilket jag också visar med en länk).

    Det visar att SCB är helt ute och cyklar jämfört med Sifo, som bevisligen är en av de bästa vad gäller S. Alltså är det högst tveksamt att SCB skulle ha det bästa underlaget, eller vad du nu skrev.
  • Flash Gordon
    KillBill skrev 2016-06-14 12:38:38 följande:
    Kan du förklara hur du har kommit fram till att "SCB har bevisligen varit en av de som ligger längst ifrån de institut som bäst förutspår valresultaten" utan att värdera SCB opinionsundersökningar mot faktiska valresultat?
    #301
  • Flash Gordon
    KillBill skrev 2016-06-14 21:51:10 följande:
    Jag ser att du har postat en länk som visar resultatet i SIFOS opinionsundersökning vs valresultatet 2014 men jag antar att du har mer på fötterna än detta då du påstår att SIFO är det bästa opinionsinstitutet när det gäller att förutse socialdemokraternas valresultat?
    För all del, nu förstår jag kanske din oförståelse.

    I den tredje länken fanns en tabell som visade alla institut i september. Där framgick att SIFO hade fel på 0,1% på S i september 2014 jämfört med valresultatet. De var ett av de institut som bäst mätte sossarna. Men nu är länken trasig så jag försöker igen:

    Länk

    Att SCB är helt ute och cyklar jämfört med Sifo i maj, när SCB gör sin sista mätning, tyder alltså på att SCB kanske inte har det bästa underlaget, eller hur du nu uttryckte det som du ville att vi skulle vara överens om.
  • Flash Gordon
    KillBill skrev 2016-06-21 16:01:10 följande:

    Det jag menar är att du baserat ditt resonemang på att Sifo låg nära valresultatet för just socialdemokraterna i den sista mätningen innan valet (övriga partier prognostiserade Sifo inte lika bra). Detta menar du innebär att Sifo var bäst på att prognostisera socialdemokraterna i majmätningen 2014 och är bäst på att prognosticera socialdemokraterna i alla mätningar efter det. Så är det självklart inte. 


    Det är ditt påstående om att SCB har det bästa statistiska underlaget vi särskådar.

    Sifo har inte ändrat metod från maj till september. Alltså är det rimligt att tro att om Sifo kan pricka S på tiondelen i september så bör de ligga hyfsat nära "sanningen även fyra månader tidigare. Och vid den tidpunkten hade SCB en helt annan siffra, långt ifrån Sifo.

    Ditt påstående blir med detta i åtanke ... tveksamt.
Svar på tråden Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?