Inlägg från: KillBill |Visa alla inlägg
  • KillBill

    Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?

    Kung Markatta skrev 2016-06-09 23:49:13 följande:

    Novus har inte redovisat bortfallet.

    Hur trovärdig är då den siffra som SCB redovisat för unga väljare egentligen? Det vi kan jämföra med är Valu:

    www.svt.se/svts/article2323667.svt/binary/SVT_ValuResultat_riksdagsval_2014_PK_0914.pdf

    Klipper in en tabell:



    Vi ser här att S är ett parti som främst gillas av äldre. Nu när alla mätningar inklusive den från SCB visar att S har backat sedan valet är det väl lite märkligt om stödet för dem ändå skulle ha rusat i höjden bland unga eller hur?
    Du menar alltså att du ifrågasätter SCBs resultat pga för högt bortfall samtidigt som du lyfter fram Novus som inte ens har redovisat sitt bortfall?
  • KillBill
    Kung Markatta skrev 2016-06-10 00:21:10 följande:

    Ifrågasätter du Novus resultat?


    Jag vill veta mer om Novus undersökning innan jag tar ställning till resultatet. Hur fördelas exempelvis röster för övriga partier i åldersgruppen 18-29 år i Novus undersökning? När det gäller undersökningen från SCB verkar det som att S har plockat röster från MP i åldersgruppen 18-29 år vilket kan förklara ökningen. Kan man dra liknande slutsatser i Novus undersökning exempelvis att ökningar för MP, V och FI kan förklara den låga siffran för S?

    SCBs stora partiundersökning tillmäts (bland politiker och i media) större betydelse än övriga undersökningar så jag brukar litar mer på den.
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2016-06-10 12:17:09 följande:
    Vilket i princip gör undersökningen värdelös.

    Dels för att man tappar så många av de man plockat ut som urval.

    Dels för att man inte vet varför de faller bort. Är det till exempel en viss grupp som av en viss anledning inte vill svara?

    (Läs: Till exempel SD-sympatisörer som inte vill svara öppet om vad de sympatiserar med)
    Om du hade läst efterföljande inlägg hade du sett att det bara är 16,6% som inte har velat medverka i undersökningen. Övrigt bortfall beror på att tilltänkta respondenter inte har varit anträffbara eller av andra anledningar inte har kunnat medverka.
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2016-06-11 01:13:30 följande:
    Ja, bortåt 50% bortfall. Och man vet inte varför "de inte är anträffbara" eller "inte kan medverka".

    Att dessutom sedan var 6:e öppet väljer att inte svara ger stora felkällor om det är så att det till exempel är anhängare av ett parti som främst väljer att inte svara på frågan.

    Undersökningar med uppemot hälften som bortfall är inte särskilt bra undersökningar, helt enkelt.

    Nu är du okunnig. Övriga opinionsinstitut har en ännu lägre svarsfrekvens än SCB (men redovisar den sällan).

    Här kan du läsa om en statsvetare som har rankar tillförlitligheten hos ett antal partisympatiundersökningar. Han har rankat SCB:s partisympatiundersökning som den mest tillförlitliga och förklarar varför. Han rankar också tillförlitligheten bland övriga partisympatiundersökningar.

    politologerna.wordpress.com/2015/10/16/en-rankning-av-svenska-valjarbarometrar/


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2016-06-11 11:46:15 följande:

    Det hjälper ju inte kvaliteten på SCB:s undersökning om något annat institut skulle ha högre grad av bortfall.

    Problemet med 50% bortfall är att du inte vet vilka som avstår och varför. Även om vi givetvis kan gissa hyfsat vilka och varför, utifrån den forsknings som finns.

    Det närmaste du kommer facit om vilka som är bäst på att förutspå får du sedan vid valen.


    Vi borde kunna bli överens om att SCB är den undersökning som använder sig av det bästa statistiska underlaget.
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2016-06-11 13:37:01 följande:
    Jaså?

    SCB har bevisligen varit en av de som ligger längst ifrån de institut som bäst förutspår valresultaten.

    Visserligen har inte SCB mätningar just innan valen men jämförelserna mellan SCB och de bästa när SCB gör sin majmätning visar att SCB ligger ganska så snett i sina förutsägelser. Så något galet är det med SCB:s mätningar. Men folk vill gärna tro att de är bäst för att de har flest som svarar.

    .
    Exempel-jämförelse SCB vs Sifo i maj 2014.

    SCB är  way off jämfört med Sifo när det gäller exempelvis sossarna (som tråden handlar om).

    Sifo var alltså 0,1% ifrån när det gäller sossarna i valet 2014. En rätt bra förutsägelse.

    http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Demokrati/Partisympatier/Partisympatiundersokningen-PSU/12436/12443/Behallare-for-Press/374458/

    http://www.tns-sifo.se/nyheter-och-press/2014/5/vaeljarbarometern-maj-2014-minskad-blockskillnad-och-snabb-uppgaang-foer-fi

    http://www.dagensopinion.se/united-minds-och-inizio-vi-m%C3%A4tte-b%C3%A4st

    Du har totalt missförstått SCBs Partisympatiundersökning. SCB försöker inte förutse kommande valresultat utan undersöker hur svenska folket skulle rösta om det var val när frågan ställs.


    "Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna?"


    Du kan självklart inte värdera kvaliteten i SCBs undersökningen genom att jämföra resultatet i SCBs majmätning med valresultatet i september.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2016-06-14 07:39:59 följande:
    Vilket jag inte gör heller, som du ser.
    Försök inte, det är precis det du gör i i ditt inlägg #297. Du gör jämförelser mellan SCBs resultat i majmätningen och valresultatet i september och konstaterar att det är något galet med SCBs mätning..
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2016-06-14 12:30:29 följande:
    Läs inlägget igen.

    Det står: "Exempel-jämförelse SCB vs Sifo i maj 2014."

    Jag jämför Sifo och SCB i maj. Detta eftersom Sifo är en av de absolut bästa att mäta S (vilket jag också visar med en länk).

    Det visar att SCB är helt ute och cyklar jämfört med Sifo, som bevisligen är en av de bästa vad gäller S. Alltså är det högst tveksamt att SCB skulle ha det bästa underlaget, eller vad du nu skrev.
    Kan du förklara hur du har kommit fram till att "SCB har bevisligen varit en av de som ligger längst ifrån de institut som bäst förutspår valresultaten" utan att värdera SCB opinionsundersökningar mot faktiska valresultat?
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2016-06-14 12:30:29 följande:
    Läs inlägget igen.

    Det står: "Exempel-jämförelse SCB vs Sifo i maj 2014."

    Jag jämför Sifo och SCB i maj. Detta eftersom Sifo är en av de absolut bästa att mäta S (vilket jag också visar med en länk).

    Det visar att SCB är helt ute och cyklar jämfört med Sifo, som bevisligen är en av de bästa vad gäller S. Alltså är det högst tveksamt att SCB skulle ha det bästa underlaget, eller vad du nu skrev.
    Jag ser att du har postat en länk som visar resultatet i SIFOS opinionsundersökning vs valresultatet 2014 men jag antar att du har mer på fötterna än detta då du påstår att SIFO är det bästa opinionsinstitutet när det gäller att förutse socialdemokraternas valresultat?
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2016-06-21 15:07:12 följande:
    För all del, nu förstår jag kanske din oförståelse.

    I den tredje länken fanns en tabell som visade alla institut i september. Där framgick att SIFO hade fel på 0,1% på S i september 2014 jämfört med valresultatet. De var ett av de institut som bäst mätte sossarna. Men nu är länken trasig så jag försöker igen:

    Länk

    Att SCB är helt ute och cyklar jämfört med Sifo i maj, när SCB gör sin sista mätning, tyder alltså på att SCB kanske inte har det bästa underlaget, eller hur du nu uttryckte det som du ville att vi skulle vara överens om.

    Det jag menar är att du baserat ditt resonemang på att Sifo låg nära valresultatet för just socialdemokraterna i den sista mätningen innan valet (övriga partier prognostiserade Sifo inte lika bra). Detta menar du innebär att Sifo var bäst på att prognostisera socialdemokraterna i majmätningen 2014 och är bäst på att prognosticera socialdemokraterna i alla mätningar efter det. Så är det självklart inte. 


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
Svar på tråden Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?