• Äldre 14 mar 12:33
  431384 visningar
  2459 svar
  Inlägg från mooonwalker Visa alla inlägg
  2459
  431384

  Avsaknad av spermier

  Hej!
  Är det fortfarande någon som läser den här tråden? Hur har det gått för alla? Jag och min man påbörjade vår utredning förra våren. När jag spolade mina äggledare såg de att jag hade många äggblåsor, dvs PCO. Mina hormonvärden var normala, så jag har antagligen inte PCOS. Mannen fick lämna två spermaprov där båda visade noll spermier. Vilken chock vi fick när de lämnade svaret, vi trodde att det var min PCO som gjorde att vi inte blev gravida och trodde att lite hormontabeller till mig skulle göra susen. Dock hade jag ju försökt med ägglossningsstickor och visste precis vilka månader jag har ägglossning och vilka inte. Min mans blodprover ska vara normala, men ingen har berättat vad de visade. 

  Min man har nyligen gjort en biopsi. Tyvärr har vi kommit till massa nybörjare som har skickat remisser fel och ingen vill ta ansvar. Så trots att biopsin är gjord för flera veckor sedan är det ingen som har lämnat några provsvar. Igår fick jag nog och efter att ha ringt fram och tillbaka till flera som inte vill ta ansvar fick jag svaret uppläst för mig. Få orörliga spermier. Bara rörliga spermier klarar nedfrysning. Jag vet inte heller om dessa orörliga spermier var levande eller döda. 

  Jag funderar på att ringa till fertilitetskliniken i Göteborg och höra om de tror att MicroTESE är ett alternativ för oss. Problemet är att vi bor i Stockholm. Om min mans spermier är så dåliga att de inte klarar nedfrysning måste ju mina ägg plockas samtidigt. Är det någon som har erfarenhet av att bo på annan ort än där man gör behandlingen?

 • Äldre 14 mar 20:55
  Charlie310 skrev 2017-03-14 18:25:04 följande:

  Kul att den tråd vaknar till liv igen! Gjorde ett FET förra veckan. Tjuvtestade idag och det var äntligen ett plus på stickan. Känns sjukt overkligt.


  Spännande, hoppas det fungerar! Är det med en donator-spermier?

  Jag vill så himla gärna vara gravid, så om det visar sig att det är helt kört för min man lutar vi mot DI. 

  Min man är 28 år. Inga kromosomfel. Hade få orörliga spermier vid biopsin. Tror ni att det finns någon chans att "fabriken" börjar fungera igen? Man hör ju solskenshistorier ibland och hoppas på att vara en av dem... 
 • Äldre 14 mar 21:54
  Lee*** skrev 2017-03-14 21:36:41 följande:
  Har din man gjort pesa/tesa? Min sambo hittades det heller inga spermier. Så vi gjorde pesa/tesa på ivf nordic i Göteborg, hittade mycket så vi kunde frysa ner 6 strån, 1 strån behövs till en ivf behandling
  Gjorde ni pesa/tesa flera gånger eller hittade de inga i hans utlösning? Gjorde ni det privat i Gbg?

  Just nu väntar vi på vad vårt landsting ska rekommendera för oss. Tydligen har de precis börjat med micro-tese här i sthlm. Men jag vet inte om vi ska chansa och bekosta det själva för att göra de i Gbg där de verkar mer erfarna...
 • Äldre 15 mar 08:48
  NZZZZ skrev 2017-03-14 21:58:29 följande:
  Vad skiljer sig micro-tese från tesa/pesa? :) Jag vet att min nuvarande blev avrådd från att göra en micro-tesa men varför vet jag inte.
  Vid pesa eller tesa går läkaren in med en tunn nål och aspirerar ut (suger ut) vävnad/spermier. Micro-Tese är mer likt en testikelbiopsi. Då gör läkaren ett snitt i pungen och tittar med mikroskop på vävnaden och väljer därefter ut vävnad som ska avlägsnas och undersökas. Vid en vanlig testikelbiopsi tittar läkaren bara med blotta ögat, ej med mikroskop. Vad jag har förstått det som är Micro-tese den absolut bästa metoden, men den görs inte på så många ställen. Min man har gjort en testikelbiopsi där de som sagt fann få, orörliga spermier. Det är därför jag funderar på om micro-tese är ett bättre alternativ för oss.

  Jag vill så gärna ha min mans barn, jag vill egentligen inte använda sperma från en donator. Fast jag kan inte tänka mig ett liv utan barn... Min man har sagt att han kan tänka sig använda sperma från en donator, men då vill han åka till Danmark och använda sig av en anonym donator.
 • Äldre 16 mar 08:21
  NZZZZ skrev 2017-03-15 11:18:38 följande:
  Men om man finner orörliga spermier-kan dessa inte användas? Jag förstår hur du menar precis. Det är en stor sorg att jag eventuellt aldrig kommer kunna se några likheter i eventuella barn... men det är med honom jag känner att jag vill ha barn. Har aldrig velat ha barn lika starkt som när jag träffade honom. Donation är väl inte så jag tänkte mig att livet skulle bli men hellre det än ett liv utan barn och sedan tror jag man känner annorlunda när barnet väl kommer - att man inte tänker på det.
  Orörliga spermier kan man kanske använda och göra ICSI+IVF. Men inte döda spermier. Vi har haft så himla otur med sjukvården att remisser har skickats till fel ställen (KS Solna istället för KS Huddinge) samt kommit till några som är nya på jobbet som inte vet vilka rutiner de har. Detta ledde till att ingen har kontaktat oss angående vårt provsvar. Vad jag har läst här i forumet verkar vissa par ha fått reda på provsvaret bara efter några timmar om de hittade spermier vid biopsin, men för oss har det gått flera veckor. Tillslut tvingade jag en barnmorska på reproduktionsmedicin att läsa upp svaret över telefon, men det framgick ej om spermierna var levande eller döda, men jag hoppas på att de levande, för då har vi en liten, liten chans att kunna gör ICSI+IVF. Nu väntar vi på att få träffa en läkare som ska gå igenom provsvaret med oss. 

  Är det imorgon din man ska lämna ett nytt sperma-prov? Jag håller tummarna för att det är bra! Du skrev att han hade omogna spermier, eller hur? Har de hittat det i hans utlösning tidigare eller vid biopsi?
 • Äldre 16 mar 20:44
  NZZZZ skrev 2017-03-16 09:32:00 följande:
  Herregud. Beklagar att det gått så segt för er! Denna väntan tär verkligen på en! Jag hoppas verkligen ni får ett positivt besked!!! Om inte så är ni båda öppna för donation och det ökar ju chanserna. Håller tummarna för er, har ni fått någon tid ännu?

  Imorgon får vi provsvaret från spermaprov 1. Det är första provet han lämnat sedan några år sedan då han blev utredd med sin fd. De hittade inga spermier vid TESA. Alltså inga mogna spermier. De som fanns var cellerna som producerar spermier men inga var mogna, och i dagsläget har forskningen inte kommit så långt att de kan göra dem mogna. Så har jag förstått det när jag läste hans journal. Har dock ej gjort PESA som en annan kvinna tipsade om längre upp. Jag har varit inställd på donation sedan dag ett (han berättade att han var infertil när vi träffades omgående) så jag har inga höga förväntningar på att något mirakel skett. Nu oroar jag mig över min fertilitet istället. Alltid något :)
  Ett brev väntade på mig nu när jag kom hem. Det står att vi ska få ett läkarsamtal om 2-3 månader (!!!!). Alltså vi har inte ens fått veta vårt provsvar officiellt, utan bara för att jag tvingade barnmorskan att läsa upp det och nu ska vi vänta 2-3 månader för att få veta vad det betyder! Herregud, jag tror att jag vill ta livet av mig... Allt känns så himla hopplöst just nu...

  Du får meddela hur det går imorgon! Lycka till!
 • Äldre 17 mar 17:18
  NZZZZ skrev 2017-03-17 11:53:37 följande:
  Men va? Har du ringt och kollat varför du ska behöva vänta så länge?!

  Skrev ett inlägg om dagens besök i tråden, kunde ej tagga dig där! Stor kram!
  Jag ringde idag och fick prata med sekreterarna som sköter bokningar och har koll på väntetider. Jag tänkte att jag kanske kunde ha missuppfattat brevet och att väntetiden på IVF var 2-3 månader (det stod nämligen att vi inte är satta i kön för IVF och väntetiden kanske syftade på kön dit...?), men kvinnan jag pratade med kunde inte svara på några av mina frågor. Hon förstod inte ens vad som stod i min journal utan behövde ta hjälp av en kollega som inte heller förstod (jag undrar vad det står?!). Den tjej som har hand om mer komplicerade fall såsom vårt är på semester och kommer inte tillbaka förrän om en vecka. Så nu får jag vänta ytterligare minst en vecka. Stockholms läns landsting är verkligen den värsta som finns!

  Tråkigt med provsvaret, men skönt att ni blir bra omhändertagna och att allt görs ordentligt!
 • Äldre 17 mar 18:31
  NZZZZ skrev 2017-03-17 18:14:04 följande:
  Visst var THS sköldkörteln/ämnesomsättningen? :) Vet att dem tog det på min man, minns ej men tror hon sa art hon tog det på mig med. Jag förstår dock ej sambandet med graviditet, får läsa på ännu mer :)

  Det fick vi ingen info om ännu...
  Hypotyreos (underproduktion av sköldkörtelhormon) kan göra att det är svårare för kvinnan att bli gravid. Det ökar även risken för komplikationer under graviditet, såsom missfall, placentaavlossning, havandeskapsförgiftning mm.
 • Äldre 17 mar 20:51
  jad skrev 2017-03-17 19:46:58 följande:
  När vi gjorde microtese i Göteborg (vi bor i Sthlm) så gick vi på Sophiahemmet först och fick hjälp med korta protokollet innan det blev dags att åka ner till Göteborg. Där gjorde vi som sagt MicroTesen, äggplock och återförandet av två befruktade ägg. Vi bodde på hotell där nere dom dagarna. Det funkade jättebra. Det var Sophiahemmet som tipsade oss om MicroTesen efter två misslyckade testikelbiopsier.
  Tusen tack för ditt svar! Jag har läst igenom alla dina tidigare inlägg och tänkte visa dem för min man, jag tror han kan få lite hopp av att läsa dem =) 

  Jag tänkte gå på mötet här i Stockholm och se vad landstinget tycker att vi ska göra, men just nu lutar jag mot att vända mig till Carlanderska vad de än rekommenderar. De verkar väldigt duktiga där, men nu kostar det 68.000 kr att göra microtese + IVF, vilket är väldigt mycket pengar!
 • Äldre 18 mar 12:55
  Vifårse skrev 2017-03-17 22:07:16 följande:
  Hej!

  Har inte läst hela tråden men tänkte bara säga att Johannes Gudmundsson gör micro-tese på Akademiska i Uppsala, alltså landtingsfinansierat. Väldigt nytt där och vi var första paret ut i höstas, tyvärr utan positivt resultat. Vet inte hur det funkar mellan landsting iom att vi tillhör uppsala men kan kanske vara värt att undersöka för er del :)
  Tack! Karolinska Huddinge har också börjat med micro-tese. Men jag läste en artikel om att ju mer erfaren läkaren är desto större chans att hitta spermier som kan användas. Eftersom jag tror att våra chanser är rätt så dåliga funderar jag på att vända mig till ett ställe där det jobbar folk med mycket erfarenhet. Jag tänkte dock höra vad Huddinge säger innan vi vänder oss till carlanderska. Om Huddinge erbjuder oss micro-tese kanske vi gör det där, men om de rekommenderar donation kommer vi vända oss till carlanderska. Vi vet ju att min man har några få spermier där inne, så vi tycker att det är värt ett försök!

  Fick ni inte ut några spermier alls vid er micro-tese, eller var det något annat som gick fel?
Svar på tråden Avsaknad av spermier
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.