• 999
    Äldre 15 Jan 16:42
    540136 visningar
    2466 svar
    2466
    540136

    Avsaknad av spermier

    Kajsakaj skrev 2016-01-15 13:05:06 följande:

    Länka gärna resultat! Det är klart att det finns internationella studier och resultat därifrån, men det säger inte mig så mycket eftersom det är andra kliniker än den som är aktuell för oss. Jag tycker det är märkligt att det inte finns öppna resultat från fertilitetscentrum. Jag hittar bara forskningsunderlag för uthämtning av spermier vid obstructive azoospermia (som alltså är kopplad till den här läkaren, Göran. Minns ej efternamn) och det är ju inte intressant för mig.

    Om du har oberoende resultat på microtese jämfört med tesa får du gärna länka :)


    Kan länka till några studier och forskningsresultat senare, är inte hemma just nu. Men som sagt, chansen att hitta spermier via mikrotese är ju klart större, eftersom ingreppet inte görs i blindo som en vanlig biopsi. Men har man gjort en biopsi och inga spernier hittats så är ju chansen mindre, som för oss. Göran har sagt att chansen inte är så stor eftersom fem vävnadsprover togs från min man på varje testikel utan att en enda spermie hittades. Men vi kommer göra mikrotese i alla fall. Annars skulle vi aldrig kunna släppa tanken "Tänk om..." och det är värt mer än 50,000 kr.

    Jag förstår att det är svårt för läkarna att svara på sannolikheten, t ex min mans alla blodprover har varit normala men ändå har inga spermier hittats hittills, samtidigt som vissa har jättehöga värden och spermier hittas, och så finns det dem som hittar spermier via en vanlig biopsi men sedan på nästa biopsi eller mikrotese så hittas inga, eller tvärtom. Men min man pratade med Göran på telefon för några månader sen och då nämnde han något om ca hur många som han hittar spermier hos tror jag. Kan fråga min man om han minns vad Göran sa då.
  • 999
    Äldre 15 Jan 17:39
    Kajsakaj skrev 2016-01-15 16:51:11 följande:

    Ja jag känner verkligen igen mig i det där med "tänk om". Det har börjat komma mer och mer. Usch vad hemskt det känns att pengar är så avgörande.

    Ja självklart borde microtese vara det bästa alternativet, men tyvärr blir det väl oddsen som får bestämma om det är värt det. Men om jag inte kan komma bort från tänk om-tankarna så blir det väl värt det ändå antar jag.. Men fy, vet inte hur jag hade reagerat på den besvikelsen.

    Jag läste någonstans på en brittisk kliniks hemsida att chanserna för att hitta via microtese kan minska om man gör upprepade biopsier. Vet du något om det?

    Och tack, skicka gärna länkar om du får tid :) ingen brådska. Går ju inte direkt snabbt det här ändå haha


    Ja jag har också läst det. Och man kan tolka det på två sätt; antingen av den enkla anledningen att om man gjort flera biopsier utan framgång så är chansen väldigt liten att hitta via mikrotese, eller för att ju fler ingrepp desto mer skadade blir vävnaderna, vilket leder till att färre spernier kan vistas där? Jag vet inte riktigt.

    Förstår dig angående det ekonomiska, vi kämpade för att få landstinget att bekosta åtminstone en del av det och Göran hjälpte oss men landstinget sa nej i alla fall. Det är väldigt mycket pengar men så länge det finns så lite som 1% chans att de kan hitta spermier hos min man så bara måste vi ge det en chans. Om 20 år vill inte jag tänka "tänk om vi hade varit en av de få procenten" (nu är oddsen för oss större än 1% enligt Göran, men du fattar). Vi har fått ca 15% i odds. Det är inte mycket, men tillräckligt för att vi utan tvekan vill göra det. Odds och sannolikhet är bara en gissning egentligen, om sannolikheten är 1% eller 99% så är det inget som säger att vi helt säkert kan veta om vi är en av 1% eller 99%. Men förstår helt ert resonemang
  • 999
    Äldre 15 Jan 21:56
    Kajsakaj skrev 2016-01-15 21:31:08 följande:

    Oj förlåt, har missat det! Men vad härligt för er :) då har ni stora chanser att få en liten snart då!! Vad spännande!


    Jag tycker det är konstigt att de inte sparade spermierna som hittades vid biopsin, hade det inte varit bättre att frysa dem ifall att det värsta skulle hända? När min man gjorde biopsi så sa de att om så en enda spermie hittas så skulle den frysas. Likaså innan dess, när han lämnade spermieprover. Nu kommer det säkert gå bra på mikrotesen men jag är bara nyfiken på hur de törs slänga bort spermier, när produktionen är ur funktion, om du förstår vad jag menar?

    Har ni bestämt datum för mikrotesen? Vi vill vänta några månader, så kanske april, maj...
  • 999
    Äldre 16 Jan 09:02
    MariaC skrev 2016-01-15 22:12:38 följande:

    Jag har ingen aning, har vart i sån chock, och är fortfarande, så jag kommer mig inte för att ställa en enda fråga när vi är på kliniken. De sa bara att de var få och långsamma och att det inte brukar frysa dem då chansen är liten att det ska funka. De använder sig av färska spermier då det är mkt större chans då. Förstod de som att de gör en testbiopsi först och sen gör de en i skarp läge, tar äggen samtidigt.

    En vi känner har också gått på Carlanderska och gjorde biopsi och de va samma sak där att de inte frös ner. Han gör en biopsi till den när de vill börja.

    Får fråga på nästa besök om jag kommer ihåg.

    Men produktionen är inte ur funktion på min sambo, den är nedsatt.

    Undra om de har att göra med att man betalar så mkt pengar å då vill de inte använda frysta när det minskar chansen så mkt? Tanken bara slog mig nu... med äggen frågade de ju om vi ville frysa med inget ang spermierna.

    Jag börjar spraya 29/1 så preliminärt blir de i v. 8 eller 9.... Och de kommer sätta in två embryon, om det blir några då...


    Ok! Spännande!

    Ja med "ur funktion" så menade jag gravt nedsatt spermieproduktion. I fall som våra mäns så är ju produktionen ur funktion, oavsett om några få spermier hittas (i jämförelse med flera tiotals miljoner som egentligen borde finnas i utlösningen).

    Vi ska ju göra mikrotesen trots att inga spermier hittades vid biopsin i hopp om att några hittas vid mikrotesen istället. Kommer också göra IVF-behandling och äggplock i samband med mikrotesen. Det jag menar med att de borde frysa ner spermierna är att ifall inga spermier skulle hittas vid mikrotesen så hade ni i alla fall haft en backup, förstår att man kanske inte vill använda de slöa och långsamma spermierna i första hand men i värsta fall. Men de är duktiga och kunniga så antar att de gjort rätt bedömning. Håller tummarna för er, ni har i alla fall ett bättre utgångsläge än oss
  • 999
    Äldre 16 Jan 11:29
    Kajsakaj skrev 2016-01-15 13:05:06 följande:
    Om du har oberoende resultat på microtese jämfört med tesa får du gärna länka :)
    healthcare.utah.edu/andrology/services/infertility-causes/tese.php
    Här jämför de vanlig biopsi och mikrotese, och att i 56% av fallen där ingen biopsi gjorts innan så hittas spermier via mikrotese jämfört med 51% om biopsi gjorts innan för att fastställa om man ska gå vidare till mikrotese eller inte. Med andra ord, i nästan hälften av fallen där biopsi gjorts först så hittas inga spermier vid mikrotesen. 

    bacandrology.biomedcentral.com/articles/10.1186/2051-4190-23-5
    Här står de om vilka faktorer som påverkar resultatet av mikrotese, står också om Klinefelters syndrom. 

    www.maleinfertility.org/new-retrieval4.html
    Här jämförs olika biopsimetoder. Den metod som användes på min man är TFNA eller Percbiopsy, men tror att det är den förstnämnda om jag minns rätt och i denna studie står det att chansen att hitta spermier med denna metod är generellt mycket mindre än t ex via tese, Då undrar man varför de valde den metoden? 

    www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17822417

    Det finns många fler studier och forskningsrapporter, det här är bara ett axplock av det jag läst sedan vi fick det tråkiga beskedet, har också läst en jättebra forskningsrapport som jag försökt hitta nu men utan framgång. Ska försöka leta efter den!  Kanske har länkat till den tidigare här i tråden, minns inte. 
  • 999
    Äldre 16 Jan 19:38
    Kajsakaj skrev 2016-01-16 14:46:09 följande:

    Jätteintressanta länkar!!! Usch känns nästan jobbigt. Här står ju så mycket positivt om m-tese och klinefelters... Känner att jag börjar luta mer och mer åt att vilja göra det. Var det ni som hade försökt få m-tese bekostat av landstinget? Hur gick ni till väga? Och har du något tips!?


    Ja det stämmer, men vi har fått blankt nej. De anser att chansen att lyckas är så liten att de inte vill bekosta det. Vi hade samtal med vår ansvarige läkare om det och sedan när vi var i Carlanderska så berättade vi att vårt landsting vägrar att bekosta ingreppet, så då tog Carlanderska kontakt med vår läkare för att hjälpa oss att få det bekostat men icke.

    Jag har läst hur mycket studier och rapporter som helst, men man ska ändå ta siffrorna med en nypa salt. T ex har Göran sagt att vi har en chans på ca 15% så det är inte så upplyftande som i studierna som jag läst, men läkaren gör ju en bedömning i varje enskilt fall. I vårt fall har ju fem fina vävnadsprover tagits från varje testikel utan att en enda spermie hittats och då gör man bedömningen att sannolikheten för att det överhuvudtaget finns spermier är liten. Men ja, microtese är klart den bästa chansen man kan få om man har gravt nedsatt spermieproduktion.
  • 999
    Äldre 16 Jan 21:56
    Kajsakaj skrev 2016-01-16 20:28:09 följande:

    Eftersom läkaren på sahlgrenska sa att det kan hända att de börjar med m-tese i framtiden känns det väldigt konstigt att de inte vill bekosta. De låter alltså privatpersoner betala för behandling på Carlanderska för att sedan kunna använda sig av resultaten som underlag. Det blir ju väldigt billigt och bra för dem såklart. Att någon annan bekostar forskningen. De borde skämmas. Universitetssjukhus ska de ju vara.

    Läkaren på Carlanderska sa ju generellt 30-50% chans för klinefelterspatienter. Det tycker jag garanterat motiverar ett ingrepp. (tycker iofs 15% gör det med.)

    Mvh arg


    Jag förstår din ilska, jag är lika förbannad på vårt Universitetssjukhus. Men de å sin sida motiverade det med att det inte finns någon forskning eller några studier som påvisar positiva resultat om microtese, att det är en ny metod och inte väl beprövad. Vad de inte verkar veta att det är en metod som används världen över (men endast en läkare som behärska metoden i Sverige) och att det finns en hel del forskning och studier. Pinsamt värre! Vår läkare på Carlanderska skrattade när jag berättade det. Men jag tror att det handlar mycket om prestige också mellan klinikerna, dvs att de ser det som ett underlag att inte kunna hjälpa oss vidare medan en annan klinik har kompetens och kunskap att göra det möjligtvis.

    Det låter som goda odds. Men visst har ni inte gjort någon biopsi ännu? Försök att ta ett steg i taget, det gjorde vi och det hjälpte mig att inte bli fullkomligt galen. Man blir galen nog ändå av all oro och sorg. Vi har haft microtese som plan B hela tiden men vi planerade inte för det och la inte ner mycket energi på det. Vi fokuserade först och främst på biopsin. Har man tur så slipper man göra microtese (om spermier hittas vid biopsin) och då är det onödigt att ha ältat och grubblat över det. Ta en sak i taget är mitt råd! När biopsin misslyckades så ringde vi Carlanderska dagen därpå och bokade in ett första samtal. Det var skönt att ha en plan B. Eller så har man donerade spermier som plan B och då tar man tag i det istället. Jag tror det är viktigt att hela tiden ha en plan B... Men först ska man koncentrera sig på plan A och inte tänka för många steg framåt. Men visst är det du som skrivit att din sambo är helt emot att göra microtese?
  • 999
    Äldre 17 Jan 07:51
    MariaC skrev 2016-01-16 23:05:51 följande:

    Ok, för mig är ur funktion att produktionen är helt utebliven å inte nedsatt. Men jag förstår hur du menar.

    Min sambo sa att Göran sagt att för att kunna frysa ner spermier så måste de uppnå en viss kvalité och det gjorde inte min sambos. De var för långsamma å slöa för att kunna överleva en nedfrysning och då var det ingen idé.

    Vi tänker så också, att de är kunniga å duktiga å vi gör bara som de säger å litar på det. Nåt annat kan vi inte göra. Känner mig som en vålnad när vi är där på besök å bara säger ja tack till allt... Men som du skrev, vårt utgångsläge är bättre än ert. Jag håller tummarna så hårt jag kan för er!!!


    Ja men när man har azoospermi som våra män har då är produktionen ur funktion för att den är gravt nedsatt, även om några få spermier hittas i testiklarna så är de så pass få att de inte hittas i utlösningen. Det var så jag menade.

    Ok, då förstår jag att de inte valde att frysa ner spermierna. Ofta är det så tyvärr, att män med azoospermi har dålig kvalité på de spermier som eventuellt finns. Men innebär det då, nu när ni ska göra IVF i samband med mikrotese, att ni bara gör ett färskförsök och sedan så måste ni börja om och hämta ut nya färska spermier ifall det första försöket misslyckas? Eller kommer de befrukta alla ägg som plockas om det finns tillräckligt många spermier för det och sedan frysa eventuella embryon? Är nyfiken eftersom vi själva ska göra detta om några mån...

    Vi har jobbat på som vanligt hela tiden. Ni då? Jag får se om jag orkar jobba heltid sen när jag ska IVF-behandlas, det beror på hur jag mår då.
  • 999
    Äldre 17 Jan 15:40
    Kajsakaj skrev 2016-01-17 10:38:56 följande:
    Ja det stämmer att han inte vill göra microtese om vi får bekosta själva. Då vill han hellre göra något annat för de pengarna. t ex spara till insemination osv. Men om landstinget skulle betala är han helt med på det.
    Ok, men IVF/insemination med donerade spermier kan ni få hjälp med via landstinget i så fall, om det blir aktuellt. Är det långa väntetider i ert landsting? Om det skulle vara så att inga spermier hittas vid biopsin så kanske det är mer värt att bekosta mikrotesen själv och sedan om det misslyckas vänta och få hjälp med donerade spermier via landstinget, även om det är långa väntetider istället för att strunta i mikrotese och bekosta donerade spermier själva. Men som sagt, ta ett steg i taget. Först har ni biopsin som förhoppningsvis går jättebra!! 
  • 999
    Äldre 17 Jan 15:52

    Gör eller äter era män något speciellt för att sätta igång/öka spermieproduktionen? 

    Min man äter vitaminpiller och örter som sägs ha en positiv inverkan på spermieproduktionen. Vi tänker att det kan vara värt att testa det som sägs hjälpa... Det skadar inte i alla fall och det är inte som att vi har något att förlora direkt. Jag tror att jag har googlat och läst allt som finns om spermieproduktion. 

Svar på tråden Avsaknad av spermier