• MariaC

    Avsaknad av spermier

    999 skrev 2015-08-07 23:17:38 följande:
    Ja det tycker jag absolut att du ska göra, det verkar konstigt att de tycker det är relevant att göra en spolning i det här skedet. Har de tagit blodprover på dig? Ultraljud? Det är det enda de behöver göra på dig nu, för att se att dina äggreserver är OK, hormonvärden är normala och att det ser bra ut på ultraljudet. Passagen i äggledarna har absolut ingen betydelse om man ska göra IVF, för då plockar de ju äggen i alla fall, om de hittar spermier. I vanliga fall så tar man ju blodprover på både samt spermaprov på mannen och om allt är OK så går man vidare och gör en spolning på kvinnan. Men som i våra fall, där det visat sig att det är mannens spermieproduktion som inte är OK, gör man ingen spolning på kvinnan. Då har man ju redan konstaterat vad barnlösheten beror på och även om kvinnan har blockeringar i äggledaren så gör det varken av eller an eftersom mannen ändå inte kan befrukta henne naturligt. Kolla upp det! Och om de ändå tycker att du ska göra det så tycker jag att du ska ifrågasätta varför de anser det. Onödigt att utsätta sig för ännu ett moment, om det inte är nödvändigt i det skedet man befinner sig i.

    Hoppas ni får en kallelse till er fortsatta utredning snart! Jag vet hur olidligt det är med väntan. Detta har varit värsta sommaren någonsin.
    Pratade med sjukhuset och ang spolningen och de svarade att de alltid utreder mannen och kvinnan var för sig och att man vill säkerställa att det inte är något fel oavsett om det saknas spermier eller inte. De gör alltid så. Och att läkaren gjort bedömningen att jag ska göra en spolning och mer kunde hon inte säga.

    Ev får jag en tid nu till veckan...
  • MariaC

    Igår gjorde jag spolningen, det gjorde ont!!!!!!! Rynkar på näsan Men som tur var en kortvarig smärta.

    999, jag tror du hade rätt ang spolningen, att jag inte hade behövt göra den. Det var läkaren vi träffade förra gången som bokade in mig på spolning hos den läkaren som utförde den. Läkaren sa till mig igår att egentligen behöver jag inte göra den då passagen inte har någon betydelse för IVF.en...men nu hade ju jag blivit inbokad på det så då gjorde han den ändå.... Jag orkade inte ifrågasätta då jag ju redan ringt en gång och ifrågasatt. Men nu vet vi i alla fall att allt står rätt till med mig.
    Nu blir det Sahlgrenska nästa..

  • MariaC
    999 skrev 2015-08-19 17:08:06 följande:

    Min mans andra spermaprov visade noll spermier igår. Nu blir det att sätta hoppet i biopsin. Annars rasar allt. Vi har börjat gå på samtal hos en kurator. Chocken har lagt sig nu så då kommer alla känslor...


    Å så tråkigt för er! :( Vet er känsla, det är hemskt jobbigt!! :(
  • MariaC
    999 skrev 2015-08-23 19:34:44 följande:

    Ja det var tråkigt att få ännu ett dåligt besked, även om det mer eller mindre var väntat. Men vi hoppades och fortsätter att hoppas in i det sista. Nu är det tre dagar kvar till biopsin. Om tre dagar kommer vårt liv att förändras. Förhoppningsvis blir det till det positiva. Jag har aldrig varit så nervös inför något som jag är inför biopsin. Jag vet inte hur jag ska orka leva vidare om de inte hittar några spermier. En scen där läkaren kommer in i rummet, där min man återhämtar sig, och ger oss ett dåligt besked spelar sig om och om igen i mitt huvud hela dagarna. Jag försöker förbereda mig men det går inte tror jag. Om de inte hittar några spermier så kommer vårt sista hopp om att kunna få ett barn att dö ut helt. Och jag vet inte om jag psykiskt och fysiskt klarar det. Tänk om jag får ett nervsammanbrott? Tänk om jag blir knäpp? Även om vi starkt funderar på att gå vidare till Carlanderska så kommer ett dåligt besked på onsdag bryta ner mig totalt. Jag har aldrig varit så rädd i mitt liv.


    Är det imorgon ni ska göra biopsi? Håller verkligen tummarna för er!!!!!! 

    Kram på dig
  • MariaC
    999 skrev 2015-08-26 16:56:19 följande:

    Inga spermier hittades på biopsin idag.


    Ånej!!!!! Vad ledsen jag blir :( 
    Vad innebär det för er? Blir det Mikro-Tese eller är det något annat steg först?
  • MariaC

    Vi fick brev hem idag att min sambo både har förhöjt FSF värde samt förhöjt LH värde. Någon som vet vad detta innebär och om det finns någon behandling för att få normala värden?

    Är så förbannat trött på sjukvården som skickar massa papper hem med provsvar etc utan att förklara vd det betyder. Tydligen måste man ta reda på all information själv.....Tur det finns google och Familjeliv!

  • MariaC
    999 skrev 2015-08-26 17:57:07 följande:

    Ja, jag har precis ringt Carlanderska och bokat en telefontid till imorgon bitti, det blir nog nästa steg för oss. Landstinget kan inte göra mer för oss. Läkaren sa att de inte kan bekosta en mikro-tese. Men vi ska till dem på återbesök inom några veckor och diskutera hur vi ska gå vidare nu. Antar att de kommer föreslå donerade spermier, men det är inget alternativ för oss som sagt. 

    Vad gäller din sambos provsvar, menar du FSH? Förhöjt FSH tyder på att spermieproduktionen i testiklarna är låg eller utebliven, dvs att testiklarna misslyckas med sitt uppdrag att producera spermier, vilket gör att FSH-hormonet ökar för att ge testiklarna extra pisk att producera spermier. Av alla fall jag läst om så har jag ändå lärt mig att även om förhöjt FSH-värde indikerar på låg eller utebliven spermieproduktion så finns det ändå chans att hitta spermier via biopsi. Min man hade normala värden (något förhöjt FSH-värde, men inget att anmärka på enl läkaren) ändå hittades inga spermier nu, så man ska inte stirra sig blind på hormonvärden, även om det ger en fingervisning i många fall. Förhöjt LH-värde tror jag tyder på testikelrubbning, möjligtvis att man har något kromosomfel? Kan ha fel, men när jag googlat så är det så jag uppfattat det! Har ni fått svar på din sambos kromosomanalys? 

    Jag håller tummarna för er! Jag önskar ingen detta helvete, hoppas de hittar spermier i din sambos testiklar! Ingreppet var väldigt enkelt och smidigt, min man har knappt ont, han har bara behövt ta en värktablett sen i morse. 


    GoC skrev 2015-08-26 17:59:48 följande:
    Jag vet inte om du menar Fsh-värde? I så fall betyder det förhöjda värde att kroppen försöka producera spermier men inte gör det i normal mån. Jag tror det är hypofysen som styr. Den skickar ut signaler om att producera spermier och när kroppen inte riktigt gör det så får hypofysen ett högre värde då den "ansträngs". Så fick vi det förklarat. Skulle det varit en för lågt värde kan detta hjälpas med mediciner men ett förhöjt finns tyvärr ingen hjälp till. Men det behöver inte betyda att det inte finns några spermier utan kan visa att kroppen inte producerar så myclet som den borde. Men det är som sagt Fsh-värdet jag pratar om nu. De andra vet jag inte mycket om.
    Tack så jättemycket för era svar! Jag menade FSH. Ringde till Näl men de kunde inte säga någonting om vad det innebär utan hänvisar bara till Sahlgrenska..

    Referensvärde FSH: 0,7-11,1 Min sambo hade 39,6

    Referensvärde LH: 0,7-7,6 Min sambo hade 7,7

    FSH låter verkligen jättehögt tycker jag. Är så orolig för detta och vad det ska betyda. Ska på första besök på Sahlgrenska 16/9...känns verkligen jobbigt att behöva vänta enda tills dess :(

    999, du kan väl skriva när du pratat med Carlanderska och hur ni kommer gå vidare.

  • MariaC
    999 skrev 2015-08-27 12:32:59 följande:
    Ja det är verkligen dåligt att ni får besked via brev och sedan inte har någon ni kan ställa frågor till. 39,6 är väldigt, väldigt högt ja. Det tyder som sagt på utebliven eller väldigt låg spermieproduktion. Min man hade runt 12 i fsh-värde och det är något förhöjt men inte märkvärdigt, enl läkaren. Har de sagt något om din sambos testikelstorlek? Om de är mindre än normalt så tyder det också på att spermieproduktionen inte fungerar som den bör. Min man har något mindre testiklar, men inte så små att läkaren ansåg att det var helt kört. Men som sagt, ändå hittades inga spermier vid biopsin igår. Finns det ingen på kliniken ni kan ringa och prata om resultatet med? Kan inte vara meningen att ni ska behöva vänta tills läkarbesöket! 

    Vi har pratat med Carlanderska idag och fått en tid i oktober, vi ska då ta med oss kopior på våra journaler och åka på konsultation, för att sedan bestämma hur vi ska gå vidare. Vi vill göra mikro-tese för att vi vet att det är vår bästa chans. Jag har läst om både fall och studier, forskning och artiklar där man är överens om att en vanlig biopsi, där man hämtar vävnadsprover från testiklarna, inte alltid är tillräcklig för att hitta spermier. Igår så hämtade de fem vävnadsprover från respektive testikel på min man, men det är bara en liten, liten mängd av all vävnad som finns i testiklarna. Det är som att göra ett stickprov. Ett tips är att googla så mycket du bara kan, jag har hittat mycket nyttig information! Kan kanske länka till några av de artiklar jag läst om jag hittar dem igen. Ge inte upp! Det måste finnas hjälp att få. Hur ställer ni er annars till spermadonation? Är det något ni har diskuterat? 
    Ringde även Sahlgrenska och pratade med en barnmorska,  frågade vad proverna innebär, fick till svar "Jag har ingen aning om vad det betyder, jag är inte så bra på manlig infertilitet så det är onödigt att jag spekulerar i det"   Kändes ju som ett seriöst svar...... Så nej, det verkar inte finnas någon som kan svara på våra frågor verkar det som. 

    Nej, de har inte sagt något om testikelstorleken för ingen har undersökt honom. På Näl frågade läkaren "Är dina testiklar i normal storlek?" Jag kontrade med att fråga vad som är normal storlek och hur man ska veta det....hoppades såklart på att han skulle undersöka men läkarna på Näl är ju livrädda att göra eller säga nåt fel när de vet att vi ska vidare till Sahlgrenska, så han undersökte aldrig.

    Undra om vi kan hoppa över biopsi om chansen ändå är så minimal, och göra Mikro-Tese direkt? Nu orkar vi inte vänta känns det som. Vill träffa kompetent och bra personal som förstår och svarar på alla tusen frågor vi har.

    Vi har pratat lite om spermadonation samt adoption men det känns som att det får bli nästa steg att fundera på, det går inte att tänka på allt samtidigt. Först vill vi veta om något annat funkar, gör det inte det så får vi ta ställning då hur vi går vidare.

    Skönt för er att ni fått tid. Var de trevliga? Hur snabbt kunde ni få tid för Mikro-Tese om ni bestämmer er för det?
  • MariaC

    Läste på nätet att FSH och LH värde ska tas på fastande mage mellan kl. 7-10. Min sambo tog det på em precis efter vi klämt i oss en glass och en dricka. När togs era prover? Tänker om de togs på fel tid....

  • MariaC

    Vi fick ju som sagt inga svar gällande FSH värdet varken från Näl eller Sahlgrenska. Jag skrev ett mail till Carlanderska där jag beskrev det här med brevet å att varken Näl eller Sahlgrenska vill svara på vad det innebär. Frågade också lite om kötider etc hos dem.
    En jättegullig barnmorska ringde upp mig och svarade på alla min frågor och lugnade mig verkligen. Hon sa att 39,6 inte är jättehögt. Det enda det betyder är att det inte finns spermier i sädesvätskan men det behöver absolut inte betyda att det inte produceras spermier i testiklarna. Hon sa att de ofta har män med FSH värde på 39,6  och där de hittar spermier ändå. Om värdet ligger på 60-70 så börjar det bli mer kritiskt.
    Hon var så lugn och förklarade allt. Fick verkligen förtroende för henne, speciellt som hon inte hade behövt ringa mig då vi inte är kunder hos dem. Men hon sa att hon kände att hon ville prata med mig och ge mig några ord på vägen.
    Hon förklarade också hur det går till hos dem och om vi vill gå hos dem så får vi en första tid i oktober och sedan är det inga mer väntetider utan de drar igång allt direkt.

    Vi har nu bestämt oss för att vi kommer gå privat hos Carlanderska. Ska ringa imorgon och avboka tiden på Sahlgrenska samt boka på Carlanderska istället. Vi inväntar också besked från min sambos jobb om det här med bruttolöneavdrag.

Svar på tråden Avsaknad av spermier