• Äldre 2 Apr 13:06
    540291 visningar
    2466 svar
    2466
    540291

    Avsaknad av spermier

    Är det någon som vet hur många gånger man kan göra microtese eller en biopsi? Om jag och min man gör microtese och äggplock och sen fäster inte embryot och det kanske inte finns fler embryon att återföra, kan man då göra om ingreppet flera gånger?

  • Äldre 4 Apr 17:41
    NZZZZ skrev 2017-04-03 17:08:11 följande:

    Lite uppdatering.

    Fick ett samtal från reproduktionsmedicin på Sahlgrenska idag. Läkaren sade att hon läst genom min killes journal och känner att de gjort en fullständig utredning på honom och rekommenderar oss gå vidare med donation. Jag ifrågasatte att de inte ens gjort PESA och då tyckte hon vi skulle ta upp det med en annan läkare vi ska träffa på måndag när jag gör min äggledarspolning. Jag sa även att jag inte ens är klar med min utredning (har ju inte ens spolat äggledarna än) och undrar då hur de kan rekommendera donation. Tittar de bara på VUL + blodprover och gör den bedömningen? Kön på Sahlgrenska för donation ligger på 3 år dessutom men hennes kollega hade sagt att den var betydligt kortare i min killes hemstad.

    Vet inte vad jag känner just nu. Hon kunde inte svara på mina frågor heller. Hon sade att jag ska ta det på måndag med vår nya läkare och därefter be att dem skickar remiss till donation- men vad innebär det? Att vi är beviljade och står på kö eller att vi eventuellt kommer få bli beviljade? Kan säga rakt ut att vi INTE kommer vänta på den här kön.


    Stackars er, jag förstår hur jobbigt det måste vara för er!

    Nu spekulerar jag bara, men jag undrar om svaret en läkare här i Stockholm lämnade till oss kanske kan stämma in på er. Min man har ju "bara" gjort en testikelbiopsi. Då öppnar man upp testikeln och tar vävnadsprover där ifrån. Så det blir ju mest likt TESA (där man suger ut spermier med en nål från testikeln). Vid en PESA suger man ut spermier från bitestikeln. Jag ifrågasatte varför läkaren inte tog biopsier från min mans bitestikeln och då svarade han att det inte är någon idé att ta prover där ifrån om man inte hittar spermier i testikeln eftersom spermierna bildas i testikeln och därefter mognar i bitestikeln. Inga spermier i testikeln = inga spermier i bitestikeln. Det kanske är därför de inte har gjort en PESA på din man? 

    Jag accepterade läkarens svar när jag pratade med honom i telefon, men nu efteråt funderar jag på om det verkligen var rätt i min mans fall. De hittade under biopsin få, omogna spermier. Men det är väl klart att de är omogna om de tas från testikeln eftersom de mogna i bitestikeln... Eller är det någon som vet om jag har fel?

    Sen tycker jag att det låter konstigt att er läkare sa att du skulle ta upp det med den läkaren som ska spola dina äggledare. Läkaren som spolade mina äggledare var gynekolog, hon var alltså specialist på kvinnan. Jag tvivlar starkt på att hon skulle kunna något om andrologi, dvs om mannen.
  • Äldre 5 Apr 18:23
    NZZZZ skrev 2017-04-04 20:41:05 följande:
    Klart det inte är jobbigt. Så otroligt fint att främlingar vill hjälpa en såhär. Sist min kille (förra utredningen) frågsde om microtese sa Göran i Gbg att han inte rekommenderade de då chanserna inte var särskilt stora. Vill man göra det ändå "bara för att"? När pengarna behövs inför framtida försök med donerad spermier... det här är en sån sjuk kris. Ibland tänker jag att en separation hade varit lösningen så har jag helt plötsligt inte dessa problem mer. Men vem fan vill dumpa sitt livs kärlek bara för att avla med ngn fertil man? :( Dum i huvudet verkar jag också blivit med tanke på hur jag tänker.
    Du är verkligen inte dum i huvudet! Jag tror att de flesta i våra situationer tänker de tankarna någon gång.

    Men vad bra med försäkringskassan! Om det blir aktuellt för mig och min man med donator-insemination ska jag komma ihåg det. Vi måste ju bara vänta 2-3 månader för att få svar på den frågan...
  • Äldre 10 Apr 17:16
    NZZZZ skrev 2017-04-10 15:52:50 följande:

    Tänkte uppdatera lite i tråden.

    Genomförde precis en HSS (spolning av äggledarna) som gick smärtfritt! Jag är nu färdigutredd och är helt frisk. Min killes spermieprov visade 0 spermier igen och han bedöms som infertil. Vi har fått remiss skickat till att ställa oss i kö för donation. Ja, vad gör man nu är frågan. Längtan är större än någonsin.


    Skönt att du är helt frisk i alla fall, då borde ju inseminering fungera, eller kommer ni göra IVF? Vet du hur lång väntetid är det för donation i ditt landsting? Vad menas egentligen med att ni har fått en remiss skickat till att ställa er i kö för donation, ni är godkända för donation men ännu inte uppsatta i kön, eller?

    Jag håller i alla fall tummarna för att det går fort för er!
  • Äldre 10 Apr 18:59
    NZZZZ skrev 2017-04-10 18:25:42 följande:
    Hon sade att det ges sex inseminationsförsök och sedan kan man slå ihop två försök till ett IVF. Jag kommer nog testa med insemination 3 försök iallafall med tanke på att jag är ung och frisk. Det känns ju såklart som det är högre odds med IVF men vi börjar och ser om vi kan klara oss utan det. Lär säkert ångra mig en miljard ggr tills dess ;). Jag och min kille kommer dock ej köra i Sverige då han vill se bilder på donatorn så det blir Köpenhamn. Har redan kontaktat kliniken för att se vilka prover de vill ha och ordnat så jag kan ta de prover som saknas här hemma... kommer ni köra på IVF?

    Sist sade vår läkare att det var minst 3 år, idag sade en annan att det var 2 år. Vår läkare sade att de skickar remiss till donationsteamet så vi kan ställa oss i kön. Jag antar det innebär att de ska godkänna oss först där och därefter ställa oss. Hur går det för dig och din man, något nytt?
    Nej, inget nytt =( Det senaste jag hörde var att vi skulle få vänta 2-3 månader för att få träffa en läkare som kommer berätta för oss om vi har någon möjlighet att få göra  micro-tese + IVF eller om vi måste använda oss av en donator. Jag tycker bara att det är så sjukt att vi måste vänta så länge på att bara få träffa en läkare. Om vi nu måste använda oss av en donator så vill jag göra det nu på en gång!
  • Äldre 11 Apr 16:00
    MariaC skrev 2017-04-11 12:04:38 följande:
    Ingen fara, det är viktigt att vi hjälper varandra i denna sits! Och det är mycket som sjukvårdspersonalen inte känner till som man själv måste kolla upp och stå på sig kring.

    Vi vet inte än om det blir insemination eller IVF. Vi väntar på att få träffa läkaren. Vi har tidigare gått på Carlanderska och gjort två Mikro-Tese + IVF. Jag var med från början i denna tråd och vår resa är lång...
    Vad roligt att du är tillbaka i tråden! Men stackare som har behövt kämpa så länge, jag håller tummarna för att det är er tur snart att plussa Glad

    Behövde ni bekosta båda micro-tese-operationerna själva? Är Carlanderska privata eller kan man använda det fria vårdvalet där? Carlanderska tillhör ju Fertilitetscentrum och i Stockholm har Fertilitetscentrum sedan januari 2017 börjat utföra IVF på landstingstaxa  (utredningar har de gjort sedan 2016 på landstingstaxa), men det kanske bara gäller Stockholms divisionen... 

    Jag undrar om min man kanske lider av samma sak som din man. Hur kom läkarna fram till att det var just Certoli one cell Only syndrom han lider av?
  • Äldre 14 Apr 10:46

    Igår fick jag reda på att ytterligare ett av våra kompispar är gravida. De ska få sitt första barn i september. Klart jag blir glad för deras skull, men när jag och min man har försökt i över två år känns det så himla orättvist.

    Jag pratade med Fertilitetscentrum Göteborg, Carlanderska för någon dag sedan. De var väldigt trevliga och om SLL säger att vi kan få göra micro-tese + IVF trodde hon inte att det var omöjligt att ingreppet istället utfördes hos dem! Tyvärr var kvinnan jag pratade med på Fertilitetscentrum Stockholm inte riktigt lika trevlig. Hon verkade inte ens förstå vad fria vårdvalet är, så hon var mycket tveksam till att vi skulle kunna få göra ingreppen någon annanstans än på Karolinska Huddinge. Hur som så måste vi vänta på läkarbesöket först för att få reda på om det rekommenderar micro-tese + IVF eller donation.

  • Äldre 3 May 16:36

    Hej allihopa!

    Lite uppdatering från mig. Idag ha vi varit hos reproduktionsmedicin. Läkaren verkade inte ens ha bestämt sig för om han skulle rekommendera Micro-tese + direkt IVF eller donation, men när vi sa att vi verkligen ville ge micro-tese ett försök sa han ja till det (dock kunde vi inte använda oss av det fria vårdvalet och välja Carlanderska, men vi fick väldigt bra intryck av läkaren så det gör ingenting). Om det inte fungerar kommer vi få donerade spermier.

    Han berättade även att de hade hittat 10 st spermier på min man när de gjorde testikelbiopsin, så han bedömde chansen till att hitta spermier som går att använda till direkt IVF till ca 40 %. Men sen berättade han även om oddsen att embryot fortsätter växa och oddsen för missfall osv, så chanserna att det faktiskt blir ett barn är väldigt låga. Om de inte skulle hitta några spermier så kommer mina ägg frysas ned så jag slipper göra om äggutplockningen om vi måste använda oss av donator. Han sa först att eftersom de inte är vana vid att samköra äggutplock med micro-tese kommer vi troligtvis inte få någon tid innan sommaren, men att i september eller oktober skulle det nog bli vår tur. Han sa att vi skulle bli kallade på ett till besök för ett nytt vaginalt ultraljud på mig och info om IVF, men vi hann bara ut i trapphuset innan läkaren sprang ikapp oss och sa att hans nästa patient inte skulle komma förrän om en kvart så han kunde göra ultraljudet på en gång! Vi fick även all information om hur IVF går till av en barnmorska. Så eftersom vi slipper vänta på nästa besök kanske, kanske det kan bli innan sommaren, men det räknar vi inte med. 

    Jag känner att mitt hopp börjar återvända, tänk om jag och min man skulle kunna få ett biologiskt barn tillsammans! 

  • Äldre 4 May 15:19
    NZZZZ skrev 2017-05-04 09:05:40 följande:
    Åhhh! Vad glad jag blir! Förstår att ditt hopp börjar återvända. Fick ni reda på igår att de funnit spermier?! Gjorde inte ni biopsin för ett bra tag sedan? Frös de ner spermierna?
    Vi fick reda på att de totalt funnit 10 stycken spermier, dock var alla orörliga vilket gjorde att de inte gick att frysa ned. Vi gjorde biopsin i början av mars, men det var ingen som meddelade oss svaret. Urologen som gjorde operationen sa att det var reproduktionsmedicin som skulle meddela svaret, medan reproduktionsmedicin sa att det var urologen. Så vi hamnade i mitten och ingen ville ta ansvar. Men i mars gjorde de en vanlig testikelbiopsi, nästa operation blir en micro-tese och då är ju chansen för att hitta bra spermier bättre! Någon spermie borde de ju hitta, så jag håller alla mina tummar och tår att om de hittar några spermier så är tillräckligt bra för att kunna befrukta mina ägg.

    Hur går det för er? Har ni pratat med någon psykolog? Har ni varit i Danmark än?

    Kram!
  • Äldre 26 May 14:58
    NZZZZ skrev 2017-05-17 19:37:57 följande:

    Update:

    Vi har blivit beviljad en TESA/PESA. Senast min kille gjorde en var 2012/2013 men då genomfördes ingen PESA. Just när jag börjar vänja mig vid tanken att sluta hoppas på att det ska ske något under. Vi ska genomföra undersökningen men har inga förhoppningar, är inställd på att donation är vår väg att gå men killen vill försöka en sista gång.


    Förlåt, jag har inte varit inne här på ett tag, har haft så fullt upp med skola och jobb. Men vad bra att ni får göra TESA/PESA! Jag håller tummarna för att de hittar några mogna spermier =) Gör inte ert landsting micro-tese? Micro-tese säga ju vara det bästa sättet att hitta bra spermier på, så jag tänker att det skulle vara bättre för er eftersom läkarna tidigare (eller rätta mig om jag har fel) har hittat omogna spermier?

    Jag tror att vi kommer behöva vänta till september-oktober tills min man får göra en micro-tese och jag äggutplock. Jag trodde att vår läkare skulle höra av sig förra veckan och meddela ungefär när det blir av (han sa att det fanns en liten, liten chans att det kunde bli innan sommaren), men jag kanske missförstod honom. Han har i alla fall inte hör av sig. Eftersom landstinget inte är vana att samköra micro-tese och IVF varnade läkaren att det skulle ta längre tid. Men vi känner att vi inte kan betala 68 000 kr (för att göra det privat) för att slippa vänta, när chanserna att lyckas är så dåliga... Om det inte lyckas så kommer vi använda oss av donation, det är vi redan överens om. 

    En sak som känns väldigt jobbig är att min bästa killkompis har berättat att han och hans tjej försöker skaffa barn. Han vet inte om mina och min mans problem, men just nu känns det som om jag bara går och väntar på att han kommer ringa och säga att de är gravida. Det är klart att jag hoppas för deras skull, men jag kan ändå inte låta bli att önska att de inte "hinner före" oss...
Svar på tråden Avsaknad av spermier