• 999
  Äldre 4 aug 21:59
  477460 visningar
  2463 svar
  2463
  477460

  Avsaknad av spermier

  Jag tror att jag precis hittat svaret på min fråga. Googlade och hittade en sida där det står att det bör gå 6 mån mellan biopsi och mikro-tesen. Fan!! Det gör ju saken svårare. Jag vill inte behöva vänta 6 mån i ovisshet ifall biopsin inte skulle ge något. Men å andra sidan känns det surt att betala 20,000 kr för mikro-tese innan man försökt med biopsi först. Jaja, får se vad de säger på torsdag!

 • 999
  Äldre 6 aug 20:58
  MariaC skrev 2015-08-05 22:56:57 följande:

  Idag var vi på första läkarbesöket. Det blev inte riktigt som vi tänkt oss, jag trodde jag skulle få göra spolningen idag men det blir vid ett senare skede. Vi har ju tidigare haft telefonkontakt med en läkare efter att vi fick beskedet att man inte hittat några spermier, det var väl ca 2 månader sedan. Den läkare vi träffade idag var en annan och hans första fråga var "Varför har den första läkaren inte skickat någon remiss till Sahlgrenska?" Vi satt som frågetecken då vi inte hört något om nån remiss som skulle skickas. Det visade sig att läkaren vi haft kontakt med över telefon skulle ha skickat en remiss direkt när det saknades spermier men INTE GJORT DET!!!! Rynkar på näsan Vilket betyder att vi hade varit 2 månader längre fram i kön om han skickat den som han skulle......Läkaren vi träffade idag skrev remissen på plats. Tänker ringa och kolla nästa vecka att den kommit fram. Så jävla irriterande att det ska slarvas så med dessa remisser, fattar inte läkarna att det handlar om våra liv???

  Jag fick göra en gynundersökning med ultraljud samt att vi båda fick ta blodprov för att göra en kromosomanalys.

  Nu får vi vänta på svar vad kromosomanalysen visar samt att jag hoppas få tid snart för spolning.... Sen är det 3-6 mån väntetid innan min sambo får komma till andrologmottagningen på Sahlgrenska....

  När fick er sambo/man kolla om det var något med hypofysen/hormonellt?


  Nä, vad trist! Hoppas ni får en tid snabbt i alla fall! Men jag måste få fråga, hur kommer det sig att de ska göra en spolning på dig? Till vilken nytta ska du utsätta dig för det? Om din man saknar spermier och ni inte kan bli med barn naturligt så spelar det ingen roll om du har fri passage i äggledaren eller inte. Det har ju absolut ingen betydelse med tanke på att ni ändå måste göra IVF i så fall. 

  För oss gick det till så att efter att vi hade skickat in hälsodeklarationen som vi fick hem så fick jag en kallelse för blodprover och min man för spermaprov. Därefter blev vi kallade till vårt första samtal och fick då reda på att mina blodprover var OK och min man saknade spermier. Då fick han lämna blodprover och några veckor senare fick vi svar på hormonproverna och kromosomanalysen. Båda var OK (fsh-värdet var pyttelite förhöjt enligt läkaren, men ingenting att anmärka på). Med andra ord så fick vi reda på hans blodprover ganska omgående. Det har gått väldigt smidigt för oss måste jag säga, förutom att de haft semesterstängt i princip hela sommaren så det har varit en pina att vänta på biopsin. Men snart så.... 
 • 999
  Äldre 7 aug 13:55
  MariaC skrev 2015-08-07 08:54:33 följande:

  Som jag fattat det så är det för att kolla så det inte är något fel på mig också för då kan det minska chanserna ännu mer.  

  En som min sambo känner gick på Carlanderska och gjorde allt privat och de upptäckte ju då tidigt att han saknade spermier. Då fortsatte de bara att kolla honom men inte henne. Senare hittade de spermier vid biopsi och startade IVF men då var det något som inte funkade och då kollade de hans tjej också och det visade sig att hon hade ett fel som gjorde att IVF inte funkade för dem. I det läget hade de lagt massa pengar, men hade de kollat henne redan från början så hade de förstått att det inte ens hade vart någon idé att gå vidare med biopsi på honom. Så jag tycker det känns skönt att de kollar mig så jag vet att jag är felfri i alla fall.

  Jag tycker det är jättekonstigt att sjukhusen gör så olika. Det borde ju liksom vara olika steg som alla följer samma!


  Men spolning gör de enbart för att kolla passagen i äggledarna och det saknar helt och hållet betydelse ifall ni ska göra IVF. Det som däremot är viktigt och som har betydelse är att kolla kvinnans äggreserver, hormonprover och ultraljud för att se att kvinnan har ägg. Och det är i så fall det de hade missat att kolla på era bekanta, att kvinnan har normal äggproduktion. Om det sedan är fri passage eller inte kvittar i fall där mannen saknar spermier. Sedan om det blir aktuellt med donerade spermier kan man ju göra en spolning, ifall man vill göra en insemination och inte IVF.
 • 999
  Äldre 7 aug 23:17
  MariaC skrev 2015-08-07 20:11:25 följande:

  Konstigt! Då får jag ringa på måndag och prata med dem, hade ju gärna sluppit!!!!!!! Tack för infon!!


  Ja det tycker jag absolut att du ska göra, det verkar konstigt att de tycker det är relevant att göra en spolning i det här skedet. Har de tagit blodprover på dig? Ultraljud? Det är det enda de behöver göra på dig nu, för att se att dina äggreserver är OK, hormonvärden är normala och att det ser bra ut på ultraljudet. Passagen i äggledarna har absolut ingen betydelse om man ska göra IVF, för då plockar de ju äggen i alla fall, om de hittar spermier. I vanliga fall så tar man ju blodprover på både samt spermaprov på mannen och om allt är OK så går man vidare och gör en spolning på kvinnan. Men som i våra fall, där det visat sig att det är mannens spermieproduktion som inte är OK, gör man ingen spolning på kvinnan. Då har man ju redan konstaterat vad barnlösheten beror på och även om kvinnan har blockeringar i äggledaren så gör det varken av eller an eftersom mannen ändå inte kan befrukta henne naturligt. Kolla upp det! Och om de ändå tycker att du ska göra det så tycker jag att du ska ifrågasätta varför de anser det. Onödigt att utsätta sig för ännu ett moment, om det inte är nödvändigt i det skedet man befinner sig i.

  Hoppas ni får en kallelse till er fortsatta utredning snart! Jag vet hur olidligt det är med väntan. Detta har varit värsta sommaren någonsin.
 • 999
  Äldre 9 aug 18:04
  Hannis83 skrev 2015-08-08 23:36:23 följande:

  I och med att de inte gör några ingrepp enbart i undersökningssyfte så förberedes även jag och en timme efter sambon ingrepp plockade de äggen från mig. Så tänk på det om ni ska göra en Tese att de också förbereder inför en IVF så summan blir inte 20.000 utan istället 52.000 + 2000 för första läkarbesöket. I alla fall läkaren hade väldigt goda förhoppningar att hitta spermier då insidan av testiklarna, eller vad man nu kallar de, såg toppenbra ut och det fick ut mycket bra material. Senare på kvällen ringde Göran, platt fall, inga spermier och eftersom de letat ändå in på kvällen efter simmare så var det försent att frysa in mina sex stackars ägg. 


  Jag beklagar er långa och krokiga resa till ett barn. Hoppas ni får ert efterlängtade barn snart! Hur känner ni inför donation? Har det alltid varit ett självklart alternativ för er?

  Min man ringde och pratade med Carlanderska häromdagen och vi förstod det som att vi antingen kunde få det bekostat av vårt landsting om inte biopsin gav något, eller bekosta mikro-tesen själva (20,000 kr) och sedan, om spermier hittas då, få spermierna skickade till vårt landsting för IVF. Om man gör både mikro-tesen och IVF så gör de färskförsök, precis som du beskriver. Men vi kan ha missförstått, ska dubbelkolla det om/när det blir aktuellt. Nu ska min man först göra biopsi. Men menar du att man får betala 52,000 kr för IVF även om inga spermier hittas? Verkar konstigt...
 • 999
  Äldre 10 aug 19:39
  Hannis83 skrev 2015-08-09 20:56:07 följande:
  Det kan ju vara så att de har ändrat sina regler, det var ju ett tag sedan vi var där, sen kan jag tänka mig att det är lite olika beroende på hur situationen ser ut :) Men som de sa till oss så gör de inte ingreppet och sedan fryser ner spermierna då de oftast med microTESE inte brukar hitta såpass många som vid en normal utlösning. Med en mindre sats är ju chansen för överlevare vid upptining också mycket mindre. Inte meningen att låta negativ men så fick vi förklarat för oss :) Vi frågade Sahlgrenska innan vi gjorde TESEn angående om vi kunde få det bekostat men icke sa nicke. Vilket landsting tillhör ni? Vi fick bekosta allt själv även att de inte blev något, det är ju en liten risk så att säga. Däremot fick vi dra bort en del då vi via min sambos arbete gjorde en bruttolöneavdrag. Blev några tusenlappar färre i alla fall :)

  Donation var inte alls självklart för oss men det är ju det alternativet som vi har då vi båda vill vara med om en graviditet och följa hela processen så att säga. Sedan vet vi ju inte ens om det skulle gå med en donation heller men vi håller alla tummar och tår för det. Något som man verkligen har lärt sig av den här resan är att man aldrig ska ta ut något i förskott :) Nu har det ju också gått ett tag och man har bearbetat lite så nu känns det inte så konstigt så att säga men det är ju klart att man har dissekerat, vänt och vridit på varenda fråga som har dykt upp och än är de inte slut. 

  Om du vill kan du läsa i min blogg, attstickautanforramen.wordpress.com, där jag skriver en del om vår resa men också tankar inför. Den är väldigt ny så har inte skrivit så mycket ännu men det fylls på allteftersom. 

  Håller alla tummar för att de hittar några simmare via biopsin :) När ska ni dit?
  Det låter märkligt att man ska behöva betala så mycket pengar när det inte ens är säkert att spermier hittas överhuvudtaget. Min man pratade med Carlanderska häromdagen och han tror att dem sa att de kan skicka de eventuella spermierna till landstinget där man får göra sina gratis IVF-försök, men han kan ha missförstått. Vi hade ganska många frågor. Ska kolla upp det igen! 

  Sa de något om hur stor chans det är att hitta spermier via mikro-tese? 
 • 999
  Äldre 19 aug 17:08

  Min mans andra spermaprov visade noll spermier igår. Nu blir det att sätta hoppet i biopsin. Annars rasar allt. Vi har börjat gå på samtal hos en kurator. Chocken har lagt sig nu så då kommer alla känslor...

 • 999
  Äldre 23 aug 19:34

  Ja det var tråkigt att få ännu ett dåligt besked, även om det mer eller mindre var väntat. Men vi hoppades och fortsätter att hoppas in i det sista. Nu är det tre dagar kvar till biopsin. Om tre dagar kommer vårt liv att förändras. Förhoppningsvis blir det till det positiva. Jag har aldrig varit så nervös inför något som jag är inför biopsin. Jag vet inte hur jag ska orka leva vidare om de inte hittar några spermier. En scen där läkaren kommer in i rummet, där min man återhämtar sig, och ger oss ett dåligt besked spelar sig om och om igen i mitt huvud hela dagarna. Jag försöker förbereda mig men det går inte tror jag. Om de inte hittar några spermier så kommer vårt sista hopp om att kunna få ett barn att dö ut helt. Och jag vet inte om jag psykiskt och fysiskt klarar det. Tänk om jag får ett nervsammanbrott? Tänk om jag blir knäpp? Även om vi starkt funderar på att gå vidare till Carlanderska så kommer ett dåligt besked på onsdag bryta ner mig totalt. Jag har aldrig varit så rädd i mitt liv.

 • 999
  Äldre 25 aug 17:49
  Hannis83 skrev 2015-08-25 17:19:58 följande:

  Det är verkligen inte roligt med alla dessa tråkiga besked och ur man än försöker förbereda sig så går det inte riktigt att föreställa sig det ändå förrän man har varit med om det :( Däremot så kommer du att ta dig igenom det här, jag lovar dig! Kanske att du bryter ihop, det gjorde jag, men på något sätt så hittar man någon form av inre styrka att fortsätta. Det kommer ju förhoppningsvis leda till något bra i slutändan :) Att de kommer in in i rummet på sjukhuset och ger besked behöver du däremot inte oroa dig för. Vi fick åka hem efter ungefär en timme när sambon återhämtat sig lite och sedan ringde läkaren på eftermiddagen. Ska tänka på er i morgon och hålla alla tummar och tår som jag har :)


  Jaha, det står i kallelsen att vi kommer vara kvar i tre-fyra timmar så jag antar att vi får reda på det på plats. Hittade de spermier i ert fall?
 • 999
  Äldre 25 aug 20:21
  GoC skrev 2015-08-25 18:41:44 följande:

  Såhär sa de till oss... Att det tar olika lång tid att hitta. Ibland kan de hitta direkt eller så kan de se ganska snart att det inte finns något. Ibland måste de lägga mer tid och hör av sig på em. Det var lite upp till oss också hur länge vi ville va kvar på sjukhuset.


  Ok! Bra att veta! Tack vännen!
Svar på tråden Avsaknad av spermier
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.