• 999
    Äldre 25 Aug 20:22
    539045 visningar
    2466 svar
    2466
    539045

    Avsaknad av spermier

    Hannis83 skrev 2015-08-25 19:20:20 följande:

    Jag kommer faktiskt inte ihåg vad som stod i vår kallelse men vi stannade kvar i ungefär en timme, fick äta lite frukost och sen gick vi :) Kanske beror lite på trycket på sjukhuset eller nått hur länge man får stanna kvar. I vårt fall hittade de inga trots mycket och fint material :/


    Ok, beklagar att höra. Såg nu att du skrivit det tidigare i tråden, jag har varit så förvirrad på sistone att jag glömde det.
  • 999
    Äldre 25 Aug 21:14
    MariaC skrev 2015-08-25 21:04:18 följande:
    Är det imorgon ni ska göra biopsi? Håller verkligen tummarna för er!!!!!! 

    Kram på dig
    Japp! Så nervös, har ingen ro i kroppen alls. Sömn kommer väl inte på fråga inatt antar jag. 
  • 999
    Äldre 25 Aug 21:54
    GoC skrev 2015-08-25 21:48:36 följande:

    Nej det är ju inte det lättaste att sova i en sådan situation... ett tips är att lägga dig vid tv:n och slå på typ solsidan eller något annat lättsamt! jag plöjde första säsongen av welcome to sweden, solsidan, ack värmland...etc... första tiden efter beskedet. Vi håller alla våra tummar för er! Stor kram!


    Vi ligger i sängen och tittar på Idol.
  • 999
    Äldre 26 Aug 16:56

    Inga spermier hittades på biopsin idag.

  • 999
    Äldre 26 Aug 17:57

    Ja, jag har precis ringt Carlanderska och bokat en telefontid till imorgon bitti, det blir nog nästa steg för oss. Landstinget kan inte göra mer för oss. Läkaren sa att de inte kan bekosta en mikro-tese. Men vi ska till dem på återbesök inom några veckor och diskutera hur vi ska gå vidare nu. Antar att de kommer föreslå donerade spermier, men det är inget alternativ för oss som sagt. 

    Vad gäller din sambos provsvar, menar du FSH? Förhöjt FSH tyder på att spermieproduktionen i testiklarna är låg eller utebliven, dvs att testiklarna misslyckas med sitt uppdrag att producera spermier, vilket gör att FSH-hormonet ökar för att ge testiklarna extra pisk att producera spermier. Av alla fall jag läst om så har jag ändå lärt mig att även om förhöjt FSH-värde indikerar på låg eller utebliven spermieproduktion så finns det ändå chans att hitta spermier via biopsi. Min man hade normala värden (något förhöjt FSH-värde, men inget att anmärka på enl läkaren) ändå hittades inga spermier nu, så man ska inte stirra sig blind på hormonvärden, även om det ger en fingervisning i många fall. Förhöjt LH-värde tror jag tyder på testikelrubbning, möjligtvis att man har något kromosomfel? Kan ha fel, men när jag googlat så är det så jag uppfattat det! Har ni fått svar på din sambos kromosomanalys? 

    Jag håller tummarna för er! Jag önskar ingen detta helvete, hoppas de hittar spermier i din sambos testiklar! Ingreppet var väldigt enkelt och smidigt, min man har knappt ont, han har bara behövt ta en värktablett sen i morse. 

  • 999
    Äldre 27 Aug 12:32
    MariaC skrev 2015-08-27 09:45:58 följande:
    GoC skrev 2015-08-26 17:59:48 följande:
    Jag vet inte om du menar Fsh-värde? I så fall betyder det förhöjda värde att kroppen försöka producera spermier men inte gör det i normal mån. Jag tror det är hypofysen som styr. Den skickar ut signaler om att producera spermier och när kroppen inte riktigt gör det så får hypofysen ett högre värde då den "ansträngs". Så fick vi det förklarat. Skulle det varit en för lågt värde kan detta hjälpas med mediciner men ett förhöjt finns tyvärr ingen hjälp till. Men det behöver inte betyda att det inte finns några spermier utan kan visa att kroppen inte producerar så myclet som den borde. Men det är som sagt Fsh-värdet jag pratar om nu. De andra vet jag inte mycket om.
    Tack så jättemycket för era svar! Jag menade FSH. Ringde till Näl men de kunde inte säga någonting om vad det innebär utan hänvisar bara till Sahlgrenska..

    Referensvärde FSH: 0,7-11,1 Min sambo hade 39,6

    Referensvärde LH: 0,7-7,6 Min sambo hade 7,7

    FSH låter verkligen jättehögt tycker jag. Är så orolig för detta och vad det ska betyda. Ska på första besök på Sahlgrenska 16/9...känns verkligen jobbigt att behöva vänta enda tills dess :(

    999, du kan väl skriva när du pratat med Carlanderska och hur ni kommer gå vidare.

    Ja det är verkligen dåligt att ni får besked via brev och sedan inte har någon ni kan ställa frågor till. 39,6 är väldigt, väldigt högt ja. Det tyder som sagt på utebliven eller väldigt låg spermieproduktion. Min man hade runt 12 i fsh-värde och det är något förhöjt men inte märkvärdigt, enl läkaren. Har de sagt något om din sambos testikelstorlek? Om de är mindre än normalt så tyder det också på att spermieproduktionen inte fungerar som den bör. Min man har något mindre testiklar, men inte så små att läkaren ansåg att det var helt kört. Men som sagt, ändå hittades inga spermier vid biopsin igår. Finns det ingen på kliniken ni kan ringa och prata om resultatet med? Kan inte vara meningen att ni ska behöva vänta tills läkarbesöket! 

    Vi har pratat med Carlanderska idag och fått en tid i oktober, vi ska då ta med oss kopior på våra journaler och åka på konsultation, för att sedan bestämma hur vi ska gå vidare. Vi vill göra mikro-tese för att vi vet att det är vår bästa chans. Jag har läst om både fall och studier, forskning och artiklar där man är överens om att en vanlig biopsi, där man hämtar vävnadsprover från testiklarna, inte alltid är tillräcklig för att hitta spermier. Igår så hämtade de fem vävnadsprover från respektive testikel på min man, men det är bara en liten, liten mängd av all vävnad som finns i testiklarna. Det är som att göra ett stickprov. Ett tips är att googla så mycket du bara kan, jag har hittat mycket nyttig information! Kan kanske länka till några av de artiklar jag läst om jag hittar dem igen. Ge inte upp! Det måste finnas hjälp att få. Hur ställer ni er annars till spermadonation? Är det något ni har diskuterat? 
  • 999
    Äldre 27 Aug 16:06
    Alltannatvarupptaget skrev 2015-08-27 15:34:34 följande:
    Hur mycket kostar det att göra en mico-tese?

    Vi sitter i samma sits (önskar verkligen ingen annan detta hemska - inte ens min värsta fiende) Det är sjukt påfrestande...

    Kram till er alla Hjärta 
    Hej, vad lustigt att du skriver här, jag hittade en gammal tråd om manlig infertilitet där du hade skrivit så jag tänkte faktiskt skriva ett privat meddelande till dig och fråga hur det gått för er? Jag försöker finna hopp. Men du hann skriva här före :)

    Hur långt har ni kommit i er utredning? Var är ni nu? 

    En mikro-tese kostar 20,000 kr. Men som jag förstått det så vill de att kvinnan genomgår IVF-behandling i samband med det så att de kan göra färskförsök om de hittar spermier och därför får man också betala för IVF-behandlingen. Sammanlagt blir det då alltså 52,000 kr. Men jag vet inte om de alltid gör så, eller om man kan börja med att bara göra själva mikro-tesen (och i så fall göra IVF med frysta spermier). Det är väldigt mycket pengar, men jag tror starkt på denna metod efter att ha läst på en hel del, många som fått besked om att de aldrig kommer kunna få barn, pga att inga spermier hittats via biopsi, har sedan blivit hjälpta att få barn med mikro-tese. Tydligen så kan man avbetala räntefritt eller så kan man via sin arbetsgivare göra bruttolöneavdrag. Jag ska höra på mitt jobb om det är möjligt. Det är bara en läkare i hela Sverige som utför det än så länge. Carlanderska är specialiserade på just manlig fertilitet, vilket känns hoppfullt. 

    Jag har googlat ihjäl Google känns det som, men hittat flera artiklar och studier samt på olika utländska forum om just mikro-tese. 
    Här är en studie som gjorts, som jämför vanlig biopsi med m-tese: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17822417
    Här är en annan studie som gjorts, som visar att över 50% av de som tidigare hade gjort biopsi så hittades spermier vid mikro-tese:
    healthcare.utah.edu/andrology/services/infertility-causes/tese.php
    Gå till: Sperm retrieval is difficult in men with non-obstructive azoospermia (NOA.) www.maleinfertility.org/new-noa.html

    Jag kan inte ge upp än, då kommer jag gå sönder. 
  • 999
    Äldre 28 Aug 11:47

    Jag tycker det är fruktansvärt bemötande ni får, när är det tänkt att ni ska träffa en läkare då? Hittills har ni alltså bara lämnat blodprover och spermaprover? Men inte fått träffa någon läkare som undersökt dig och din man? 
    Konstig fråga av läkaren, att fråga om hans testiklar är normala? Det är ju ingenting som går att se med blotta ögat, om de inte är extremt små. Läkaren känner och klämmer för att konstatera om de är små eller inte. Min mans testiklar ser fullt normala ut, både utseende- och storleksmässigt. Jag hade aldrig beskrivit dem som små, men nu tyckte två olika läkare att de är mindre än normalt i alla fall. Det borde de ju veta, att de inte kan fråga er om det. 

    Om jag var er, så skulle jag faktiskt överväga att söka specialistvård (Carlanderska), men det beror ju lite på när ni tror att ni kommer få komma till Sahlgrenska och också den ekonomiska biten. Det handlar ju om rätt så mycket pengar. Men självklart kan ni söka vård direkt på Carlanderska om ni tycker det känns bäst och är värt det. Men om ni ska få komma till Sahlgrenska snart så skulle jag nog väntat med att vända mig till Carlanderska. Det kan ju vara skönt för er att först få reda på hur stor chans det är att de hittar spermier via en vanlig biopsi, även om din man har höga fsh-värden så kan det vara så att han har en blockering i sädesledaren som hindrar spermierna att hitta ut (även om chansen dessvärre är liten att det är så det ligger till). Ni har ju rätt till gratis utredning och behandling på ert landsting, frågan är om ni orkar vänta för att utnyttja det eller om ni vill gå vidare direkt. 

    Vad gäller provtagningen, så var det samma för min man. Proverna tog på eftermiddagen efter att vi hade ätit både frukost och lunch. Jag tror inte att det är någon fara, men vad vet jag. Jag utgår från att de är så pass kunniga att de vet vad de gör. 

    Idag var min man och jag hos kuratorn igen. Vi pratade om att sjukhuset inte vill bekosta vår micro-tese och IVF-behandling på Carlanderska, trots att de inte kan hjälpa oss vidare. Jag kan köpa att de inte vill bekosta micro-tesen, men vi har rätt till tre gratis IVF-försök och om inte de kan hjälpa oss med det för att de inte hittar spermier i min mans testiklar, så borde de åtminstone betala IVF-behandlingen ifall Carlanderska hittar spermier. De är ju "skyldiga" oss tre IVF-behandlingar, så vad spelar det för roll om vi gör det hos dem eller hos en privat klinik? Vi hade mer än gärna gjort det hos dem, om de hade hittat spermier, men nu har de inte gjort det och säger att de inte kan hjälpa oss vidare. Kuratorn tyckte absolut att vi ska ta den diskussionen med vår läkare på återbesöket om några veckor, för att vi har bra argument, och hon skulle prata med dem för att se till att vi får en tid för återbesök så snart som möjligt. 

    Jag är så jäkla trött på hela den här karusellen. Jag orkar snart inte bry mig om att få barn. Kanske bäst att bara acceptera läget och börja vänja sig vid tanken att leva ett barnlöst liv. 

  • 999
    Äldre 28 Aug 19:15
    Popetot skrev 2015-08-28 17:37:36 följande:
    Så tråkigt att höra att ni inte lyckades i biopsin. Vi ska på biopsi i slutet av september. Jag är jätterädd men samtidigt inställd på dåliga besked. Dock har jag märkt att jag nästan "hoppas" på inga spermier för då skulle denna karusell som ännu så länge inte gett oss några goda besked vara över. Det tär på mig och oss. Om vi får veta att vi inte kan få barn så kan jag fokusera på annat i livet. Investera i vår relation. Men dessa tankar känns oerhört förbjudna och elaka. Känner någon igen sig i mina tankar?
    Ja det är fruktansvärt tråkigt, men kan känna igen dina känslor lite grann. Vi regerade inte så starkt på det negativa beskedet som jag trodde att vi skulle göra, men vi har mått dåligt i flera månader nu så kropp och sinne säger väl ifrån nu, att nu får det vara nog! Men samtidigt så har vi bestämt för att ge det ett till försök och söka oss vidare till Carlanderska (som jag skrivit ovan), så vi håller oss fast på karusellen ett litet tag och hoppas att vi inte ramlar av och slår oss. 

    Hur går era tankar kring alternativa vägar? Donerade spermier? Adoption? 
  • 999
    Äldre 28 Aug 19:20
    Hannis83 skrev 2015-08-28 19:01:34 följande:
    Nej va tråkigt att höra!

    Precis som du säger så har ni ju tre gratisförsök så stå på er och ring ner ert landsting och fighta om att i alla fall få ett bidrag till ett försök på Carlanderska, även om de inte betalar hela beloppet. Tror säkert att de skulle kunna göra något men att de säger nej från början då många inte har ork till att ta fighten vidare.
    Mm, det är väldigt tufft just nu, vi hade satt allt vårt hopp i detta i princip, men vi kämpar vidare... Det är trist att vi måste hålla en kamp mot landstinget också, mitt i allt. Vi har i alla fall varit och begärt ut våra journaler idag, så de ska skickas hem till oss och om några veckor ska vi på återbesök, då ska vi ta upp Carlanderska. Jag tror också, precis som du säger, att de säger nej för att de vet att många godtar det och inte orkar kämpa emot... 
Svar på tråden Avsaknad av spermier