• Cab
    Äldre 15 Jun 17:24
    835 visningar
    1 svar
    1
    835

    Ofarliga E-nummer?

    Istället för Nitritsalt ser jag skinka med E 316, 325 och 326. Är de bättre?

  • Svar på tråden Ofarliga E-nummer?
  • Äldre 15 Jun 18:01
    #1
    +1

    E316 natriumisoaskorbat  (askorbat är släkt med askorbinsyra, alltså C-vitamin)

    E325 natriumlaktat
    E326 kaliumlaktat

    Dessa två är mjölksyrasalter och förkommer också naturligt i kroppen.

    Samtliga tre ämnen är antioxidationsmedel, de motverkar alltså att livsmedel blir bruna och på naturlig väg härsknar, vilket fetter gör med tiden.

    Nitritsalterna tillhör gruppen rena konserveringsmedel. De hindrar genom sina kemiska egenskaper tillväxt av bakterier i livsmedel, vilket är viktigt när det gäller t ex clostridium botulinum, en bakterie vars gifter kan ge tillståndet botulism, vilket innebär permanent nervförlamning eller död. Under perioden 1969-2013 har minst 12 fall registrerats i Sverige. Smittkällan var i fyra fall kryddsill, i tre fall gravad fisk, i fyra fall rökt lax och vid ett tillfälle varmrökt sik.

    Men bakteriegiftet förstörs av värme, så om man tänker laga en varm pastarätt av sin skinka behöver man knappast köpa den med nitrit i.

    Hög konsumtion av charkprodukter med nitritsalter har enligt vissa studier kunnat kopplas till cancer, men forskningen säger olika, det finns inte ett definitivt svar än vad jag kan se.

    Nitritsalter tillåts idag inte i kravmärkta livsmedel- bra att veta vare sig man vill ha dem eller inte.

    källor:
    Wiki, livsmedelsverket, E-nummernyckel,

    www.aktavara.org  (ideell konsumentförening)


    Skratta aldrig åt din partners livsval. Du är ett av dem. /RottenE-cards
Svar på tråden Ofarliga E-nummer?