• Anonym (TS)

    Måste de ta barnet efter kejsarsnitt??

    Hej!

    Fått datum för kejsarsnitt i sommar och även kort information, skulle få veta mer på inskrivningen.

    Det jag funderar över är detta med att man först får bebisen på bröstet och sen tar de bebisen igen och går iväg med pappan för att väga och mäta. Jag har en kompis som jobbar på amningshjälpen och pratat mycket om hur extremt viktigt det är att bebisen får vara ifred på mammas mage direkt efter födsel och två timmar efter. Det borde ju vara ännu viktigare efter kejsarsnitt när amningen riskerar att bli svårare efter vad alla säger? Varför är det så viktigt att väga och mäta efter just en kvart ,varför inte efter en timme eller två?

    Förstår såklart att de måste ta barnet om det inte mår bra. Men om det gör det så borde ju det bästa vara att det är hos mig eller? Jag är rädd att min rädsla för hela situationen ska göra det svårt att knyta an till barnet och vill verkligen att det ska funka ... Hur gjorde ni?

  • Svar på tråden Måste de ta barnet efter kejsarsnitt??
  • Anonym (TS)

    Tack för svar. Skönt att höra om nån det gått bra för men jag är vill ju minska risken att det inte går bra liksom. Men då ska jag nog säga till på inskrivningen att om bebisen mår bra så vill jag inte att vi skiljs åt alls utan hud mot hud hela tiden. Hoppas de inte tycker jag är jobbig då. I övrigt passar vi ju in oss i deras rutiner på alla sätt vi kan men just denna rutin känns så fel .

  • Anonym (TS)
    mamaleona skrev 2015-06-24 21:56:17 följande:

    Beror säkert mycket på hela situationen om det går att vara oåtskilda konstant. Jobbar som bm och hos oss är det omöjligt - op salen långt borta o vi är i värsta fall 3 på skift så har tid ca 5min att stå kvar i op salen med babyn i hudkontakt. Op personalen tar inte ansvar för babyn utan kräver en bm där hela tiden vilket även tekniskt är lite svårt faktiskt bland alla andra som skall jobba o sköta sitt, bm har liksom ingen plats nära mamman utan är mest i vägen så jag vet att ingen skulle vilja ha mig (oss) där hela tiden då dom syr ihop. Dessutom ofta är mamman väldigt trött av alla mediciner o somnar under den tid dom syr ihop hennes buk. Rent tekniskt är det väldigt svårt o få babyn i hudkontakt pga alla sladdar, mätare kläder, skyddsdukar osv utan brukar stå med babyn nära nära men ovanpå kläderna för puttar man in babyn längre under skyddsduken är risken stor han /hon få in fötterna under sterila dukarna o ner mot läkarnas område o DÅÅ SKULLE VI FÅ DE HETT kan jag lova.....svårt o förklara med lätt är det inte. Att stå där 1h kan jag nog inte tänka mig.


    Fattar nog inte riktigt. Tar ni barnet och går från operationssalen efter fem minuter för att barnmorskan inte har tid att stanna? Tills operationen är klar? Det låter ju hemskt? Där jag ska snittas får man ha barnet hos sig och med till uppvak. Det är bara den separationen som är till rummet intill för vikt och mätning som jag vill slippa om den är onödig vilket det låter som..
  • Anonym (TS)

    Oj. Ja då fick jag lite perspektiv också och kan vara glad att det inte går till så där jag ska snittas..

  • Anonym (TS)

    Alltså jag tror absolut det går bra för barnet att ligga hud mot hud med pappan men det hjälper ju inte amningen och inte min anknytning och det är det jag tänker på nu.

    Kanske ska förklara att jag varit så rädd för förlossning hela graviditeten så nästan förträngt att jag är gravid. MVC har sagt att det kan vara svårt att ställa om från förnekelse till att knyta an och därför vill jag ju underlätta det på alla sätt jag kan. Det kan hända att bebisen inte mår bra och måste tas omhand och det kan hända att jag inte mår bra och inte vill/kan ha bebisen nära direkt, det vet jag ju inte nu. Men jag vill faktiskt kunna välja.

    Väldigt intressant i alla fall att höra era tankar och erfarenheter av detta!

    Igår såg jag ett klipp på Youtube som var väldigt intressant me tanke på anknytning och kejsarsnitt. kolla "natural c section". Känns som ett helt annat tankesätt...

  • Anonym (TS)

    Tråkig inställning från vissa. Om ni inte gillar tråden gå och gör en egen. Och jag är inte ett dugg imponerad över att vissa av er inte har högre förhoppningar än att barnet ska komma levande ut. Tvärtom ganska sorgligt!

    Fått flera givande berättelser och erfarenheter och råd också och tackar för det!

    Ang. riskmammor så är jag en sån och OM jag vill och kan ha min bebis hos mig första stunden så tycker jag att det kan vara värt att göra så. Självklart är det ingen garanti för amning eller anknytning. Det handlar inte om att vara perfekt heller. Det handlar om att skapa bra förutsättningar och det kan man ju tycka är töntigt eller att jag har för mycket tid. Jag tänker göra det ändå.

  • Anonym (TS)
    Anonym (*) skrev 2015-06-25 20:42:39 följande:

    Är det sorgligt att man vill ha ett friskt barn? Vad är viktigare, menar du?

    Om du tror att de få minuterna ska göra någon skillnad, så förstår du inte hur anknytningen fungerar. Ta reda på fakta istället, så behöver du inte oroa dig.


    Självklart inte men jag tycker det är sorgligt om man inte kan önska sig något utöver det. Som om det vore en motsättning att vilja ha ett friskt barn OCH en bra upplevelse av födseln.

    Det finns ännu ingen fakta på hur jag upplever de där minuterna.
  • Anonym (TS)
    Anonym (Ks) skrev 2015-06-25 21:20:45 följande:

    Det blir alltid samma sak i trådar som handlar om förlossning och hur elaka och onda personalen som valt att jobba med detta är.

    Förlossningsrädda har en sällsynt förmåga att inte ta till sig fakta utan blir sura och går till angrepp. Några gånger har jag försökt framföra att förlossningen och tiden däromkring är inte det jobbigaste med att ha barn. Det brukar inte alls kunna tas emot. Om man oroar sig så fruktansvärt mycket över såna här saker, vänta tills ni ska lämna på dagis, de ska börja skolan, vara ute på kvällarna, dricka alkohol, hamna i dåligt umgänge osv. Det är liksom dags att ta kontroll över oron istället för att försöka styra saker som inte behöver styras. Oron över barnet kommer alltid att vara med. Men kontrollen man kan ha kommer att bli mindre och mindre.


    Men var får du allt ifrån? Vem har sagt att personalen är elak? Varför tror du att jag tror att födseln är det jobbigaste med att ha barn? Du kan inte tänka att jag både kan ha funderingar kring födseln OCH ha insikt om att det blir som det blir OCH veta att födseln är en extremt kort tid medan jag ska ha barnet resten av livet? Jag kan ha hur mycket funderingar om att lämna på dagis som helst men det skriver jag väl inte i en sån här tråd :-P

    Det finns många trevliga och givande exempel i tråden på personer som inte tror att det spelar någon roll med separationen men som inte måste gå till överdrift och börja förminska mig och andra förlossningsrädda för det. Oroa dig mindre över hur jag oroar mig och sluta skriva så nedlåtande så kan du säkert göra gott här i forumet med dina kunskaper och ditt intresse.
Svar på tråden Måste de ta barnet efter kejsarsnitt??