• Äldre 13 Sep 20:43
    807711 visningar
    4946 svar
    4946
    807711

    Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?

    enånittitre skrev 2015-09-13 19:23:21 följande:

    Efter Angela Merkels "Öppna-era-hjärtan-tal" förra vecka stängs nu gränsen tillfälligt mot Österrike. www.svt.se/nyheter/utrikes/tyska-nodrop-gransen-nadd-for-vad-vi-kan-gora
    -Skall bli intressant och se hur det skall kunna stoppa den mänskliga tsunami som hennes tal startade.


    Det är en sak vad man vill och önskar. En annan vad man klarar av. För hur stort och öppet hjärta man än har, så finns det tragiskt nog också gränser vad man klarar av på så sätt. Och såsom jag ser det och som jag tidigare varit så rädd för är att man i sin goda vilja att hjälpa nu inte ska hinna med. Det är ju detta som jag och alla som jobbar med utsatta människor har varit så rädd för. För verkligheten kan vara så grym på såhär sätt. Människor som på grund av byråkratisk krångel och tungroddhet nu riskerar bli fast i onödigt lidande igen. För hur humanitär man än vill vara i sitt mottagande så finns det tyvärr även gränser till vad man klara av även såhär. Och det är denna verklighet alla som jobbar med det är så rädd för dvs. att känna att man inte räcker till. Lite så tror jag just Angela Merkel m fl. känner just nu.
  • Äldre 25 Sep 21:03

    Jag kan bara hoppas och tro att vissa saker idag stämmer och att de är mer än bara teoretiska modeller. För vad jag vet så har vi aldrig i modern tid varit med om det som nu sker. Så jag kan för guds skuld bara hoppas att vissa saker som skrivs här stämmer.  

  • Äldre 28 Sep 11:15

    På något sätt så måste det ju nu gå. Ja man kan ju inte mer än hoppas att alla fördelar som nu målas upp i diverse ekonomiska modeller stämmer. Men det är inte utan att jag nu samtidigt är lite rädd för att alla dessa nu så positiva modeller inte är mer än propaganda. Ja för vad skulle hända om vi bara struntade i allt vad demokrati och mänskliga rättigheter heter och bara tänkte på oss själva?

    Det måste gå. Ja för man kan ju inte sätta alla dessa människor på bar backe utan att bry sig. Men det är inte utan att jag inte kan låta bli att oroa mig för det som debatten såhär kretsade kring så mycket om förr. Nej för det tror jag inte ens alla nyanlända vill hamna i. Men likt förbakat så uppstod problemområden som Rosengård m.fl. och det i ett mönster som går igen världen över.

  • Äldre 28 Sep 21:58
    Världsmedborgare skrev 2015-09-28 12:07:56 följande:

    Det kommer att bli problem, säkert även en hel problem vi ännu inte ens sett röken av, men samtliga är hanterbara, eftersom dom befinner sig inom Sveriges gränser.
    Värre är det med problemen som finns utanför våra gränser, eller vår förmåga att förhindra, dom kan ställa till det långt värre än vad invandringen nånsin kan göra.., krig, handelshinder, klimatet, havererad världsekonomi, och allt annat elände som inte heller går att förutsäga.


    Men nu gäller det ju trots allt att försöka göra det bästa av den nu uppstådda situationen man kan. För att inte göra något kommer definitivt inte att underlätta saker och ting i fråga.
  • Äldre 29 Sep 11:34
    Solidaritet skrev 2015-09-29 10:41:05 följande:
    Det är inte mitt resonemang. Det är ett verkligt problem. 
    Du kanske missade länken till UNHCR?

    Förvisso är jag Sverige-vän, men det är inte realistiskt att Sverige ensamt ska hjälpa alla flyktingar. Vi får hjälpa så många vi kan. Glad 

    Det är tur att vi inte bara förlitar oss till bistånd. För de där flyktinglägren, det är verkligen inte någon dräglig tillvaro. 
    Jag håller med dig. Men det är bara en liten sak i det du skriver som jag bara snällt undrar över. Vi kan förvisso inte hjälpa alla. Men hur många är egentligen så många vi kan? 

    Personligen så finner jag att det är just här som det finns en stor oenighet om dvs. hur många vi kan hjälpa.

    Själv hade jag velat hjälpa vartenda en i världen som lider nöd, men vet att detta är lika orealistiskt som att försöka bli älskad av alla.

    Ja finns det risk att landet lagom som Sverige så snällt kallades förr. Har förvandlats till landet som nu ska överdriva?
  • Äldre 30 Sep 21:36

    Kan inte det vara missvisande att säga att ett land är rasistisk bara för att de nu är så ovilliga att ta emot flyktingar. Måste man inte ta hänsyn till vilka erfarenheter ett land har av invandrare innan man gör ett sådant uttalande?

    Vad kan det t ex bero på att ett land kan vara så ovillig att ta emot flyktingar? Hur många är det egentligen här som har någon koll på det? Eller ens är villig att ta reda på något sådant innan man gör ett fördömande uttalande såhär idag?

    Ja förutom egen fattigdom, varför kan egentligen ett land bli så ovillig till att ta emot flyktingar? Hur såg det ut innan dagens flyktingkatastrof?

    Vilka länder hade redan innan den en stor andel befolkning med utländsk påbrå?
    Kan man inte tänka sig att man är så försiktig på grund av detta. Ja för att man vet och har sett hur svårt det här är med integration kan vara?

    Ingen vill väll att en människa ska misslyckas med sitt liv. Kan man inte tänka sig att folk kan bli ovilliga till att ta emot flyktingar på grund av denna anledningen också? Men gör detta en till rasist?

    Hur såg det ut i många länder innan dagens flyktingkatastrof? Och hur såg det ut i Sverige. Av just den anledningen så kan jag förstå om nu Sveriges politiker har lite dåligt samvete och nu försöker kompensera sig.

    Men jag kan även förstå att vissa av Europas ledare nu också skakar på huvudet, när man nu ser till sina egna erfarenheter och misslyckanden ang. det här med integrera och göra folk till vinstgivande skattebetalare.

    Jag kan bara hoppas att Sverige lyckas bättre och inte bara sedan säga att man följde sitt samvete om det nu inte riktigt går som man har tänkt sig.

  • Äldre 4 Oct 22:52

    Regeringen tycks vara oförberedd     


    Flyktingkrisen i Sverige fördjupas nu. Regeringen och Migrationsverket saknar sängplatser till de tusentals flyktingar som varje vecka anländer hit. Vid en snabbinkallad presskonferens i dag (3/10) uppmanade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson statliga myndigheter och bolag att ställa upp med boenden där asylsökande kan inhysas.                         


    Läget är uppenbart djupt krisartat. På annat sätt kan man inte tolka det faktum att migrationsministern och Migrationsverkets chef Anders Danielsson kallade till presskonferens. Med bistra miner konstaterade de att det saknas förläggningsplatser till de många asylsökande som kommer. Enligt migrationsministern rör det sig nu om mellan 1 200 och 1 500 flyktingar per dag. Morgan Johanssons budskap är att det nu behövs "extraordinära insatser".            


    Men frågan är hur långt de åtgärder räcker som presenterades på presskonferensen i Malmö. Anders Danielsson meddelade att Migrationsverket nu vill använda de ca 10 000 evakueringsplatser som finns runt om i landet och som är tänkta att utnyttjas vid katastrofer. Men enkel matematik visar att i dagens läge kommer de platserna att vara slut efter drygt en vecka.                


    Danielsson uppgav också att Migrationsverket vill bygga 75 000 modulhus, men kunde inte ge några besked om när de kan stå klara. Han vädjade också till landets kommuner att börja förbereda sig för den lag som regeringen förbereder och som ska tvinga landets kommuner att ta emot flyktingar.                     


    Migrationsministern å sin sida meddelade att regeringen nu vänder sig till myndigheter och statliga bolag för att be dem ta fram förläggningslokaler. Frågan är varför denna inventering inte har satts igång tidigare. Johansson sade också att Migrationsverket nu ska "intensifiera arbetet" med att avvisa personer som inte fått uppehållstillstånd i Sverige.        


    Faktum är att hela 6 000 personer som redan fått avslag på sina asylansökningar bor kvar på Migrationsverkets anläggningar. Därmed upptar de platser som annars skulle kunna utnyttjas av de personer som nu anländer. Samtidigt kan man förstås konstatera att inte heller dessa 6 000 platser lär räcka särskilt långt i dagens ansträngda läge.


    Varken regeringen eller Migrationsverket tycks ha varit förberedda på, eller ens räknat med, att flyktingströmmen skulle kunna anta de proportioner som nu har skett. Och de har definitivt inte planerat för en sådan utveckling. Regeringens agerande under flyktingkrisen har varit trevande och trots flera presskonferenser har inte särskilt många konkreta åtgärder presenterats. Inte heller de förslag som lanserades på lördagseftermiddagen lär vara tillräckliga i det akuta läge som nu uppstått.


     

  • Äldre 4 Oct 22:55
    Epepe skrev 2015-10-04 22:52:37 följande:

    Regeringen tycks vara oförberedd     


    Flyktingkrisen i Sverige fördjupas nu. Regeringen och Migrationsverket saknar sängplatser till de tusentals flyktingar som varje vecka anländer hit. Vid en snabbinkallad presskonferens i dag (3/10) uppmanade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson statliga myndigheter och bolag att ställa upp med boenden där asylsökande kan inhysas.                         


    Läget är uppenbart djupt krisartat. På annat sätt kan man inte tolka det faktum att migrationsministern och Migrationsverkets chef Anders Danielsson kallade till presskonferens. Med bistra miner konstaterade de att det saknas förläggningsplatser till de många asylsökande som kommer. Enligt migrationsministern rör det sig nu om mellan 1 200 och 1 500 flyktingar per dag. Morgan Johanssons budskap är att det nu behövs "extraordinära insatser".            


    Men frågan är hur långt de åtgärder räcker som presenterades på presskonferensen i Malmö. Anders Danielsson meddelade att Migrationsverket nu vill använda de ca 10 000 evakueringsplatser som finns runt om i landet och som är tänkta att utnyttjas vid katastrofer. Men enkel matematik visar att i dagens läge kommer de platserna att vara slut efter drygt en vecka.                


    Danielsson uppgav också att Migrationsverket vill bygga 75 000 modulhus, men kunde inte ge några besked om när de kan stå klara. Han vädjade också till landets kommuner att börja förbereda sig för den lag som regeringen förbereder och som ska tvinga landets kommuner att ta emot flyktingar.                     


    Migrationsministern å sin sida meddelade att regeringen nu vänder sig till myndigheter och statliga bolag för att be dem ta fram förläggningslokaler. Frågan är varför denna inventering inte har satts igång tidigare. Johansson sade också att Migrationsverket nu ska "intensifiera arbetet" med att avvisa personer som inte fått uppehållstillstånd i Sverige.        


    Faktum är att hela 6 000 personer som redan fått avslag på sina asylansökningar bor kvar på Migrationsverkets anläggningar. Därmed upptar de platser som annars skulle kunna utnyttjas av de personer som nu anländer. Samtidigt kan man förstås konstatera att inte heller dessa 6 000 platser lär räcka särskilt långt i dagens ansträngda läge.


    Varken regeringen eller Migrationsverket tycks ha varit förberedda på, eller ens räknat med, att flyktingströmmen skulle kunna anta de proportioner som nu har skett. Och de har definitivt inte planerat för en sådan utveckling. Regeringens agerande under flyktingkrisen har varit trevande och trots flera presskonferenser har inte särskilt många konkreta åtgärder presenterats. Inte heller de förslag som lanserades på lördagseftermiddagen lär vara tillräckliga i det akuta läge som nu uppstått.


     


    MATS KNUTSON
    inrikespolitisk kommentator
  • Äldre 6 Oct 11:33
    Tom Araya skrev 2015-10-06 02:05:07 följande:
    En lösning för både svenskarna och invandrarna

    Insändare

    Jag har en lösning som jag tror skulle vara bra för både Sverige och invandrarna, skriver Bengt Tjäder, Alfta.

    www.helahalsingland.se/opinion/insandare/en-losning-for-bade-svenskarna-och-invandrarna


    Det var ett djup där som jag tyckte om. Men det frågor hos mig som jag inte kunde låta bli att fundera på. Hur lika är dagens Svenskar med de som nu lider nöd? Vad hade dåtidens svenskar gemensamt med dagens nödställda flyktingar?

    Följaktligen hur mycket påverkar det här med att leva i en hård tillvaro egentligen oss människor? Antagligen ganska mycket. Ja antagligen så pass mycket så att det kan vara mycket svårt att föreställa sig för dem som inte befinner sig där i.  
  • Äldre 20 Oct 11:21

    Risken är att vi kommer till en gräns där regering och kommun nu plötsligt kräver extraordinära insatser så att hux flux många kommer att bli chockade. Själv är jag personligen rädd vad detta kan komma att innebära. Ja när man kommer till en gräns (en gräns som redan är nådd för många) där man bara fordrar vissa saker kanske ganska påtagliga eftergifter av allmänheten.
    Personligen så kan jag nu inte mer låta bli att undra hur nära ansvariga politiker nu egentligen kommer verkligheten. Och sedan undrar jag vems verklighet är det egentligen som har störst betydelse?
    Är det inte bättre att man ser till och klara av en uppgift bra och se till att man har goda marginaler? Än att hamna i en så pass svår situation där man måste ta en mängd snabba och kanske obekväma beslut där man inte har en aning om vad konsekvenserna kan bli?
    Min fråga är om man nu inte kan tänka sig kunna agera oansvarsfullt med ett allt för stort hjärta? Vem och vad borde man först och främst se till? För även det här med hjälpa kräver organisation och lugn. Då som först tycker jag man visar goda ledaregenskaper.

Svar på tråden Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?