Forum Samhälle - Samhälle
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?

  Mån 14 sep 2015 14:04 Läst 215984 gånger Totalt 4943 svar
  Visar endast inlägg av Flash Gordon - Visa alla inlägg
 • Mån 14 sep 2015 14:04 #52 +1

  Det var lite annorlunda att höra BBC Worldservice intervjua en tysk politiker idag

  "Vi stänger gränsen nu för att få kontroll över situationen. Kommer man med rätt papper och visar att man är syrier så är det förmodligen ganska lugnt, man får sin asyl. Däremot vet vi att det finns folk från andra länder varifrån de inte lika säkert får asyl som låtsas vara syrier. Dessa önskar vi hantera redan innan de kommer in i landet."

  I ett annat reportage från Kos berättade BBC:s korrespondent att han träffat många irakier som säger sig ha slängt sina papper för att låtsas vara syrier vid vidare färd norrut i EU.

  .
  Onekligen en lite annorlunda bild som presenteras än vad man är van vid från svensk media

 • Mån 14 sep 2015 15:50 #56 +1
  Nerfherder skrev 2015-09-14 15:38:58 följande:
  Källa?
  BBC
  Nerfherder skrev 2015-09-14 15:38:59 följande:
  Källa?
  BBC
  Nerfherder skrev 2015-09-14 15:39:00 följande:
  Källa?
  BBC


 • Lör 19 sep 2015 08:10 #87 +1
  enånittitre skrev 2015-09-16 19:41:54 följande:
  Det blir inte mer bostäder för att man stuvar in dem i våningssängar i skolor. 
  -Skall de bo där i framtiden, eller vad har de styrande tänkt?


  Det är precis det.

  Det som idag kallas "temporära lösningar" - allt från nedlagda ålderdomshem till barackboenden - kommer att permanentas när man inser att det inte går att få fram "riktiga" bostäder åt invandrarna i nödvändig takt.

  Vi bygger tillbaka slummen. Som om inte miljonprogramområdena vore illa nog.
 • Fre 25 sep 2015 15:37 #107 +1
  themia skrev 2015-09-25 10:02:53 följande:
  Det är möjligt att vår välfärd försämras, men att påstå att det beror på invandringen är absurt.

  Jo, det är ju ... "möjligt" ...

  Och jo, kostnaderna för dagens invandring är en av huvudorsakerna till detta. 
  themia skrev 2015-09-25 10:02:53 följande:
  Det är snarare så att invandringen minskar trycket på välfärden genom att kompensera för bristen på arbetskraft och balansera den stora ökningen av åldringar i landet som vi kommer att tvingas hantera framöver.

  Falsarier som blivit motbevisade många gånger om men som tydligen behöver motsägas en gång till.

  Det behövs ingen som helst av dagens invandring för att kompensera något bortfall av människor från arbetsmarknaden. 

  - Till att börja med har vi redan idag 400000 arbetslösa varav merparten skulle kunna ta jobb - om de omskolade sig.

  - Därtill har AMS räknat ut att 5000 infödda om året kommer (kanske) att falla från arbetsmarknaden fram till 2025, eller om det var 2045(?) - jag kommer inte ihåg nu.

  Hurusom, en arbetskraftsinvandring på 5000 om året är max det Sverige behöver för att kompensera för de som slutar jobba.
 • Fre 25 sep 2015 16:15 #112
  Solidaritet skrev 2015-09-25 15:44:47 följande:
  Nej. Det finns ingenting som stödjer att det skulle vara så. 
  Orsak och verkan fungerar inte på det sättet. 

  Bara ökningen av kostnaden för invandring och integration i den nya budgeten är 7 miljarder kronor. Och då kommer inte den ökningen att räcka för den baseras på för låga invandrings-prognoser.

  Sverige har idag ca 100000 pensionärer som bara får garantipension på ca 7000 kronor i månaden. Oftast kvinnor som aldrig jobbat till sig pension av en eller annan anledning. Exempelvis att de aldrig haft ett jobb eller att de jobbat men lönen varit för låg för att vara pensongrundande.

  1000 mer i månaden till dessa pensionärer innebär 1.2 miljarder.

  Då skulle du fortfarande ha 5,8 miljarder kvar att betala mer välfärd för.

  För en miljon om året får du tre undersköterskor.

  3000 undersköterskor är en miljard.

  Osv osv
 • Lör 26 sep 2015 12:40 #127
  Solidaritet skrev 2015-09-25 16:30:14 följande:
  Varför skulle just de kostnader som finns för invandring (nu pratar vi uppenbarligen inte flyktingar plötsligt, utan invandring?) vara orsaken till försämrad välfärd? 

  För att de är, precis som jag skrev, en stor anledning till att välfärden försämras.

  Ditt enda försvar mot detta är alltså: "Jamentittapådemdå!" och så vill du leda samtalet bort från invandringens kostnader till någonting annat.

  Invandringen blir inte ett mindre ekonomiskt problem bara för att någonting annat också kostar pengar.

  Tillsammans med ökade sjukkostnader när FK nu lättar på kraven så är invandringen den största ökande kostnaden samhället har nu.
 • Sön 27 sep 2015 08:09 #138
  Moderno skrev 2015-09-27 01:15:17 följande:
  Jag instämmer att en jurist i de allra flesta fall är bunden vid nationsgränser och sitt eget geografiska rättsområde (även om t.ex. en duktig affärsjurist nog klarar sig rätt bra vid gränsöverskridande transaktioner m.m. så utger sig vederbörande främst att vara expert på sitt eget lands rätt).

  Men för läkare skulle man kunna tycka att saken är annorlunda. Människokroppen är universell och samma patient kan ju få vård varhelst i världen hen befinner sig. Att behandlingsmetoder och vårdtraditioner skiljer sig framstår som uppenbart (t.ex. beträffande den "casemetodik" som du nämner) men medicinerna skiljer sig ju i första hand åt beträffande handelsnamnet. De aktiva substanserna/molekylerna är väl desamma och har internationella generiska namn, vilket kanske är viktigast för en förskrivande läkare. 

  Så en läkare borde ju vara rätt så rörlig över nationsgränserna, kunde jag tycka. Men du hyser större tvivel?

  Det handlar ju inte om att biologin i kroppen ser annorlunda ut. Det handlar om allt runt omkring.

  Arbetssätt, kultur, språk och fack-språk ...

  Det är samma sak med tekniskt utbildade.

  Fysiken och kemin skiljer sig inte mellan Sverige, Kina och Irak men många, många kineser och irakier blir faktiskt ganska usla som medarbetare när de kommer till Sverige bara av en sådan enkel anledning som att de inte begriper det svenska arbetssättet där ansvar normalt sett delas ut hela vägen ned till golvet.

  Är man van att bara ta order och bara göra det som andra säger åt en att göra blir det lätt kortslutning i proppskåpet när den enda order de får är "ta ansvar och lös uppgiften".
 • Sön 27 sep 2015 12:35 #144
  Moderno skrev 2015-09-27 10:22:25 följande:
  Har du uppgifter om exakt hur många kinesiska fysiker och kemister som blir usla medarbetare i Sverige? Många, många låter som en övervägande del, men kan det verkligen stämma och hur har man mätt detta (eller är det en allmän känsla inom företagen)?

  Varför tror du att jag skulle ha exakta siffror på hur många det handlar om?

  Varenda kines jag har jobbat med/mot har i princip varit hopplös. Särskilt om de jobbar i kinesiska formor med kinesiska chefer.

  Av MENA-folk som irakier finns det en del som kunnat anpassa sig till vårt arbetssätt medan merparten suttit fast i handlingsförlamning - gör man något på eget initiativ riskerar man ju att göra fel.
 • Sön 27 sep 2015 12:40 #145
  themia skrev 2015-09-27 11:51:53 följande:
  Du vet lika väl som jag att det finns gott om yrken som inte kräver avancerade språkkunskaper.
  Du vill bara inte.

  Inget av de yrkena finns dock inom välfärden, vilket var ditt argument tidigare i inlägg 105:

  "Det är snarare så att invandringen minskar trycket på välfärden genom att kompensera för bristen på arbetskraft och balansera den stora ökningen av åldringar i landet som vi kommer att tvingas hantera framöver."

  Klart som f*n att vi kan anställa mängder med gatusopare, trädgårdsarbetare och städerskor för 40 kr/h om vi vill så att alla kan få jobb.
 • Mån 28 sep 2015 07:24 #152
  Moderno skrev 2015-09-27 23:18:27 följande:
  Jag undrade om du hade sett någon undersökning som tar sikte på att kinesiska ingenjörer är sämre än svenska, eftersom anekdotiska berättelser kan vara problematiska att bygga en diskussion kring (det finns ju alltid risk för att den som berättar om erfarenheter i sitt liv t.ex. kan bära på fördomar vilket kan vara svårt att urskilja utan mer bakgrundsfakta), och dessutom mot bakgrund av att flera kinesiska företag tillhör de mest effektiva företagen i världen.

  Ditt uttalande om att många, många kineser som kommer till Sverige blir usla medarbetare tydde också på att du baserade omdömet på något annat än dina personliga erfarenheter. 

  Att varenda kines du jobbat med i princip varit hopplös kan därför ha ganska stor betydelse om du t.ex. arbetar som nordenchef för Huawei eller Lenovo, men kanske inget värde alls om du sitter som inköpsansvarig på Börjes smide i Allingsås. 

  Jag har kanske jobbat med/mot 100-200 kineser genom åren. Ytterst få av dessa har fungerat bra - enligt vårt sätt att värdera vad som är "bra" på en svensk arbetsplats. Så gott som alla har varit rädda för att ta egna initiativ och deras managment skills mot de underlydande bygger mer på militär taktik än någon slags samarbetesteori.

  Du får ursäkta om jag tycker att jag har ett någorlunda underlag ändå för att säga att "många, många" inte fungerar särskilt bra.

  Och då har vi inte talat om Bangladeshierna ...

  Alltså, hela poängen är att förstå att i Sverige har vi en relativt udda arbetskultur med normalt sett en väldigt platt organisation och ansvaret fördelat hela vägen ned. Detta utgör ett hinder för att få många av dagens invandrare att fungera väl på svenska arbetsplatser.
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll