Forum Samhälle - Samhälle
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?

  Mån 28 sep 2015 07:44 Läst 215984 gånger Totalt 4943 svar
  Visar endast inlägg av Världsmedborgare - Visa alla inlägg
 • Mån 28 sep 2015 07:44 #153

  Allt fler vill iaf att vi ska ta emot flyktingar, och inte bara det, utan ännu fler än vi gör nu.
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/kraftig-forandring-fler-vill-se-okat-flyktingmottagande/

 • Mån 28 sep 2015 09:17 #157

  Alltid denna arbetslöshet, och alltid denna ensidiga beskrivning av arbetslösheten.

  Först, vi kommer aldrig att få se några arbetslöshetssiffror på 1-4% mer, det har arbetsmarknaden ändrats för mycket för.
  Det behövs en arbetslöshet på minst 4%, dessa % är den grupp människor som arbetsgivare behöver för att kunna hitta sin arbetskraft.
  Lägre siffror skulle betyda arbetskraftsbrist, och vara långt värre för Sverige, än det som alltid kallas arbetslöshet.

  Idag är arbetskraftsbrist ett långt värre problem än arbetslösheten, vi saknar minst 80.000 arbetare, troligen finns många av dom bland invandrarna, men dom får inte arbeta, av kända anledningar.

  Så det vore bättre om vi flyttade fokus från arbetslösheten, till arbetskraftsbristen, för utbildad arbetskraft som skulle kunna sättas i arbete, är väldigt positivt för företagen och för Sverige.
  Sluta tänk på arbetslösheten, den är inte alls nåt större problem, inte i Sverige, ett par % hög bara.

  Vi kanske skulle börja säga att vi har ca 3% arbetslösa i Sverige, medans 4% tillhör den svenska bemanningsreserven.
  Ur företagssynpunkt är det mer rätt, än ca 7% arbetslöshet.

  Allt prat om arbetslösheten är mest röstfiske, åtminstone om den inte sätts in i ett sammanhang, och det gör den aldrig..

 • Mån 28 sep 2015 10:47 #160 +1
  Flash Gordon skrev 2015-09-28 10:43:44 följande:

  Det var svar på dina två påståenden om att invandringen inte påverkar arbetslösheten särskilt mycket och att invandringen skapar jobb.

  Hur menar du att den bilden ändras av om man tittar långsiktigt eller kortsiktigt?

  Och då har vi alltså avfärdat myten om "Invandringen behövs för att rädda oss när alla andra blir äldre, demografin du vet" ett antal gånger här på FL redan.
  Du har avfärdat den...
 • Mån 28 sep 2015 12:07 #164
  Epepe skrev 2015-09-28 11:15:36 följande:
  På något sätt så måste det ju nu gå. Ja man kan ju inte mer än hoppas att alla fördelar som nu målas upp i diverse ekonomiska modeller stämmer. Men det är inte utan att jag nu samtidigt är lite rädd för att alla dessa nu så positiva modeller inte är mer än propaganda. Ja för vad skulle hända om vi bara struntade i allt vad demokrati och mänskliga rättigheter heter och bara tänkte på oss själva?

  Det måste gå. Ja för man kan ju inte sätta alla dessa människor på bar backe utan att bry sig. Men det är inte utan att jag inte kan låta bli att oroa mig för det som debatten såhär kretsade kring så mycket om förr. Nej för det tror jag inte ens alla nyanlända vill hamna i. Men likt förbakat så uppstod problemområden som Rosengård m.fl. och det i ett mönster som går igen världen över.

  Det kommer att bli problem, säkert även en hel problem vi ännu inte ens sett röken av, men samtliga är hanterbara, eftersom dom befinner sig inom Sveriges gränser.
  Värre är det med problemen som finns utanför våra gränser, eller vår förmåga att förhindra, dom kan ställa till det långt värre än vad invandringen nånsin kan göra.., krig, handelshinder, klimatet, havererad världsekonomi, och allt annat elände som inte heller går att förutsäga.

 • Mån 28 sep 2015 13:43 #172
  familjenstyg skrev 2015-09-28 13:26:23 följande:
  Det krävs också att dessa arbetslösa har relevant utbildning/erfarenhet. Om de inte har de kvalitéer som efterfrågas är de inte en arbetskraftsreserv utan en belastning. Om du följer med i medierna så bör du ha inte ha missat att problemet med dagens arbetslösa är att de inte har den kompetens som efterfrågas. Din sifferexercis tycks alltså vila på en något osäker grund.
  Det efterfrågas snart sagt allt i arbetskraftväg, så det är inget jag oroar mig för.
  Och det är definitivt inget argument för att stoppa invandringen, för då skulle vi tvingas till den svindyra vägen att köpa oss arbetskraft utanför våra gränser, alltså det problem som danskarna nu hamnat i.
  Sen vet vi inte ens vilken kompetens de arbetslösa invandrare har som idag finns, där har vi troligen varit allra sämst i hela Europa på att hantera problemet.
  Trots att det pratats vitt och brett om att valideringen ska förbättras, så är vi bedrövligt usla på det.
  Det är helt enkelt för mycket politik och för lite verkstad.
 • Mån 28 sep 2015 14:50 #176
  Ulltand skrev 2015-09-28 13:51:42 följande:
  @världsmedborgare, hur kan du se 80.000 otillsatta jobb som ett större problem än 700.000 arbetslösa som kommer att vara 1,5 miljoner om 10-15 år?
  Vi får se om 10 år vilka problem som finns då, men det resonemanget hade kanske gått att föra för 50-75 år sen, men jag tvivlar att värst många ens då skulle vilja i vad som händer så långt fram.., inte ens en vanlig högkonjunktur håller i sig i mer än några få år numera.

  Om vi istället håller oss inom en rimlig framtid, säg fram till nästa val, så ser jag inte några andra problem, än hur vi ska hitta folk att ersätta de som går i pension.., alla kommer inte att vilja jobba längre än till 65, vilket våra politiker vill se oss göra.
  Ja det är lättare att prata om det, än att säga som det är, det att vi behöver ny och yngre arbetskraft, om vi inte ska bli ett rullatorland.

  Jag kan förstås gissa vad vi ser om 10 år.
  Då tror jag inte flyktingströmmar till Sverige är det stora problemet, om dom finns kvar, så går dom troligast till länder i Afrika, alltså de länder som nu går väldigt starkt, och som kommer att behöva arbetskraft lite längre fram i tiden.
  Afrika är just nu den kontinent som ekonomiskt växer mest.
  Så det är inte otroligt att vi kommer att få svårt att behålla vår arbetskraft, om vi inte betala bra för den.
 • Mån 28 sep 2015 15:00 #177
  Ulltand skrev 2015-09-28 13:37:47 följande:
  Som du ser har Anna Karin Hatt inga som helst belägg i någon forskning för sitt antagande att jobben kommer att finnas kvar. Hon väljer helt enkelt att tro, utan att förklara närmare, att det som av en naturlag skapas lika många nya jobb som det försvinner.
  Per Schlingmann (M) däremot inser vart vi är på väg och skriver själv att arbetslinjen (som han varit med att skapa) är död.

  Här liksom alltid är det nog klokast att tro på vad forskningen hävdar (i alla fall tills någon bevisar den fel) och att det redan nu är ett tydligt trendbrott i arbetstillfällen vs produktion.
  Arbetslinjen har alltid varit död, stendöd t.o.m, den bygger på en arbetsmarknad som försvann för flera tiotal år sedan.
  Men det betyder inte att arbeten inte kommer att finnas, bara att vi aldrig kommer att se några låga arbetslöshetssiffror mer.
  Vi kommer att få se en allt mer rörlig arbetskraft, som jobbar där jobben finns att få, och sällan under nån längre tid.
 • Mån 28 sep 2015 17:40 #183
  KillBill skrev 2015-09-28 17:28:29 följande:

  Den svenska arbetslösheten uppgår till ca 336 tusen vilket ger en arbetslöshet på drygt 7%. Även om det är troligt att automatiseringar kan komma att minska vissa typer av arbeten i framtiden så har antalet jobb ökat de senaste åren vilket inneburit att antalet sysselsatta har ökat och att arbetslösheten har minskat.


  Trots att befolkningen ökar så minskar arbetslösheten.


  Och snart är det hö tid att vi slutar titta på arbetslösheten för Sverige, vi har ju trots allt varit med i EU rätt länge nu, och EU är vår arbetsmarknad, inte Sverige.
 • Tis 29 sep 2015 09:30 #195
  familjenstyg skrev 2015-09-28 20:05:44 följande:
  EU blir en arbetsmarknad när det finns ett gemensamt språk. Innan dess är en fungerande gemensam arbetsmarknad bara en dröm.
  Det finns det redan, EU:s offentliga språk är engelska, det beslutet fattades för rätt många år sen, nåt som fick Frankrike att bli lite sura, dom ville ha franska som gemensamt språk inom EU.
 • Tis 29 sep 2015 09:39 #197 -1
  enånittitre skrev 2015-09-29 06:21:33 följande:
  Fråga:
  Borde det inte vara bättre om flyktingarna bor kvar i tältläger i eller strax utanför Syrien och skänka pengar dit istället för att bygga egna tältläger??

  Svar:
  Nej, det har SD föreslagit så det är rasistiskt!
  Löjligt och barnsligt 

  Vad SD vill, är att skyffla över problemen på nån annan, vilket man bl.a gör genom att hävda att hjälp i närområden är det vi ska göra.
  En idé som alla numera vet är en omöjlighet, det är som att stoppa in 1,5 milj flyktingar i Skåne och sen säga att dom gott kan ta emot nån miljon till, för vi ska skicka pengar så dom inte svälter ihjäl..
  För så ser det ut i närområdena idag...
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Svara i tråden...

Innehåll