• Äldre 26 Sep 12:57
    807416 visningar
    4946 svar
    4946
    807416

    Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?

    Det kanske redan varit upp i tråden men om inte bör man iaf inte räkna med att nyanlända kommer finnas på arbetsmarknaden i någon större utsträckning framtiden.

    Prognosen från forskare är att antalet arbetstillfällen minskar med runt 50% de närmaste 20 åren. Det beror på den snabba utvecklingen av artificiell intelligens, auotmation och digitalisering.

  • Äldre 27 Sep 12:21

    Är inte själva grundproblemt att vi redan har typ 10% arbetslöshet? Även om det saknas vissa kompetenser på arbetsmarknaden som invandrare tar med sig blir det ändå nettoökning av arbetslösheten på sikt. I det inte sagt hur många vi ska hjälpa men man bör ju ha förutsättningarna klart för sig.

  • Äldre 28 Sep 12:39
    suziz skrev 2015-09-28 07:53:47 följande:

    Fast det finns ju forskning som visar att invandring har mycket liten effekt på arbetslösheten. Det är ju i så fall annat som påverkar arbetslösheten mycket mer. 

    Invandring skapar ju istället en hel del jobbtillfällen... 


    Historiskt har vi ju haft ett konstant ökat behov av abretskraft och då gäller det givetvis som du skriver. Nu har sambandet mellan arbetstillfällen och produktion börjat glida isär pga den tekniska utvecklingen. Det är dock bara början enligt forskningen. Frågan är mycket större än bara invandringen men påverkar så klart de ekonomiska konsekvenserna av denna.

    www.svd.se/digital-teknik-tar-over-miljoner-jobb
  • Äldre 28 Sep 13:37
    suziz skrev 2015-09-28 13:17:59 följande:

    www.svd.se/gammal-felsyn-att-ny-teknik-hotar-jobben/om/debatt


    Som du ser har Anna Karin Hatt inga som helst belägg i någon forskning för sitt antagande att jobben kommer att finnas kvar. Hon väljer helt enkelt att tro, utan att förklara närmare, att det som av en naturlag skapas lika många nya jobb som det försvinner.

    Per Schlingmann (M) däremot inser vart vi är på väg och skriver själv att arbetslinjen (som han varit med att skapa) är död.

    Här liksom alltid är det nog klokast att tro på vad forskningen hävdar (i alla fall tills någon bevisar den fel) och att det redan nu är ett tydligt trendbrott i arbetstillfällen vs produktion.
  • Äldre 28 Sep 13:51

    @världsmedborgare, hur kan du se 80.000 otillsatta jobb som ett större problem än 700.000 arbetslösa som kommer att vara 1,5 miljoner om 10-15 år?

  • Äldre 28 Sep 16:33
    +1
    suziz skrev 2015-09-28 14:24:16 följande:

    Tja, det vore i och för sig intressant att sätta sig in i forskningen men jag har inte riktigt tid med det. Hon skriver ju dock inte riktigt att jobben kommer att finnas kvar utan att andra jobb växer fram. Detsamma säger ju även Per Schlingmann. Jag känner mig inte direkt orolig för det.


    De nya jobben är inte i närheten i antal av de som försvinner. Att vi sedan kommer att producera mer till färre manntimmar är ju i grunden något bra men bara om vi ställer om samhället för detta. Men att välja att inte oroa sig för det är ungefär lika smart som att inte oroa sig för den globala uppvärmning.
  • Äldre 28 Sep 16:52
    KillBill skrev 2015-09-28 14:43:20 följande:

    Bara så att jag hänger med, vad är det för 700.000 arbetslösa som du pratar om?


    Det vara bara ett exempel. Frågan är hur kan man påstå att det är viktigare att tillsätta ett i förhållnade mindre antal vakanser om det medför ökad total arbetslöshet?
  • Äldre 28 Sep 20:03
    KillBill skrev 2015-09-28 17:28:29 följande:

    Den svenska arbetslösheten uppgår till ca 336 tusen vilket ger en arbetslöshet på drygt 7%. Även om det är troligt att automatiseringar kan komma att minska vissa typer av arbeten i framtiden så har antalet jobb ökat de senaste åren vilket inneburit att antalet sysselsatta har ökat och att arbetslösheten har minskat.

    Trots att befolkningen ökar så minskar arbetslösheten.


    Detta har inget med hur historien har sett ut att göra. Prognosen är 50% (!) färre arbetstillfällen om 20 år. Läs gärna Anders Wijmans eller Per Schlingmanns artiklar baserad på framtidsforskning från Oxford.
  • Äldre 29 Sep 09:52

    .


    KillBill skrev 2015-09-28 21:25:37 följande:

    De närmaste åren finns det som sagt var inget som tyder på att jobben blir färre.


    Jo eftersom kurvorna för sysselsättning och produktion glider isär så lär det börja märkas rätt snart. Så klart att olika trix på arbetsmarknaden och med skatter rot och rut och med konjunkturen så kommer det säkert att gå både upp och ner men med en trend att arbetslösheten sakta ökar. Om man nu begränsar det till effeket på invandringen så är den mest självklara slutsatsen att lågutbildade som kommer hit har mycket små chanser att få jobb, även i framtiden. Fel då av vissa politiker att hävda att invandringen på lång sikt är lönsam, för att det varit så historiskt.
  • Äldre 29 Sep 11:34
    +2

    Om man kan leva med tanken på att Putin styr Sverige är det så klart logiskt att rösta nej till Nato.

Svar på tråden Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?