• Äldre 12 Oct 09:56
    807743 visningar
    4946 svar
    4946
    807743

    Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?

    Micke skrev 2015-10-11 11:47:20 följande:
    när det gäller tex polio så visa 95% av de som har polo har inga symptom. Men är ändå smittbärare i månader. Så nja, tidsfaktorn där är väl tveksam till hur mkt den hjälper. 

    Av våra 20 miljoner resenärer så är det väldigt få som reser till högriskområden med dåliga möjligheter till hygien där man umgås med stora grupper som saknar vaccin samt tvingas bo väldigt nära varandra under en lång tid. 

    Risken att smittas om du bor en vecka på ett hotellrum på Mallorca är lägre än att smittas av ngt om du bor i ett flyktingläger i Afghanistan. 
    Nu motsäger du dig själv, de resenärer som kommer hit kan ha varit vart som helst i Världen tidigare, och då blir ju ditt påstående om polio minst lika relevant för dessa.

    Och du kan vara helt säker på att det reser betydligt fler till omr med smittsamma sjukdomar, än det kommer hit flyktingar., och ingen av de som reser "normalt" genomgår en läkarkontroll när dom kommer till Sverige.
  • Äldre 12 Oct 10:22

    Angående smitta/smittspridning p.g.a flyktingströmmen: http://www.folkhalsomyndigheten.se/pagefiles/21926/Manniskor-flykt-riskbedomning-smittspridning.pdf
    Som synes bedöms den som låg.

  • Äldre 12 Oct 10:33
    Moderno skrev 2015-10-12 00:18:55 följande:
    Jag uppfattade i kvällens debatt att man mämnde att det fanns tusentals lärare bland de som kommer och som ska få någon slags snabbspår ut i arbetslivet (tycker mig ha hört liknande tidigare). Och det är väl kanske bra för kommunerna om man kan få ett stort antal lärare som inte behöver avlönas (de får väl åtminstone inledningsvis någon statlig ersättning antar jag).

    Men hur ska det gå till att vidimera en lärares utbildning från en så främmande studiekultur som jag ändå får förmoda att många kommer ifrån. Läkare kan ju ta någon slags test för att bevisa sina medicinska kunskaper (Tule-testet, och där ska väl också ingå ett bevis att man behärskar svenska språket). Men för en lärare, finns det något motsvarande? Känns som att man måste börja om från början i många ämnen. Detsamma gäller förmodligen beträffande fler yrkeskategorier.

    Någon insatt som har någon tanke?
    Alla använder väl samma tester för validering, oavsett om dom är svensk eller invandrarare, jag kan inte se att det skulle kunna vara på annat vis.
    Jag har visserligen bara validerats i engelska, men jag uppfattade att det var ett standardtest som gällde för alla som skulle valideras.
  • Äldre 12 Oct 12:52
    Moderno skrev 2015-10-12 12:20:58 följande:
    Jag tänker att en läkare som har en grundkompetens från sitt hemland bör kunna klara provet och andra tester efter en relativt kort period, medan någon som ska undervisa och därvid också lära ut svenska/västerländska värderingar, kan behöva i det närmaste utbilda sig på nytt. Och då blir det väl missvisande att ta med a l l a dessa lärare i den kompetensresurs som kommer till Sverige just nu?

    På vilket sätt skulle en svensk lärare valideras, menar du? Genom att ta examen från lärarutbildningen?
    Det fokuseras för mycket på svenska språket i media, vilket t.ex företag kritiserar, dom söker kompetens och menar att det fungerar utmärkt med engelska.
    Detsamma gäller vid universiteten, där många kurser hålls på engelska.

    Validering är prov som visar om du uppfyller kraven för ett visst område, det ger ingen examen. Du har bara fått ett bevis på att du har de kunskaper som krävs för det du validerar dig inom.
    Hur det sen omsätts i praktiken vet jag inte, det varierar säkert mycket beroende på vilket område, ämne eller yrke det gäller.

    Personligen gick jag valideringen för att bevisa att jag hade de engelsk kunskaper som krävdes för att kunna söka en utbildning.
    Min engelska var självlärd, förutom den i grundskolan och fackengelska inom elektronik.
    Jag minns inte vad provet kalldes, men det var allt möjligt från stavning till läs/hörförståelse från engelska i England, USA och Australien och några fler ställen, riktigt bökigt faktiskt, lokala uttryck å ren slang är inte direkt vad jag använt mig av.
  • Äldre 12 Oct 13:17
    Moderno skrev 2015-10-12 13:03:20 följande:
    Jag tänkte i första hand på lärare.

    Även inom universitetsvärlden får du problem i många samhällsvetenskapliga ämnen, inklusive juridik, om du inte är expert på västerländska/svenska system.

    Kontentan blir alltså(?) att det kan vara missvisande att inkludera alla syriska/irakiska/afganska m.fl. lärare i den resurs som man har talat om i samband med flyktingvågen.

    Det hade varit intressant att höra synpunkter angående detta från någon som själv är insatt, t.ex. en lärare.
    Givetvis kan inte alla bli lärare, som du säger så krävs goda kunskaper i svenska för flera yrken.
    Vad jag menar är att vi ska lyssna mer på företagen och deras behov, och omgående leta upp de invandrare som har de kunskaper som efterfrågas, där och då kan vi snabbt få ut en stor grupp invandrare som annars blir sittande overksamma under lång tid.
    Möjligen är det det som avses med "snabbspår".
  • Äldre 12 Oct 14:14
    Tom Araya skrev 2015-10-12 14:06:23 följande:
    Jovisst, men kan du tänka dig att det åtminstone för USA's del har något med Sovjetunionen att göra?

    Jag tycker inte kommunism är särskilt modernt och framförallt inte demokratiskt.

    Jag tycker afghanerna borde ha fått sköta det har själva, så länge det inte urartar i folkmord. Jag har intrycket av att den gemena afghanen inte är ultrakonservativ, vilket motståndet mot talibanrörelsen är en tydlig indikation på.
    Sovjetunionen upplöstes 26 december 1991, så varför ens nämna kommunismen nu? För inte menar väl du att det funnits nåt som ens påminner om kommunism efter det?
    Enligt mig har det inte ens funnits nån kommunism i Sovjetunionen, utan bara ett antal vidriga diktatorer som försökt gömma sig bakom en idologi dom aldrig nånsin tänkt genomföra.
    Inget land har nånsin genomfört kommunismen om du frågar mig, det har bara varit diktaturer, där folket inte haft ett skit att säga till om.
  • Äldre 12 Oct 14:45
    Fjonken skrev 2015-10-12 14:29:34 följande:
    Eftersom kommunism de facto kräver diktatur för att fungera så blir din kritik av kommunistdiktaturerna väldigt ihålig. 
    Det där är en motsägelse som du nog är rätt ensam om, gör du om kommunism till diktatur så är det inte längre nån kommunism.
    Nej jag är ingen anhängare av kommunism, lika lite som jag är anhängare av fascism eller nazism.
    Jag menar bara att det är onödigt att påföra en idéologi nåt den inte står för.

    Den enda någorlunda korta, begripliga och vettiga förklaringen på kommunism tycker jag faktiskt NE har lyckats tota ihop. Det att egendom bör vara gemensam eller åtminstone jämnt fördelad i samhället.
  • Äldre 12 Oct 15:18
    +1
    Tom Araya skrev 2015-10-12 14:55:41 följande:
    Möjligen är det så, men av det skälet att kommunism inte kan existera på annat sätt, eftersom det förutsätter alla är med på det, vilket är en utopi och då kvarstår bara alternativet tvång genom diktatur.


    Ok, men om vi ska definera en idéologi så behöver vi väl ändå inte peka på misslyckade varianter.
    Eg finns det väl ingen idéologi som fungerar riktigt bra, det blir alltid en kompromiss beroende på förutsättningarna och förstås makthavarna.

    Min egen idéologi, är att ett land ska ha en stark ryggrad som ska skötas av oss/staten, och som ska fungera som en typ av serviceinrättning till alla boende och verkande i landet.
    Ryggraden ska bestå av det vi alla tvingas eller behöver nyttja, d.v.s sån´t som utbildning, vård, elbehovet och infrastrukturen, även viss kommunikation måste ingå.., allt annat kan det privata ta hand om.
  • Äldre 12 Oct 18:04
    Tom Araya skrev 2015-10-12 17:13:06 följande:
    Lite så jag tänker också.


    Du ser
    Och det är väl som upplagt för ett samarbete mellan S och M, och hade Reinfeldt varit kvar som partiledare för M, så hade vi kanske sett den lösningen idag.
    Men Batra verkar för omogen som partiledare, så jag hyser inget större hopp så länge hon sitter kvar., tyvärr.
  • Äldre 13 Oct 15:13

    Kan inte låta bli att tänka.., att tidigare hade vi många obehöriga lärare, men långt bättre resultat i skolan än vad vi har idag...

Svar på tråden Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?