Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?

    KillBill skrev 2016-09-29 14:07:14 följande:
    Är du kritisk mot att SD avser att sänka biståndet med 10 miljarder eller inte?
    Kritisk ja. Fast vi har snart samma förslag från s som i så mycket annat...
    Flyktingpolitiken käkar snsart upp allt bistånd.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2016-09-29 14:30:35 följande:
    Vad menar du? S har nyss bestämt att höja biståndet.
    Du skrev väl att sd ville sänka biståndet?
    Vad blir det då om s föreslår samma?
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2016-09-29 14:32:07 följande:
    Det kanske man borde göra men av hävd så brukar inte regeringar öppna och stänga departement beroende på vem som regerar.
    Uppenbarligen händer det ju. Är det viktigt borde någon ta initiativet, men jag antar att det är lättare att skita i det.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2016-09-30 10:06:28 följande:
    Jag antar att du egentligen vill jämföra kostnaden för Sveriges asylmottagande med UNHCR budget?

    De flesta länder avsätter mindre pengar till UNHCR än vad länderna själva har i kostnad för sitt asylmottagande. De flesta länder har dessutom en stor biståndsbudgeten som inte passerar FN. Sedan är UNHCR mycket bekymrade över att Sveriges asylmottagande har blivit mer restriktivt och UNHCR hade hellre sett att fler länder hade tagit efter Sveriges tidigare mer generösa asylmottagande.

    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=6322552
    UNHCR borde bekymra sig mer i konsevenserna av vår tidigare mer generösa flyktingmottagande, de är allt annat än positiva.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2016-09-30 11:18:33 följande:
    Du tror inte att FNs flyktingorgan själva klarar av att bedöma vad de behöver bekymra sig över? Är du expert på flyktingar och flyktingmottagande eller finns det någon annan anledning till att du ger UNHCR detta råd?
    Nja, det är väl snarare så att de har nog med sina bekymmer.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2016-09-30 11:42:11 följande:
    Är det inte så att UNHCRs bekymmer skulle minska om även andra än UNHCR tog emot flyktingar?
    Jo, det skulle det säkert, men bekymmer kommer istället i andra ändar.
  • Tom Araya
    Världsmedborgare skrev 2016-10-06 09:27:44 följande:
    Trots att flykinglägren är vidriga och långt ifrån nån säker plats, så är dom trots allt ett alternativ för flyktingar, till det långt svårare och värre problemet med de som flyr till bl.a Europa., bar de senaste dagarna har flyktingströmmen över Medelhavet varit långt mer än 10.000 personer, för det antalet är enbart vad som man lyckats rädda.., hur många som man missat vet förstås ingen.

    Det finns ingen möjlighet att stoppa flyktingströmmarna, som läget är nu, vi har därmed inget alternativ till annat än att ta hand om de som kommer hit och försöka göra det bästa av det, för nån vill väl knappast se flyktingläger uppförda i Europa, det är illa nog att läger uppförs av flyktingarna själva.

    Tyvärr ser jag en ökning av flykingströmmen vara på väg, vart den kommer att ta vägen vet jag inte, men ett antal 1000-tal lär förstås söka sig hit till Europa.
    Det beror på att man förbereder ett angrepp på Mosul som idag hålls av Daesh, och när det angreppet startar och som förväntas bli långvarigt kommer folk att fly i 10.000-tal och säkert uppnå med tiden flera 100-tusen personer.
    FN säger att det t.o.m kan bli över 1 miljon människor som kommer att ta till flykt .
    Varför kan vi inte ha flyktingläger i Europa?
  • Tom Araya
    Världsmedborgare skrev 2016-10-06 14:36:45 följande:
    Klart vi kan, om vi ser på det rent som en teknisk lösning, men ingen vill se några här, med alla de problem det för med sig.
    Vilket vi f.ö kan se i Frankrike där nu "Djungeln" ska bort innan årets slut.

    Men som det utvecklas nu i Syrien med omnejd, så kan vi tvingas till drastiska åtgärder om ett tag.
    För trappas det upp i samma takt som de senaste veckorna, och kriget/krigen sprider sig över till Irak och Turkiet, möjligen dras även Saudi in ännu mer.
    Ja då lär vi få se en än kraftigare flyktingström än vad som var fallet i slutet av förra året, f.ö har enbart Italien plockat upp 11.000 flyktingar ur Medelhavet bara de senaste två-tre dagarna, alltså redan en kraftig ökning av flyktingar igen, som tar vägen över havet.

    Och risken är överhängande (som det ser ut just nu), att det kan bli både två tre ggr, kanske ännu fler i antal inom kort.

    Så att tro vi närmar oss slutet på vår tids flyktingvåg, det kan vi nog glömma.., inget tyder iaf på att den kommer att minska.
    Så personligen ser jag ingen annan lösning på problemet, än att fördela flyktingarna så rättvist det går inom EU, vilket är vad de flesta med insyn, kunskap och makt anser vara det rätta, utom vissa politiker och förstås de på den extrema högerkanten.
    Jag tycker inte fördelning inom EU alls kan bli rättvis. Resten av världen måste också ta sitt ansvar.
  • Tom Araya
    Världsmedborgare skrev 2016-10-07 10:28:58 följande:
    Visst, men vi kan ju inte bestämma nåt direkt om hur vår omvärld utanför EU ska göra.
    Men det har visst varit uppe hos FN och jag tror man kom överens om nåt där..

    Vad gäller EU så finns eg inga problem, sett till antalet flyktingar, så för vår del handlar det inte om antalet, utan ligger på ett helt annat politiskt plan.
    Vi kan ta Ungern som ex, det land som gnölar och gnäller mest högljudt, för deras del så handlar det om i nuläget om ca 1200 personer, alltså enbart en handfull människor.
    Så att det skulle vara några problem vad gäller antalet, begriper vem som helst att det inte handlar om.

    Huvudproblemet är heller inte hur många som kommer hit till EU, det är sett till vår folkmängd och förmåga att hantera det antalet, fortfarande väldigt lågt, trots påståenden om annat.

    Problemet är istället att det inte går att se nån lösning i närtid på att folk tvingas fly, och att det med stor sannolikhet kommer att fortsätta och troligen även öka i antalet flyktingar under överskådlig tid.
    Så vi måste få till nån form av vettig fördeling av dessa flyktingar, för skicka tillbaka alla går inte, helt enkelt för att det inte finns nåt att skicka tillbaka dom till, åtminstone inte vad gäller Syrien och en del andra ställen i Afrika.
    Sett till Sverige tycker jag inte alls antalet är lågt och att vi skulle ha förmåga att hantera det antalet eller fler.
  • Tom Araya
    Världsmedborgare skrev 2016-10-07 15:09:04 följande:
    Vilket antal är inte lågt menar du?
    100 000 per år är inte lågt. 30-40 000 per år är även det i överkant vad vi kan hantera, i synnerhet nu när vi fortfarande försöker hantera de tidigare nivåerna på uppt 100 000 eller fler.

    Som svar på frågan i trådstarten skrev jag tidgare 10-15 000 per år i normalfall och toppar på uppåt 20 000 per år i undantagsfall under en begränsad period om max fem år.
Svar på tråden Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?