Forum Samhälle - Samhälle
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?

  Fre 4 sep 2015 09:19 Läst 215984 gånger Totalt 4943 svar
  Fre 4 sep 2015 09:19 -1 +1

  EU upplever sin värsta flyktingkris sedan krigen i Balkan och till Sverige och Tyskland har nästan alla kompasen inställd på. Men finns det en gräns och var går den isf? Att övriga EU inte ställer upp solidariskt hur mycket Melker och Löfven så önskar gör inte situationen lättare heller precis. Så hur solidarisk känner du dig när kostnaderna skenar och vår välfärd hotas?

  Omröstning
  Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
 • Lör 18 jun 2016 17:58 #2188
  Tom Araya skrev 2016-06-18 17:13:54 följande:
  Det finns inga möjligheter att återställa välfärden nu heller, alldeles för mycket pengar slösas bort på annat, immigration exempelvis.
  Ähh, det finns idag lååångt mer pengar än nånsin tidigare, så det är inte problemet.
  Utan att pengarna inte används, det är problemet, pengar som skulle ha inbetalats till vår gemensamma statskassa, men som snyltarna lagt beslag på, och som bara ligger där utan att ens användas av dess nuvarande innehavare.

  Men fortsätter utvecklingen som tagit fart globalt, så kan vi förhoppningsvis få tillbaka det som tillhör oss alla, vilket jag inte alls ser som omöjligt.
  Mycket har förändrats på väldigt kort tid, och den globala trenden är att nu allt fler betalar sin skatt, då det "kostar" för mycket att bli uthängd som smitare och snyltare på värlfärdssamhället.
  Stödtelefon för att bekämpa extremism. Numret går till Röda Korset. Tel.nr. 020-100 200
 • Lör 18 jun 2016 21:57 #2189
  Världsmedborgare skrev 2016-06-18 17:58:27 följande:
  Ähh, det finns idag lååångt mer pengar än nånsin tidigare, så det är inte problemet.
  Utan att pengarna inte används, det är problemet, pengar som skulle ha inbetalats till vår gemensamma statskassa, men som snyltarna lagt beslag på, och som bara ligger där utan att ens användas av dess nuvarande innehavare.

  Men fortsätter utvecklingen som tagit fart globalt, så kan vi förhoppningsvis få tillbaka det som tillhör oss alla, vilket jag inte alls ser som omöjligt.
  Mycket har förändrats på väldigt kort tid, och den globala trenden är att nu allt fler betalar sin skatt, då det "kostar" för mycket att bli uthängd som smitare och snyltare på värlfärdssamhället.
  Seriöst, du pratar om pengar man inte har. Såklart de inte kan spenderas.
 • Sön 19 jun 2016 09:11 #2190
  Tom Araya skrev 2016-06-18 13:33:45 följande:

   


  Ockelbo31 januari 2014


  De tvingas flytta från sina hem


  Nyligen blev det klart att de tio ensamkommande flyktingpojkarna kommer att flytta in i Kaplansgården. Det betyder att de som bor där i dag måste lämna studentbostaden.


  www.arbetarbladet.se/gastrikland/ockelbo/de-tvingas-flytta-fran-sina-hem-1


   


  "I sommar öppnar ett nytt hem för ensamkommande flyktingbarn i Kaplansgården i Ockelbo. Enligt kommunchefen Lars Sjödin har dagens studentboende bara varit halvfullt den senaste tiden.

  Nu tvingas studenterna som bor där flytta till vanliga lägenheter. De kommer att få erbjudanden om ett nytt boende av Ockelbogårdarna, studentrabatt för att kostnaden inte ska bli större än den är i dag och flytthjälp.

  I en artikel i tidningen Arbetarbladet i slutet av förra veckan uttryckte studenterna oro i samband med flytten, och tyckte att informationen från det kommunala bostadsbolaget Ockelbogårdar varit bristfällig. Det dröjde inte länge innan främlingsfientliga sajter hade plockat upp nyheten, och studenterna själva tyckte att deras citat vinklades felaktigt.  

  - Det är inte synd om oss och det är bra att de ensamkommande barnen kommer hit, säger en av dem i ett sms till P4 Gävleborg."

  sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=5774714 
 • Sön 19 jun 2016 18:39 #2191 +1
  Tom Araya skrev 2016-06-18 21:57:43 följande:
  Seriöst, du pratar om pengar man inte har. Såklart de inte kan spenderas.
  Nej jag pratar om pengar som finns, men som inte används, och pengar som vi medborgare blivit blåsta på av snyltare och skattesmitare, privata som företag.

  Ett par saker som bevisar det, ca 7 miljarder/år försvinner från vår gemensamma skattekassa, då privata smiter undan sin skatt och placerar dom i div skatteparadis.
  Minst lika mycket, troligen mer, skatteplanerar storföretagen bort, pengar som skrupellösa företagsledningar blåser oss medborgare på.
  Samtidigt som dom t.ex gnäller på att infrastrukturen är dåligt underhållen eller otillräcklig.., tala om svinpälsar som kräver att vi andra ska bekosta det deras företag sen ska kunna utnyttja gratis.

  Men nu är allt på väg att förändras, att smita undan från skatt ger allt mer "badwill", och börjar helt enkelt att kosta för mycket.
  Det är en global trend, och för 1:a gången på många år har Volvo betalat in skatt till vår gemensamma kassa.., och jag kan garantera att fler kommer att följa efter.
  Det har vi visselblåsare, en globalt samarbetande journalistkår, och i viss mån FBI att tacka för.

  Och mycket mer om vad som händer finns att säga om vad som just nu sker med skatteintäkterna, men för att sammanfatta så sker ett tydligt trendbrott, det har blivit en belastning att smita från ansvar och skatter, företagen förlorar i anseende och därmed kunder.
  Så dom väljer nu att andra strategi, för att bra fördelar av att kunna visa upp ett fläckfritt företagande och ett oförvitligt samhällsansvar.

  PS. Just nu ligger inte Eriksson så bra till, som du kanska hört på nyheterna, dom verkar vara indragen i en rätt stor korruptionsskandal. DS
  Stödtelefon för att bekämpa extremism. Numret går till Röda Korset. Tel.nr. 020-100 200
 • Mån 20 jun 2016 07:52 #2192

  Tillägg/förtydligande till mitt inlägg #2191.

  Vad jag vill påvisa är, att t.ex de skattesänkningar som Alliansen genomförde, och som till stor del var en åtgärd för att gå företag, investerare och de med stort eget kapital ges lägre skatt, och därmed frigöra mer pengar för att kunna investera och därmed skapa fler jobb.

  Nu blev det inte så, det enda som hände var att de med minst kapital fick en förbättrad/höjd levnadsstandard, vilket givetvis jag tycker är bra, men det tillför inte märkbart med kapital som gynnar allas vår välfärd.

  Och den skattesänkningen som var rätt, den ska vi inte röra, det är pengar som dessa hårt arbetande medborgare, mer än väl har gjort sig förtjänta av.
  Men den övervägande delen av skattesänkningarna gick till kapitalstarka privata och företag, som inte på nåt sätt uppfyllt sina påståenden om att återinvestera och därmed skapa fler jobb, allt dom fick av mer pengar, gick till att samla pengarna på hög.

  Dessa pengar kan alltså åter inlemmas i vår gemensamma kassa genom att höja skatterna till tidigare nivå, då det inte på nåt vis orsakar problem för de som blir drabbade.., dom gör ju ändå inget med pengarna som är till nytta för någon, dom bara ligger där och är i praktiken "värdelösa".
  ---------------------------------------------

  Anledningen till varför jag påstår ovan.

  Vi har idag ett skattetryck som på papperet ser väldigt högt ut, och kan så vara för många, men det är långt ifrån hela sanningen.
  För har du tillräckligt med kapital och kunskap så är Sverige rena skatteparadiset, med möjligheter att i princip inte betala nån skatt ö.h.t
  Dom här möjligheterna drabbar såklart de svagaste och alla de som inte ägnar sig åt lura oss andra på den förbättrade välfärd som skulle vara fallet annars.

  Nu är som sagt trenden på väg mot att alla vill betala sin skatt.., "vill" är såklart inte rätt ord, men genom det som händer globalt, är det ett sätt att för att inte råka ut för konsumenter och vi medborgares onda öga.
  Tidigare snyltare vill ses som goda ansvarstagande företag och medborgare, även om det i praktiken mer är en medveten strategi att använda pengarna till där dom ger mest av godwill och bra reklam, och inte av ett plötsligt påkommet samvete om att göra rätt för sig .

  Hur som helst med det, det ger välkommet tillskott till vår gemensamma kassa, och det utan att behöva göra förändringar i lagar och skattesatser.
  Det senare kan vi nu istället se över lite mer i lugn och ro, och fortsätta med att förändra.
  Så att möjligheterna till trixande med skatten, de möjligheter som gör vanliga medborgare och sunda skattebetalare förbannade, nu försvåras och helst helt försvinner.

  "Helt försvinner" är troligen enbart en from förhoppning, det kommer alltid att vara en stor verksamhet för många lagvrängare, att skapa åtgärder för att undkomma skatt för sina klienter.


  Stödtelefon för att bekämpa extremism. Numret går till Röda Korset. Tel.nr. 020-100 200
 • Mån 20 jun 2016 10:11 #2193 +1
  Världsmedborgare skrev 2016-06-19 18:39:26 följande:
  .., tala om svinpälsar som kräver att vi andra ska bekosta det deras företag sen ska kunna utnyttja gratis.
  Är det inte det som är hela idén med skatt? Att vissa skall få ut mer än de betalar.

  Fast du kanske förespråkar att alla skall stå för sina egna kostnader?
 • Mån 20 jun 2016 11:11 #2194
  Flash Gordon skrev 2016-06-10 11:59:22 följande:
  Det nya modeordet för fenomenet är tydligen "överåriga barn"

  *smaka på den ni*  Babysverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=...

  .
  Ca en miljon om året är skillnaden i kostnad mellan en vuxen och ett barn.

  1000 "barn" som omklassificeras som vuxna är alltså en samhälls-förtjänst på en miljard.
  Det handlar om minst 18000 personer som påstår sig vara  mellan 15-17 som man behöver göra ålderkontroller på:
  http://www.gp.se/nyheter/sverige/tusentals-ensamkommande-%C3%A5lderstestas-1.2870875

  Skulle bara en tredjedel av dessa fall man är osäker på, nu såhär i efterhand, vara fejk så talar vi om en samhällsvinst på 6 miljarder med ålderstester.

  6 miljarder, vad blir det? Runt en 15000-20000 anställda i välfärden, ungefär?

  .
  Tänk om man hade lyssnat i tid på de som varnade och bad om åldertester. Vilka enorma problem och kostnader man hade sparat.
 • Tis 21 jun 2016 06:57 #2195
  oOOo oOOo skrev 2016-06-20 10:11:08 följande:
  Är det inte det som är hela idén med skatt? Att vissa skall få ut mer än de betalar.

  Fast du kanske förespråkar att alla skall stå för sina egna kostnader?
  Vet inte vad du menar eller försöker påvisa, det hängar iaf inte ihop med det jag skrivit...

  Skatt ska i möjligaste mån tas ut av medborgare och företag i paritet med vad en inkomst/vinst kan anses kunna bära.

  Görs skattesänkningar som grundas på påståenden från visst håll, att det skulle innebär fler investeringar och fler jobb, och dessa påståenden inte sen uppfylls.
  Ja då bör de flesta begripa att skattesänkningen inte medförde någon föbättring för vår välfärd, som utlovats.
  Utan blev till ökning av privata förmögenheter och ökade utdelningar till aktieägarna och höjda löner till ägare och toppchefer i företagen.

  Eller om du så vill, vi blev blåsta på det som utlovades, det behövdes ingen skattesänkning, det var bara bluff och båg för att kunna öka på förmögenheterna.

  Alltså, den delan av skattesänkningarna som Alliansen gjorde och som inte fick avsett syfte kan vi återställa till tidigare nivåer, och återinvestera i vår gemensamma välfärd.
  Då blir resultatet som Alliansen själva tänkt/trodde, bara det att vi själva, nu gör det som utlovades av "marknaden".

  Problemet, och det är globalt, är att skattetrycket i mycket beror på att när det börjar handla om stora pengar så blir man intressant för de som lever på att skatteplanera, vilket gör att den påstått höga skatten bara finns på ett papper, men den betalas aldrig i verkligheten, av de med störst mängd kapital.

  Det sticker givetvis i ögonen på alla oss andra, och gör oss förbannade...
  Jag tror väldigt få vill att dessa snyltare ska få gratis tillgång till allt vi andra är med om att bygga upp, snyltare ska givetvis tvingas betala sin del och bära kostnaderna tillsammans med oss andra.

  Tro nu inte på nåt vis jag är för höjda/höga skatter, men när jag ser hur enkelt det är att dra nytta av skattesysemet om man bara har tillräckligt med kapital, då måste något göras åt saken.
  Visst, resultatet av den förändringen blir givetvis skattehöjningar, men den läggs enbart på de som inte betalar skatt, eller för lite enligt deras inkomst, så jag tror inte någon misstycker att en sån "skattehöjning" ingörs., rättvisa brukar få ha något att invända mot.

  Stödtelefon för att bekämpa extremism. Numret går till Röda Korset. Tel.nr. 020-100 200
 • Tis 21 jun 2016 07:25 #2196 +1
  Världsmedborgare skrev 2016-06-21 06:57:17 följande:
  Vet inte vad du menar eller försöker påvisa, 
  Det är inte det minsta konstigt att företag eller medborgare kan utnyttja resurser de inte varit med och betalat i ett skattesamhälle. Det är det som är hela idén med skatt. Att de som inte kan betala för sig skall få det betalat av andra. Vissa är närande andra är tärande, de tärande behöver inte vara svinpälsar för det. Vad som betalas med skattesedeln är inte allt företag eller personer bidrar med. 

  När du skriver 

  ".., tala om svinpälsar som kräver att vi andra ska bekosta det deras företag sen ska kunna utnyttja gratis."

  menar du att du även anser att fattiga som utnyttjar samhällets resurser gratis är svinpälsar?

  Menar du att företag som inte gör vinst är svinpälsar(skatt betalas på vinsten)?

  Hur går det ihop med idén att det skall finnas företag som tom hindras göra vinst i välfärden? Blir de automatiskt svinpälsar för dig då? 
 • Tis 21 jun 2016 11:58 #2197

  Om nu någon undrade:

  http://www.dagenssamhalle.se/nyhet/rekordintaekter-till-vaelfaerden-7729

  De där skattesänkningarna gav alltså ökade skatteintäkter till välfärden.

  Dynamiska effekter, kallas det visst. Folk jobbar mer när skatten är lägre så de totala intäkterna blir högre.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll