Inlägg från: Digestive |Visa alla inlägg
  • Digestive

    Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?

    Kristina79 skrev 2019-10-08 14:39:25 följande:

    Tråden innehåller en omröstning,


    Aha! Har inte röstat så ingenting jag kunde se...

    Tack för klargörandet.
    Skriver i E-Prime.
  • Digestive
    KillBill skrev 2019-10-14 21:09:11 följande:

    Bra artikel! Grundproblemet är att svensk höger med M och KD i spetsen gjort det möjligt för arbetsgivare att på laglig väg ta in de människor som beskrivs i reportaget. Det skulle vara bra om högern kröp till korset och gick med på att förändra regelverket som gör att skrupelfria arbetsgivare utnyttjar fattig arbetskraft.  


    Två väsensskilda fenomen: >>Ordet papperslös används för att beteckna människor som befinner sig i Sverige utan tillstånd.<<

    www.migrationsinfo.se/migration/sverige/papperslosa/

    En aning svårt att ta in så kallade >>papperslösa<< i Sverige På något lagligt vis...

    ...liksom svårt att beskylla M och KD för situationen i reportaget.
    Skriver i E-Prime.
  • Digestive
    KillBill skrev 2019-10-14 21:39:10 följande:

    När arbetstillstånden löpt ut kan personer stanna i landet som papperslösa..


    Och dessa lagöverträdelser får du alltså till M:s och KD:s fel...
    Skriver i E-Prime.
  • Digestive
    KillBill skrev 2019-10-14 21:59:06 följande:

    Ja det är definitivt ett problem som har eskalerat efter det att M, KD och övriga allianspartier drev igenom gjorde det möjligt med arbetskraftsinvandring av okvalificerad arbetskraft. 


    Och du skulle rent utav kalla den politiken för >>oansvarig<<?

    Problemformuleringen, skuldbeläggningen liksom lösningen - tänk att exakt samma retorik skulle klä dig så väl när det passar.

    Givetvis skulle vi få mindre problem som relaterar till en okvalificerad arbetskraft från utlandet... om vi inte tar emot någon okvalificerad arbetskraft från utlandet.

    Kan exempelvis tänka mig att dagens Polen har relativt få problem som relaterar till en okvalificerad arbetskraft från utlandet.

    Tycker att du ska sluta beklaga dig över möjligheten för utomstående att prova på lyckan i Sverige - även om kvalifikationerna på arbetsmarknaden står sig lågt... och istället fokusera på hur vi som värdland hanterar våra mindre kvalificerade gästarbetare.
    Skriver i E-Prime.
  • Digestive
    Flash Gordon skrev 2019-10-14 23:42:10 följande:

    Handar ju om folk som fått nej på sin asylansökan men stannar i väntan på att fyra år gått så de kan ansöka på nytt och myndigheterna hindras från att ta fast dem och skicka ut dem.

    Tänk REVA.

    Svartjobb är det som återstår för dem. Vi har på bara tio-femton år skapat en massiv "rasifierad" underklass.

    Som Reinfeldt sa: den etniske svensken mitt i livet har inga problem med arbetslöshet.

    Och nu kommer en lågkonjunktur. Senast vi hade en sådan var i slutet av 90-talet. Då var vi ett relativt homogent och sammanhållet land som led i grupp.

    Den här gången, när arbetslösheten redan från start har en så tydlig hudfärg och vi inte längre delar samhälle med varandra - gissa hur pass solidarisk svensken kommer att känna sig då med somalier och araber när svenskens egen situation börjar svida ...

    Vi är på väg mot en perfekt storm.

    Det finns en anledning till att Löfven säger att han vill få ned antalet nya migranter.


    Jo, fast nu vill KillBill knyta an gästarbetare till det här fallet, och jag bemöter det därefter. Att samma problem kan uppstå även för/med asylsökande säger såklart sig självt.

    Ah, kom ihåg nu: >>Av var och en efter förmåga till var och en efter behov.<<. Som bäddat för en social storm när dessa två samhällsgrupper har gjorts så distinkta...

    ...så dåligt gjort att man undrar hur det kan sluta. Men förhoppningsvis rider vi igenom även den här lågkonjunkturen men nog kommer det att kosta, på ett eller annat vis.
    Skriver i E-Prime.
  • Digestive
    KillBill skrev 2019-10-15 07:11:53 följande:

    Polen? Diskussionen handlar inte om EUs inre marknad utan om arbetskraftsinvandring från fattigare länder utanför EU. Det kan exempelvis handla om kvinnor och män från olika delar av Asien (tänk Mongoliet och Uzbekistan) som kommer till Sverige för att prova lyckan för svältlöner långt under Svenska kollektivavtal. Det är otroligt cyniskt (men typiskt) att konservativa partier som M och KD blundar för detta hänsynslösa utnyttjande av människor samtidigt som man vill stoppa människor som söker sin tillflykt i Sverige för att undkomma krig och förföljelse.


    Källor på att M och KD blundar för detta problem, tack.

    Du har dock löst problemet redan genom att stänga gränsen för dessa människor. De får leva kvar i sin misär och utan möjligheten att prova på lyckan i Sverige överhuvudtaget, om du får bestämma - det finns ju en risk för att de utnyttjas här.

    Vill man ta sig ur fattigdomen i utvecklingsländer så gör man bäst i att ha åtråvärda kvalifikationer på arbetsmarknaden i industriländerna. Kan du bara sy upp gardiner så får du - för ditt eget bästa - stanna kvar i misären tills döden skördar dig.

    Vill M och KD stoppa människor på flykt från krig och förföljelse från att söka tillflykt i Sverige? Källor på detta tack...
    Skriver i E-Prime.
  • Digestive
    Flash Gordon skrev 2019-10-15 08:26:38 följande:

    Ja, fast gästarbetare är per defnition inte här illegalt. Däremot används gästarbetarfunktionen för att fuska hit folk som sedan söker asyl.

    Man kommer att lindra effekterna genom att staten lånar upp pengar för att kunna betala alla bidrag när arbetslösheten kommer. Innan dess gäller det att 1) minska antalet människor i landet som kan tänkas vara bidragsberoende 2) misnka rätten till bidrag.


    KillBill menar att de gästarbetare där arbetstillståndet har löpt ut bemannar dessa svartjobb.

    Yeah, kommande generationer får ta notan istället.
    Skriver i E-Prime.
  • Digestive
    Flash Gordon skrev 2019-10-15 09:47:16 följande:

    Kan säkert förekomma det också. Att folk stannar längre än deras arbetstillstånd löper.

    Det enda jag har en anings insyn i vad gäller detta är byggbranschen och bärplockning och där stannar inte folk kvar utan åker hem i laga ordning.


    Givet att det sker sådan pardans - svenskar som erbjuder svartarbete långt under svensk standard liksom arbetskraftsinvandrare som nappar på erbjudandet för att rent praktiskt kunna stanna kvar. Man får ju inte det ena utan det andra, tänker jag...

    KillBill menar än mer specifikt att de utomeuropeiska individerna bemannar dessa svartjobb efter att uppehållstillståndet har löpt ut. Själv undrar om ens den gruppens storlek kan bemanna dessa svartjobba... för KillBill pratar inte om polacker som nästan utgör hälften av våra gästarbetare eller andra vanliga gästarbetare, utan han pekar ut om en ytterst specifik grupp: www.arbetarskydd.se/nyhetsarkiv/harifran-kommer-flest-gastarbetare-6948187

    >>Polen 46 396

    Litauen 7 387

    Lettland 7 319

    Indien 7 318

    Tjeckien 6 506<<

    Ovan ser vi storleksordningen på de hemländer som gästarbetarna kom ifrån, av totalt 106 799 stycken år 2018. Och just de utomeuropeiska gästarbetare problematiserar alltså KillBill i sammanhanget.

    Medan då merparten - den lite finare/bättre/laglydigare okvalificerade arbetskraften, får jag anta - från Europa, inte problematiseras av KillBill som några problem på den svenska arbetsmarknaden (att exempelvis ta svartjobb som så kallad papperslös/utan uppehållstillstånd).

    Aja, inte bara SD som kan skilja på folk och folk utifrån ursprung. KillBill kan han med... bara moroten består av att ställa M och KD:s politik i (läs till: förhoppningsvis) dålig dager.

    Själv kan jag inte se det som varken korrekt eller humant att skilja på folk och folk, inte på ett sådant vis i allafall med förutfattade meningar - och jag tar hemskt gärna emot arbetskraft och från precis alla världens hörn, om våra företag uttrycker behovet.

    KillBill vill dock inte att vissa - specifikt de utomeuropeiska gästarbetarna av dem utan kvalifikationer - kommer hit och ställer till med problem för oss...
    Skriver i E-Prime.
  • Digestive
    KillBill skrev 2019-10-15 12:49:34 följande:

    Du svarar inte på min fråga om de de arbetare i Norrbotten som befann sig illegalt i Sverige och som enligt uppgift bla är från Thailand. Tror du det handlar om thailändska asylsökanden eller tror du att de var Thailändska semesterfirare på utflykt i en fiskefabrik som passade på att rensa lite fisk?


    Ok, på grund av dessa och med flera... ska alltså resten av världen bortom Europa - knappt 7 miljarder människor av drygt 7,5 stycken totalt - straffas ute liksom dömas på förhand?

    Men visst, gänget i Norrbotten befann sig säkert här illegalt med flera. Vet givetvis om att Sverige har en del problem med en svart marknad liksom parallellsamhällen av illegala vistelser i landet... men dessa problemet bör ju bemötas några bussresor rimligare än att underkänna all arbetskraft bortom Europa på förhand, iallafall.
    Skriver i E-Prime.
  • Digestive
    Flash Gordon skrev 2019-10-15 12:37:13 följande:

    6000 thailändska bärplockare är nog den största utomeuropeiska gruppen.

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/LAk8aJ/6-000-barplockare-vantas-till-sverige

    Självklart är det inte dessa som det i huvudsak handlar om i gardinfabriken utan om asylsökande som nekats asyl.

    Bara av de som kom under krisen 2015 är det ca 25000 som antas befina sig illegalt i Sverige. Ska dessa ha en inkomst så blir det svartarbete.

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/Op08lA/sa-manga-flyktingar-stannade-kvar-i-sverige


    Känner flertalet som har haft illegal flyktingstatus i närliggande tid. Kan inflika att det även finns en andel illegala flyktingar som under radarn (läs: med hjälp av folk som vill väl) har kunnat åtaga sig legala utbildningar och arbeten i Sverige - dessa kämpar med näbbar och klor för att göra rätt för sig, de jag känt en längre tid har exempelvis lärt sig duglig svenska på knappt ett år och helt flytande efter fyra samt utbildar sig idag inom känsliga bristyrken som undersköterska... en annan skriver bättre akademisk svenska än jag själv gör, efter sex år. Båda exemplen även kurder.

    Man missar sådana fantastiska eldsjälar som bara behöver byta miljö och/eller någonting så fruktansvärt ödmjukt som att blott fp rota sig någonstans som skapar framtidsutsikter, för att prestera efter sina fulla potential - om vi inte har ordning, reda och mänsklighet i mottagandet liksom när vi nekar möjligheterna till att förflytta sig även som resurssvag.

    Finner det sorgligt och frustrerande. Vi måste fatta att om vi ska få det bra så bär vi ansvaret för att göra det bra... ansvaret ligger aldrig bortom oss, och då kan man inte vela bort det med en uppenbart ohållbar politik, kortsiktighet eller genom att (ibland av direkt löjliga anledningar) ducka för hårda och svåra beslut trots att vi vet och förstår att det gynnar allra flest långsiktigt, eller hålla på uppenbart destruktiva beslut av populistiska skäl.

    Vi kan fan bättre och det ska även resurssvaga som vill göra rätt för sig kunna göra sig delaktiga i - för svenskar kan oavsett tidigare rötter. Det behövs bara en genuin vilja till delaktighet och varenda människa som kommer hit i hållbar takt med någonting sådant, ska skattas som vinster även bortom pengar.

    Såhär tänker iallafall en humanist som inte slänger sig med ordet som en modefluga. En humanist tror på människans kapacitet och vill se den - till och med söka efter den! En humanist tror inte att vi har råd att missa planetens eldsjälar och låta dem rosta bort i misärer och tråkiga öden... bara för att uppgiften att sålla ut dem bland bedragare inte alltid visar sig så lätt.

    När saker ser såhär ut och opinioner vänder sig till sådana destruktiva >>Quick Fix<<-lösningar på relativa småproblem... då vill iallafall jag sätta ner foten och hamra in faktumet att uppgifterna vi åtagit oss och bör åta oss - de facto kräver det här av oss.

    Ingenting som blommar kan göra det utan ordning, reda och trygghet. Därför bör vi allra först skapa detta här i Sverige. Vilken slags vildäng av exotiska frön vi skapar efter det... kvittar verkligen.
    Skriver i E-Prime.
  • Digestive
    KillBill skrev 2019-10-15 18:06:36 följande:

    Vad är det för larv. Seriösa arbetsgivare betalar avtalsenliga löner. Det är ledsamt att den svenska högern blivit så radikaliserad att den försvarar svenska arbetsgivare som utnyttjar utsatta människor och betalar personalen svältlöner på 20-30 kr per timme.


    Vart försvaras det av svenska högern?

    Kan inte riktigt se hur man försvarar en sådan sak om man vill låta resurssvaga få möjligheten att rota sig i Sverige - genom att göra rätt för sig... men du kan säkert motivera ditt påstående.

    Annars så går det givetvis att utnyttja systemet som skapar dessa möjligheter... men att stänga ute knappt flera miljarder människor för den sakens skull, för att alla Sveriges ~100 000 gästarbetare om året inte sköter det snyggt - kan inte kännas rimligt för många.

    Om du med dessa 100 000 gästarbetare om året känner att du har fått en nog så god uppfattning av den rungande majoriteten människor - att du helt enkelt kan porta större delen av mänskligheten från Sverige med den underlagsdatan... så hade jag talat tyst och smått om andras fördomar..

    Säker på att du använder begreppet >>radikal<< korrekt?
    Skriver i E-Prime.
  • Digestive
    Flash Gordon skrev 2019-10-16 08:33:22 följande:

    S har alltid varit emot arbetskraftsinvnadring som kan hota LO-yrkena. Där finns ingen solidaritet.

    "Go home!" skrek facket i Vaxholm till baltiska byggnadsarbetare.

    www.svd.se/byggnads-go-home-byggnads-go-homeNär de lettiska arbetarna i Vaxholm kom till jobbet i går morse möttes de av ett medborgargarde från LO-förbundet Byggnads. De nyblivna EU-medlemmarna hälsades av den svenska fackföreningsrörelsen med talkören "go home, go home", och det behövde vara polis närvarande för att arbetarna skulle komma in ordentligt på sin arbetsplats. 

    Enligt uppgifter till SvD nöjde sig inte medborgargardet med att stå i vägen för de lettiska arbetarnas bilar utan gick också till handgripligheter: slag mot bilrutor, försök att hålla bildörrar stängda. Byggettans ordförande konstaterade belåtet att letterna är ett gäng svartfötter och att de ska få veta det.

    Själv har jag en i grunden positiv inställning till arbetskraftsinvandring. Oavsett om det handlar om finländska ishockeyspelare i SHL eller lettiska byggnadsarbetare. En ordnad arbetskraftsinvandring skapar ingen svart arbetsmarknad.

    En ordnad arbetskraftinvandring skulle även kunna ge folk som är här illegalt möjligheten att söka uppehållstillstånd på sitt legala arbete. Något som de borgerliga har drivit.

    Problemet är att den möjligheten, uppehållstillstånd vid arbete, utnyttjas felaktigt som en väg att smuggla in folk som sedan söker asyl. 

    Vi har även problemet med de som stannar även efter avslag på asylansökan (om de dens sökt asyl), gömmer sig i fyra år och under tiden syr gardiner för 30 kr timmen för att få en inkomst.


    Ja, när socialdemokratiska intressen utmanas så ser man på murar med Donald Trumps ögon (menar i en raljant bemärkelse utan i faktisk mening). Solidariteten i fråga finns enbart på socialdemokratiska villkor.

    Mänskliga öden runtom i världen får se ut som de gör om denna heliga ko inte uppvaktas tillräckligt väl.

    Vi som konsumenter har också ett stort ansvar i det hela liksom konsumenten som kan sammanfattas med den offentlig verksamhet. Ordning och reda - i förlängningen trygghet på flera samhällsplan - har aldrig haft en konkurrensvänlig prislapp men det högre priset bör ses som en samhällsinvestering - för vi får någonting mer än blott en produkt eller en tjänst, när vi handlar så att det gagnar statsbygget Sverige.

    Men jag tror att många sitter fast i tanken att skatter ska ordna med allt som statsbygget kan behöva. Det liksom ursäktar en när man exempelvis köper svart arbetskraft för att ansa träden i trädgården - jag betalar ändå skatt visar ena handen upp, medan den andra hytter mot en inhemsk marknad där Sveriges egna produkter och tjänster konkurreras ut.

    Man får vad man betalar för och ställer man inte upp på svenska prislappar så investeras inte ett enda öre på Sveriges inhemska marknad - med både sämre löner och sämre arbetsförhållanden som resultat.

    En negativ spiral som det finnas få medel att vända på än genom den egna plånboken.

    Vi borde göra oss bekväma med det ansvaret vi har som privatpersoner (läs: som en form av samhällsmakt) istället för att sova vidare i pappa statens famn.
    Skriver i E-Prime.
  • Digestive
    KillBill skrev 2019-10-18 07:54:00 följande:

    SDs Det är SDs kompisar i M och KD som har stiftat det lagar som bidragit till att okvalificerad arbetskraft från länder utanför EU utnyttjas i Sverige av skrupelfria arbetsgivare. Arbetstagare som kan tjäna så lite som 20 kr per timme men som inte vågar berätta detta för någon av rädsla att bli genast bli utvisad. 


    Och mot det problemet behöver vi ett gediget kontrollsystem.

    Tror du att svenska skrupelfria arbetsgivare förvandlas till ett ickeproblem av att stänga svensk arbetsmarknad för okvalificerad arbetskraft? Man kan bara komma åt dessa arbetsgivare genom att avslöja dem och tanken på att samma arbetsgivare skulle sköta allting snyggt och prydligt om den okvalificerade arbetskraften bara kommer från länder inom EU:s gränser...

    ...väcker skratt.

    Du får gärna ge belägg för att en skrupelfri arbetsgivare förvandlas till en rättvis och vettig sådan... om han bara kan anställa folk inom EU:s gränser.

    Har du inte sådana belägg så pratar vi fortfarande om problematiska arbetsgivare - som ställer till med problem för såväl individer, ekonomin och arbetsmarknaden.

    Snart kommer det väl ett socialdemokratiskt förslag om utegångsförbud för kvinnor som ett slag mot våldtäktsmän, nämligen precis samma sak - att lösa problem genom att begränsa offrens möjligheter.
    Skriver i E-Prime.
  • Digestive
    Padirac skrev 2019-10-18 15:12:23 följande:

    Hmm.... ett kontrollsystem i en anarkistiskt eller libertariantsamhälle...


    Du får nog läsa på om bådadera ideologier och inte blanda ihop ord med varandra.

    Givetvis finns det behov an kontroller även i en anarkistisk (observera ideologin, inte ordet för ett kaotisk tillstånd) stat liksom i en liberal sådan.

    Något säger mig att du håller marxistisk ideologi högt för att du inte vet någonting annat.
    Skriver i E-Prime.
  • Digestive
    Padirac skrev 2019-10-18 19:20:05 följande:

    så nu har jag blivit marxist också 

    Det är faktisk det Sdsvansen och skrikhögern brukar anklaga meningsmotståndare för att vara. Nazister brukar dessutom anklaga de demokratiska och socialliberala uppfattningarna för kulturmarxism.

    appropå fientlighet alltså - du vet vad jag menar 


    Padirac skrev 2019-10-18 19:23:24 följande:

    Foliehatten som tar in signalerna verkar ha en distortion som stör mottagardelen.

    Själv uppskattar jag anläggningar med mindre ön 0,005% THD istället för foliebaserade anläggningar med förvrängande presets.


    Japp, jag har uppfattat dig som ägare av ett marxistiskt tankegods av något slag.

    Nu vet jag dock något bättre hur du står.

    Kul att du för övrigt reagerade så stort på det, att knytas till marxistisk ideologi i största allmänhet (utan glåpord inblandade eller epitet) - när du då står bakom någonting annat. Ord som fientligt kom till och med på tals.

    Kan bara föreställa mig dina reaktioner om folk i grupp och med glåpord och epitet hade knutit dig till marxistisk ideologi under flera år här...

    ...men gör du stora gester över första händelsen av sitt slag från mitt håll. Verkar rimligt när du har knutit mig till SD/SD-svansen (med mera) hur många gånger?

    I övrigt så får du inte en anläggning som i närheten motsvarar ett sådant THD-värde - om du inte först har kopplat in anläggningen på en helt egen fas, satt elektroniken i fas samt använder ett utjämningsfilter för spänningen så att elektroniken inte stör varandra. Alternativt lägger massa pengar på en strömgenerator gjord för ändamålet. Men visst kan det se fint ut på pappret.
    Skriver i E-Prime.
  • Digestive
    Padirac skrev 2019-10-19 00:12:44 följande:

    Jag har i flera år kallats kommunist och marxist här på FL - av den enkla anledningen att jag kritiserar SD, SDvanssen och skrikhögern. Lite mer trodde jag om dig - men man lär så länge man lever.

    Det verkar ligga i den 'nedärvda essensen' från nazisterna till SDs fotfolk att dra till med kulturmarxister eller marxister om demokratiskt sinnade motdebattörer. Det är dock inget nytt - utan väl känt sedan länge.

    Duger en högklassig UPS för drift i datahall för ändamålet?  För de som använder strömmade tjänster som källa spelar det kanske ingen roll om det är foliehatten som lindats runt mottagaren 


    Tänk efter nu... du har knutit mig mig till SD/SD-svansen (med mera) upprepade gånger och trots att jag har korrigerat dig. Jag har haft fel vid ett (1) tillfälle och tänker inte upprepa det. Förstår du skillnaden?

    Lite mer trodde jag om din känsla för rättvisa. Vad du än har för uppsättning av värderingar så passerar de som olyckor mellan öron utan rättvisan i centrum.

    Padriac: >>One strike, you?r out!<<

    Också Padriac: >>I?m the strike collecter, twisted strike collecter... blrrr, blrrr, blrrr... blrrr, blrrr, blrrr... I?ll gift myself a standard, I?ll give you another... blrrr, blrrr, blrrr... blrrr, blrrr, blrrr... BOOM!!!<<

    Antingen leder dina värderingar till dubbelstandard eller så följer du dem inte.

    Har länge velat prova med en UPS men har aldrig fått chansen. Jag hade lätt testat!
    Skriver i E-Prime.
Svar på tråden Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?