Forum Samhälle - Samhälle
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?

  Mån 2 nov 2015 14:42 Läst 215984 gånger Totalt 4943 svar
  Visar endast inlägg av Moderno - Visa alla inlägg
 • Modern­o
  Återställ
  Mån 2 nov 2015 14:42 #1317
  Stenmjuk skrev 2015-11-02 12:28:41 följande:
  Tänker på de stiftade av FN :), några andra finns mig veterligen inte. Jag har inte ens beskrivit något system så ah...
  Vi har jävligt delade meningar där. Mänskliga rättigheter följs inte i det kapitalistiska systemet. Kanske för dig och mig, boendes i en kolonisatörsland med historia av exploatering av andra länder, men för människor i de länder vi sugit ut så finns följs inte de mänskliga rättigheterna, fattigdomen är stor och när de försöker bege sig till ett bättre liv i t ex Sverige nekar vi dem inträde, trots att det är vi som i allra högsta grad är ansvariga för att de inte kan leva i sina hemländer. 
  Du säger att mänskliga rättigheter inte följs i det kapitalistiska systemet. 

  Kan du peka på någon annat slags samhällsskick där mänskliga rättigheter följs?
 • Modern­o
  Återställ
  Tis 3 nov 2015 10:45 #1323

  Min fråga: 
  Kan du peka på någon annat slags samhällsskick där mänskliga rättigheter följs?

  Ditt svar:


  Stenmjuk skrev 2015-11-03 09:03:18 följande:
  Eftersom vi inte har haft ett annat ekonomiskt system sedan de mänskliga rättigheterna konstituerades (eller ens någon gång i modern tid/tidsepok som vi har tillräckligt mycket kunskap om för att kunna fastställa levnadssätt och inte bara anta, mao räknas typ stenåldern bort), så nä, det ter sig tämligen omöjligt.
  Ska jag uppfatta dig som att det inte finns något slags samhällssystem där mänskliga rättigheter upprätthålls?

  Då kan du ju inte heller veta att det kommer att bli bättre om systemet byts ut till något annat (eller gäller hypoteserna om det goda samhället bara det samhälle du själv fantiserar fram Cool)?
 • Modern­o
  Återställ
  Ons 4 nov 2015 14:17 #1337
  KillBill skrev 2015-11-04 11:31:40 följande:

  Vad tycker du är problemet med att Stefan Löfven ansöker om att asylsökande i Sverige ska fördelas till andra EU länder? Vad tycker du att Stefan Löfven skulle ha gjort i stället? 

  Jag tycker att det är bra att statsministern sätter press på övriga länder i EU (om länderna inte frivilligt hjälper till att ta emot flyktingar så får de ta emot flyktingarna genom omfördelningssystemet).


   


  Vad sägs om att han borde ha format Socialdemokraternas politik på samma sätt som i systerpartiet i Danmark? 

  Det hade faktiskt gått att göra världens mest solidariska flyktingmottagande till det mest ordnade också.

  Det är naivt att tro att omfördelningssystemet kommer att fungera - om det inte kan visas att det på lång sikt ger ekonomiska fördelar (och då tittar nog många länder på hur saker och ting fungerar i t.ex. Grekland i första hand). 

  Det enda ett land kan göra är att ändra sina egna villkor. Att tvinga andra länder att dansa efter ens pipa kan inget land i EU göra (undantaget möjligtvis Tyskland).

  Eller tycker du kanske att han ska göra Sverigedemokraternas krav till sitt, dvs. att hota att lämna EU? Cool

  Det skulle på något sätt vara den yttersta ironin.
 • Modern­o
  Återställ
  Ons 4 nov 2015 20:56 #1342
  KillBill skrev 2015-11-04 14:44:08 följande:

  Om Sverige skulle stänga gränsen för flyktingar så leder det inte till att färre flyktingar söker sig till Europa, det leder i stället till att flyktingarna väljer att fly till andra Europeiska länder. Därför är det fel att se på Stefan Löfvens ide om att ansöka om att få ingå i EUs system för omfördelning av flyktingar till andra EU-länder som att Sverige tvingar andra länder att ta emot fler flyktingar. Mer flyktingar kommer Europas länder bli tvungna att ta emot oavsett vilken migrationspolitik som Sverige väljer att driva.

   

  Jag tycker att Sverige har en bättre migrations politik än Danmark. Hur kan du tycka att den danska migrations politiken står för ordning och reda? Danmark har hitintills i år släppt igenom 100 000 flyktingar utan någon form av registrering.

  Att lämna EU som SD vill skulle vara totalt förödande för Sverige och svensk ekonomi men även vara förödande  för i EU samarbetet (som lett till stabilitet i Europa under många år).


  Det sista håller jag helt med om. Jag tycker dock inte att Sverige har en bättre migrationspolitik än Danmark, som bl.a. varit mycket tydligare med sina prioriteringar och de krav man ställer. Danmark har ju också förhandlat till sig vissa migrationspolitiska undantag från EU-samarbetet.

  Angående det första tycker jag han visar på handlingskraft med sitt initiativ. Vi får väl se hur det går (jag är skeptisk). Men bara att han kliver fram och visar att han har en polititisk vilja att göra något uppskattar jag oavsett.
 • Modern­o
  Återställ
  Ons 11 nov 2015 01:07 #1477
  Kung Markatta skrev 2015-11-11 00:20:48 följande:

  Hur många kom det egentligen igår (och vad var det för datum)? Det verkar man inte ha så bra koll på hos Migrationsverket:

  www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Nyhetsarkiv/Nyhetsarkiv-2015/2015-11-10-Osakerhet-om-antalet-asylsokande-pa-mandagen.html

  Osäkerhet om antalet asylsökande på måndagen

  Det råder osäkerhet om tisdagens publicerade statistik över antalet asylsökande måndagen den 8 november (sic).

  Migrationsverket arbetar med att så snabbt som möjligt publicera korrekt statistik.


  Oerhört allvarligt om det inte beror på något som snabbt kan ordnas (ett tekniskt fel t.ex.).
 • Modern­o
  Återställ
  Ons 11 nov 2015 01:12 #1478 +1
  Världsmedborgare skrev 2015-11-10 20:24:12 följande:
  ... 
  Nu behöver vi mer plats till flyktingarna, och eftersom Ungern vägrar ta emot några flyktingar, så skickar vi hem 100.000 av de ungrare som jobbar här, vi behöver dessa jobb och bostäder till flyktingarna. Det blir väl rättvist, ni ungrare tar hand om era egna medborgare, och vi tyskar tar hand om de flyktingar ni ungrare inte vill veta av.
  ...
  Självklart skulle väl staten Ungern tycka att det var ett utomordentligt gott byte - särskilt ur ett ekonomiskt perspektiv? Arbetskraft med erfarenhet och ev. vidareutbildning i Tyskland skulle väl knappast något land tacka nej till. Att de tyska ungrarna själva skulle ha invändningar är en annan sak.

  Vad ville du egentligen visa med det exemplet?
 • Modern­o
  Återställ
  Ons 11 nov 2015 11:26 #1482
  Världsmedborgare skrev 2015-11-11 10:36:36 följande:
  Ha ha ha, så du menar alltså att Ungern skulle bli glada över att tvingas ta hem sina medborgare, när var och varannan yngre ungrare idag söker sig utomlands för att jobba.., skulle inte tro det. '

  Utan möjligheter att jobba inom EU, så skulle Ungern få gigantiska problem att försörja sina medborgare.
  Det gäller f.ö flertalet, möjligen alla, forna Östeuropeiska länder, alltså samma länder som vägrar ta sitt ansvar ang flyktingkrisen.

  Så du kan vara helt övertygad om att Ungerns makthavare skulle gripas av panik, gå upp i falsett och skrikande låta som en kör kastratsångare i dissonans.
  Men det är kanske ett kraftfullt, reellt hot om (ekonomiska)sanktioner som behövs, för att dessa russinplockare till EU-länder ska fås att ta sitt ansvar.
  Ok. Jag tror att du har helt fel.
 • Modern­o
  Återställ
  Ons 11 nov 2015 18:49 #1493

  Läs KG Bergströms krönika expressen.se idag. Jag delar helt hans oro över situationen.

  Men jag vill också lägga till att tiden för enkla lösningar har passerat (det är numera bara Norge och Danmark förunnat). Det som nu krävs är konstruktiva förslag - vilket direkt utesluter EU-vägen - över blockgränserna. Det innebär att både V och Mp måste lämnas utanför (och även enligt min mening SD och C). Och det är bråttom, det går inte att vänta ett halvår till, eller ens ett kvartal.

  Trodde inte jag skulle tycka detta, men jag undrar om inte KD:s förslag om centraliserade mottagningsenheter vid svenska gränsen är en möjlig väg framåt, givetvis med så bra förutsättningar som möjligt.

  Syftet med alla åtgärder är ju att vi ska ha möjlighet att erbjuda alla som kommit en så bra framtid som möjligt i Sverige samt en fristad för de som verkligen har det svårt - inte att vi på egen hand ska lyfta alla jordens människor ur fattigdom.

 • Modern­o
  Återställ
  Ons 11 nov 2015 19:02 #1494

  Även Lena Melin på Aftonbladet.se verkar anse att KDs förslag har fördelar. Hennes krönika är läsvärd.

  www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article21743238.ab

 • Modern­o
  Återställ
  Fre 13 nov 2015 22:26 #1576
  Lars E skrev 2015-11-13 21:28:07 följande:

  När personalen på MV sliter häcken av sig i den värsta flyktingkris vi haft vad gör dess högsta chef Anders Danielsson? Utan att skämmas tar karjäveln semester.


  Kan jag dock ändå ha viss förståelse för. Han var ju tydligen tillgänglig under tiden han hade semester (enligt expressen deltog han i Beirut maraton, vilket ju var en lite speciell semester kan tyckas).

  Däremot är det väl helt rimliga krav som framförs från MV s personal, angående den svåra arbetssituationen.

  Danielsson bör dock få en reprimand för att ha lett en myndighet som så katastrofalt misslyckats med sina prognoser och sin verksamhet. Det är mycket allvarligare enligt min mening. Att den här situationen skulle uppstå kan inte ha kommit som en överraskning för en sansad generaldirektör, med hänsyn till den enorma mängden människor på flykt och till att sverige är världens generösaste invandrarland.
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll