Forum Samhälle - Samhälle
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?

  Mån 16 nov 2015 11:22 Läst 215984 gånger Totalt 4943 svar
  Visar endast inlägg av Moderno - Visa alla inlägg
 • Modern­o
  Återställ
  Mån 16 nov 2015 11:22 #1604 +1
  Världsmedborgare skrev 2015-11-16 11:13:20 följande:

  De terrorister som förekommer i Flyktingströmmarna är väldigt få, och är där för dom gör vad alla fiender som blandar sig med motståndaren alltid gör.
  Dom inhämtar information, infiltrerar, d.v.s det vi vanligen kallar för att spionera.


  Hur kan du veta allt detta?
 • Modern­o
  Återställ
  Tor 19 nov 2015 09:24 #1647
  KillBill skrev 2015-11-19 08:20:50 följande:
  När du bevisat att Aftonbladet ljuger så ska jag upphöra att posta länken. Kan du länka till dina bevis för Aftonbladets lögn?

  Jag postar för säkerhets skull länken igen:

  Fyra av tio nyanlända syrier högutbildade | På flykt | Nyheter | Aftonbladet

  www.aftonbladet.se/nyheter/paflykt/article21758341.ab
  Det saknas en källhänvisning i aftonbladets artikel (även om det är troligt att man hämtat statistiken från någon rapport från arbetsförmedlingen).

  Vidare angavs fel blogginlägg ovan, Tino Sanandaji bemötte af:s/svt:s påståenden i inlägget "Aftonbladet: Fyra av tio Syriska flyktingar är akademiker, om man med akademiker menar svetsare och mekaniker". Jag har inte satt mig in i de källor han hänvisar till, men vid en snabb anblick ser de trovärdiga ut och pekar i en helt annan riktning än den som framgår av aftonbladets artikel. 

  Frågan är om det har betydelse om man jämställer utbildningen hos en läkare med en mekaniker? Finns det någon invändning mot att man isåfall gör det tydligt att man med akademiker även avser t.ex. en mekaniker?
 • Modern­o
  Återställ
  Tor 19 nov 2015 10:11 #1650
  Kung Markatta skrev 2015-11-19 09:54:27 följande:
  Gert & Co får väl börja kalla Stefan Löfven för akademikern Glad
  Även Göran Perssson fick ju sin doktorshatt. Dr Stefan kanske kan bli en gångbar titel i framtiden? Cool
 • Modern­o
  Återställ
  Mån 30 nov 2015 13:40 #1684
  Ulltand skrev 2015-11-30 12:18:37 följande:

  Låter ju inget bra alls.Rimligen borde antalet vårdbehövande öka med befolkningens storlek. Å andra sidan kanske man kan göra andra effektivitestsvinster? Mer troligt då kanske att man vill undvika skattehöjningar som direkt kan kopplas till invandringen.


  Ett sätt att få ordning på sjukvårdsbudgetar runt om i landet skulle kunna vara att skicka de asylsökande till de kommuner som inte minskar sin sjukvårdsbudget. På så sätt skapas drivkrafter för alla kommuner att sänka sina kostnader och därmed effektivisera istället.
 • Modern­o
  Återställ
  Tor 10 dec 2015 09:40 #1783
  Efter att ha sett Uppdrag Granskning (avsnitt 14, onsdag den 2 december 2015) står det helt klart för mig att det är entreprenörer som Bert Karlsson som är nyckeln till att klara flyktingkrisen. 

  Jag tror till och med att reportrarna på UG (till slut) blev imponerade över BK:s verksamhet i Filipstad och annorstädes. Det är helt uteslutet att en liten kommun skulle kunna ordna boende/mat/aktiviteter m.m. lika effektivt. Dessutom verkade flera av BK:s anställda själva vara invandrare (och därför säkert kan vara behjälpliga med bland annat den mat som serveras).

  Den sortens effektivitet måste naturligtvis belönas.
 • Modern­o
  Återställ
  Tor 10 dec 2015 09:40 #1784
  Angående Uppdrag Granskning-programmet (avsnitt 14) undrar man ju också lite vad de nyanlända själva har för bild av det samhälle de kommit till. 

  Någon berättade att han och hans familj passerat en rad länder där de hade kunnat stanna, men att de trots det "valt" Sverige. Någon annan klagade på att de inte "fått" någon lägenhet. För att ge perspektiv frågade reportern om lägenheter delas ut i till flyktingar i arabvärlden, varvid vederbörande svarade nej. Men i Sverige verkade de ändå räkna med att få en lägenhet och att få börja studera (gratis får man anta).

  Dessutom hade barnen inget att göra, sade flera. Men vad tycker de att samhället Sverige göra åt det? Det är väl helt upp till föräldrarna (som dessutom är sysslolösa) att hitta på aktiviteter åt sina barn (på fritiden, naturligtvis) i det land många har "valt" att fly till? 

  Jag kan inte riktigt förstå vad de förväntar sig och jag hoppas att programmet inte är representativt för majoriteten av flyktingar som kommer.
 • Modern­o
  Återställ
  Sön 27 dec 2015 12:58 #1817
  Världsmedborgare skrev 2015-12-27 12:34:27 följande:

  Åhh, egoism är alltså din värdegrund, inte vidare vidsynt, och väldigt negativt för tillväxten.

  Själv tror jag långt mer på att följa den globala trenden och anpassa oss till dess snabba utveckling, istället för att skapa nån svensk variant på Nordkorea.


  Adam Smith menade att hela samhället tjänar på att var och en följer sitt egenintresse. Det är i själva verket det diametralt motsatta till den uppfattning som representeras av Nordkorea, men som överenstämmer med de mest framgångsrika och välmående ekonomierna i västvärlden.

  Jag undrar om du har lust att utveckla din egen teori (som alltså verkar vara en annan).
 • Modern­o
  Återställ
  Sön 27 dec 2015 23:31 #1837
  Världsmedborgare skrev 2015-12-27 15:24:13 följande:

  Jag drar jmf vid att vissa vill att vi i Sverige på nåt okänt sätt ska bestämma över oss själva, trots att den tiden för länge sen är förbi, och att hela omvärlden går åt rakt motsatt håll.

  Och det enda land jag kommer på är Nordkorea, även om vi kan se liknande en liknande i Rysslands Putin, och då kan du ju passsa på att se vad konsekvenserna har blivit av det.

  Även D Trump tycks tro att den vägen är möjlig, men inte ens USA kan längre klara sig utan att mer och mer samarbeta med sin omvärld, vilket Tpp kan ses som ett bevis på.


  Det var inte riktigt det jag uppfattade att du skrev i ditt förra inlägg, men jag förstår nu vad du menar - och jag håller med i så måtto att globaliseringen samt eu-medlemskapet sätter gränser för delar av svensk politik. I övrigt bestämmer dock naturligtvis vi i sverige själva vad som ska gälla.

  Trenden kan vidare vara ökad nationalism/protektionism istället för frihandel. Och då står sverige inför en verkligt stor utmaning.
 • Modern­o
  Återställ
  Tis 5 jan 2016 13:47 #1876
  Lars E skrev 2016-01-05 12:30:48 följande:

  Är det ett sådant här Sverige vi kommer att få framöver. Massvåldtäkter i Köln på nyårsafton och stor nyhet på alla större tidningar i våra grannländer men inte ens en notis i svensk media som vanligt.

  aftenposten.no/nyheter/uriks/Tysk-politi-etterforsker-masseovergrep-mot-kvinner-i-Koln-nyttarsaften-8304905.html


  Även Metro har skrivit om attackerna. Många frågar sig varför inte polisen gjorde mer för att stävja attackerna, men vad ska polisen göra mot så stora grupper som går till attack? Det riskerar ju att leda till fullskaliga upplopp. Sannolikt bör dock invånarna i Köln och Hamburg (där attacker mot kvinnor också verkar ha inträffat) vara mycket försiktiga när de rör sig i centrala delar av städerna under kvälls- och nattetid. Förhoppningsvis går det att hitta ett ordnat sätt att förhindra en upprepning i framtiden. Köln har ju också drabbats av andra dåd.
 • Modern­o
  Återställ
  Ons 6 jan 2016 09:57 #1889
  Jag tycker ni missuppfattar hur en marknadsekonomi fungerar. Det är BRA att Fazer tar mycket betalt (och att även andra aktörer tar mycket betalt för de produkter som staten genom migrationsverket efterfrågar). 

  Om kostnadsnivåerna ökar kommer fler aktörer att lockas till marknaden. Till exempel aviserade Bert Karlsson att han snabbt kunde iordningställa en alternativ bespisning i Trängslet (där Fazer ombesörjde detta). Genom att fler företag är beredda att leverera kan priserna stabiliseras eller rentav minska över tiden. Att kostnaderna kortsiktigt oundvikligen kommer att vara höga är väl uppenbart för de flesta (få tror väl att det finns en outnyttjad överkapacitet som kan utnyttjas i varje enskilt fall).

  Vad tror ni det skulle kosta för migrationsverket att självt bygga upp ett kök med tillhörande matvaruleveranser, anställa personal, fixa lokaler m.m. i Trängslet? Jag tror knappast man skulle kunna hålla sig under sitt eget kostnadstak, i vart fall under ett kortare tidsperspektiv. 

  För övrigt rapporteras det på dt.se att ett nytt avtal med Fazer är på plats i Trängslet, där maten håller sig under migrationsverkets kostnadstak, så frågan är väl numera snarast av principiell karaktär. 
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll