Inlägg från: Moderno |Visa alla inlägg
  • Moderno

    Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?

    Världsmedborgare skrev 2016-01-06 10:04:57 följande:
    Vilket därmed tycks bevisa vad vi har försökt säga, att Fazer var fullt medvetna att dom tog ut överpriser, och utnyttjade en "person" i trångmål, och det är brottsligt.
    Jag låter det vara osagt (har inte tid att kolla) om det överhuvudtaget kan vara ocker (eller har du fiskat fram någon annat straffbud?) när en åtgärd riktas mot en statlig myndighet med ett anslag på runt 17 miljarder kronor - men jag hävdar bestämt att det inte kan vara fråga om något typfall.

    Eller syftar du på någon slags missbruk av dominerande ställning?
  • Moderno
    Rutgers skrev 2016-01-06 10:34:20 följande:
    Nej, frågan är varför Migrationsverket skriver värdelösa avtal som kanske tom är olagliga. När någon väl ser det så ändrar man sig görfort och inte får faan för det.
    Ja, det är frågan. I och för sig använde verket sedan sig av möjligheten att inte förnya kontraktet när tiden löpte ut (vad jag förstår) och att det därmed fanns ett utrymme att förhandla sig till ett rimligare pris. Medias uppmärksamhet kanske hjälpte till att få ner priset och då var det ju bra. 
  • Moderno
    Världsmedborgare skrev 2016-01-06 14:36:56 följande:
    Det står tydligt i svensk lag att det är straffbart att utnyttja någons trångmål för att t.ex ta ut överpriser (ocker), men för att veta vad som är rätt/fel så måste det förstås behandlas i domstol.

    Men att det utifrån det vi tror oss veta, så är det uppenbart att Fazer utnyttjat situationen, och då kan det vara straffbart.
    Mat måste ju fram, och fanns det inga andra alternativ, så befann sig migrationsverket i trångmål, och det verkar det som Fazer utnyttjade, annars hade dom knappast sänkt priserna vid omförhandlingen.
    Det vore verkligen bisarrt att se någon chef på Fazer fällas för ocker gentemot migrationsverket! Skrattande 

    Om det är så att det överhuvudtaget innebär ocker enligt 9 kap. 5 § brottsbalken att kräva ett osedvanligt högt pris för en tjänst som en myndighet behöver (är en statlig myndighet överhuvudtaget "någon" i den bemärkelse som avses?) - bör nog även en övernitisk åklagare överväga ett reduktionsslut och inte tillämpa bestämmelsen ändå. 

    Ocker kan nog faktiskt helt uteslutas tror jag. 

    Däremot skulle man eventuellt kunna tänka sig ett missbruk av dominerande ställning enligt 2 kap. 7 § konkurrenslagen  t.ex. genom att "1. direkt eller indirekt påtvinga någon oskäliga inköps- eller försäljningspriser eller andra oskäliga affärsvillkor" eller möjligen "3. tillämpa olika villkor för likvärdiga transaktioner, varigenom vissa handelspartner får en konkurrensnackdel".

    Men inte heller där tror jag det går att få framgång.

    Problemet är att om staten vill frångå marknadsmekanismen för att tvinga företag (och kanske enskilda) att agera mot sina egna intressen måste det nog ske genom lag (inte lagen om offentlig upphandling som tar sikte på andra situationer). En grundläggande frihet för alla näringsidkare är ju att ta ut det pris man vill för sina produkter (med den begränsning som följer av konkurrensrätten och i särpräglade fall bestämmelser om ocker m.m.). 

    Men kanske är vi snart i en situation där staten tvingas lagstifta om pristak och leveransskyldigheter för att klara flyktingkrisen? I så fall är det slutet på marknadsekonomin som vi ser och Sverige skulle behöva lämna EU och våra frihandelsavtal. Så långt behöver det nog inte gå får vi hoppas. 
  • Moderno
    Världsmedborgare skrev 2016-01-06 18:33:05 följande:

    För rätt jurist så finns det alltid möjligheter att ställa till rejält med besvär för Fazer, men tyvärr så handlar det om nu om skattepengar och en myndighet, så det lär väl rinna ut i sanden, då ingen ansvarig på MV kommer att ta tag i det.
    Hade det istället varit ett vanligt företag så hade Fazer aldrig vågat göra så här..
     


    He, he. Sådana "jurister" brukar vara förvillande lik rättshaverister. "Uppenbart ogrundat" är nog en passande beteckning för ett sådant anspråk.
  • Moderno
    Världsmedborgare skrev 2016-01-19 10:46:01 följande:
    Jag tror de som ska anställa vet bäst om vilka som är anställningsbara, och företagen är urförbannade på att dom inte får tillgång till invandrarna och deras kunskaper.
    Jag har själv lyssnat på flera föredrag och debatter med både "vanliga" företag som vill antaälla, bemanningföretag och rekryterare, och alla säger samma sak.
    Dom söker kompetens, och där kommer språket långt ifrån i 1:a hand alla ggr, det fungerar med engelska, och ja, ibland även med helt andra språkkunskaper.

    Så det råder inga som helst tvivel om att vi måste låta de som behöver anställa vara de helt tongivande, de som bestämmer och ställer krav, inte myndigheterna.

    Att lära sig svenska språket är förstås en prioriterad fråga, men det går att göra samtidigt med ett arbete.
    Det verkar som om vissa inte vet hur arbetsmarkanden ser ut idag, trots att det finns massor med anställda som inte kan svenska, som är rekryterade från andra länder.
    Vad är det för spetskompetens som saknas inom EU menar du - och som arbetsgivarna är "urförbannade" på att de inte får tillgång till? Eller är det de låga lönerna som lockar?
  • Moderno
    Lars E skrev 2016-01-19 11:53:36 följande:

    Ett framtida problem blir när det blir ett överskott på unga män framöver med den nästan uteslutande grupp ensamkommande män/ungdomar som söker sig hit. Det går 11 pojkar på varje flicka som kommer hit vilket medför fler våldsbrott egendomsbrott och brott riktade mot kvinnor framöver enligt pofessor Hudson. En bidragande orsak är våra generösa villkor plus bristande ålderskontroller enligt Hudson. I t.ex Kanade tar man inte längre emot ensamkommande män längre utan särskilda skäl t.ex homosexualitet. Så är vår godtrogna slapphet inget annat än ett svek mot dom som verkligen behöver skydd kvinnorna?

    gp.se/nyheter/debatt/1.2961141-abnorma-antalet-unga-man-ett-problem-for-sverige


    I artikeln ställer forskaren en otroligt relevant fråga som jag också har burit inom mig:

    -Hur kan förmågan att korsa gränsen till Sverige vara den bästa indikatorn på en människas behov av asyl?

    Hon ställer sig också frågande till varför så oerhört många som vi tagit emot är unga män. Jag är helt för invandring (inte minst av humanitära skäl) men vi ska väl ändå hjälpa dem som har störst behov? Vi borde därför ha använt samma metod som Kanada - det är min bestämda åsikt.
  • Moderno
    KillBill skrev 2016-01-19 18:10:36 följande:

    Av de asylansökningar som Migrationsverket avgjorde 2015 så var det 55% som godkändes. 45% godkändes inte och dessa flyktingar kommer antingen att skickad hem eller skickas till första asylland. Många av dem som fick avslag på sin asylansökan 2015 är från Afganistan (och ofta av manligt kön).

    Om Canada hade legat i Europa så hade Canada inte kunnat välja vilka flyktingar som de vill ta emot på samma sätt som har skett under hösten utan hade varit tvungna att pröva asylskälen för de som sökte asyl.


    Ja, Kanadas geografiska läge är ju en särskild omständighet som gör det svårt att jämföra direkt med sveriges förutsättningar. Men jag efterfrågar ändå den typen av politik. Ett sätt hade varit att ha otroligt strama asyl- och invandringsregler och föra en signalpolitik likt Danmark i kombination med åtgärder av kanadensisk typ. Näväl, tillfället att föra den typen av politik har väl passerat.

    Jag undrar dock huruvida det överhuvudtaget är möjligt att skicka tillbaka någon av de som får avslag (ens till första asylland) mot vederbörandes vilja, dvs tvångsmässigt. Efter en viss tid övergår väl också det första asyllandets ansvar till det land den asylsökande befinner sig om man inte dessförinnan har ordnat en överflyttning.

    Att tvångsmässigt skicka tillbaka någon till Afghanistan håller jag för osannolikt i avsaknad av gemensamma system för detta inom EU. Jag tror helt enkelt inte att Sverige har den förmågan. Tiden får väl utvisa hur det blir (går det för lång tid mellan avslag och utvisning kan emellertid ju i sig vara oskäligt).
  • Moderno
    Världsmedborgare skrev 2016-01-19 16:42:53 följande:

    Spetskompetens? Har jag skrivit det så blev det fel, men jag tror jag skrev kompetens, alltså kunnande, folk som är anställningbar för det arbete som efterfrågas.

    Dert saknas kompetens/folk inom massor med områden, och fler är på gång genom pensionsavgångarna.

    här kan du själv se vilka jobb som där du lättast kan få en anställning.

    allastudier.se/jobb-o-lön/yrken/?q=&pgSize=200

    Rent generellt så finns det mycket jobb för hantverkare idag, och fler lär det bli i en nära framtid, och inom den sektorn finns det mycket som går att göra utan att kunna svenska.

    Brobygget i Sundsvall hade 28 olika nationaliteter som mest igång, varav många arbetare varken kunde engelska eller svenska, men dom var jävligt bra på att t.ex svetsa.


    Jag håller med om att kunskaper i svenska språket nog kan avvaras åtminstone under den första tiden som anställd. Skapliga kunskaper i engelska räcker nog för det mesta. Och språket kommer ofta på köpet när man arbetar.

    Däremot är det förmodligen otroligt viktigt att förmedla språkkunskaper till de som står längst från arbetsmarknaden, kvinnor som invandrat från delar av mellanöstern och afrika t.ex. Annars riskerar de att stå utanför arbetsmarknaden under lång tid, många gånger permanent.
  • Moderno
    K Kalle skrev 2016-01-20 08:13:26 följande:
    Afghanistan tar annars gärna emot dem. De tycker att det är ett problem att landets män sticker utomlands. Det blir ett stort överskott av män här och ett underskott av män där. Inte bra.

    Kanadas system är det enda rätta och om vi gjort så från början hade en massa människor inte behövt sätta livet till på Medelhavet, flyktingsmugglarna hade inte fått en massa pengar och de som inte klarar den strapatsrika resan hade kunnat få hjälp.
    Afghanistan är nog inte främmande för att ta emot en del, men hur ska svenska institutioner få personerna att återvända? De utvisningar som man har läst om (minns ni rapporteringen om kriminalvårdens excesser vid utvisningar för något år sedan - och de åtgärder som läkare och sjuksköterskor tvingades vidta för att lugna ner personer som skulle avvisas med flyg) kan jag tänka mig kostar enormt mycket, både i pengar och resurser. 

    Håller helt med om att Kanadas system hade skapat bättre incitament än det vi haft. Särskilt om man som jag vill göra skillnad på människor - dvs. att i första hand hjälpa de kvinnor, barn och barnfamiljer som har det svårt i lägren i Syrien och dess närområden (och i afrikanska länder) på bekostnad av ensamstående män som tröttnat på Turkiet eller Iran och vill pröva sin lycka i väst.
  • Moderno
    Världsmedborgare skrev 2016-01-20 10:10:42 följande:
    Helt rätt, allt handlar om att göra saker på rätt sätt sätt och i rätt ordning.

    Det betyder att alla snabbt som fan måste bli tillgängliga för anställning, och vilka som är anställningsbara, det är en fråga som endast kan besvaras av de som söker arbetskraft.
    Samtidigt kan språkundervisning/annan utbildning pågå för alla, och avbrytas om tillfälle till anställning ges.

    Det här är det enda rätta och mest logiska tycker jag, och även vad som efterfrågats från både arbetgivare och invandrare, men som tyvärr politker inte har lyssnat till.
    Och dessutom måste valideringen starta från dag ett, så att kompetensen/kunskaperna blir dokumenterade och kan läggas upp hos AF tillsammans med den arbetssökandes andra uppgifter.
    Jag håller principiellt med det du skriver, men ser också två problem.

    Det första är att hela EU:s arbetsmarknad redan står till arbetsgivarnas förfogande. Redan på andra sidan Östersjön är löneläget ett helt annat. Om man inte tidigare hållit tillgodo med den arbetskraften, kan det tyda på att den nytillkomna arbetskraften inte heller är attraktiv - förutom om man kan utnyttja den för låglönejobb som inte är möjligt i förhållande till arbetskraft som följer av  den fria rörligheten inom EU.

    Det andra är att långdragna valideringsprocesser kan bero på att utländska examina helt enkelt inte uppfyller de krav som ställs inom EU och Sverige. Det har ju tidigare funnits problem (vad jag har kunnat förstå) med valideringar mellan EU-länder och då förstår man problemen med att validera en utbildning som genomförts i utvecklingsländer. T.o.m. industrijobb kan vara svåra att jämföra m.h.t. till den teknologi som vi använder i Sverige. 
Svar på tråden Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?