Inlägg från: Moderno |Visa alla inlägg
  • Moderno

    Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?

    Världsmedborgare skrev 2016-02-26 10:00:31 följande:
    Varför ska dom jobba för lägre lön, tror du dom är idioter som tar vilken skit som helst?
    Det är dessutom direkt olagligt att dumpa lönerna fört vissa som jobbar inom samma företag med samma arbete, så det lär inte ens komma på tal.
    Skulle det tillåtas, så skulle det snabbt slå ut varenda en som jobber under svenska avtal, d.v.s vår svenska inhemska arbetskraft.

    Så vad du säger, är att vi ska avskaffa vår svenska modell och vår välfärd, till förmån för företag som kan använda sig av underbetalda arbetare, som bessutom ska 2:a klassens människor utan rättigheter och förmåner.
    Jag förstår vad du menar. Men det har uppstått en märklig situation.

    Från vissa EU-länder är arbetstagare beredda att komma till Sverige och arbeta till löner som är låga med svenska mått mätt - men höga i jämförelse med vad de tjänar i sitt hemland. Under tiden de arbetar här är de beredd att bo i en barack eller husvagn (du kan till och med jämföra med EU-migranterna som är beredda att bo uselt ett tag för att kunna tigga/arbeta här, för att kunna finansera familjens utgifter i hemlandet). Facket har länge motarbetat detta för att skydda svenska löner och löntagare.  

    Dock är det, i grund och botten, sannolikt så systemet med den fria rörligheten inom EU är tänkt att fungera: Genom att folk från låglöneländer söker sig till höglöneländer uppstår en arbetskraftsbrist i hemlandet som i sin tur ökar lönerna där, samtidigt som konkurrens uppstår i höglöneländerna vilket i förlängningen medför besparingar för arbetsgivarna där. Till slut har man uppnått en enhetlig, hög, standard i hela EU.

    Men för de nyanlända är situationen en annan, eftersom de ska finansera ett liv i höglönelandet de både ska bo och arbeta i. De har därför mindre möjligheter att arbeta till lägre löner eftersom de har högre levnadsomkostnader. 

    Systemet är inte anpassat för den här situationen, det är därför LO m.fl. hellre ser att de nyanlända är arbetslösa än att de arbetar (till löner motsvarande låglöneländernas arbetskraft). 

    Jag tror ändå att den svenska modellen måste anpassas om vi ska få in människor på arbetsmarknaden, men det finns ju även de som anser att nuvarande system med lönesubventioner är rätt väg att gå. Man får väl utvärdera effekten av det senare systemet först, för att avgöra vägen framåt.
  • Moderno
    Kung Markatta skrev 2016-03-08 14:13:44 följande:

    Vänstertidningen etc har en intressant artikel om Kanadas flyktingpolitik:

    www.etc.se/utrikes/kanada-sager-nej-till-ensamkommande-man

    I slutet av november överraskade Kanada omvärlden med en specialdesignad mottagningspolitik. Premiärminister Justin Trudeau förklarade att man bara tar emot familjer, kvinnor och barn från Syrien. Inga ensamkommande män.

    Det kontroversiella förslaget har splittrat världen. Gör Kanada sitt för att hjälpa de mest utsatta eller slår förslaget mot oskyldiga män som också har ett skyddsbehov? Även i Sverige går åsikterna i sär. Genusprofessorn Helle Rydström är kritisk.

    - Jag är mycket tveksam till att sortera bort människor som behöver skydd oavsett om det är män eller kvinnor. Oavsett vilket kan man ju inte göra om processen nu utan måste fokusera på att hjälpa de som är kvar i krigsområdet, säger Helle Rydström.

    ----------------------

    Åsikten känns igen och är väntad, inte minst av någon som har titeln "genusprofessor". Vilka är det då som stödjer förslaget? Här kommer en liten överraskning:

    Gudrun Schyman ser det däremot som ett bra förslag som Sverige skulle kunna testa.

    - Jag tycker att man ska rikta in sig på de mest sårbara i de här situationerna och eftersom kvinnor och barn är mest utsatta så visst. Man skulle kunna administrera det via UNHCR och humanitära visum, säger Gudrun Schyman.


    Det hade kanske kunnat genomföras i sverige med ett system där vederbörande själv får välja kön (det hade nog varit kränkande att kontrollera huruvida det stämmer, särskilt om myndigheterna inte får gå på yttre kännetecken). På så sätt kan vi säga att vi gör som kanada och ändå fortsätta som vi gjort.

    Nej, skämt åsido. Jag skulle definitivt vara beredd att stödja ett sådant förslag som kanada har tillämpat. Barn och barnfamiljer tycker jag borde ha prioriterats från dag 1. Sedan kan man väl också hålla med professorn att man måste fokusera på att hjälpa dem som är kvar i första hand.
  • Moderno
    Världsmedborgare skrev 2016-06-29 09:00:42 följande:

    Precis som att länka till en sk källa på Nätet då, då även det är allmänt känt, att nästan vem som helst kan fabricera en källa.

    Vilket är anledningen till att jag numera undviker att länka till andras "sanningar", det tar sån tid med att göra en bakgrundskoll, för att få tillräckligt med bekräftelse att källan är trovärdig, för att vara värd att länka till.

    Dessutom är det det ofta nåt folk bara slänger ur sig, när dom själva inte har nåt att komma med, och lite desperat försöker misskreditera skribenten.., lite smått barnsligt och omoget, om du frågar mig.


    Om något verkligen är notoriskt känt, borde det inte spela någon större roll vilken källan är? T.ex. ifrågasätter väl ingen att Stefan Löfven är sveriges statsminister, även om källan som uppgiften kommer ifrån är tveksam i sig.
  • Moderno
    FDFMGA skrev 2016-06-29 22:19:55 följande:

    Nej, det Free brukar referera till är artiklar i Aftonbladet som avslutas med att man får rösta mellan två alternativ.

    Du registrerar ingenting och om du tömmer webbläsaren kan du fortsätta att rösta så länge ditt tålamod räcker. Om du sen efter att du fått fram det resultat du önskar väljer att kalla detta svenska folkets röst, tja det är upp till ditt omdöme förstås.


    Det intressanta är vad som får dig att tro att det enbart/övervägande SD-anhängare som gör så. Vad hindrar t.ex. någon som delar din uppfattning i en viss fråga att göra samma sak? Jag antar att du inte är SD-anhängare?
  • Moderno
    FDFMGA skrev 2016-06-29 23:46:02 följande:

    Jag har inte noterat fenomenet för något annat parti. 

    Har du?

    Om vi begränsar oss till FL så finns det säkert 100-tals omröstningstrådar där man får ta ställning till vilket parti man sympatiserar med. Jo, förresten, kanske Feministiskt initiativ ligger högre än förväntat i en del av dessa omröstningar, lite beroende på vad som kan vara förväntat på ett forum där de allra flesta är kvinnor.


    Det är väl inte helt otänkbart att frågor som många förknippar med SD delas av dem som annars inte identifierar sig med den sortens politik. Jag noterar också att du själv har angett att du har försökt manipulera omröstningar (inlägg #2231) och du kanske inte är unik att göra det, trots att du knappast stöder SD? Med ett sådant antagande kan utfallet av undersökningarna inte helt förklaras med att en viss grupp manipulerat omröstningen.

    Notera dock att jag inte påstår att det förhåller sig så (kanske finns det trots allt ett mycket större engagemang hos just SD-människor), jag är bara nyfiken på vad du grundar ditt antagande på.
  • Moderno
    KillBill skrev 2016-08-25 16:53:06 följande:

    Hur menar du? Menar du att det skulle vara moraliskt rätt för Sverige att bryta mot ingångna avtal med Förenta Nationerna och EU och trotsa UNHCRs uppmaning till Sverige att driva en liberal invandringspolitik?


    Det blir ju problematiskt för FN att rättfärdiga att man har brist på resurser om man faktiskt har (haft) möjlighet att öka sin budget rejält genom att ändra sin uppmaning till Sverige att driva en liberal invandringspolitik. Den som gjorde avvägningen att pengarna gör större nytta om de stannar kvar i det svenska systemet än sätts i bruk i omvärlden är väl ansvarig för eventuella underskott i FN?
  • Moderno
    Moderno skrev 2016-08-26 07:50:52 följande:

    Det blir ju problematiskt för FN att rättfärdiga att man har brist på resurser om man faktiskt har (haft) möjlighet att öka sin budget rejält genom att ändra sin uppmaning till Sverige att driva en liberal invandringspolitik. Den som gjorde avvägningen att pengarna gör större nytta om de stannar kvar i det svenska systemet än sätts i bruk i omvärlden är väl ansvarig för eventuella underskott i FN?


    Kan lägga till att jag tycker det är omoraliskt att minska biståndet eller att använda det för bl.a. svenska statstjänstemannalöner, men har inget principiellt emot att man ökar biståndet i syfte att använda en del i det svenska systemet för att driva en liberal invandringspolitik. Bara man är tydlig med hur detta ska finansieras.
  • Moderno
    KillBill skrev 2017-02-24 08:13:30 följande:

    Hälften har körkort, de flesta har jobb och ingen är lagförd för brott i Uppsala län. Tierp kommuns undersökning av hur det gått för ensamkommande är sensationell.

    mobil.unt.se/nyheter/tierp/ensamkommande-levererar-i-rapport-4547580.aspx


    Intressant rapportering, synd att unt inte gav någon länk till själva rapporten. Det fanns några orosmoment, dock, som borde följas upp (utifrån artikelns faktaruta):

    Om jag läser statistik från scb rätt, har igenomsnitt 20% av utrikes födda i landet endast förgymnasial utbildning. Bland rapportens ungdomar var den siffran 50% (i rutan står: "Hälften har fortsatt studera efter studier på grundskolenivå")

    Vidare står det att "19 procent av ungdomarna förekommer i Kronofogdens register över skuldindrivning. Motsvarande siffror på nationell nivå är 4 procent."

    Man undrar hur denna överrepresentation kan komma sig (ska dock sägad att urvalet bara var 20 personer). Dock får man intrycket av en bra organisation och eftersom alla tjänar på att det ska gå bra för dessa ungdomar, tror jag det är viktigt att hitta förklaringar till det ovannämnda och komma tillrätta med orsakerna.
  • Moderno
    K Kalle skrev 2017-06-21 08:03:13 följande:

    Intressant!

    ?Det är omöjligt att ha ett socialt skyddsnät och samtidigt välkomna alla?

    Ja, det är väl något som diskuteras flitigt just nu.


    Det kanske är lite tidigt att utvärdera deras lista, men redan nu (och faktiskt även då) kan man förvånas över hur tvärsäker de (och andra) var i sin analys av invandringens i princip ensidigt positiva effekter på samhällsekonomin, välfärdsstaten och integrationen. Under den perioden saknades en varierad och objektiv diskussion. Effekterna därav kommer bli väldigt intressant att ta del av i framtiden.
  • Moderno
    KillBill skrev 2017-11-04 14:16:14 följande:

    Moderata ungdomsförbundet kräver att Sverige inför världens mest liberala arbetskraftsinvandring och även centerpartiet, KD och liberalerna argumenterar för en mer liberal arbetskraftsinvandring.

    Självklart ska det vara enkelt för företag att anställa utländska specialister och det är vansinnigt att utländsk arbetskraft har förlorat arbetstillstånd på grund pga. av snårig byråkrati (from 1 december i år införs en lag som gör det möjligt för migrationsverket att ändra beslut om indraget arbetstillstånd om felaktigheter har rättats till).

    Jag anser emellertid att Sveriges arbetskraftinvandring fortsatt ska vara reglerad och anser att inom vissa områden så bör arbetskraftinvandringen regleras hårdare än idag. Det gäller okvalificerade arbeten i exempelvis städ, byggbranschen eller inom bär och skogsbruk där jag tycker att det är orimligt att vi har arbetskraftsinvandring samtidigt som vi har en stor grupp människor i Sverige som saknar försörjning. 

    Kan någon förklara varför det är bra att göra det enklare för svenska företag att anställa personal som ska flytta till Sverige från andra länder att utföra arbetsuppgifter i branscher där det inte råder arbetskraftsbrist?


    Det är för att underlätta för företag som inte gör skillnad på hudfärg eller härkomst. Den som är beredd att arbeta för den lägsta lönen ska få möjlighet att göra det.
  • Moderno
    KillBill skrev 2017-11-05 09:33:43 följande:

    Det finns människor med olika hudfärg och från en mängd olika länder i Sverige idag som är utan jobb. Varför inte anställa de människor som redan finns här?

    Menar du med lägsta lönen, den längsta kollektivavtalslönen? De borgerliga brukar hävda att lägsta kollektivavtalslön är för hög, inte att problemet är att människor inte vill jobba för den lönenivån. Utveckla vad du menar.


    Jag menar det du skriver i andra stycket, dvs arbetsgivarna ska ha möjlighet att anställa till den lägsta lönen, vilket i teorin kan vara betydligt lägre än nivån enligt kollektivavtal. Sedan menar jag inte att det är bra eftersom jag tror på den svenska modellen. Men hur länge den modellen kan bevaras, det tror jag är svårt att sia om.
  • Moderno
    anaxo skrev 2017-11-05 16:15:33 följande:

    Varför kan inte arbetsgivarna anställa de som är arbetssökande i dag utan påstår att de inte har tillräckliga kvalifikationer eller inte kan språket utan vill ta in arbetare (hitintills i år 62,000) bestående av bärplockare, hemtjänst, ROT-arbetare, byggnadsarbetare, IT-företag, skogsavverkare, parkskötare, sjukvårdspersonal OSV

    tillägas kan man göra att ingen av ovanstående kunde svenska och få har den utbildning som krävdes?


    Ingen aning.
  • Moderno
    anaxo skrev 2017-11-05 19:11:08 följande:
    men du måste medge att det är något fel när arbetsgivarna påstår att nyanlända saknar utbildning och svenska för att få ett jobb?
    de rödgröna tog upp detta i riksdagen 2016 men blev nedröstade av alliansen med hjälp av SD som tyckte att regeringen inte skulle avgöra vilka som arbetsgivarna ville anställa???
    Det kan ju vara så att arbetsgivarna hellre ser att arbetskraften anställs genom företag som har sin bas i något annat land där lönen är lägre för att på så sätt komma runt kraven på kollektivavtal i Sverige. 

    Dessutom är det nog, och i vart fall, säkrare att anställa en EU-medborgare - som man kan vara säker på kommer att få stanna kvar och arbeta - i jämförelse med en nyanländ med oviss framtid. 

    Så från arbetsgivarnas sida är det inte fel. 
  • Moderno
    anaxo skrev 2017-11-06 14:35:28 följande:

    Det är en begränsad del som kommer från EU

    den största gruppen kommer från Thailand, Kina, Ukraina, Indien, Nyasaland, samt några från Bulgarien, Polen, Norge, Estland, Holland

    Men nog lyser det igenom att de flesta kommer från låglöneländer, men det mest otroliga är att SD röstade mot arbetsorganisationerna som ville begränsa och använda nyanlända istället.De rödgröna samt arbetsorganisationerna ville begränsa arbetskraftsinvandringen 2015 men blev nedröstade i riksdagen av Allianspartierna och SD som är mycket märkligt men nu har KD och L svängt och vill ta upp frågan inför 2018


    En snabb googling visade (svd.se) att ca 47.000 utstationerade arbetstagare fanns i sverige 2016, men du menar alltså att ännu fler arbetstagare kommer från länder utanför EES? Har dålig koll på detta, men är intresserad över var du hämtar din information.
  • Moderno

    Angående den hemsnickrade statistiken angående utländska medborgares överrepresentation beträffande bl.a. grova våldtäkter.

    Man kan väl konstatera att överrepresentationen som sådan är ett faktum, om man får tro, till exempel, Jerzy Sarnecki och BRÅ:s gamla statistik, vilket gör forskningstemat ganska ointressant. Jag kan i.o.f. tycka att även statistik av det här slaget bör hållas uppdaterad genom det offentligas försorg, för det kan leda till en relevant och sansad debatt, men för egen del tycker jag alltså att temat för den hemsnickrade rapporten är ganska irrelevant och tendentiöst. 

    Däremot (har bara sett en liten del av den) är det intressant att rapporten innehåller refererade händelseförlopp ur domstolarnas domar. Det hade varit synnerligen intressant att få en samlad bild hur överfallsvåldtäkter går till, var de sker och när de sker på dygnet osv. Sådana uppgifter kan ju ha en konkret påverkan hur människor bör förhålla sig för att undvika att bli utsatta och även ge riktvisningar vilka åtgärder samhället kan vidta. Det är möjligt att det finns sådan statistik sedan tidigare, men om det inte gör det hade det varit superintressant läsning tycker jag. 

  • Moderno
    KillBill skrev 2017-11-10 07:46:24 följande:

    BRÅ anser inte att det är motiverat med ytterligare en undersökning av utländska medborgares överrepresentation i brottsstatistiken och en majoritet av riksdagspartierna tycker likadant (exv. M och S). Anledningen till detta är att det inte finns något som talar för att en ny undersökning skulle visa andra resultat än vad tidigare undersökningar har gjort (även en ny undersökning skulle visa att utländska medborgare är överrepresenterade i brottsstatistiken).


    Internationella studier visar att det ser likadant ut överallt och det brukar förklaras med att utrikes födda ofta har sämre sociala förutsättningar än ett lands infödda befolkning.


    Brå anser att det är mer motiverat att forska mer på orsakerna till att utländska medborgares överrepresentation i brottsstatistiken för att på så sätt kunna ta fram förslag på åtgärder och det låter förnuftigt tycker jag.


     


    Jag håller i och för sig med om att det är klart att utländska medborgare är överrepresenterade i brottsstatistiken. Det har jag inget intresse av att få bekräftat ytterligare. Men för debattens skull (dvs att det går att tala utifrån färska statistiska uppgifter) tror jag ändå att det skulle vara bra med en uppdatering. 

    Jag tror också att orsakerna (varför det är på ett visst sätt) är viktigare att fastställa än effekterna (att det är så). Men det skulle kunna tänkas att orsaken handlar om kulturell bakgrund och medborgarskap (observera att jag inte gör kopplingen, bara uttrycker hypotesen). Om brottslighet bland utländska medborgare i social utsatthet skiljer sig beträffande medborgarskap och brottstyp kan ju det vara ett intressant faktum som skulle kunna hjälpa till att utforma åtgärder för att stävja brott. 

    Tyvärr grumlas debatten av att vissa/många gärna skulle vilja peka ut kännetecken (hudfärg till exempel) på förövare för att bevisa att dessa människor är särskilt farliga. Någon sådan koppling finns emellertid inte. 

    Av ren nyfikenhet, vad har BRÅ kommit fram till beträffande orsakerna till överrepresentationen (den misstänksamme skulle ju kunna påstå att argumentet att man vill forska på orsakerna är ett svepskäl för att undvika att svara på varför man inte vill uppdatera statistiken)? 
  • Moderno
    nihka skrev 2018-01-15 23:11:53 följande:

    Jaha. Hela problet är alltså den afghanska manliga civilbefolkningen. Bara de försvinner från landet så blir det lugnt och kvinnorna kan leva i frid och fröjd.


    Det finns nog de som menar att #metoo rörelsen syftar till att blottlägga en struktur där (svenska) män har tagit sig friheter i förhållande till kvinnor, ibland genom sexuella övergrepp. Det finns nog inget som tyder på att situationen skulle vara bättre för kvinnor i till exempel Afghanistan. Som jämförelse läste jag häromdagen att våldtäkter blir olagliga i Somaliland. Det skulle kunna tolkas som att sexuella övergrepp mot kvinnor inte ens är förbjudna där.

    På sätt och vis ligger det nog därför någonting i det du skriver, att om den manliga befolkningen minskar, skulle kvinnorna där vara fredade i större utsträckning.

    Vilka slutsatser som kan dras av den analysen låter jag andra bedöma.
  • Moderno
    nihka skrev 2018-01-16 23:59:06 följande:

    Jag var ironisk när jag svarade på inlägg som tyckte att männen skulle stanna hemma och försvara kvinnorna samtidigt som de var så farliga.


    Ska du då uppfattas som att män faktiskt är farliga för kvinnor - statistiskt sett - men att vi har bättre förutsättningar att hantera den ökade risken som statistiskt sett uppkommer genom att en övervägande del av de som tar sig hit från dessa områden är män?

    Eller menar du att män - trots de vittnesmål som bär upp #metoo-kampanjen - kan avfärdas, och bara vissa män (exempelvis de som varit bosatta här mer än en generation) är riskfaktorer för kvinnor?
  • Moderno

    Jag kan hålla med om att antagandena i pensionsmyndighetens rapport är lite väl överdrivna.

    Enligt svd-artikeln (se #4041) utgår rapporten från att invandringen kommer att fortsätta vara 110.000 personer om året. Migrationsverkets prognos är istället att den siffran inte kommer att överstiga 33.000 fram till 2021. Dessutom framhålls det att i gruppen ingår även återvändande svenskar och EU-medborgare (som jag antar sannolikt har större möjlighet att relativt snabbt bli självförsörjande). SCB:s prognos är enligt artikeln att nettoinvandringen mellan 2019-2030 uppgår till runt 42.000 (en minskning från runt 69.000). 

    Slutsatsen av rapporten - att kostnaderna för pensionssystemet kommer att fördubblas och 2060 uppgå till 86 miljarder - är därför enligt artikeln att betrakta som ett "worst case scenario" av en fortsatt mycket hög invandring.

    Nordea-ekonomen som intevjuas i artikeln framhåller vidare att den invandrade gruppen utgörs av direkt anställningsbar och ung arbetskraft. Detta kan emellertid i sig tyckas vara ett väl optimistiskt antagande, åtminstone til viss del. 

  • Moderno
    Abegayle70 skrev 2018-01-30 23:47:44 följande:

    Jag kunde läsa artikeln (från den här datorn iallafall).

    "Beräkningen är säkert riktig. Jag tvivlar inte på den. Däremot är antagandena, som är baserade på dagens och gårdagens situation, väl pessimistiska, säger Bengt Roström, makroanalytiker på Nordea."

    Vet inte hur mycket som det är OK att citera ur en artikel men den som tycker att det är för mycket får väl anmäla då.

    "Han menar att man måste ta prognosen med en rejäl nypa salt ? det är nästintill omöjligt att göra tillförlitliga prognoser för en så lång period framåt. Därför ska prognosen tolkas som ett "worst case scenario", enligt Bengt Roström."


    "Socialminister Annika Strandhäll (S), som är ansvarig för pensionssystemet, betonar att regeringen inte har något med hur myndigheten valt att utforma analysen. Men hon är samtidigt medveten om att beräkningarna är osäkra.


    ? Om antagandet om hur många som kommer till Sverige, och hur snabbt det går att komma i arbete ändras, då ändras också siffrorna. Men det betyder att vi med politikens hjälp kan påverka hur det blir. Rapporten visar tydligt på den integrationsutmaning vi står inför, säger hon i en skriftlig kommentar till SvD."


    Jag var visst två på den bollen! 
Svar på tråden Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?