• Äldre 26 Oct 07:21
    72446 visningar
    136 svar
    136
    72446

    En tråd för oss med Utomkvedshavandeskap

    Fick ett utomkveds i dec förra året, trodde det var missfall och att det var därför det gjorde lite ont så kollade aldrig upp det. När jag fortfarande blödde och testade positivt 3 veckor senare så fick jag tid till vaginalt ultraljud. Där upptäcktes utomkveds och fick operera samma eftermiddag. Var då i v10 så hela äggledaren fick tas bort. Vi började försöka igen efter en mens som kom 1 månad efter operationen. Jag behövde den tiden att läka mentalt också, när jag fick reda på utomkveds så var nämligen min enda tanke att jag aldrig skulle få föda ett barn och att jag aldrig ens skulle våga försöka bli gravid.

    Nu har vi genomgått utredning och väntar på ivf i början på nästa år. Vi försöker fortfarande själva så får se om det blir ivf eller inte.

    Hur känns det för dig? Tycker du det känns jobbigt att behöva vänta till december eller en behövlig paus? Min läkare sa att en äggledare inte försämrar chansen att bli gravid så mycket som man från början kanske tror så det ska nog gå bra för dig ska du se :)

  • Äldre 27 Oct 13:23
    #8
    pärlsnäcka skrev 2015-10-26 22:52:20 följande:
    Hej!

    Åh nej vad tragiskt.... Att det snart gått 1 år sedan ditt utomkveds också och utredningar på det. Kan tänka mig att det är mentalt jobbigt stackare Försökte ni få barn långt innan utomkvedet också eller var det som oss första gången?

    Kommer gå bra för er, finns så bra hjälp idag. Jag och sambon har inte bråttom och tänker lite att det blir som det blir men för var dag som går efter denna positiva men samtidigt negativa händelsen är jag mer i tankarna om att vilja försöka så fort kroppen är redo. Det är så spännande det här. Blir mer och mer insatt i "barnskapandet". Som svar på din fråga vill jag att kroppen ska läka först och jag vill följa hjärtat därefter. Väntar och ser hur mensen, äl, och tankarna går vid jul. Kanske inte alls sugen då. Kanske skaffar nytt jobb eller börjar studera. Jag vet inte

    Du kan väl berätta lite hur det är att försöka så länge, vad är det för utredningar, vad innebär ivf?
    Vi hade inte försökt jättelänge innan utomkvedet, 4e försöket var det. Det kändes rätt länge just då, så som det brukar när man är mitt uppe i något och längtar.

    När det hade gått ett år från dess att vi började försöka skickade vi in en remiss för utredning. Jag fick ta lite blodprover för att kolla att hormonerna fungerar som de ska och sambon fick lämna spermaprov. Där visade det sig att en del av sambons spermier var lite avvikande i form, så det tillsammans med bara en äggledare är väl vad som gjort att det inte tagit sig. Därför tyckte även läkarna att ivf (provrörsbefruktning) var ett bra sätt framåt för oss. Så nu väntar vi på att få påbörja det.

    I början kändes det jobbigt för att jag ville bli gravid direkt och varje mens kändes som ett riktigt nederlag. Sen för någon månad sen så valde jag helt enkelt att acceptera att det kommer ta lite längre tid för oss och att det är så mitt liv ser ut just nu. Trots att det är jobbigt att längta så mycket så känns det ändå rätt okej.

    Det låter som att du förhåller dig bra till ditt utomkveds, eftersom det gick på första gången för er tror jag inte att ni kommer att ha några problem att bli gravida igen :)
  • Äldre 29 Oct 10:38
    #22
    pärlsnäcka skrev 2015-10-28 08:58:30 följande:
    Intressant läsning, jag hade ingen större aning om dessa utredningar och hur en provrörsbefruktning gick till. Det känns som att för vissa kan hjälpen gå fort men för andra går det bara inte och slutar med adoption.

    Hur såg dina närmsta veckor ut efter operationen? När kom mensen m.m? Samlag? Äl-test? Träning??

    Bara 2,5 v för mig har gått.

    När ska ni påbörja ivf? Lång väntetid?

    Jättebra att ni accepterar läget :) tror att det är viktigt att ni har en så normal vardag som möjligt. Du verkar stark nu! Kommer gå jättebra sen. Tror på en fin bebis :) så fort ivf är klar och en graviditet börjar ta form springer de 9 månaderna iväg. Tänk så .. passa på och njut med sambon, sömnen och allt annat som påverkas av ett barn :)
    Hade själv ingen koll på utredningar och ivf och massa annat när vi satte igång att försöka :) Det viktiga för mig och sambon är att få barn, inte hur, så vi är öppna inför adoption också om det inte vill sig med ivf.

    Blödde ut slemhinnan efter operationen, typ som vanlig mens. Sen tog det 1 månad innan nästa mens. Hade inte sex alls den perioden, var inte så pepp på det. Hade träningsuppehåll 1 månad på lärkarens beordran, blev en massa promenader under den tiden :) Hade väl mest ont första veckan sen var det inte så farligt. Kroppen läker förvånansvärt snabbt. Hur känns det för dig?

    Är en del köer till ivf, så vi räknar med att det blir nästa år, tidig vår kanske. Just nu tar vi det hela med lite ro, antar att det kommer bli mer känslor när det väl sätter igång.
  • Äldre 29 Oct 19:08
    #26
    fastfrusen skrev 2015-10-29 18:52:37 följande:

    Vad bra med en ny sån här tråd :)

    Jag fick reda på att jag var gravid mitt i en cykel då jag trodde jag hade äl, men det visade sig att jag var "Gravid 3+". Hade då bruna flytningar dagligen och ibland färskt blod. En kväll när jag var hemma själv fick jag fruktansvärt ont i magen och blev yr och kräktes. Åkte in och på VUL såg man inget förutom en misstänkt "äggblåsa" på vänster äggstock. Blev inlagd för observation och när hcg var 19,000 blev det akut operation. Tog bort vänstra äggledaren och man fick skrapa på vänster äggstock för det satt fast graviditetsvävnad där också..

    Fick en blödning 1v efter, och mens ca 6 v efter operationen, och nu har NC satt ut att jag hade äl i söndags, dock senare än vad jag brukar ha i mina "normala" cykler. 

    I november var det ett år sedan vi påbörjade bebisverkstaden. Man blev ju ganska besviken när man äntligen blir gravid och det sitter på helt fel ställe, och man förlorar en äggledare och får minskad fertilitet på köpet...

    Nu måste man väl försöka i 12 månader till innan man kan be om hjälp?


    Ja visst suger det när man äntligen lyckas bara för att inte ha lyckats egentligen. Men jag tror vi alla kommer lyckas förr eller senare. Kan trösta dig med att jag inte behövde vänta ett år efter x:et för att starta utredning. Vi väntade tills det gått ett år sen vi började och det var okej. Hoppas det är så för sig också :)
  • Äldre 5 Nov 05:38
    #48
    eliljeholm skrev 2015-11-04 21:46:14 följande:

    Vi har nu besluta att slopa skydd from december så får det hända när det händer! Är så glad ?

    Den här månaden tänkte jag iallafall köpa hem äl-test och se så ägglossningen kommit igång igen efter x:et.

    Men jag funderar lite, om man nu släpper ägg på den sidan man inte har en äggledare på,(eller kan man ens göra det) då borde det väl synas på testen? Då kanske det är onödigt att ens testa och se om det kommit igång?


    Va kul att ni bestämt er för att sätta igång igen :) härlig attityd också :)

    Om du fortfarande har kvar båda äggstockarna kvar kan du släppa ägg på båda sidor. Det är faktiskt så att din äggledare som är kvar kan suga upp ägg även om du ägglossar från "fel" äggstock. Kanske inte riktigt lika bra som från den andra men tillräckligt för att det ska finnas en chans. Min läkare sa att fertiliteten inte har gått ner till hälften pga bara en äggledare som man från början kanske kan tro, utan mer kanske till 80 %. Kroppen är en häftig mekanism :) vad det gäller testerna mäter de bara hormonet som stiger innan ägglossning, alltså säger de inget om från vilken sida, det kan man bara se på ultraljud.

    Lycka till!
  • Äldre 5 Nov 13:32
    #52
    pärlsnäcka skrev 2015-11-05 12:55:58 följande:
    Intressant läsning :) nyttigt för mig med :)

    Kan det inte vara så att kroppen fortsätter prodcera ägg i den andra äggstocken ett tag bara som sedan minskar successivt? Undra hur lång tid det tar innan kroppen slutar producera ägg helt på den sidan utan äggledare...

    Hur mår du? Hur går det för dig med allt? Hoppas allt är bra :) kram
    Så länge man har två fungerande äggstockar så kommer båda att producera ägg, trots att man bara har en äggledare. Kroppen kompenserar istället genom att låta den äggledare som är kvar jobba lite extra :)

    Har några dagar kvar till BIM och känner som jag alltid gör denna period i månaden, dvs ena sekunden tror jag att det jag känner är gravidsymtom för att nästa sekund vara säker på att det är PMS. Men om några dagar får jag ju veta hur som helst :) Försöker att "sprida ut" mina förväntningar, det viktiga för mig är inte att det går just nu utan att det går någon gång om du förstår vad jag menar :)

    Läste i inlägget ovan att du väntar in din första mens, kom själv ihåg vilken konstig känsla det var att för en gångs skull längta efter mensen och inte tvärtom :) Allt bra annars?

  • Äldre 5 Nov 18:28
    #54
    pärlsnäcka skrev 2015-11-05 16:05:35 följande:
    Har för mig att de sa till mig på något ultraljud innan operationen att äggen på den sidan kommer att minska med tiden men det är individuellt.. Men men :) det är iallafall bra att man har två äggstockar och en äggledare samt spermier...... Hehe

    Du verkar så positiv, jättebra! :) tänk vad fantastiskt det hade varit om ni lyckades nu framåt jul så att ivf kan vänta för den här gången.. Peppa peppa :D
    Tack för peppen :)
  • Äldre 6 Nov 07:54
    #56
    fastfrusen skrev 2015-11-06 06:29:02 följande:

    Jag är gravid! Har eg äl+14 på söndag men bim idag men ska resa imorgon så tog ett test! Nu är jag såklart orolig för att det är ett nytt x, men får försöka oroa mig när jag kommer hem.. Hur ska man göra? Gå till KK akuten och kräva ett vul i vecka 6?


    Wow, grattis!! Så härligt! Förstår att du är orolig, du kanske kan tänka att det mest sannolika ändå är att det kommer att gå bra och att du hursomhelst inte kan göra något åt det. Inte mycket till tröst, men du har i alla fall kommit ett stort steg närmare ett barn :) Klart du ska ringa kk och få ett vul, det ska inte ens behövas tjatas till. Till mig sa de att jag skulle höra av mig när jag blev gravid igen för det var viktigt med tidigt vul. Lycka till nu!
  • Äldre 12 Nov 16:04
    #73
    pärlsnäcka skrev 2015-11-12 15:54:01 följande:

    Idag är det 5 veckor sedan jag låg på operationsbordet. Ingen mens ännu...


    Förstår om det känns frustrerande att behöva vänta men jag antar att kroppen kan behöva tid att återhämta sig på. Inte så mycket tröst, men den kommer nog snart ska du se.
  • Äldre 15 Nov 21:06
    #79
    pärlsnäcka skrev 2015-11-15 20:52:05 följande:

    HEJ ALLA, skulle bli tacksam om NI kunde svara.. Ja eller nej räcker :)

    Nu måste jag få höra... Har någon av er haft liknande obehag/tryck i mindre grad på den icke-drabbade sidan efter operation? Det har jag! Sedan 2 veckor tillbaka.. Höger äggledare är borta men det är på vänster sida det känns... :S (Det har gått 5 1/2 vecka)

    Vissa dagar har jag bara känt 1-2 tryck men typ ikväll känner jag det mer eller mindre hela tiden..

    Kanske kan vara av naturliga själ så som att kroppen försöker få tillbaka mensen eller nåt.

    Är det någon av er som haft det här lilla trycket flera veckor efter operation????

    Jag ringer sjukhuset imon


    Jag är nog inte rätt person att svara eftersom jag knappt hade ont innan de märkte utomkvedes. Men tycker du gör rätt som hör av dig till vården, de är ju där för att hjälpa :) själv hade jag mest ont på sidan där de tagit bort äggledaren efter operationen. De enda gångerna jag haft ont i andra sidan är vid ägglossning och då inte direkt ont, mer att jag känt det mer än vanligt. hoppas du får reda på vad det är och att det inte är någon fara. Kram!
  • Äldre 16 Nov 16:20
    #88
    fastfrusen skrev 2015-11-16 10:33:24 följande:

    Tänkte inte ens på privata alternativ för var för upprörd.. men ringde och fick tid onsdag nästa vecka, kommer då vara i 6+3 och sprack 7+6 förra gången.. förhoppningsvis om det sitter fel så går det ändå att undvika att den sista äggledaren tas bort. De var mycket trevligare än på landstinget också när man ringde :)


    Skönt att du fick en tid men fruktansvärt dåligt att du fick så sent på landstinget. Ibland känns det som att man ska ha tur vem som svarar när man ringer och så borde det verkligen inte vara. Usch nu blev jag också upprörd. Hur känns det annars då? Det mest sannolika är ju som tur är att det kommer gå bra för dig denna gång :) jag håller tummarna!
  • Äldre 16 Nov 16:21
    #89
    pärlsnäcka skrev 2015-11-15 23:08:39 följande:

    Grav test negativt

    ÄL-test negativt (digitalt NC)

    Ömma bröst igår, lite ömt idag också.)

    Är det bättre att ha stickor som visar stegringar...?

    Ringer barnmorska på vårdcentral imorgon


    Har du fått tag på någon på sjukhuset som kan svara på dina frågor?
  • Äldre 18 Sep 15:16
    Anonym (Asta) skrev 2017-09-18 14:49:36 följande:

    Hej TS!

    Hur gick det för dig? Blev det en graviditet sen som blev lyckad?

    Jag ligger i sjukhussängen just nu och väntar på OP. Inga smärtor men de ser inget i livmodern.. v9 idag..

    Ni som varit med om detta - när kunde ni ha samlag igen? & hur gick det efteråt för er?

    Aldrig gråtit så mycket som idag..


    Kramar till dig! Verkligen tufft att gå igenom. Jag opererade bort min ena äggledare efter utomkveds i jan 2015. Jag kom inte ihåg vad de så angående sex men jag var ärligt talat för rädd att råka ut för samma sak igen, så den första månaden ville jag inte ha sex. Sen tog barnlängtan över och vi satte igång att försöka igen en månad efter op. Ett år senare blev vi gravida och nu har vi vår underbara son här hos oss, snart 1 år. Jag är inte säker på att det var min bortopererad äggledare som gjorde att det tog ett år, jag tror det också kan ha berott på att min man hade lite avvikande form på sina spermier (vi genomgick fertilitetsutredning efter ett tag) så jag tror nog det kan gå betydligt snabbare än så.

    Ta hand om dig! Kram
Svar på tråden En tråd för oss med Utomkvedshavandeskap