• Anonym (hm)
    Äldre 26 Oct 12:21
    16570 visningar
    125 svar
    125
    16570

    Könsneutralt omklädningsrum

    Anonym (gymmaren) skrev 2015-10-26 12:12:56 följande:
    Nej nej, bara ett omklädningsrum och duschrum (vet inte om de har duschbås dock). Känns som företaget jag jobbar på försöker hålla en så "jämställd" profil som möjligt...
    Könsneutrala omklädningsrum och duschrum har inte mycket med jämställdhet att göra, och finns det bara det att tillgå blir det inte särskilt "jämställt".

    Det finns antagligen ingen som har kontroll på att människors integritet blir respekterad i omklädningsrummet, liksom de som upplever ett generellt obehag inför tanken att byta om med "motsatta" könet blir exkluderade. Alternativet till könsuppdelade omklädningsrum borde vara ett som är öppet för alla, och ett där det finns möjlighet att byta om i ensamhet. Jag skulle ta upp detta med facket om jag var du.
  • Anonym (hm)
    Äldre 26 Oct 12:51
    #12
    Anonym (gymmaren) skrev 2015-10-26 12:37:34 följande:
    Ja på jobbet ska det jämnt sägas hen, det är som det inte finns några kön. Så antar att de vill gå i "hen-linjen". Det är faktiskt inga på jobbet som yttrat sig något om att det är könsneutralt, och många använder det, men vi är förvisso mest kvinnor på företaget.
    Det där låter ju jätteknepigt. Hen är ett jättebra ord om man använder det rätt, men det har ju väldigt lite med omklädningsrum att göra, eller med verkliga människor. De flesta människor betraktar ändå sig själva som han eller hon.
  • Anonym (hm)
    Äldre 26 Oct 15:54
    #17
    +1
    driver28 skrev 2015-10-26 12:56:52 följande:

    Ett könsneutralt omklädningsrum kommer aldrig att kunna användas utifrån den definitionen. Det finns nämligen inga könlösa människor. Inga tvekönade heller. Antingen har man det ena eller det andra. Gäller ju även pre/post-op transpersoner. Menar vi däremot ett unisexomklädningsrum....

    Nästa fråga är om man känner sig bekväm eller ens ok med att personer av motsatt kön byter om där samtidigt...

    Jag personligen bryr mig inte om damer byter om i samma rum som jag. Om detta är det enda omklädningsrummet på arbetet tycker jag det är fel om man tvingas byta om för jobb. Är det till ett gym som personalen kan använda om de vill, så får det väl va så då om alla är ok med det.


    Fler än du tror föds med tvetydigt kön... men de flesta brukar tvångskorrigeras innan de själva är stora nog att säga till. Samhället har väldigt svårt att acceptera att det finns människor som inte passar in i vår vanliga kategorisering, tyvärr.
  • Anonym (hm)
    Äldre 26 Oct 18:06
    #21
    Aniiee skrev 2015-10-26 18:01:52 följande:
    Som sagt, de flesta som föds med tvetydigt kön tvångsopererades..... det görs inte i lika stor utsträckning längre, nuförtiden väntar man in barnen och deras viljor, efter ett stort antal "fiaskon" (föräldrarna valde det ena könet, men barnen visade sig senare trivas bättre som det andra)

    De flesta som lever som fysiskt tvekönade, eller av andra orsaker inte håller sig till det kön de tilldelades vid visuell inspektion vid födseln (man kan till exempel födas med en penis men ha XX-kromosomer. Bara som ett exempel av mååånga.) gör förmodligen som jag (som är androgyn och gender fluid): Väljer det omklädningsrum som känns bäst vid tillfället och kanske lite hur omklädningsrummen ser ut. Eller har redan valt att betrakta sig som ett av de två binära könen och väljer efter det. 
    Får jag ställa en (OT) nyfikenhetsfråga, jag (tror att jag) förstår att du inte identifierar dig som ett kön, men är du alltså också biologiskt androgyn, dvs född med oklart kön? Hur är du funtad rent fysiskt? (vill betona att jag bara är nyfiken och att det är okej att inte vilja svara )
  • Anonym (hm)
    Äldre 26 Oct 18:44
    #24
    Aniiee skrev 2015-10-26 18:30:34 följande:
    Nej, jag har klara och fungerande könsdelar både på insidan och utsidan, kvinnliga sådana (dock har jag även ett överflödigt organ). Däremot så har jag "manlig" hormonmix, "manlig" hjärna, lite extra könskromosomer och androgynt utseende, så pass att jag har vänner som faktiskt inte vet om jag är man eller kvinna.

    Om du klär av mig naken och tittar så skulle du konstatera att jag var kvinna. Om du tog ett blodprov och tittade skulle det genast bli lite mer komplicerat.

    Jag är helt enkelt BÅDE kvinna och man rent biologiskt, även om det inte syns utanpå. När det kommer till könsuttryck så är jag oftast en "hen" (god, i hate that word), men ibland väljer jag mellan man och kvinna. Det blir enklast så. 

    Och, btw, så får man alltid fråga mig om sånt här. Jag tycker det är viktigt att sprida kunskap och förståelse. Solig Även om många blir förvirrade, mest =P
    Tusen tack för svar! Vilket överflödigt organ har du? Och om du hatar "hen" som ord, vill du att man refererar till dig som "hon" eller "han" i tredje person? Eller spelar det helt enkelt ingen roll?
  • Anonym (hm)
    Äldre 26 Oct 18:47
    #25
    Aniiee skrev 2015-10-26 18:30:34 följande:
    Däremot så har jag "manlig" hormonmix, "manlig" hjärna,
    Och vad gör din hjärna "manlig" förresten? Jag är t ex kvinna både biologiskt och mentalt, heterosexuell, och tror inte att jag har någonting "extra", men jag upplever min hjärna som könlös.

    Förlåt TS, nu ska jag sluta vara OT.
  • Anonym (hm)
    Äldre 26 Oct 19:21
    #27
    Aniiee skrev 2015-10-26 19:16:38 följande:
    Anonym (hm) skrev 2015-10-26 18:47:44 följande:
    Och vad gör din hjärna "manlig" förresten? Jag är t ex kvinna både biologiskt och mentalt, heterosexuell, och tror inte att jag har någonting "extra", men jag upplever min hjärna som könlös.

    Förlåt TS, nu ska jag sluta vara OT.
    Hjärnor ser ju olika ut, och är dessutom plastiska (växer om, kopplar om, och har sig under livet), men rent generellt handlar det om signalsubstanser och arkitektur. En "manlig" hjärna har fler kopplingar i varje hjärnhalva, medan "kvinnliga" har fler kopplingar mellan hjärnhalvorna (därav "myten" (som visat sig vara sanning) att kvinnor är bättre på att göra flera saker samtidigt än män, generellt). "Manliga" hjärnor har mindre grå substans, "kvinnliga" har mindre vit hjärnsubstans och mindre cerebrospinal vätska.
    Ok, men VET du att din hjärna de facto är manlig, eller antar du, eftersom du t ex inte kan göra flera saker samtidigt, eller av någon annan anledning? (fortfarande är jag bara nyfiken och försöker förstå, även om frågan låter näsvis, jag vet bara inte hur den ska formuleras för att inte göra det...)
  • Anonym (hm)
    Äldre 27 Oct 11:11
    #39
    driver28 skrev 2015-10-27 10:42:35 följande:
    Okej okej. Det föds även siamesiska tvillingar och folk med 11 tår men är det verkligen dem vi pratar om här? Som vi inrättar omklädningsrum åt?
    Nej, jag bara påpekade att du hade fel i ditt kategoriska uttalande att det inte finns "könlösa" eller "tvekönade" människor utan att alla har "det ena eller andra". Eftersom det inte stämmer.

    Att ett omklädningsrum är könsneutralt betyder bara att omklädningsrummet inte gör skillnad på kön, inte att människorna som använder det själva skulle sakna kön.
  • Anonym (hm)
    Äldre 27 Oct 11:12
    #40
    Aniiee skrev 2015-10-26 19:32:44 följande:
    Jag vet, eftersom jag ägnat några år som försökskanin =P Jag har gjort otaliga utredningar om allt möjlig, från varför folk får asperger/autismspektrumdiagnoser till varför jag har olika långa ben (skiljer tre millimeter). Jag har gjort diverse könsutredningar, både fysiska och psykiska, varit frivillig i diverse forskningsprojekt, och betalat för att få veta saker om mig själv och om människor i allmänhet. Så jag "har papper på" att jag är mysko =P

    För övrigt är jag personligen väldigt bra på multi-tasking ;)

    Och, som sagt. Det är lugnt. Fråga du Solig
    Tack förresten till dig, Aniiee, som så öppet delar med dig av dina erfarenheter! Jag tror att du kanske är FL:s trevligaste medlem.
  • Anonym (hm)
    Äldre 27 Oct 15:50
    #54
    Anonym (WackaPacko) skrev 2015-10-27 15:29:48 följande:
    Har tydligen mkt med omklädningsrum att göra, även ett makroperspektiv på dagens utveckling. Vi tillåter att flickebarn tvingas bada i heltäckande trasor men å andra sidan är vi så pass framåt att vi anser att könen på lika villkor kan få byta om tillsammans.
    Har du en egen åsikt om könsneutrala omklädningsrum, eller egna erfarenheter att dela med dig av? Eller vill du bara komma med det vanliga islamofobiska eller antimuslimska tugget?
  • Anonym (hm)
    Äldre 6 Nov 13:28
    #97
    Anonym (larv) skrev 2015-11-05 22:22:21 följande:
    Jag tycker det är jävligt larvigt med könsneutrala omklädningsrum och andra utrymmen. Ingen är könslös, oavsett vad man själv sedan identifierar sig som. En livmoderbärare som ser sig och känner sig själv som kille bör alltså enligt mig använda utrymmen för män, likaså med kukbärare som ser sig själv som kvinna.
    Här har jag lite svårt att tro att du verkligen menar vad du säger. Det handlar inte bara om vad man själv känner och är bekväm med, utan minst lika mycket om vad andra är bekväma med. Ifall ordningen är könsuppdelade omklädningsrum måste man respektera det.
  • Anonym (hm)
    Äldre 9 Nov 11:06
    Margaux skrev 2015-11-09 11:01:37 följande:

    Jag hade nog inte haft så supermycket emot det om det var ett "allmänt" gym, men att riskera att behöva duscha med chefen hade ju känts sådär.... Jag är inte ett dugg pryd men mot kolleger och över hierarki så vill jag nog hålla borta nakenhet.....


    Är böjd att hålla med om detta...
Svar på tråden Könsneutralt omklädningsrum