• Gunill­a1957
    Äldre 9 Nov 11:48
    8707 visningar
    103 svar
    103
    8707

    Vår inneboende tar oss för givet

    I det här fallet finns det ju inget avtal, varken muntligt eller skriftligt. Varken hon eller ni har några 3 månaders uppsägningstid. Och jag tycker inte det är okej att hon bjuder över sin pojkvän utan att kolla med er? Det blir ju en extra person som ska springa i erat kök och badrum i en hel månad.

    Känner ni att gränsen är nådd så säg att hon får bo kvar året ut. Då har hon mer än 1.5 månad på sig. Och så får pojkvännen hjälpa henne med flytten.

  • Gunill­a1957
    Äldre 9 Nov 11:55
    #31
    sportpappa skrev 2015-11-09 11:51:08 följande:
    Det beror på vad ni avtalar om. Om ni säger att kompisen får bo på er soffa tills han kommer på fötter igen eller hittar eget så har ni ett muntligt avtal om det och blir inte av med honom på 3 månader om han framhärdar. Jag tror att det kan vara mycket svårt att få ett sånt avtal att hålla om det prövas tidigt, men om ni låter kompisen bo där några månader så har han nog rätten på sin sida.
    Att låta någon sova på ens soffa är väl ändå inget avtal, oavsett om jag muntligen säger "du får sova där tillsvidare". Har jag någon som sover på min soffa och jag vill att han ska ut så säger jag "besökstiden är slut". Skulle han kunna komma med att han har 3 månaders uppsägningstid då eller? ;)

    Någon som inte ens betalar hyra har väl inget att komma med i rätten.
  • Gunill­a1957
    Äldre 9 Nov 12:32
    #36
    Anonym (Jadu.) skrev 2015-11-09 12:12:50 följande:

    Är hon folkbokförd på er adress? Isåfl gäller sambolagen. Så ta det försiktigt och tänk på att ni inte får slänga ut henne. Brorsan var nyss i ett sådant läge med en inneboende, men det löste sig genom att han skrev ett kontrakt på tre månader som han fick den inneboende att skriva under. Gör samma med henne? Jag är 25 och har lyckats få nya boenden under kortare tid än så men jag hyrde andra hand i stockholm och var van att flytta runt, vilket hon inte verkar vara, så ge henne tre månader på sig. Lyckas hon inte hitta något/engagerar sig inte under de tre månaderna får hon skylla sig själv. Lite press brukar dessutom hjälpa! Ett tips till är ju att vara tydlig med att ni inte vill ha henne hos er mer. Det kanske känns elakt, men varför skulle hon vilja stanna hos folk som inte vill ha henne där? Borde ge henne en spark i baken.


    Hon är inte ens folkbokförd i samma kommun.

    Sambolagen gäller verkligen inte då de inte är ett par med delad ekonomi, delat sovrum etc.
  • Gunill­a1957
    Äldre 9 Nov 12:49
    #40
    Anonym (Jadu.) skrev 2015-11-09 12:44:24 följande:
    Då tycker jag att du ska ta och googla sambo lagen och läsa på innan du fortsätter diskussionen, för den gäller nämnligen om man varit folkbokförd på samma adress mer än 3 månader. Det som krävs är att man betalat hyra, bott där osv och kan uppvisa detta. Är hon inte bokförd där är det inget problem dock.
    Om man är sambos ja! TS och hennes inneboende är inte sambos. TS är gift. De har en inneboende. Sambolagen gäller inte!
  • Gunill­a1957
    Äldre 9 Nov 13:50
    #60
    Anonym (Jadu.) skrev 2015-11-09 13:00:28 följande:
    Igen - läs på.
    Men sluta. Sambolagen kanske gällde i DIN situation med inneboende. TS fall ser troligtvis annorlunda ut.
    Anonym (Jadu.) skrev 2015-11-09 13:37:20 följande:
    En inneboende är inte sambo, korrekt. Men hur bevisa det utan inneboendekontrakt?

    min bror hade en kille som inneboende. Han är inte gay. När han slängde ut honom blev han tokig och hotade att stjäla brorsans hund. Min bror bytte då lås, men ställde ner killens saker i förrådet som killen hade tillgång till. Killen gick till tingsrätten och i röran därefter fick vi informationen att sambolagen gällde. Min bror fick till slut rätt då det fanns flera som kunde vittna på att han hotat att stjäla hunden osv osv osv.

    Det är viktigt att ha papper på allt för att inte hamna i sånna här röror.

    Detta problem är inte ens aktuellt i ts fall, så kom istället med förslag till ts!
    Precis. Detta är ju en helt annan situation. Och sen ber du mig att läsa på? I TS fall så är hon gift och bor med sin man, så jag tror inte att TS inneboende har så stor chans att försöka övertyga någon tingsrätt om att hon är TS sambo.

Svar på tråden Vår inneboende tar oss för givet