Inlägg från: Anonym (Jurist 2) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Jurist 2)

    Vår inneboende tar oss för givet

    Anonym (Juristen) skrev 2015-11-09 19:45:20 följande:

    Om hon inte betalar hyra = inget hyresavtal = inget besittningsskydd.


    Besittningsrätt heter det. Den inneboende betalar en symbolisk summa och de har något som troligen utgör muntligt avtal. Det kan möjligen bedömas som ett hyresavtal. Däremot så blir besittningsrätten inte aktuell ändå eftersom 1) personen inte bott där längre än 2 år och 2) den inneboende bor i en gäststuga, vilket talar för att det gäller en eller BR som TS äger. Vid hyra av en privatperson som bor i hus eller BR gäller inte besittningsrätt. Allt annat vore orimligt, eller hur? Varför och på vilket sätt skulle den inneboende kunna få en rätt mot ägaren?

    Hur mycket har du kvar av dina studier? Det är ju bra om man läst längre än JIKen innan man utger sig för att vara jurist.
  • Anonym (Jurist 2)
    Rainbowdash skrev 2015-11-09 21:58:09 följande:

    Har inte läst tråden utan endast TS svar men måste bara inflika. Sambolagen gäller absolut INTE för vänner som bor tillsammans. Sambolagen gäller för "två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll"


    Rätt! Tack för att du skrev det. Sambolagen är uppe i tråden i olika synvinklar. Sambolagen - som från början kom till för att skydda de som stadigvarande bodde tillsammans under äktenskapsliknande förhållanden men som av olika skäl inte gift sig och fått den juridiska lösning som gifta makar får (alltså på den tid då vi började frångå den äldre "samhällsnorm" att vara gift med den man bodde med och var i relation med) - är absolut inte relevant. Dessutom så är sambolagen bara aktuell så långt att när man går isär (= vilket i de flesta fall innebär att relationen tagit slut) och gör en bodelning skall dela upp det som införskaffats för gemensamt ändamål till boet under relationen (förenklat). I vissa fall finns en rätt för behövande part att få ta över en hyresrätt osv, men det är ju inte på långa vägar relevant här.
Svar på tråden Vår inneboende tar oss för givet