Inlägg från: Digestive |Visa alla inlägg
  • Anonym (Kaffedraken)

    En käftsmäll till undergångsprofeterna

    Mycket pengar i omsättning betyder inte att det offentliga gynnas i den utsträckningen som behövs.

    Senaste interpellationsdebatt i riksdagen inleds med bland annat det här innehållet:

    "Mot bakgrund av att allt fler samhällsfunktioner larmar om att läget är akut är det nödvändigt att söktrycket kraftigt minskar framöver. Det är därför välkommet att regeringen har hörsammat Moderaternas uppfattning att det är nödvändigt att svensk migrationspolitik förändras." - Interpellation 2015/16:241 "Tillfällig paus i flyktingmottagandet", Johan Forssell (M).

    tinyurl.com/nvn3d35 - Nog en väldigt sevärd debatt, glömde dock ta med mig hörlurarna på tåget. Attans, sablar, bomber och granater!

    Vi får innerligt hoppas på att regeringens budget går igenom inför nästa år eller alternativt att regeringen avgår med snabba besked (det första vore dock att föredra i dagsläget, i min mening). En period till, blandad med regeringens politik och en borgerlig budget, vore inte skoj.

  • Anonym (Kaffedraken)
    Rataxes skrev 2015-12-11 15:55:42 följande:
    Kära hjärtanes, Vojne och fyra Bugg vad du får stå ut med saker i den här tråden.
  • Anonym (Kaffedraken)
    Rataxes skrev 2015-12-14 18:41:16 följande:
    Att jag svarar beror ju på att du fortsätter att käfta.

    Nej, det är ingen lögn, det ser varenda en som följt med.

    Du kräver att jag skall diskutera efter en hemmasnickrad vantolkad variant där ingen är anställd av någon annan utan alla är entreprenörer/egna företagare.

    Det finns inte, annat än i din fantasivärld, troligtvis fördunklad av innehållet i ditt föregående nick.
    Har försökt diskutera kapitalism med vederbörande, det gick ungefär lika bra.

    Det går att koka ner det här till ett fenomen; när fördomar vill överskrida studietakten.
  • Anonym (Kaffedraken)
    Världsmedborgare skrev 2015-12-21 14:41:34 följande:
    Det är sån´t du skriver vi i Sverige kallar bitterhet.

    Sniff, sniff, känner ni lukten?
    Det är lukten av rikedom och pengar som väller in över oss svenskar.., möjligen möjligen med en liten aning rasistisk bitterhet i bakgrunden, men den äckliga lukten skiter vi i, och glädjer oss istället åt, att Sverige nu går riktigt bra.
    Ok, så nu är även ekonomisk oro rasistiskt. Good to know. Det verkar sansat.

    Ekonomin 2015 har inte sett bra ut. Vänsterpolitik ihop med en högerpolitisk budget är en katastrofal kombination. Ser man inte katastrofen som springer ur den här kombinationen så kan man helt enkelt inte skilja på vänster och höger.

    Regeringens politik använder skattemedel för att stimulera näringslivet (det vill säga statliga investeringar) men regeringen har fått använda en budget som bygger på marknadskonkurrens för att stimulera samma område (det vill säga raka motsatsen).

    Resultatet av en sådan kombination leder till kompromisser med det offentliga - då fördelningen utav skattemedel helt enkelt är otillräckliga - och eventuella nödlån för att täcka upp akuta hål. Det vill säga till dagens situation.

    Inom snar framtid kommer det dock att se bättre ut - när regeringen helt enkelt kan regera med sin egen budget - men bieffekterna utav året 2015 kommer att eka kvar ett tag.
  • Anonym (Kaffedraken)
    KillBill skrev 2015-12-22 11:54:02 följande:

    Konjunkturinstitutet bedömer att Sveriges BNP kommer att öka med 3,8 % i år. I pengar motsvarar det 149 miljarder kronor. Nästa år beräknas BNP öka ännu mer.


    Som jämförelse kan nämnas att BNP i vårt grannland Finland är negativt och BNP i vårt grannland Danmark beräknas BNP öka med mindre än 1%. I Norge beräknas BNP öka med ca 1,5% (även dessa länder har haft en hög invandring i år).


    Sverige beräknas i år och nästa år bara låna några 10 tals miljarder med anledning av den stora invandring som har skett och statsskulden i relation till BNP beräknas sjunka fram till 2020. Jag får inte ihop ditt resonemang om att BNP ökar med lånade pengar. Kan du berätta hur du har kommit fram till detta?


    De lånade pengarna spenderas och därmed höjs BNP:n.
  • Anonym (Kaffedraken)
    KillBill skrev 2015-12-22 14:31:23 följande:
    Sveriges BNP beräknas öka med 300 miljarder på två år medan den Svenska staten enligt Riksgälden bara behöver låna 50 miljarder. För varje lånad krona så ökar alltså den svenska bruttonationalprodukten med sex kronor. Faktum är att  bruttonationalprodukten ökar så mycket att statsskulden i relation till BNP beräknas minska fram till 2020. (trots att Sverige lånar pengar).
    Du fick bara ett svar på din fråga.

    Det du beskriver är ingen stabil utveckling i ekonomin, för all den här investeringsstimulansen (den vi ser nu samt kommande när regeringen har fått sin budget i verk) måste så småningom övergå i export och marknadshandel - i mer än motsvarande utsträckning.

    Det är svårt att se en friktionsfri utgång ur den här situationen och än mindre kan man garantera den. Vi behöver bejaka både ekonomin och välfärdsstaten för att kunna behålla dagens Sverige - i ett läge där ekonomin behöver stabiliseras och välfärdsstaten behöver investeringar.
  • Anonym (Kaffedraken)
    KillBill skrev 2015-12-22 16:51:29 följande:
    Du vet inte vad du snackar om. Svensk export ökar, turismen ökar, byggandet ökar, sysselsättningen ökar osv. www.hd.se/nyheter/ekonomi/2015/12/11/svensk-ekonomi-vaxer-snabbast-i-norden/
    Vi talar om att balansera upp investeringar i klassen hundratals miljarder de närmaste åren och du resonerar som om vi sprang i mål redan i höst.

    Är det ok om investeringarna överhuvudtaget hinner göras innan du flaggar för att vi har balanserat upp dem? Vågar iallafall påstå att det är en bättre ordning.
  • Anonym (Kaffedraken)
    KillBill skrev 2015-12-22 22:54:13 följande:
    Vad är det för investeringar på hundratals miljarder som du pratar om?  
    Alla som berör en övergående situation. Det mest uppenbara området idag är migration och hur den stimulerar näringslivet/BNP:n.

    För att göra det enkelt:

    Bert Karlsson omsätter X.
    När migrationen dämpas så minskar hans omsättning med Y.
    Sveriges näringsliv måste ersätta Y med motsvarande omsättning på ett annat håll.

    Och så vidare ifrån Migrationsverket till matindustrin. Varav Migrationsverket allena förväntas omsätta 270 miljarder de kommande fyra åren, mer än dubbelt så mycket än tidigare tidsspann.

    Det här är huvudanledningen till varför jag inte kan se Sverigedemokraternas budget som hållbar i längden.

    När vi också har en regering som planerar stora investeringar inför kommande år (vilket stimulerar BNP:n) samt sakta verkar röra oss mot en högkonjunktur (vilket stimulerar BNP:n) - så riskerar vi att skjuta BNP:n i höjden och skapa en ekonomisk återvändsgränd för oss.
  • Anonym (Kaffedraken)
    KillBill skrev 2015-12-23 08:20:44 följande:

    Du menar alltså att Sverige riskerar att drabbas av recession när invandringen till Sverige minskar? 

    Vilka är de investeringar som regeringen planerar för och som riskerar att överhetta den svenska ekonomin? Menar du investeringar i arbete, bostäder, infrastruktur? Vad borde regeringen göra annorlunda? 


    Risken finns. Jämför ökningen i Migrationsverkets omsättning för bara nästa år, om ~30 miljarder, med omsättningen SAAB hade på ett år under 90-talet, om ~4,5 miljarder. Tänk dig att 7-8 blommande SAAB (fast med fler anställda) stänger ner runtom i landet - om vi efter 2016 bara återgår till migrationen innan flyktingkrisen. Lägg sedan på all annan produktions- och tjänstverksamhet som människor stimulerar, det vill säga så gott som all.
    Nu sker det såklart inte lika tvärt som det beskrivs här i en enkel illustration utan successivt. Rynkorna efter regeringens tvärbromsning lär dock kännas av på ett sådant vis. Med lite otur så kanske vi får göra sådana här idiotiska "Fullt ös medvetslös - Tvärstopp."-fluktuationer för att kunna toppa BNP:n i framtiden, om vi inte är väldigt försiktiga och planerar i förväg. Inget tyder dock på sådan försiktighet och regeringen visar ingen som helst vilja på framförhållning.

    Det fanns många anledningar till varför jag förespråkade Kristdemokraternas förslagspaket. I detta ekonomiska kontext så var det för att förslagspaketet hade skapat en utdragen uthållighet och en helt annan kontroll, som hade fått migrationen att uppföra sig mer som ebb och flod under en relativt längre tid. Regeringen valde dock att klippa av ett vattenfall, istället.

    Alla investeringar som berör ett plötsligt och påtagligt tillflöde utav människor till landet, kommer att påverkas av en chockdämpning utav samma tillflöde.

    Regeringen består utav svin uppklädda i ideologiska finkläder. För min del är deras agerande en del utav den mänskliga tragedin. Att signalera hit hundratusentals människor och sedan skita totalt i uthållighet, säkerhet och träffsäkerhet i mottagandet - kan ses som signumet för detta ideologiska svineri.
    Ur ett ekonomiskt perspektiv så har de ställt till med onödiga problem inför framtiden men då törs det tillägga att ingen regering hade kommit undan problemfritt. Det bästa utgångsläget hade varit om Alliansen hade fått fortsätta regera och av den simpla anledningen att de inte hade stått mitt uppe i en ideologisk omvandling utav Sverige samtidigt.
  • Anonym (Kaffedraken)
    themia skrev 2015-12-23 19:01:39 följande:
    Hej, vem har påstått att det inte finns några problem?
    Det finns gott om problem i Sverige.
    Men det ändrar inte det faktum att landets ekonomi utvecklas bättre än på länge.

    Det går faktiskt att hålla mer än en tanke i huvudet, om man försöker.
    Du menar som i din trådstart? Solig

    Det finns nog en anledning till att folk även lyfter fram problemen i den här tråden. 
Svar på tråden En käftsmäll till undergångsprofeterna