Inlägg från: KillBill |Visa alla inlägg
  • KillBill

    En käftsmäll till undergångsprofeterna

    Blue Cross skrev 2016-04-21 13:09:26 följande:
    Fast en befolkningsökning i sig är inte nödvändigtvis problematisk utan problemet är vilka det är som utgör befolkningsökningen.
    Det är knappast så att en invandring av 1.000.000 Sydkoreaner och Japaner med eftergymnasial utbildning skulle utgöra något större hot mot Sveriges ekonomi utan problemet är att merparten av asylinvandrarna från tredje världen som kommer hit förutspås hamna i ett långvarigt "utanförskap" där de knappt producerar något men konsumerar desto mer.

    Kvantitet framför kvalitet må ha varit en bra strategi vad avsåg sovjetisk stridsvagnsproduktion under andra världskriget,men är ett mindre lyckat koncept när det ska utgöra grunden för nutida svensk invandringspolitik.
    KillBill skrev 2016-04-19 00:25:38 följande:

    Artikelförfattarna påstår att Sverige sett till befolkningsökningen går mot nolltillväxt avseende BNP per person. Det stämmer inte. Enligt Konjunkturinstitutet beräknas Sverige ha positiv utveckling av BNP per capita varje år under perioden 2014-2020. Däremot har Sverige haft negativ utveckling av BNP per capita under den förra alliansregeringen (2008,2009 och 2012)


    Återigen:
    BNP visar hur mycket som produceras och inte vilken samhällsnytta eller välståndsökning det leder till.
    Att producera en asylbarack med kort livslängd och skyhögt pris per m2 må ge samma BNP tillväxt som att bygga ett större,gediget hus med betydligt längre livslängd och högre kvalitet,men genom att välja det förstnämnda så går man miste om fördelarna med det sistnämnda utan att egentligen tjäna något (BNP tillväxten förblir dock densamma).

    en.wikipedia.org/wiki/Opportunity_cost

     




    Jag pratar om BNP/capita.

    Hur ett lands BNP/capita utvecklar sig är det mest vedertagna nyckeltalet för att att mäta välståndsutvecklingen.

    Har du förslag på något annat nyckeltal som du tycker är bättre för att värdera välståndsutvecklingen?

    Sveriges BNP/capita bedöms utvecklas mycket bättre under perioden 2014-2020 än under perioden 2007-2014 dessutom kommer förmodligen Sveriges BNP/Capita utvecklas starkare under perioden 2014-2020 än många länder i vår omvärld.
  • KillBill
    Blue Cross skrev 2016-04-21 20:08:57 följande:
    Jag också,men jag påpekar att det utvärderingssättet ger en skev bild av verkligheten.
    KillBill skrev 2016-04-21 18:05:20 följande:Hur ett lands BNP/capita utvecklar sig är det mest vedertagna nyckeltalet för att att mäta välståndsutvecklingen.
    BNP/capita mäter inte välstånd utan hur mycket som produceras per capita,huruvida produktionen leder till ökat välstånd - eller som i Sveriges fall endast är ett tecken på att produktionen ökar för att kunna handskas med invandringen och dess konsekvenser.- framgår inte i siffrorna.tinyurl.com/hh9cxw6




    Jag frågar dig vilket nyckeltal som DU tycker är bättre än BNP/capita på att mäta välståndsutvecklingen. Du får gärna svara.
  • KillBill
    Blue Cross skrev 2016-04-21 20:32:32 följande:
    Jag har ingen särskild åsikt i den frågan och det borde egentligen vara irrelevant då det inte hör till diskussionen,men jag antar att du är överens om att ökad produktionen inte nödvändigtvis innebär ökat välstånd (varpå BNP måttet är irrelevant).
    Jag håller inte med om att BNP/capita skulle vara irrelevant som nyckeltal för välstånd, tvärt om så finns det starka kopplingar mellan ett lands BNP/capita och välstånd.

    I ett land som Sverige med relativt små inkomstklyftor och ett socialt skyddsnät som omfattar alla medborgare så är utveckling av BNP/capita ett bra mått på om det finns utrymme för att vi i Sverige kan få det bättre eller inte.

    Att du inte kan presentera något alternativt nyckeltal som bättre speglar ett lands välstånd än BNP/capita kanske beror på att det inte finns något bättre?
  • KillBill
    Blue Cross skrev 2016-04-22 01:40:48 följande:
    Inte generellt sett,men i detta fall så är det så då produktionen av lösningar på onödiga/importerade problem inte är en produktion som gynnar svenskar.
    KillBill skrev 2016-04-21 21:03:34 följande: tvärt om så finns det starka kopplingar mellan ett lands BNP/capita och välstånd.
    BNP/capita mäter alltså hur produktiv befolkningen är,och det är generellt sett inte orimligt att utgå från att en produktiv befolkning kommer ha högre välstånd än en icke-produktiv befolkningen.

    Problemet där är att du utgår från att produktion är synonymt med välstånd - vilket det inte är - och man måste således se till att all produktion leder till en lika stor ökning i faktiskt välstånd för att BNP/capita ska kunna.

    Att  effektiv producera (hög BNP/capita) varor/tjänster som är ineffektiva på att öka välstånd (t.ex asylbaracker/domstols tolkar) innebär således att BNP/capita måttet sätts ur spel.Psykisk ohälsa har ökat stadigt,trångbodheten och bostadsköerna har ökat stadigt,andelen asylanter och främlingar som behöver tas hand om av migrationsverket,försäkringskassan och dess finansiärer (svenska skattebetalare) har ökat i både absoluta och relativa tal,antalet tiggare/km2 har ökat mycket kraftigt,andelen främlingar som går ut ur grundskolan utan gymnasiekompetens har ökat i både absoluta och relativa tal etc.

    Det finns massor av statistik som tyder på att Sverige knappast gynnas av elitens humanitära stormaktsambitioner.
    Jag förstår att Sveriges positiva utveckling av BNP per capita inte passar din agenda men jag kan lugna dig, förra årets kraftiga invandring har bara marginellt påverkat den svenska bruttonationalprodukten. Svensk BNP ökade i fjol med mer än 4,1 % och det var bara en femtedel av denna ökning (0,8%) som berodde på invandringen. Resten av ökningen berodde bla på att svensk industri går starkt just nu.

    Du behöver inte förklara för mig att nyckeltalet BNP per capita har vissa brister, det är allmänt känt, men som jag sagt förut så finns det förmodligen inget bättre enskilt nyckeltal (jag noterar exempelvis att du inte kan nämna något som du tycker är bättre).

    Vi kan ta denna topplistan, som jag länkar till nedan, som exempel, vilka länder menar du saknas på listan över länder med högst välstånd och vilka länder menar inte borde finnas med?

    www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Tillvaxt/Sverige-i-valstandsligan/

    Avslutningsvis så verkar det som att du blandar ihop välstånd med välbefinnande. Jag är helt införstådd med att pengar inte är allt och därför är det inte konstigt att psykisk ohälsa kan öka i ett land med ökande välstånd.
  • KillBill
    KillBill skrev 2016-04-23 08:33:12 följande:

    Det är första gången sedan 2010 som den svenska budgeten inte har ett underskott!

    Sveriges Statsskuld uppgick 2015 till ca 34% av BNP vilket bara är drygt hälften av vad som är tillåtet

    Källa:www.europaportalen.se/2016/04/sverige-ater-i-budgetbalans
     


    Förklaring

    I diagrammet ovan visas Sveriges Maastrichtskuld vilket är summan av skulder i både statlig och kommunal förvaltning. Denna skuld uppgår till 43,4% vilket är lågt i ett Europeiskt perspektiv. Tittar man bara på statsskulden så uppgår den bara till ca 34% av BNP.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2016-04-23 10:00:24 följande:
    Och om inte: vart tar de där ökade resurserna vägen egentligen?

    Jag antar att för dig är glaset alltid halvtomt...


    Själv tycker att det är helt fantastiskt att Sverige i fjol tog emot 160 000 flyktingar och att detta bara ytterst marginellt påverkar andelen svenskar som går på bidrag.


    2014 var klarade sig 90,91% av befolkningen utan bidrag, det var rekordhögt. 2020 efter Sveriges rekordstora invandring beräknas 90,75% klara sig utan bidrag. Jag tror att det flesta Svenskar är mycket nöjda med att den extremt stora invandringen 2015 inte resulterar i en större ökning av antalet bidragsberoenden med 0,16% och tycker att de (ofta moderater) som försöker göra sig lustiga genom att påpeka att Sverige 2020 beräknas ha något fler innevånare som lever på bidrag idiotförklarar sig själva.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2016-04-23 10:00:24 följande:
    Och om inte: vart tar de där ökade resurserna vägen egentligen?
    Det kanske inte intresserar dig men svaret är mer pengar till landets kommuner, skola, vård och omsorg. Pengar som bl.a. kommer skapa nya arbetstillfällen. 
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Rataxes skrev 2016-04-23 10:27:23 följande:
    Där ser man hur bra det kan gå med allianspolitik.

    Vad dillar du om?

    Statsskulden/BNP ÖKADE under Alliansen men sjunker nu igen (med en S regering). Den riktigt stora sänkningen av statsskulden skedde under de socialdemokratiska regeringarna med Carlsson och Persson vid rodret.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Rataxes skrev 2016-04-23 13:17:22 följande:
    Dina älskade Såssar har regerat på egen budget sedan nyår. Menar du verkligen att du hunnit se en sjunkande statsskuld på 4 månader? Har du Kristallkula?

    Regeringen fick igenom sin vårbudget 2015 och det resulterade bl.a. i ökade skatteintäkter på  6 miljarder  2015 (bl.a. genom slopade rabatter på ungdomars arbetsgivaravgifter).  Det intressanta är att ungdomsarbetslösheten har minskat ytterligare efter det att rabatterna på arbetsgivaravgifterna upphörde. Varje ungdomsjobb som alliansen skapade genom att generellt rabattera ungdomars arbetsgivaravgifter kostande mellan 1 och 1,4 miljoner kronor per styck och jag tycker att det är bra att regeringen redan förra året upphörde med denna vansinniga politik.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
Svar på tråden En käftsmäll till undergångsprofeterna