• Äldre 22 Feb 13:14
    809153 visningar
    7826 svar
    7826
    809153

    Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?

    SmalaSara skrev 2016-02-22 12:54:46 följande:
    Jaså? Hmmm, ja, jag upplevde också att det fick stort genomslag under en period för några år sedan. Lite beroende på vad de tog upp såklart. Men nu vet jag inte. Har du något exempel på vad de tagit upp nyligen som blivit omtalat? Vad tänker du att den redaktionen har för vinkling då? De har ju gått hårt åt både S och V så det känns inte givet att de skulle vara vänster.
    Forskningsfusket på kI var väl deras avslöjande ursprungligen.

    Huruvida det ska ses som vänstervridet, högervridet eller mittemellan har jag ingen åsikt om.

    Men om Perrellis uteblivna programledarskap för Melodifestivalen bedöms som ett exempel på vänstervridningen så kan väl avslöjandet om mannen som genomför lyckade operationer där patienterna dör också anses som vänstervridet.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • Äldre 23 Feb 08:52
    KingOfKings skrev 2016-02-23 08:11:04 följande:
    Alla utom du (KillBill/FDFMGA)känner till att Svensk public service är en propagandamegafon för vänstern.
    Så kan det naturligtvis te sig ur ett klan- eller skrikhögerperspektiv.

    Men faktum kvartstår - det finns inget som svenska folket har så stort förtroende för som SVT och SR.

    För övrigt så är KillBill och jag inte samma person. Men det lär man ju inte förstå om man tror att  alla inser att svensk public service  är en  propagandamegafon för vänsternSolig

    Ja herregud. Skrikhögern kör Perrelliargumentet  medan  Åkessonklanen lallar om vad alla förstårSkrattande

    Endast Sverige svenska toksekter har, för att travestera ett gammalt uttryck .)
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • Äldre 23 Feb 10:47
    Mentat skrev 2016-02-23 10:20:46 följande:
    Tvärtom så uppfattar jag det som att de som mest högljutt hävdar att public service verkligen är opartiskt är de som står litet lagom till vänster, typ (s)-(mp), medan allmänborgerliga väljare i allmänhet är på det klara med att den har en slagsida åt vänster.

    Visst finns det folk som hävdar att de lutar åt höger men det brukar då vara folk till vänster om (v) enligt min erfarenhet.
    En alternativ tolkning är att du inte är särskilt representativ för borgerliga väljare.

    Ser man till Novus undersökning så skiljer det inte mycket i förtroende för SR/SVT mellan borgerliga och rödgröna väljare. Dock kan man notera att andelen som saknar förtroende visserligen är liten men ändå betydligt större bland borgerliga väljare.

    Min tolkning är att detta är en synnerligen högljudd minoritet och då särskilt på sociala medier.

    Men sammantaget finns det inget svenska folket har så stort förtroende för som för SR och SVT - och detta faktum kvarstår hur högt det än skriks om att "Pirelli" inte får vara programledare i Melodifestivalen eller att "alla ver att public service är vänsterns propagandaapparat"Skrattande

    novus.se/wp-content/uploads/2016/02/d2a232cde70a1469c880379eaba53475.pdf
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • Äldre 23 Feb 11:36
    Mentat skrev 2016-02-23 11:10:16 följande:
    Förtroendet för public service och huruvida de är vänstervridna eller ej är inte riktigt samma sak. De påstår sig vara opartiska och många tror på det.

    Referenser till saker jag aldrig har påstått känns malplacerade i ett svar till mig.
    Men jag har väl inte påstått att det är du som tar upp det faktum att Perrelli inte fick vara programledare som ett argument för att SVT är vänstervridet - eller ens antytt det.

    Jag gissar att du på något sätt kopplar ihop kritiskt granskande eller grävande journalistik med vänsteravvikelser. Exemplet Uppdrag granskning var ditt. Det finns nog inget program där man vinnlagt sig mer om att inte kunna definieras som vänster eller höger som just Uppdrag granskning - men på något sätt så blir det självklart för dig att de som granskar "makten" står till vänster.

    Generellt tror jag att många sverigedemokrater och de som jag kallar skrikhöger (syftar inte nödvändigtvis på dig) inte klarar av att mångfacetterat eller sammansatt budskap. Om världen består av ett rätt och många fel, så blir ju allt som inte kammar den egna inskränktheten medhårs tendentiöst och står man dessutom långt till höger så kan det säkert tyckas som att kamningen är vänstervriden.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • Äldre 23 Feb 21:47
    Mentat skrev 2016-02-23 20:44:11 följande:
    Jo, när du tar upp det i ett svar till mig antyder du det. Det hör helt enkelt inte hemma där, det borde du kunna medge.

    Att UG skulle vara opartiskt är din åsikt. Jag har aldrig påstått att man måste vara vänster för att man granskar makten, det är mitt intryck att de har en mycket klar vänsterbias efter de rubriker i media som UG:s reportage har gett genom åren. Det finns väl 2-3 reportage som tydligt granskar vänstern, visst finns det det, men det handlar (återigen) om helheten.

    Jag tycker att du borde vara litet försiktig med att påstå att folk inte klarar av ett mångfacetterat budskap när du samtidigt gillar att använda begreppet "skrikhöger". Det blir lätt självmotsägande då.
    Jag anser inte att det är oväsentligt vilken typ av argument de som påstår att public service har en vänstervriden agenda använder för att understryka den tesen. Men det innebär inte att jag för ett ögonblick tror att du skulle ta upp exempelvis det faktum att rikspolischefen blev intervjuad i SVT eller att Perrelli inte fick vara programledare för Melodifestivalen som argument för din tes. 

    Om du ser till Novusundersökningen så är det en relativt liten del borgerliga väljare som saknar förtroende för public service, detta kan jämföras med sympatisörer till SD där många saknar förtroende för SR/SVT.

    Varför tror du att skillnaden i förtroende är marginell om man jämför rödgröna väljare med alliansväljare medan skillnaden är markant om man i stället ser till SD-väljarna?
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • Äldre 24 Feb 00:56
    +1
    Rutgers skrev 2016-02-23 21:54:41 följande:
    Det är opartiskt som diskuterars här. Vill du prata om förtroende så får du starta en ny tråd med det som topic.
    Vi har olika syn på vad som är relevanta argument i den här tråden.

    Du skrev att man blir kallad dödsknarkarnazist om man anser att SR/SVT ska vara opartiskt (eller om du skrev dödsknarkarrasist). Det är relevant för dig, medan jag ser det som en del av det ständiga gnället och offerältandet.

    Däremot anser jag att svenska folkets grundmurade förtroende för SVT/SR är ett mycket tungt argument i diskussionen om opartiskhet,  i och med att förtroendet bland alliansväljare är så gott som lika stort som det är bland rödgröna väljare.

    Jag anser det osannolikt att alliansväljare skulle kunna ha stort förtroende för SR/SVT samtidigt som de anser att dessa är vänstervridna.

    Så du får finna dig i att jag fortsätter att poängtera att det inte finns något svenska folket har så stort förtroende för som public service.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • Äldre 24 Feb 22:57
    -1 +1
    Rutgers skrev 2016-02-24 19:17:12 följande:
    Jag har också rätt stort förtroende för ps. Det säger dock väldigt mycket mer om övriga än ps.
    Problemet är att höger.vänsterskalan saknar gemensamma referenspunkter.

    Jag har för mig att du i ett tidigare inlägg placerade Alliansen i mitten på skalan, gör man det så framstår självklart SR och SVT som vänstervridna.

    Själv skulle jag åtminstone definiera C, M och KD som tydligt till höger.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • Äldre 23 Mar 20:28
    Moderno skrev 2016-03-23 20:06:05 följande:
    Jag har läst den och tycker det finns några kloka synpunkter som lyfts fram. Men jag är också fundersam varför det inte finns någon forskning kring frågan om - och i så fall hur, i vilken omfattning etc - vissa saker mörkas i media (s.k. mainstreammedia, att det mörkas en hel del i alternativmedia kan man väl nästan utgå ifrån). Det skulle väl vara en utomordentligt intressant frågeställning?
    Hur lägger du upp den forskningen. Jag tycker det blir lite Arkimedes över en sådan frågeställning, det finns ingen fast punkt att rubba jorden från, det vill säga vad skulle den objektiva referensramen utgöra.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • Äldre 23 Mar 21:19
    KillBill skrev 2016-03-23 21:12:51 följande:
    Någon typ av forskning finns det förmodligen eftersom Jesper skriver att "Påståendet att journalisternas politiska hemvist påverkar journalistiken i en specifik riktning (vänsterut) får inte stöd i den forskning som finns"
    Ja, fast det är nog bara att man mätt publiciteten och delat in den i exempelvis positiv, negativ och neutral. Det låter sig göras men knappast att betrakta hela vår kultur och dess subkulturer objektivt.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • Äldre 24 Mar 08:21
    Moderno skrev 2016-03-23 23:56:15 följande:
    Den frågan bör lämpligen ställas till professorn i journalistik och politisk kommunikation.
    Kanske vi tolkar artikeln olika. Jag ser inte att journalistikprofessorn påstår att det finns ett objektivt kriterium från vilket det är möjligt att avgöra i vilken mån journalistiken är vinklad. 

    Jag hörde ett inslag nyss på Ekot där det nämndes att män dubbelt så mycket i tjänstepension som kvinnor. Inslaget var upplagt utifrån den värdering som antyder att detta är otillfredsställande, vilket underströks av att en moderat och en socialdemokrat intervjuades och gavs möjlighet att kritisera systemet. Däremot intervjuades inte någon representant för arbetsmarknadens parter som har konstruerat systemet.

    I övrigt handlade Ekot om attentaten i Belgien och då blev det än mer tydligt att journalistiken är en del av vår kulturella kontext, men tog klart ställning mot terrorism.

    Jag tror inte att journalistprofessorn anser att journalistiken ska vara absolut objektiv. 

    Den här tråden visar för övrigt att ju mer extrem man är i sina åsikter, dvs ju mindre man är en del av svenska värderingar, desto mer vinklad tycker man att journalistiken är.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
Svar på tråden Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?