• Äldre 9 Mar 00:08
    822721 visningar
    7843 svar
    7843
    822721

    Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?

    Kung Markatta skrev 2016-03-08 23:47:00 följande:
    KillBill skrev 2016-03-08 23:36:00 följande:
    I övrigt så uttalar sig professor Henry Ascher som representant för Svenska Barnläkarföreningen och inte för kommunistiska partiet. Menar du att medborgare med fel politisk övertygelse inte ska tillåtas att komma till tals i public service? 
    Han får naturligtvis komma till tals. Dock bör man upplysa läsaren/tittaren om hans politiska engagemang för ett antidemokratiskt parti. Det är inte någon självklarhet att han kan lägga sina extrema politiska åsikter åt sidan när han ska uttala sig i politiska frågor för Barnläkarföreningens räkning.

    Praxis är att sätta ut partibeteckning på partipolitiskt aktiva.
    Tycker du att public service ska upplysa publiken när representanter för antidemokratiskta partier uttalar sig? Vem är det som bestämmer vilka partier som är antidemokratiskta? Om en programledare i public service tycker att SD är antidemokratiskt är det ok att säga det då?

    Är det praxis att sätta ut partibeteckningen när man är nr 21 på en komunpolitisk lista för ett mycket litet parti? Frågan är uppriktigt ställd för jag vet inte.
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • Äldre 23 Mar 04:01
    +1
  • Äldre 23 Mar 18:53
    SmalaSara skrev 2016-03-23 12:23:31 följande:
    Ja, verkligen. Den visar väldigt klart precis hur biased artikelförfattaren är. Han är helt enkelt mycket långt ifrån objektiv i ämnet. Ett par ord om honom från Tino Sanandaji:

    ?Teorin om medial mörkläggning saknar stöd i forskning, säger Jesper Strömbäck, professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet?.

    Det är ett intressant konstaterade då det inte existerar någon forskning som skulle bevisa eller motbevis att svensk media har mörkat om invandring. I andra länder har studier visat att media bias förekommer.

    DN presenterar Jesper Strömbäck som en opartisk auktoritet och bevis på att media aldrig mörkar. Men Strömbäck är knappast någon opartiskt bedömare utan en invandringsförespråkare som arbetat för Fredrik Reinfeldt och som invandringslobbyist för Timbrosfären.

    Nyligen gav medieforskaren Strömbäck ut en rapport om invandringens nationalekonomiska vinster för nyliberala tankesmedjan Reformininstitutet, en del av Timbrosfären som finansieras ur samma fonder.

    Det är oklart varför näringslivet betalar en medieforskare skriva om invandringens ekonomi och varför slutsatsen skiljer sig från existerande nationalekonomiska forskningsgenomgångar. Rapporten är samtidigt talande om Jesper Strömbäcks trovärdighet.

    I stället för forskning citerar Strömbäck ofta andra nyliberala rapporter. Jan Ekberg finns två gånger bland refrenserna, Centerpartiets tankesmedja Fores sju gånger. Andra källor inkluderar Johan Norberg och Fredrik Segerfeldts ?Migrationens kraft, Därför behöver vi öppna gränser? samt Fredrik Segerfeldts "Migration och utveckling. Att resa sig ur fattigdom".
    Har du läst artikeln eller baserar du bara ditt inlägg på Tinos kritik?

    Jag tycker att Jesper Strömbäcks framför kloka tankar och att den kritik som Tino Sanandaji framför är mycket märkligt.

    Menar Tino Sanandaji att Jesper Strömbäck, professor i journalistik, media och kommunikationsvetenskap saknar trovärdighet att uttala sig om huruvida media är vänstervriden, högervriden eller mörkar fakta pga att Jesper var huvudsekreterare i Alliansregeringens framtidskommission eller pga att Jesper har varit engagerad av en organisation som är kopplad till Svenskt näringsliv?

    Jag håller inte med om detta utan tycker att Jesper resonerar på ett objektivt sätt. Däremot ifrågasätter jag starkt den
    akademiska trovärdigheten hos Tino Sanandaji som så tydligt, gång på gång visar att han inte klarar av att förhålla sig neutral i debatten om invandring.
  • Äldre 23 Mar 21:12
    FDFMGA skrev 2016-03-23 20:28:09 följande:
    Hur lägger du upp den forskningen. Jag tycker det blir lite Arkimedes över en sådan frågeställning, det finns ingen fast punkt att rubba jorden från, det vill säga vad skulle den objektiva referensramen utgöra.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
    Någon typ av forskning finns det förmodligen eftersom Jesper skriver att
    "Påståendet att journalisternas politiska hemvist påverkar journalistiken i en specifik riktning (vänsterut) får inte stöd i den forskning som finns"
  • Äldre 23 Mar 22:06
    FDFMGA skrev 2016-03-23 21:19:31 följande:
    Ja, fast det är nog bara att man mätt publiciteten och delat in den i exempelvis positiv, negativ och neutral. Det låter sig göras men knappast att betrakta hela vår kultur och dess subkulturer objektivt.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
    Ja så är det nog.
  • Äldre 23 Mar 22:28

    Jan Sjunnesson, en person som ofta kritiserar media för att mörka, vara PK, vara vänstervriden osv drar sig inte för att sprida direkta lögner när han själv blir intervjuad.

    www.resume.se/nyheter/artiklar/2016/03/22/har-sprider-jan-sjunnesson-en-falsk-story-i-australiensk-tv/

  • Äldre 27 Mar 23:15
    +1

    Ytterligare en professor i journalistik skriver om makarna Adelsohns uttalande i DN.

    www.expressen.se/debatt/sd-inspirerad-retorik-lamnas-ej-oemotsagd/

  • Äldre 28 Mar 09:46
    Moderno skrev 2016-03-28 02:22:31 följande:
    Även om han (Sigurd Allern) en gång kan ha förespråkat folkmord som en politisk ideologi, är det så länge sedan att det inte påverkar min bild av honom enbart av det skälet (bara min personliga uppfattning).

    Däremot är det ju högst intressant varför han anser att det är bekymmersamt att någon besöker sidor som t.ex. avpixlat. Om man läser på sr.se: "Svenska medier förtiger medvetet fakta om invandringen" står det att han undrar över vad de som besöker avpixlat "har för nyhetskriterier" och han vill också (vad jag kan förstå) kritisera paret Adelsohn/Liljeroth i debattinlägget på expressen "SD-inspirerad retorik lämnas ej oemotsagd" för att de har en känsla hur medierapporteringen sker i de aktuella frågorna. 

    Men vore det inte mer intressant att - måhända självrannsakande - ställa sig frågorna:

    1) varför känner de som de gör (alltså paret Adelsohn/Liljeroth),

    2) är de ensamma om att ha den känslan, samt

    3) är det (särskilt om fler delar deras känsla) något som bör tas på allvar och föranleda förändringar i den journalistiska metoden?

    Jag tar inte ställning själv (jag är ju i det stora hela helt nöjd med public service och kopplar verkligen inte samman etnicitet med brott), men jag undrar om inte Sigurd Allern misstar debatten rörande framtidens nyhetsrapportering för en fråga om invandringens för- och nackdelar (jag tycker att det står klart att de makarna Adelsohn/Liljeroth har gjort helt tydligt att de inte delar SD:s politiska uppfattningar)?

    Kritiken handlar inte om att det är olämpligt att besöka sajten Avpixlat, det skriver exempelvis professor Jesper Strömbäckhatt att han själv gör ibland (www.journalisten.se/nyheter/de-forstar-inte-hur-journalistik-gar-till). Kritiken handlar om att Sveriges förra kulturminister hävdar att media undanhåller sanningen. Lena Adelsohn Liljeroth var ansvarig minister för mediefrågor i Alliansregeringen under 8 år och skulle, om det fanns ett problem med att media mörkade sanningen, så hade möjligheten att verka för en förändring. Det gjorde hon inte. I den här artikeln av DNs Ewa Stenberg utvecklas kritiken. www.dn.se/nyheter/sverige/de-antidemokratiska-tongangarna-ar-skrammande/


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • Äldre 29 Mar 14:36
    Ego Lovers skrev 2016-03-29 13:58:48 följande:
    Problemet fanns inte undertiden då Lena var i regeringen. Förtroendet för media har sjunkit pga flyktingkrisen när Sverige hade öppnat dörren på vid gavel och ingen ville se problemet utan hyllade välgörenheten utan att ha en plan på hur alla dessa människor ska få en egen bostad och ett framtida arbete. Man kan inte bara trycka ihop människor i stora anläggningar/institutioner och sedan tro att allt blir bra. Människorna måste ju vidare så de får egna hem och ett meningsfullt liv. Den planen hade inte regeringen och den verkar de inte ha nu heller

    Det är ett häpnadsväckande påstående att de problem som du och makarna Adelsohn upplevaren med media ska ha uppkommit i och med att den rödgröna regeringen kom till makten. Menar du att regeringen har påverkat vad media förmedlar för nyheter och vilka nyheter som  media inte förmedlar? I och med att Svenska folkets förtroende för medier är start så är ditt påstående mycket anmärkningsvärt.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • Äldre 30 Mar 22:34
    +1

    FN kritiserar Sverige för det "kroniskt negativt porträtterandet av muslimer i medierna".

    Konstigt. Ena dagen hävdas att media mörkar fakta om invandrarna (av vilka många är muslimer) en annan dag handlar kritiken om att media är för negativa när det gäller att porträttera invandrarna. Det kan fan inte vara lätt att vara journalist...

    www.svd.se/fn-rapport-om-rattigheter-i-sverige

Svar på tråden Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?