• Äldre 28 Jan 17:15
    821282 visningar
    7836 svar
    +1
    7836
    821282

    Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?

    Terrorist = Militär

    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=6616284

    Förra året dödades minst 22 unga män i Gaza medan de grävde militära tunnlar från Gaza in mot Israel.

    Bashar säger också att han visste att Ramy tillhörde Hamas militära gren, men inte att han riskerade sitt liv.

    Hamas talesperson i Gaza, Hazem Qasem, försvarar tunnlarna och säger att detta är en av Hamas metoder att något överbrygga den militära obalansen mellan Israels överlägsna försvarsmakt och Hamas primitiva vapen.

  • Äldre 28 Jan 23:24

    Apropå Hamas så har följande 10 år gamla S-artikel åter aktualiserats i och med AKB:s utspel härom dagen.

    Så här lät det då:

    www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/Arbetarrorelsen/trosolidaritet/Media/Nyhetsarkiv/En-kritisk-dialog-med-Hamas-ar-battre-an-isolering/

    En kritisk dialog med Hamas är bättre än isolering

    Morot eller piska? Samtal eller bestraffning? Dialog eller isolering? Frågan om hur vi bäst möter en oliktänkande diskuteras allt flitigare i vårt land under senare tid, framför allt i relation till islam och muslimer. Det började med Muhammedkarikatyrerna och fortsatte med förhållandet till den nyvalda palestinska Hamas-regeringen.

    Tilltron till bestraffning och isolering på bekostnad av samtal och kritisk dialog med dem som har avvikande uppfattning bryter mot både svensk diplomatisk och demokratisk tradition.

    När många andra länder haft nära till att dra in sina ambassadörer vid politiska konflikter, har Sverige envist stått för principen att det är när skillnader finns, som behovet av samtal är som störst.

  • Äldre 5 Feb 20:18

    Det går framåt, om än med små steg. Sveriges Radio erkänner under rubriken "förtydligande" att man gjort en vänstervinkling:

    sverigesradio.se/sida/avsnitt/843506

    Förtydligande:

    I den här upplagan av Ekots lördagsintervju finns ett samtal om hur Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet gjort upp med sin respektive historia. I samtalet deltar Kjell Östberg som är professor i samtidshistoria vid Södertörns högskola. Han har också varit aktiv som skribent med vänsterinriktning vilket vi borde ha tydliggjort för lyssnarna.

    Om någon undrar så har han skrivit för vänsterextrema Socialistiska partiets räkning och hans åsikt i programmet var föga förvånande att V till punkt och pricka och för länge sedan gjort upp med sin historia.

  • Äldre 8 Feb 19:35
    KillBill skrev 2017-02-08 08:05:26 följande:
    Det är bra ned perspektiv..

    www.aftonbladet.se/a/k9lgv
    Kanske dock inte med perspektiv från Putinvänliga Aftonbladet Kultur.

    Deras skriverier bemöts här av Sveriges Radio:

    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=6625844

    Kjell Östberg presenterades som professor i Samtidshistoria vid Södertörns Högskola. Vad vi inte berättade var är att han också är skribent med tydlig vänsterinriktning. Kjell Östberg skriver med jämna mellanrum i Socialistiska partiets tidning Internationalen och har även publicerat sig med opinionstexter på Aftonbladet kultur.

    Exempelvis skrev han i oktober 2015 i Aftonbladet under rubriken "Saknad: Socialismen" att: "Det är dags att plocka fram socialismen igen - och inte bara som berättelse."

    Kjell Östbergs ståndpunkter är med andra ord ingen hemlighet, att publicera sig i Sveriges största tidning innebär ett aktivt beslut att torgföra dem i offentligheten.

    För att ge vår publik en så allsidig beskrivning som möjligt av Kjell Östberg, och för att ge lyssnarna bättre möjlighet att värdera samtalet, borde vi ha kompletterat presentationen av honom med upplysningen att han verkat som åsiktsskribent med denna inriktning.

    Det gjorde vi inte utan fick istället göra det i efterhand. I FM-radion, på webben och i sociala medier. Det är ett sätt att ta ansvar när vi inte gjort vårt jobb tillräckligt bra i första läget. Att konstatera ett faktum som är offentligt känt och komplettera en beskrivning är ingen åsiktsregistrering.
  • Äldre 8 Feb 20:16
    KillBill skrev 2017-02-08 20:06:41 följande:
    Ska alla (icke politiker) som uttalar sig i public service tvingas ange sin politiska hemvist eller gäller detta bara de som varit tydliga med var de står politiskt?

    Det sägs att många inom poliskåren är Sverigedemokrater och kanske borde poliser som får uttala sig i SR eller SVT först redovisa var man står politiskt? Själv är jag av den uppfattningen att om en profession uttalar sig i media (exempelvis professorer eller poliser) så uttalar de sig i sina respektive befattningar och inte privat.

    Journalister i radio och TV bör kunna hantera intervjuer av utan att den som intervjuas ska bli avkrävd var man står politiskt.
    Tycker du att Sveriges Radio har gjort fel?

    I det här fallet har man ju inte "avkrävt" något svar utan man har bara publicerat relevant och allmänt tillgänglig information om intervjupersonens politiska hemvist.
  • Äldre 8 Feb 20:40
    KillBill skrev 2017-02-08 20:24:00 följande:
    Jag tycker att SR sätter sig i en svår sits. Om inte professorer bedöms klara av att skilja yrkesrollen från den egna politiska uppfattningen så borde problemet gälla alla professorer. Vad är argumentet för att inte alla professorer som hädanefter får uttalar sig i radio ska deklarera sin politiska hemvist?
    Det är en bedömning man får göra från fall till fall. Om en expert också har uttalade politiska åsikter om det som diskuteras bör expertens politiska uppfattning redovisas.
  • Äldre 8 Feb 21:22

    journalisten.se/nyheter/folk-har-kant-obehag-infor-att-soka

    Vid årsskiftet tillträdde en ny gruppchef online på SVT Riksnyheterna. Det fanns en intern diskussion redan vid rekryteringen.

    Som presschef för Region Gävleborg har gruppchefen i några uppmärksammade medie­granskningar bland annat försvarat regionens skönmålning av en nationell vårdjämförelse samt i strid med rådande policy raderat kritik mot en namngiven landstingsmedarbetare på regionens Facebooksida.

    Fackklubben lyfte inför rekryteringen frågan om personen var lämplig utifrån den roll han kom ifrån.

    SVTs ledning svarade då att han inte skulle fatta några publicistiska beslut, vilket klubben godtog.

    Nu står dock gruppchefen som kontaktperson när SVT Nyheter i annonser söker nya online­reportrar. Något som fått flera journalister att tveka inför att skicka in en ansökan, enligt uppgift till Journalisten.

  • Äldre 9 Feb 19:36

    Små steg framåt som sagt.

    SR har nu efter diverse påpekanden ändrat en osaklig rubrik:

    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=6626217

    Tidigare hette det "Stor kritik mot Tino Sanandajis nya bok". Vid en närmare granskning visade det sig att kritiken bestod i att Stefan Jonsson, professor i etnicitet och tillika kommunist, klagat på boken. Någon seriös kritik från personer insatta i bokens ämne hade dock inte förts fram.

    Nu har SR ändrat rubriken till det mer passande "Tino Sanandajis nya bok väcker debatt".

  • Äldre 9 Feb 19:53

    SVT-journalist dömd för människosmuggling:

    www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/i-dag-faller-domen-mot-fredrik-onnevall

    Han hävdade "humanitära skäl" som anledning till att han inte skulle fällas. Det ogillades av domstolen med följande motivering:

    Tingsrätten bedömer dock att den humanitära undantagsregeln inte är tillräckligt stark för att SVT-teamet ska slippa straff. Det finns två skäl till det, enligt Kristina Andersson.

    - Ett skäl är att när man reser genom Europa och genom Schengenländerna finns det väldigt många ställen på vägen där man kan få precis samma skydd som i Sverige. Det andra är att pojken sökte sedan inte asyl direkt utan sov först över hos en av de åtalade, säger Andersson.

    Teamet släppte pojken upp på resa till Stockholm utan att se till att han sökte asyl, vilket gör att undantagsregeln inte kan tillämpas.

  • Äldre 10 Feb 21:51

    SVT verkar inte direkt skämmas över att en av deras journalister dömdes för brott i tjänsten. Man ser det snarare som något man kan använda i reklamsyfte. Följande låg uppe ett tag men är numera borta:


Svar på tråden Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?